Υδρατμοί στην ατμόσφαιρα του K2-18b – Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Λέοντα – Επικεφαλής των επιστημόνων ο Έλληνας αστρονόμος στη Βρετανία, δρ Άγγελος Τσιάρας
Την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, του ψυχρού ερυθρού νάνου Κ2-18, σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Λέοντα, ανακάλυψαν για πρώτη φορά επιστήμονες με επικεφαλής έναν Έλληνα αστρονόμο στη Βρετανία, τον δρα Άγγελο Τσιάρα.
Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που εντοπίστηκε νερό σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη με θερμοκρασία παρόμοια με της Γης. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του, δηλαδή στην περιοχή όπου το νερό μπορεί να υπάρξει σε υγρή μορφή. Το νερό είτε βρίσκεται σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του, είτε μόνο στην ατμόσφαιρα του, κάτι που προς το παρόν είναι αδύνατο να προσδιοριστεί.
Πρόκειται για τον εξωπλανήτη K2-18b, ο οποίος είχε αρχικά ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» το 2015. Είναι πιθανότατα μια βραχώδης υπερ-Γη, που έχει μάζα οκταπλάσια της Γης και διπλάσιο μέγεθος. Θεωρείται πλέον ο μοναδικός πλανήτης γύρω από ένα άστρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος διαθέτει τόσο νερό (πιθανώς σε υγρή μορφή), όσο και θερμοκρασία που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εξωπλανήτες με ατμόσφαιρα που βρέθηκαν, ήσαν αέριοι γίγαντες, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτή είναι η περίπτωση του K2-18b.
Ο κ. Τσιάρας δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από τους περίπου 4.000 εξωπλανήτες που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα, «ο K2-18b βρίσκεται δύο βήματα μπροστά, όσον αφορά την πιθανότητα να φιλοξενήσει ζωή». Λόγω πάντως του υψηλού επιπέδου δραστηριότητας στο άστρο του, είναι πιθανό ότι ο εξωπλανήτης είναι πιο εχθρικός από τη Γη, καθώς εκτίθεται μάλλον σε περισσότερη αστρική (ηλιακή) ακτινοβολία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 28χρονο Άγγελο Τσιάρα, ερευνητή του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», μελέτησαν τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη χρησιμοποιώντας φασματοσκοπικά δεδομένα του 2016 και 2017 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και αναπτύσσοντας ειδικούς αλγόριθμους ανάλυσης του αστρικού φωτός (που είναι πια διαθέσιμοι σε όλους), προκειμένου να αναλύσουν το φως του άστρου, που φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, προτού φθάσει στη Γη.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μόρια νερού σε αέρια μορφή, υποδεικνύοντας επιπλέον την παρουσία υδρογόνου και ηλίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες μοριακές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αζώτου και του μεθανίου, αλλά δεν είναι ανιχνεύσιμες με τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την ακριβή εκτίμηση του ποσοστού του νερού, καθώς επίσης και της νεφοκάλυψης στον πλανήτη. Μολονότι δεν είναι δυνατό να γίνει ακριβής εκτίμηση για τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του, οι ερευνητές που εξέτασαν διάφορα σενάρια, δεν αποκλείουν αυτή να περιέχει νερό σε ποσοστό έως 50%.
«Η ανακάλυψη νερού σε έναν πιθανά κατοικήσιμο κόσμο πέρα από τη Γη, μού δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ο K2-18b σίγουρα δεν είναι μια δεύτερη Γη, καθώς έχει αρκετά μεγαλύτερη μάζα και πολύ διαφορετική ατμοσφαιρική σύνθεση. Ωστόσο, ερχόμαστε πλέον λίγο πιο κοντά σε απαντήσεις που αφορούν το θεμελιώδες ερώτημα: Είναι η Γη μοναδική στο σύμπαν;» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας ερευνητής.
«Η μελέτη αυτή συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των κατοικήσιμων κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην έρευνα των εξωπλανητών, μια εποχή σημαντική, ώστε να κατανοήσουμε ποιά θέση κατέχει η Γη, το μοναδικό μας σπίτι, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος», πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι ο K2-18b αποτελεί θαυμάσιο στόχο για νέες παρατηρήσεις, που θα φέρουν στο φως περισσότερα στοιχεία για τη σύνθεση και το κλίμα του.
Ο Άγγ. Τσιάρας αποφοίτησε το 2014 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του στην αστρονομία από το UCL το 2017, ειδικευόμενος στις ατμόσφαιρες εξωπλανητών. Το 2016 είχε συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιστημονική ομάδα που ανακοίνωσε την πρώτη ανίχνευση αερίων (υδρογόνου και ηλίου) στην ατμόσφαιρα μιας υπερ-Γης, του εξωτικού εξωπλανήτη 55 Cancri e. Τότε όμως δεν είχαν βρεθεί ενδείξεις υδρατμών.
Το 2017 είχε συμμετάσχει στη δημοσίευση από Ευρωπαίους ερευνητές του πρώτου μεγάλου καταλόγου εξωπλανητικών ατμοσφαιρών, μετά τη μελέτη 30 εξωπλανητών με τη βοήθεια του Hubble. Μεταξύ άλλων, είχε βρεθεί παρουσία υδρατμών στις ατμόσφαιρες όλων των λεγόμενων αέριων «καυτών Διών».
Οι ερυθροί νάνοι είναι μικρότεροι από τον Ήλιο μας και τα πιο κοινά άστρα στο γαλαξία μας. Οι πλανήτες στην κατηγορία της υπερ-Γης (με μάζα δηλαδή μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα) είναι επίσης οι πιο κοινοί πλανήτες στο γαλαξία μας. Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA αναμένεται ότι θα βρει εκατοντάδες ακόμη τέτοιους πλανήτες τα επόμενα χρόνια.
Τα επόμενης γενιάς διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το αμερικανικό James Webb και το ευρωπαϊκό Ariel, θα είναι ικανά να μελετήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περισσότεροι από 4.000 εξωπλανήτες, αλλά στην πραγματικότητα οι επιστήμονες έχουν μάθει ελάχιστα πράγματα για τη φύση και τη σύσταση τους.
Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και το Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δρ. Άγγελος Τσιάρας, PhD Φυσικός – Αστρονόμος
(βιογραφικό σημείωμα)
Ο Άγγελος Τσιάρας του Ιωάννη και της Κωνσταντίας γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1991 στη Δράμα και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια στον Ξηροπόταμο Δράμας. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Ξηροποτάμου και έπειτα στο 2ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο Δράμας, από όπου αποφοίτησε με άριστα.
Ως μαθητής της 3ης λυκείου, το 2009, απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό φυσικής και μαθηματικών που διεξάγεται στη Δράμα στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου. Επιπλέον, την ίδια χρονιά, απέσπασε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστήματος και κέρδισε τη συμμετοχή του στη 3η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής (ΙΟΑΑ) της Τεχεράνης, όπου έλαβε εύφημη μνεία.
Συμμετείχε ενεργά στην εκπαίδευση των παιδιών που αποτέλεσαν τις ελληνικές αποστολές στις επόμενες IOAA, και υποστήριξε τη συμμετοχή Δραμινών μαθητών στο διαγωνισμό Αστρονομίας. Για την συνεισφορά του αυτή βραβεύθηκε τόσο από την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου όσο και από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο Πήγασος”.
Το 2009 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύθηκε από το ΑΠΘ για τις επιδώσεις του. Στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, μαζί με τον επιβλέποντά του, καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Χ. Σειραδάκη.
Συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και τη λειτουργία του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα του ΑΠΘ, δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι και σήμερα, υποστηρίζοντας τους νέους φοιτητές και την έρευνα από αστεροσκοπεία στην Ελλάδα.
Το 2014 έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο University College London (UCL) ως υποψήφιος διδάκτορας Αστρονομίας. Εκεί ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, και ειδικότερα με τον χαρακτηρισμό των ατμοσφαιρών αυτών μέσω φασματοσκοπικών παρατηρήσεων με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
To 2016, μαζί με του συναδέλφους του στο UCL, ανακάλυψε την πρώτη ατμόσφαιρα γύρω από μια υπερ-Γη, τον μικρότερο εξωηλιακό πλανήτη που έχει βρεθεί να περιβάλλεται από ατμόσφαιρα μέχρι σήμερα.
Επιβλέποντες της διδακτορικής του διατριβής ήταν η καθηγήτρια του UCL Prof. Giovanna Tinetti και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Dr. Ingo P. Waldmann. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Αστρονομίας του UCL τον Αύγουστο του 2017 και σήμερα συνεχίζει την ερευνά του στο UCL ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται με σκοπό τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό. Έχει πραγματοποιήσει ομιλείς με θέμα τη μελέτη των εξωηλιακών πλανητών τόσο στο ΑΠΘ όσο και στο UCL και υποστηρίζει δραστηριότητες που φέρνουν μαθητές και ευρύ κοινό κοντά στην επιστήμη και την έρευνα.
Στη Δράμα ο Ειδικός Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Νίκος Χρυσάκης
Θετικό πρόσημο για τον Δήμο Δράμας στη διαχείριση των αδέσποτων
Σημαντική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Δήμο Δράμας, στο πλαίσιο της περιοδείας του Ειδικού Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Νίκου Χρυσάκη, με στόχο την επιτόπια αξιολόγηση του έργου που επιτελείται στους δήμους της χώρας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Δράμας, παρουσία του Δημάρχου, Γιώργου Παπαδόπουλου και του Αντιδημάρχου αρμόδιου για θέματα αδέσποτων ζώων, Κώστα Αμοιρίδη. Συμμετείχαν επίσης στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΕ Δράμας, υπηρεσιακοί παράγοντες και, βέβαια, εκπρόσωποι των τοπικών φιλοζωικών σωματείων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο ο κ. Χρυσάκης, όσο και οι συνεργάτες του, εξήραν το έργο που υλοποιείται από τον Δήμο Δράμας στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, κάνοντας λόγο για ένα φωτεινό παράδειγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως αναφέρθηκε, ο Δήμος Δράμας συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων δήμων της χώρας, με συνέπεια, συνεργασία και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του Ν. 4830/2021.
Ο Ειδικός Γραμματέας στάθηκε ιδιαίτερα στην άρτια συνεργασία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στον Δήμο, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα φιλοζωικά σωματεία, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες συνέργειες αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία. Δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα σε όλους τους εμπλεκόμενους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ενθάρρυνε τον Δήμαρχο να υποβάλει άμεσα αίτημα χρηματοδότησης για την κατασκευή του δημοτικού καταφυγίου, καθώς η σχετική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Η επίσκεψη του κ. Χρυσάκη εντάσσεται στο πλαίσιο του συνολικού ελέγχου που διενεργεί η Ειδική Γραμματεία, με σκοπό την αξιολόγηση της εφαρμογής της νομοθεσίας και την ενίσχυση των προσπαθειών για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Ειδικό Γραμματέα για την επίσκεψη και την εποικοδομητική συνεργασία, τονίζοντας πως ο Δήμος Δράμας συνεχίζει με αφοσίωση το έργο του, έχοντας ως προτεραιότητα τον σεβασμό προς τα ζώα και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών – ανθρώπων και τετράποδων.
Τα άρθρα 129-131 του ν. 4926 (ΦΕΚ Α΄82/20-04-2022) «Μέτρα αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχές NATURΑ, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση»
Την παρ. δ, άρθρο 25 του ν. 998/1979 (Α΄289) «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Το άρθρο 52 του ν.2696/1999 (Α΄52) «Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Το Π.Δ 575/1980 (Α΄157) «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων».
Το ΦΕΚ Β 486 / 24-01-2024 αναφορικά με την “Μεταβίβαση άσκησης αρμοδιοτήτων στους Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”
Το 1309/28-04-2023 έγγραφό της Γ.Γ.Π.Π. «5η ‘Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “IΟΛΑΟΣ 2”,στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης”» (ΑΔΑ: ΡΣΛΘ46ΝΠΙΘ-ΝΛ5).
Το με αριθμό πρωτοκόλλου 2902/27.04.2022 (ΑΔΑ:ΨΝΛΔ46ΝΠΙΘ-Μ57) έγγραφο αναφορικά με «Έργα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών –Προπαρασκευαστικές δράσεις εμπλεκομένων φορέων»
Το με αριθμό πρωτοκόλλου 127659/1193 15-04-2025 έγγραφο μας.
Την με αριθμό πρωτοκόλλου 150616/22-04-2025 εισήγηση της Δ/νση Δασών Δράμας.
A ΠΟ Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
Την απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, με εξαίρεση των περιπτώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 130 του ν.4926/2022 (πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, αποκλειστικά για την μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου), εντός των κάτωθι δασών, δασικών εκτάσεων, πάρκων και αλσών, όταν ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 και 5) από την έναρξη της ημερολογιακής μέρας που αναφέρεται στο παραπάνω χάρτη και για την διάρκεια αυτής.
Η παρούσα απόφαση μπορεί να ενεργοποιηθεί και με δείκτη επικινδυνότητας 3, έπειτα από νέα εισήγηση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δράμας και της Διεύθυνσης Δασών Δράμας
Η Δράμα, ένας από τους πιο πολύτιμους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, κέρδισε τις εντυπώσεις σε μια επιτυχημένη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σερβία, του Δήμου Δράμας και της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.
Η παρουσίαση που διοργανώθηκε σε φιλικό κλίμα, είχε ως κύριο ομιλητή τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Ιωάννη Τσακίρη, ο οποίος ανέπτυξε τις μοναδικές πτυχές του προορισμού μας. Ο αντιδήμαρχος παρουσίασε ξεχωριστές ενότητες σχετικά με την πόλη της Δράμας, την γνωστή Ονειρούπολη και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, αναδεικνύοντας τα πλούσια τουριστικά και πολιτιστικά της στοιχεία.
Ο εκπρόσωπος του ΕΟΤ Γιώργος Κακούτης, εξέφρασε την ικανοποίηση του από την παρουσίαση και τόνισε τη σημασία της οργανωμένης και συντονισμένης προσπάθειας για την προώθηση του προορισμού μας. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, ξεκινούν πλέον σειρά επισκέψεων και συναντήσεων με εκπροσώπους της αεροπορικής εταιρείας AirSerbiaκαι σε τηλεοπτικά κανάλια της Σερβικής τηλεόρασης, με σκοπό την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της Δράμας από το σερβικό κοινό.
Αρχίζουμε με τον συνδυασμό πτήσεων της AirSerbiaστο αεροδρόμιο της Καβάλας και την προώθηση του τουριστικού μας προορισμού από την ίδια την εταιρεία. Επιπλέον, σε Β2Β συναντήσεις με τοπικά τουριστικά γραφεία, θα προωθηθούν πακέτα διαμονής 7 και 10 ημερών για την Ονειρούπολη, ενώ παράλληλα θα οργανωθούν αφιερώματα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας από σερβικά κανάλια.
Ο Δήμος Δράμας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Γιώργο Κακούτη, την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας για τη βοήθεια και την άψογη οργάνωση της αποστολής . Η δέσμευση του Δήμο Δράμας είναι να συνεχίζει την προσπάθεια με επιμονή και εμπιστοσύνη στο μοναδικό προϊόν, τη μαγευτική Δράμα.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.