Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δραμινός αστρονόμος βρήκε νερό σε εξωπλανήτη!

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή: protothema.gr

Την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, του ψυχρού ερυθρού νάνου Κ2-18, σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Λέοντα, ανακάλυψαν για πρώτη φορά επιστήμονες με επικεφαλής έναν Έλληνα αστρονόμο στη Βρετανία, τον δρα Άγγελο Τσιάρα.

Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που εντοπίστηκε νερό σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη με θερμοκρασία παρόμοια με της Γης. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του, δηλαδή στην περιοχή όπου το νερό μπορεί να υπάρξει σε υγρή μορφή. Το νερό είτε βρίσκεται σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του, είτε μόνο στην ατμόσφαιρα του, κάτι που προς το παρόν είναι αδύνατο να προσδιοριστεί.

Πρόκειται για τον εξωπλανήτη K2-18b, ο οποίος είχε αρχικά ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» το 2015. Είναι πιθανότατα μια βραχώδης υπερ-Γη, που έχει μάζα οκταπλάσια της Γης και διπλάσιο μέγεθος. Θεωρείται πλέον ο μοναδικός πλανήτης γύρω από ένα άστρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος διαθέτει τόσο νερό (πιθανώς σε υγρή μορφή), όσο και θερμοκρασία που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εξωπλανήτες με ατμόσφαιρα που βρέθηκαν, ήσαν αέριοι γίγαντες, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτή είναι η περίπτωση του K2-18b.

Αστρονομία: Πρώτη ανακάλυψη νερού σε εξωπλανήτη
Ο κ. Τσιάρας δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από τους περίπου 4.000 εξωπλανήτες που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα, «ο K2-18b βρίσκεται δύο βήματα μπροστά, όσον αφορά την πιθανότητα να φιλοξενήσει ζωή». Λόγω πάντως του υψηλού επιπέδου δραστηριότητας στο άστρο του, είναι πιθανό ότι ο εξωπλανήτης είναι πιο εχθρικός από τη Γη, καθώς εκτίθεται μάλλον σε περισσότερη αστρική (ηλιακή) ακτινοβολία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 28χρονο Άγγελο Τσιάρα, ερευνητή του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», μελέτησαν τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη χρησιμοποιώντας φασματοσκοπικά δεδομένα του 2016 και 2017 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και αναπτύσσοντας ειδικούς αλγόριθμους ανάλυσης του αστρικού φωτός (που είναι πια διαθέσιμοι σε όλους), προκειμένου να αναλύσουν το φως του άστρου, που φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, προτού φθάσει στη Γη.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μόρια νερού σε αέρια μορφή, υποδεικνύοντας επιπλέον την παρουσία υδρογόνου και ηλίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες μοριακές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αζώτου και του μεθανίου, αλλά δεν είναι ανιχνεύσιμες με τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την ακριβή εκτίμηση του ποσοστού του νερού, καθώς επίσης και της νεφοκάλυψης στον πλανήτη. Μολονότι δεν είναι δυνατό να γίνει ακριβής εκτίμηση για τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του, οι ερευνητές που εξέτασαν διάφορα σενάρια, δεν αποκλείουν αυτή να περιέχει νερό σε ποσοστό έως 50%.

«Η ανακάλυψη νερού σε έναν πιθανά κατοικήσιμο κόσμο πέρα από τη Γη, μού δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ο K2-18b σίγουρα δεν είναι μια δεύτερη Γη, καθώς έχει αρκετά μεγαλύτερη μάζα και πολύ διαφορετική ατμοσφαιρική σύνθεση. Ωστόσο, ερχόμαστε πλέον λίγο πιο κοντά σε απαντήσεις που αφορούν το θεμελιώδες ερώτημα: Είναι η Γη μοναδική στο σύμπαν;» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας ερευνητής.

Δείτε ΕΔΩ την επιστημονική μελέτη

«Η μελέτη αυτή συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των κατοικήσιμων κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην έρευνα των εξωπλανητών, μια εποχή σημαντική, ώστε να κατανοήσουμε ποιά θέση κατέχει η Γη, το μοναδικό μας σπίτι, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος», πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι ο K2-18b αποτελεί θαυμάσιο στόχο για νέες παρατηρήσεις, που θα φέρουν στο φως περισσότερα στοιχεία για τη σύνθεση και το κλίμα του.

Ο Άγγ. Τσιάρας αποφοίτησε το 2014 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του στην αστρονομία από το UCL το 2017, ειδικευόμενος στις ατμόσφαιρες εξωπλανητών. Το 2016 είχε συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιστημονική ομάδα που ανακοίνωσε την πρώτη ανίχνευση αερίων (υδρογόνου και ηλίου) στην ατμόσφαιρα μιας υπερ-Γης, του εξωτικού εξωπλανήτη 55 Cancri e. Τότε όμως δεν είχαν βρεθεί ενδείξεις υδρατμών.

Το 2017 είχε συμμετάσχει στη δημοσίευση από Ευρωπαίους ερευνητές του πρώτου μεγάλου καταλόγου εξωπλανητικών ατμοσφαιρών, μετά τη μελέτη 30 εξωπλανητών με τη βοήθεια του Hubble. Μεταξύ άλλων, είχε βρεθεί παρουσία υδρατμών στις ατμόσφαιρες όλων των λεγόμενων αέριων «καυτών Διών».

Οι ερυθροί νάνοι είναι μικρότεροι από τον Ήλιο μας και τα πιο κοινά άστρα στο γαλαξία μας. Οι πλανήτες στην κατηγορία της υπερ-Γης (με μάζα δηλαδή μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα) είναι επίσης οι πιο κοινοί πλανήτες στο γαλαξία μας. Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA αναμένεται ότι θα βρει εκατοντάδες ακόμη τέτοιους πλανήτες τα επόμενα χρόνια.

Τα επόμενης γενιάς διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το αμερικανικό James Webb και το ευρωπαϊκό Ariel, θα είναι ικανά να μελετήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περισσότεροι από 4.000 εξωπλανήτες, αλλά στην πραγματικότητα οι επιστήμονες έχουν μάθει ελάχιστα πράγματα για τη φύση και τη σύσταση τους.

Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και το Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δρ. Άγγελος Τσιάρας, PhD Φυσικός – Αστρονόμος

(βιογραφικό σημείωμα)

Ο Άγγελος Τσιάρας του Ιωάννη και της Κωνσταντίας γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1991 στη Δράμα και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια στον Ξηροπόταμο Δράμας. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Ξηροποτάμου και έπειτα στο 2ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο Δράμας, από όπου αποφοίτησε με άριστα.

Ως μαθητής της 3ης λυκείου, το 2009, απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό φυσικής και μαθηματικών που διεξάγεται στη Δράμα στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου. Επιπλέον, την ίδια χρονιά, απέσπασε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστήματος και κέρδισε τη συμμετοχή του στη 3η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής (ΙΟΑΑ) της Τεχεράνης, όπου έλαβε εύφημη μνεία.

Συμμετείχε ενεργά στην εκπαίδευση των παιδιών που αποτέλεσαν τις ελληνικές αποστολές στις επόμενες IOAA, και υποστήριξε τη συμμετοχή Δραμινών μαθητών στο διαγωνισμό Αστρονομίας. Για την συνεισφορά του αυτή βραβεύθηκε τόσο από την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου όσο και από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο Πήγασος”.

Το 2009 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύθηκε από το ΑΠΘ για τις επιδώσεις του. Στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, μαζί με τον επιβλέποντά του, καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Χ. Σειραδάκη.

Συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και τη λειτουργία του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα του ΑΠΘ, δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι και σήμερα, υποστηρίζοντας τους νέους φοιτητές και την έρευνα από αστεροσκοπεία στην Ελλάδα.

Το 2014 έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο University College London (UCL) ως υποψήφιος διδάκτορας Αστρονομίας. Εκεί ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, και ειδικότερα με τον χαρακτηρισμό των ατμοσφαιρών αυτών μέσω φασματοσκοπικών παρατηρήσεων με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

To 2016, μαζί με του συναδέλφους του στο UCL, ανακάλυψε την πρώτη ατμόσφαιρα γύρω από μια υπερ-Γη, τον μικρότερο εξωηλιακό πλανήτη που έχει βρεθεί να περιβάλλεται από ατμόσφαιρα μέχρι σήμερα.

Επιβλέποντες της διδακτορικής του διατριβής ήταν η καθηγήτρια του UCL Prof. Giovanna Tinetti και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Dr. Ingo P. Waldmann. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Αστρονομίας του UCL τον Αύγουστο του 2017 και σήμερα συνεχίζει την ερευνά του στο UCL ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Ταυτόχρονα συμμετέχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται με σκοπό τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό. Έχει πραγματοποιήσει ομιλείς με θέμα τη μελέτη των εξωηλιακών πλανητών τόσο στο ΑΠΘ όσο και στο UCL και υποστηρίζει δραστηριότητες που φέρνουν μαθητές και ευρύ κοινό κοντά στην επιστήμη και την έρευνα.

Διαβάστε όλο το άρθρο
Σχόλια

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δράση εμβολιασμού παιδιών σε κοινότητα Ρομά του Δήμου Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Παράρτημα Ρομά Δήμου Δράμας σε συνεργασία με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, πήρε μέρος σε δράση εμβολιασμού για ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα  (MMR)σε κοινότητες Ρομά, και συγκεκριμένα σε παιδιά ηλικίας ενός έως δεκατεσσάρων ετών.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της εν λόγω δράσης του οργανισμού αποτελείται από  μια κινητή μονάδα, ένα κλιμάκιο επαγγελματιών υγείας των κινητών ομάδων υγείας του Ε.Ο.Δ.Υ και έναν παιδίατρο.

Η δράση έλαβε χώρα στον οικισμό Ρομά της Τέρμα Φιλίππου το πρωί του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου 2024, παρουσία της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγειάς Σοφίας Τσακιρίδου, της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Όλγας Βασιλείου και της παιδιάτρου Αναστασίας Σαρόγλους.

Η δράση αυτή σχεδιάστηκε με στόχο την προστασία των παιδιών από ασθένειες που παρουσιάζουν έξαρση στην Ευρώπη μέσω του απαραίτητου εμβολιασμού. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο των βιβλιαρίων εμβολιασμού διαπιστώθηκε πως όλα τα παιδιά της κοινότητας ήταν ήδη πλήρως εμβολιασμένα, κάτι που δείχνει την αυξημένη συμμόρφωση της κοινότητας στις προληπτικές υγειονομικές πρακτικές και την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ. Σ. του Επιμελητηρίου Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Επιμελητήριο Δράμας προσκαλεί τα μέλη του να ψηφίσουν στις Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου που θα διεξαχθούν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024, κατά τις ώρες 08:00 π.μ. με 19:00 μ.μ., στο κτίριο του Επιμελητηρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι στους εκλογικούς καταλόγους εγγράφονται τα Μέλη που έχουν συμπληρώσει ένα έτος από την εγγραφή τους στο Επιμελητήριο δηλαδή όσοι έχουν εγγραφεί έως και 14.11.2023 και έχουν εξοφλήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για το έτος 2023.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αποτελέσματα εκλογής Συνέδρων ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. στη Δράμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

 Αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν χθες, 3/11/2024 στη Δράμα, για την εκλογή Συνέδρων για το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Την Κυριακή 3/11/2024 διεξήχθησαν οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΔΡΑΜΑΣ για την εκλογή Συνέδρων για το Έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος. Ψήφισαν συνολικά 225 μέλη, και εξελέγησαν 18 Σύνεδροι. Οι Εκλεγμένοι Σύνεδροι είναι, κατ’  αλφαβητική σειρά, ανά Ο.Μ. και με ποσόστωση φύλου 50 %, οι εξής:

Ο.Μ Δράμας Ανατολικά:

  1. Αβραμίδης               Κωνσταντίνος
  2. Βλαχοπούλου         Αλεξάνδρα
  3. Βλάχου                      Άγγελος
  4. Καμπουρίδης          Παύλος
  5. Καραβάς                  Λευτέρης
  6. Κύρακλη                   Τάνια
  7. Μητσοπούλου        Όλγα
  8. Παντιού                    Μαρία
  9. Παπαδοπούλου     Παρθένα (Ρένα)
  10. Παχατουρίδης        Στέλιος
  11. Σιββάς                       Βασίλειος
  12. Χρόνη                        Αναστασία
  13. Χρόνης                      Παναγιώτης

Ο.Μ Δράμας Δυτικά:

  1. Βουλουτάκης          Ζαχαρίας
  2. Κουκόγια                  Αθηνά
  3. Τομπαλίδης             Άγγελος
  4. Χούντα                      Ιωάννα

Ο.Μ Δράμας  Προσοτσάνης:

  1. Μπιρμπίλης            Μανώλης

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Hellenic Train: Διακόπτονται τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη-Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Μια Βραδιά Γεμάτη Γεύσεις, Μουσική και Διασκέδαση στο Οινοποιείο Château Nico Lazaridi

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα πριν

Παραίτηση 12 γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 μήνα πριν

Α ΕΠΣ Δράμας 3η Αγωνιστική. Αποτελέσματα – Βαθμολογίες

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Η αυθαιρεσία και η κατάχρηση εξουσίας δεν έχουν θέση στο Δήμο Δράμας

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Ελευθερία Αρβανιτάκη & Ελεωνόρα Ζουγανέλη «Ξανά Μαζί»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα πριν

Γιορτή Κάστανου την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 12:00 στην Μικρόπολη

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Πανδραμινό Θρακιώτικο Αντάμωμα το Σάββατο 31 Αυγούστου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Οι κάρτες διαρκείας την Δόξας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς της Δράμας στην Οδό Χελμού από την Πέμπτη 29 Αυγούστου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα πριν

Έκθεση φωτογραφίας για το προβιομηχανικό και βιομηχανικό παρελθόν της ΑΜΘ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Πρωτοβουλία Δραμινών Πολιτών – Συλλογή υπογραφών για το Νοσοκομείο Δράμας

Εκπαιδευτικά3 μήνες πριν

Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων στα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Δράση εμβολιασμού παιδιών σε κοινότητα Ρομά του Δήμου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ. Σ. του Επιμελητηρίου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Αποτελέσματα εκλογής Συνέδρων ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική, αισθητός στη Δράμα, Θεσσαλονίκη και σε Αττική

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Μήνυμα του Δημάρχου Δράμας για την 28η Οκτωβρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Βανδαλισμοί στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας- Μήνυση του Δήμου κατά Αγνώστων

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας: Ομόφωνα ψήφισμα διάσωσης του Νοσοκομείου Δράμας

Πολιτιστικά2 εβδομάδες πριν

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου “Η τυχερή μου μέρα” της Χρυσούλας Καρολίδου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Επισφαλής η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Επερώτηση για την άμεση παρέμβαση και χρηματοδότηση έργων του ΤΟΕΒ Κουδουνίων και Νοτίου Δράμας

Χρηστικά4 εβδομάδες πριν

Γιατί να επιλέξεις το Live casino για τη διασκέδασή σου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Τοιχοθεραπεία: “Δε φοβήθηκα, γιατί εκπαιδεύτηκα!”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα πριν

Παραίτηση 12 γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών