Υδρατμοί στην ατμόσφαιρα του K2-18b – Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Λέοντα – Επικεφαλής των επιστημόνων ο Έλληνας αστρονόμος στη Βρετανία, δρ Άγγελος Τσιάρας
Την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, του ψυχρού ερυθρού νάνου Κ2-18, σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Λέοντα, ανακάλυψαν για πρώτη φορά επιστήμονες με επικεφαλής έναν Έλληνα αστρονόμο στη Βρετανία, τον δρα Άγγελο Τσιάρα.
Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που εντοπίστηκε νερό σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη με θερμοκρασία παρόμοια με της Γης. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του, δηλαδή στην περιοχή όπου το νερό μπορεί να υπάρξει σε υγρή μορφή. Το νερό είτε βρίσκεται σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του, είτε μόνο στην ατμόσφαιρα του, κάτι που προς το παρόν είναι αδύνατο να προσδιοριστεί.
Πρόκειται για τον εξωπλανήτη K2-18b, ο οποίος είχε αρχικά ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» το 2015. Είναι πιθανότατα μια βραχώδης υπερ-Γη, που έχει μάζα οκταπλάσια της Γης και διπλάσιο μέγεθος. Θεωρείται πλέον ο μοναδικός πλανήτης γύρω από ένα άστρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος διαθέτει τόσο νερό (πιθανώς σε υγρή μορφή), όσο και θερμοκρασία που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εξωπλανήτες με ατμόσφαιρα που βρέθηκαν, ήσαν αέριοι γίγαντες, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτή είναι η περίπτωση του K2-18b.
Ο κ. Τσιάρας δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από τους περίπου 4.000 εξωπλανήτες που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα, «ο K2-18b βρίσκεται δύο βήματα μπροστά, όσον αφορά την πιθανότητα να φιλοξενήσει ζωή». Λόγω πάντως του υψηλού επιπέδου δραστηριότητας στο άστρο του, είναι πιθανό ότι ο εξωπλανήτης είναι πιο εχθρικός από τη Γη, καθώς εκτίθεται μάλλον σε περισσότερη αστρική (ηλιακή) ακτινοβολία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 28χρονο Άγγελο Τσιάρα, ερευνητή του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», μελέτησαν τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη χρησιμοποιώντας φασματοσκοπικά δεδομένα του 2016 και 2017 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και αναπτύσσοντας ειδικούς αλγόριθμους ανάλυσης του αστρικού φωτός (που είναι πια διαθέσιμοι σε όλους), προκειμένου να αναλύσουν το φως του άστρου, που φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, προτού φθάσει στη Γη.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μόρια νερού σε αέρια μορφή, υποδεικνύοντας επιπλέον την παρουσία υδρογόνου και ηλίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες μοριακές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αζώτου και του μεθανίου, αλλά δεν είναι ανιχνεύσιμες με τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την ακριβή εκτίμηση του ποσοστού του νερού, καθώς επίσης και της νεφοκάλυψης στον πλανήτη. Μολονότι δεν είναι δυνατό να γίνει ακριβής εκτίμηση για τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του, οι ερευνητές που εξέτασαν διάφορα σενάρια, δεν αποκλείουν αυτή να περιέχει νερό σε ποσοστό έως 50%.
«Η ανακάλυψη νερού σε έναν πιθανά κατοικήσιμο κόσμο πέρα από τη Γη, μού δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ο K2-18b σίγουρα δεν είναι μια δεύτερη Γη, καθώς έχει αρκετά μεγαλύτερη μάζα και πολύ διαφορετική ατμοσφαιρική σύνθεση. Ωστόσο, ερχόμαστε πλέον λίγο πιο κοντά σε απαντήσεις που αφορούν το θεμελιώδες ερώτημα: Είναι η Γη μοναδική στο σύμπαν;» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας ερευνητής.
«Η μελέτη αυτή συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των κατοικήσιμων κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην έρευνα των εξωπλανητών, μια εποχή σημαντική, ώστε να κατανοήσουμε ποιά θέση κατέχει η Γη, το μοναδικό μας σπίτι, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος», πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι ο K2-18b αποτελεί θαυμάσιο στόχο για νέες παρατηρήσεις, που θα φέρουν στο φως περισσότερα στοιχεία για τη σύνθεση και το κλίμα του.
Ο Άγγ. Τσιάρας αποφοίτησε το 2014 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του στην αστρονομία από το UCL το 2017, ειδικευόμενος στις ατμόσφαιρες εξωπλανητών. Το 2016 είχε συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιστημονική ομάδα που ανακοίνωσε την πρώτη ανίχνευση αερίων (υδρογόνου και ηλίου) στην ατμόσφαιρα μιας υπερ-Γης, του εξωτικού εξωπλανήτη 55 Cancri e. Τότε όμως δεν είχαν βρεθεί ενδείξεις υδρατμών.
Το 2017 είχε συμμετάσχει στη δημοσίευση από Ευρωπαίους ερευνητές του πρώτου μεγάλου καταλόγου εξωπλανητικών ατμοσφαιρών, μετά τη μελέτη 30 εξωπλανητών με τη βοήθεια του Hubble. Μεταξύ άλλων, είχε βρεθεί παρουσία υδρατμών στις ατμόσφαιρες όλων των λεγόμενων αέριων «καυτών Διών».
Οι ερυθροί νάνοι είναι μικρότεροι από τον Ήλιο μας και τα πιο κοινά άστρα στο γαλαξία μας. Οι πλανήτες στην κατηγορία της υπερ-Γης (με μάζα δηλαδή μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα) είναι επίσης οι πιο κοινοί πλανήτες στο γαλαξία μας. Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA αναμένεται ότι θα βρει εκατοντάδες ακόμη τέτοιους πλανήτες τα επόμενα χρόνια.
Τα επόμενης γενιάς διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το αμερικανικό James Webb και το ευρωπαϊκό Ariel, θα είναι ικανά να μελετήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περισσότεροι από 4.000 εξωπλανήτες, αλλά στην πραγματικότητα οι επιστήμονες έχουν μάθει ελάχιστα πράγματα για τη φύση και τη σύσταση τους.
Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και το Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δρ. Άγγελος Τσιάρας, PhD Φυσικός – Αστρονόμος
(βιογραφικό σημείωμα)
Ο Άγγελος Τσιάρας του Ιωάννη και της Κωνσταντίας γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1991 στη Δράμα και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια στον Ξηροπόταμο Δράμας. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Ξηροποτάμου και έπειτα στο 2ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο Δράμας, από όπου αποφοίτησε με άριστα.
Ως μαθητής της 3ης λυκείου, το 2009, απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό φυσικής και μαθηματικών που διεξάγεται στη Δράμα στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου. Επιπλέον, την ίδια χρονιά, απέσπασε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστήματος και κέρδισε τη συμμετοχή του στη 3η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής (ΙΟΑΑ) της Τεχεράνης, όπου έλαβε εύφημη μνεία.
Συμμετείχε ενεργά στην εκπαίδευση των παιδιών που αποτέλεσαν τις ελληνικές αποστολές στις επόμενες IOAA, και υποστήριξε τη συμμετοχή Δραμινών μαθητών στο διαγωνισμό Αστρονομίας. Για την συνεισφορά του αυτή βραβεύθηκε τόσο από την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου όσο και από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο Πήγασος”.
Το 2009 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύθηκε από το ΑΠΘ για τις επιδώσεις του. Στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, μαζί με τον επιβλέποντά του, καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Χ. Σειραδάκη.
Συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και τη λειτουργία του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα του ΑΠΘ, δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι και σήμερα, υποστηρίζοντας τους νέους φοιτητές και την έρευνα από αστεροσκοπεία στην Ελλάδα.
Το 2014 έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο University College London (UCL) ως υποψήφιος διδάκτορας Αστρονομίας. Εκεί ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, και ειδικότερα με τον χαρακτηρισμό των ατμοσφαιρών αυτών μέσω φασματοσκοπικών παρατηρήσεων με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
To 2016, μαζί με του συναδέλφους του στο UCL, ανακάλυψε την πρώτη ατμόσφαιρα γύρω από μια υπερ-Γη, τον μικρότερο εξωηλιακό πλανήτη που έχει βρεθεί να περιβάλλεται από ατμόσφαιρα μέχρι σήμερα.
Επιβλέποντες της διδακτορικής του διατριβής ήταν η καθηγήτρια του UCL Prof. Giovanna Tinetti και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Dr. Ingo P. Waldmann. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Αστρονομίας του UCL τον Αύγουστο του 2017 και σήμερα συνεχίζει την ερευνά του στο UCL ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται με σκοπό τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό. Έχει πραγματοποιήσει ομιλείς με θέμα τη μελέτη των εξωηλιακών πλανητών τόσο στο ΑΠΘ όσο και στο UCL και υποστηρίζει δραστηριότητες που φέρνουν μαθητές και ευρύ κοινό κοντά στην επιστήμη και την έρευνα.
Ο Κοσμάς Καλαϊδόπουλος με ανάρτηση του στρέφεται κατά της επιχορήγησης 40.000 ευρώ, του Δήμου Δράμας για το Καρναβάλι της Χωριστής και ζητά την παρέμβαση του Επιτρόπου.
Η ανάρτηση:
“Επανέφεραν το θέμα για τη χορηγία του καρναβαλιού της Χωριστής . Καλούμαι να επέμβει ο επίτροπος και να πάρει θέση για το ίδιο θέμα μέσα σε επτά μέρες ,ενώ καταψηφίστηκε στις 25-01-23 με νέα αίτηση 2-02-23 θέλουν όλες οι παρατάξεις να το περάσουν δια περιφοράς”
Δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας για την απώλεια των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας μας.
Η μεγάλη απώλεια του κυβερνήτη του μοιραίου αεροπλάνου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη από τον Γρανίτη Κάτω Νευροκοπίου και του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έφυγαν την ώρα του καθήκοντος, μας έχει συγκλονίσει όλους.
Εκφράζοντας τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους, αποδίδουμε με μεγάλο σεβασμό την Τιμή & την Δόξα που αρμόζει στους ήρωες της Πατρίδας μας.
Η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία σε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα στη Δράμα, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Στέφανο Γεωργιάδη, το μέλος του Δ.Σ. Γιάννη Κεσκίνογλου και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Αλέξανδρο Γεωργιάδη.
Επισκεφθήκαν τον Κτηνοτροφικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό «Μενοίκιο» στην Προσοτσάνη. Πρόκειται για μοναδικά καθετοποιημένη μονάδα, όπου γίνεται κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την καλλιέργεια των ζωοτροφών και την εκτροφή των ζώων, μέχρι τη συλλογή του γάλακτος και την τελική παραγωγή.
Στα Οινοποιεία «Οίνωψ», «Οινογένεσις», «Κτήμα Μανωλεσάκη», «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη» και «Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη», γνώρισαν τα ξεχωριστά, ανταγωνιστικά κρασιά που παράγουν και κατέχουν πλέον εξέχουσα θέση στην Ελληνική και Παγκόσμια αγορά. Ιδιαίτερες οι μέθοδοι της οινοποίησης, όπως του Οινοποιείου «Οίνωψ» που γίνεται και σε πιθάρι. Με τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους συζήτησαν για τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργεί ο Οινοτουρισμός.
Τέλος, επισκέφθηκαν τον Όμιλο Επιχειρήσεων Χρήστου Κλωναρίδη, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν ιδίως στην βαμβακοκαλλιέργεια.
«Οι επιχειρήσεις της ακριτικής Ελλάδας παράγουν προϊόντα αυξημένης ανταγωνιστικότητας και προστιθέμενης αξίας. Ακούμε με προσοχή τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα, αναζητούμε από κοινού τις λύσεις και στηρίζουμε τις προσπάθειές τους», δήλωσε η κα. Καλογήρου.
Αυτή η λειτουργία επιτρέπει σε άτομα με επιληψία να χρησιμοποιούν τον ιστότοπο με ασφάλεια, εξαλείφοντας τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων που προκύπτουν από κινούμενα σχέδια ή κείμενα και εικόνες που αναβοσβήνουν και επικίνδυνους συνδυασμούς χρωμάτων.
Λειτουργία με προβλήματα όρασης
Βελτιώνει τα γραφικά του ιστότοπου
Αυτή η λειτουργία προσαρμόζει τον ιστότοπο για την ευκολία των χρηστών με προβλήματα όρασης, όπως Πρεσβυωπία, Απώλεια περιφερειακής όρασης, καταρράκτη, γλαύκωμα και άλλα.
Λειτουργία με γνωστικές διαταραχές
Βοηθά στην εστίαση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο
Αυτή η λειτουργία παρέχει διάφορες βοηθητικές επιλογές για να βοηθήσει τους χρήστες με γνωστικές διαταραχές, όπως η δυσλεξία, αυτισμό, CVA και άλλα, να εστιάσουν πιο εύκολα στα βασικά στοιχεία του ιστότοπου.
Φιλική λειτουργία ADHD
Μειώνει τους περισπασμούς και βελτιώνει την εστίαση
Αυτή η λειτουργία βοηθά τους χρήστες με διαταραχές ADHD και νευροαναπτυξιακές διαταραχές να διαβάζουν, να περιηγούνται και να εστιάζουν στα κύρια στοιχεία του ιστότοπου πιο εύκολα, μειώνοντας σημαντικά τους περισπασμούς.
Λειτουργία τύφλωσης
Επιτρέπει τη χρήση του ιστότοπου με το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης
Αυτή η λειτουργία διαμορφώνει τον ιστότοπο ώστε να είναι συμβατός με αναγνώστες οθόνης όπως JAWS, NVDA, VoiceOver και TalkBack. Το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης είναι λογισμικό για τυφλούς χρήστες που είναι εγκατεστημένο σε υπολογιστή και smartphone και οι ιστότοποι πρέπει να είναι συμβατοί με αυτόν.
Διαδικτυακό λεξικό
Ευανάγνωστη εμπειρία
Μέγεθος περιεχομένου
Καθορισμένο
Μεγεθυντικός φακός
Αναγνώσιμη γραμματοσειρά
Φιλικό στη δυσλεξία
Επισήμανση τίτλων
Επισήμανση συνδέσμων
Μέγεθος γραμματοσειράς
Καθορισμένο
Ύψος γραμμής
Καθορισμένο
Απόσταση γραμμάτων
Καθορισμένο
Αριστερή στοίχιση
Στοίχιση στο κέντρο
Δεξιά στοίχιση
Οπτική εμπειρία
Σκοτεινή αντίθεση
Φωτεινή αντίθεση
Ασπρόμαυρο:
Υψηλή αντίθεση
Υψηλός κορεσμός
Χαμηλός κορεσμός
Προσαρμογή χρωμάτων κειμένου
Προσαρμογή χρωμάτων τίτλου
Προσαρμογή χρωμάτων φόντου
Εύκολος προσανατολισμός
Σίγαση ήχων
Απόκρυψη εικόνων
Εικονικό πληκτρολόγιο
Οδηγός ανάγνωσης
Διακοπή κίνησης
Μάσκα ανάγνωσης
Επισήμανση
Εστίαση
Μεγάλος μαύρος δρομέας
Μεγάλος λευκός δρομέας
Πλήκτρα πλοήγησης
Προσβασιμότητα
godrama.gr
5 February 2023
Οδηγίες χρήσης
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Διαδίκτυο πρέπει να είναι διαθέσιμο και προσιτό σε όλους και δεσμευόμαστε να παρέχουμε έναν ιστότοπο που να είναι προσβάσιμος στο ευρύτερο δυνατό κοινό, ανεξάρτητα από την περίσταση και την ικανότητα.Για να το επιτύχουμε αυτό, στοχεύουμε να τηρούμε όσο το δυνατόν αυστηρότερα τις Οδηγίες προσβασιμότητας περιεχομένου Ιστού του Παγκόσμιου Ιστού (W3C) 2.1 (WCAG 2.1) σε επίπεδο AA.
Αυτές οι οδηγίες εξηγούν πώς να κάνετε το περιεχόμενο ιστού προσβάσιμο σε άτομα με ένα ευρύ φάσμα αναπηριών. Η συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες μας βοηθά να διασφαλίσουμε ότι ο ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε όλα τα άτομα: τυφλοί, άτομα με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, γνωστικές διαταραχές και πολλά άλλα.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες που προορίζονται να τον κάνουν όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή. Χρησιμοποιούμε μια διεπαφή προσβασιμότητας που επιτρέπει σε άτομα με συγκεκριμένα αναπηρίες να προσαρμόσουν το περιβάλλον εργασίας χρήστη του ιστότοπου (περιβάλλον εργασίας χρήστη) και να το σχεδιάσουν στις προσωπικές τους ανάγκες.
Επιπλέον, tο GoDrama χρησιμοποιεί μια εφαρμογή που βασίζεται σε AI που εκτελείται στο παρασκήνιο και βελτιστοποιεί συνεχώς το επίπεδο προσβασιμότητας. Αυτή η εφαρμογή αποκαθιστά το HTML του ιστότοπου, προσαρμόζει τη λειτουργικότητα και τη συμπεριφορά του για προγράμματα ανάγνωσης οθόνης που χρησιμοποιούν οι τυφλοί χρήστες και για λειτουργίες πληκτρολογίου που χρησιμοποιούνται από άτομα με κινητικά προβλήματα.
Εάν εντοπίσατε κάποια δυσλειτουργία ή έχετε ιδέες για βελτίωση, θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους χειριστές του ιστότοπου χρησιμοποιώντας το ακόλουθο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Ανάγνωση οθόνης και πλοήγηση πληκτρολογίου
Το GoDrama εφαρμόζει την τεχνική των χαρακτηριστικών ARIA (Accessible Rich Internet Applications), παράλληλα με διάφορες αλλαγές συμπεριφοράς, για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες με προβλήματα όρασης που επισκέπτονται με αναγνώστες οθόνης είναι σε θέση να διαβάσουν, να κατανοήσουν και να απολαύσουν τις λειτουργίες του GoDrama.
Μόλις ένας χρήστης με πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης εισέλθει στο GoDrama, λαμβάνει αμέσως ένα μήνυμα για να εισέλθει στο Προφίλ αναγνώστη οθόνης, ώστε να μπορεί να περιηγηθεί αποτελεσματικά.
Δείτε πώς το GoDrama καλύπτει τις πιο σημαντικές απαιτήσεις.
Βελτιστοποίηση προγράμματος ανάγνωσης οθόνης:
Εκτελούμε μια διαδικασία παρασκηνίου που μαθαίνει τα στοιχεία του ιστότοπου από πάνω προς τα κάτω, για να διασφαλιστεί η συνεχής συμμόρφωση ακόμη και κατά την ενημέρωση του ιστότοπου.
Σε αυτήν τη διαδικασία, παρέχουμε στους αναγνώστες οθόνης σημαντικά δεδομένα χρησιμοποιώντας το σύνολο χαρακτηριστικών ARIA.
Για παράδειγμα,
παρέχουμε ακριβείς ετικέτες φόρμας,
περιγραφές για εικονίδια με δυνατότητα δράσης (εικονίδια κοινωνικών μέσων, εικονίδια αναζήτησης, εικονίδια καλαθιού κ.λπ.)
καθοδήγηση επικύρωσης για εισαγωγή φόρμας ρόλοι στοιχείων όπως κουμπιά, μενού, τρόποι διαλόγου (αναδυόμενα παράθυρα), και άλλοι.
Επιπλέον, η διαδικασία φόντου σαρώνει όλες τις εικόνες του ιστότοπου και παρέχει μια ακριβή και ουσιαστική περιγραφή που βασίζεται στην αναγνώριση αντικειμένου εικόνας ως ετικέτα ALT (εναλλακτικό κείμενο) για εικόνες που δεν περιγράφονται. Θα εξάγει επίσης κείμενα που είναι ενσωματωμένα στην εικόνα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία OCR (οπτική αναγνώριση χαρακτήρων).
Για να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις ανάγνωσης οθόνης ανά πάσα στιγμή, οι χρήστες πρέπει να πατήσουν μόνο το συνδυασμό πληκτρολογίου Alt+1. Οι χρήστες αναγνώστη οθόνης λαμβάνουν επίσης αυτόματες ανακοινώσεις για να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία ανάγνωσης οθόνης μόλις μπουν στον ιστότοπο.
Αυτές οι προσαρμογές είναι συμβατές με όλους τους δημοφιλείς αναγνώστες οθόνης, συμπεριλαμβανομένων των JAWS και NVDA.
Βελτιστοποίηση πλοήγησης πληκτρολογίου:
Η διαδικασία παρασκηνίου προσαρμόζει επίσης το HTML του ιστότοπου και προσθέτει διάφορες συμπεριφορές χρησιμοποιώντας κώδικα JavaScript για να κάνει τον ιστότοπο λειτουργικό από το πληκτρολόγιο.
Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα
πλοήγηση στον ιστότοπο χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα Tab και Shift + Tab,
χειρισμό αναπτυσσόμενων μενού με τα πλήκτρα βέλους,
κλείσιμο με Esc,
κουμπιά ενεργοποίησης και συνδέσμους χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Enter,
πλοήγηση μεταξύ στοιχείων επιλογής (radio) και πλαισίου ελέγχου χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους και συμπληρώστε τα με το πλήκτρο διαστήματος ή Enter.
Επιπλέον, οι χρήστες πληκτρολογίου θα βρουν μενού γρήγορης πλοήγησης και παράλειψης περιεχομένου, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στο Alt + 1 ή ως τα πρώτα στοιχεία του ιστότοπου κατά την πλοήγηση με το πληκτρολόγιο.
Η διαδικασία φόντου χειρίζεται επίσης τα αναδυόμενα αναδυόμενα παράθυρα μετακινώντας την εστίαση του πληκτρολογίου προς αυτά αμέσως μόλις εμφανιστούν και δεν επιτρέπει την εστίαση να μετακινηθεί έξω από αυτήν.
Οι χρήστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν συντομεύσεις όπως "M" (μενού), "H" (επικεφαλίδες), "F" (φόρμες), "B" (κουμπιά) και "G" (γραφικά) για να μεταβούν σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Προφίλ ατόμων με ειδικές ικανότητες που υποστηρίζονται στον ιστότοπο μας
Ασφαλής λειτουργία επιληψίας: Αυτό το προφίλ επιτρέπει σε άτομα με επιληψία να χρησιμοποιούν τον ιστότοπο με ασφάλεια, εξαλείφοντας τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων που προκύπτουν από κινούμενες εικόνες, εικόνες ή κείμενα που αναβοσβήνουν και επικίνδυνους συνδυασμούς χρωμάτων.
Λειτουργία με προβλήματα όρασης: Αυτή η λειτουργία προσαρμόζει τον ιστότοπο για την ευκολία των χρηστών με προβλήματα όρασης, όπως Πρεσβυωπία, Απώλεια περιφερειακής όρασης, καταρράκτη, γλαύκωμα και άλλα.
Λειτουργία με γνωστικές διαταραχές: Αυτή η λειτουργία παρέχει διαφορετικές βοηθητικές επιλογές για να βοηθήσει τους χρήστες με γνωστικές διαταραχές, όπως η δυσλεξία, ο αυτισμός, το CVA και άλλοι, να εστιάσουν πιο εύκολα στα βασικά στοιχεία του ιστότοπου.
Λειτουργία φιλική ADHD: Αυτή η λειτουργία βοηθά τους χρήστες με ADHD και νευροαναπτυξιακές διαταραχές να διαβάζουν, να περιηγούνται και να εστιάζουν πιο εύκολα στα κύρια στοιχεία του ιστότοπου, μειώνοντας σημαντικά τις περισπασμούς.
Λειτουργία τύφλωσης: Αυτή η λειτουργία διαμορφώνει τον ιστότοπο ώστε να είναι συμβατός με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης όπως JAWS, NVDA, VoiceOver και TalkBack. Το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης είναι λογισμικό για τυφλούς χρήστες που είναι εγκατεστημένο σε υπολογιστή και smartphone και οι ιστότοποι πρέπει να είναι συμβατοί με αυτόν.
Προφίλ πλοήγησης πληκτρολογίου (Motor-Impaired): Αυτό το προφίλ επιτρέπει σε άτομα με κινητικά προβλήματα να χειρίζονται τον ιστότοπο χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα Tab, Shift + Tab και τα πλήκτρα Enter. Οι χρήστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν συντομεύσεις όπως "M" (μενού), "H" (επικεφαλίδες), "F" (φόρμες), "B" (κουμπιά) και "G" (γραφικά) για να μεταβούν σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Πρόσθετες ρυθμίσεις διεπαφής χρήστη, σχεδιασμού και αναγνωσιμότητας
Προσαρμογές γραμματοσειράς - οι χρήστες, μπορούν να αυξήσουν και να μειώσουν το μέγεθός τους, να αλλάξουν την οικογένεια (τύπος), να προσαρμόσουν το διάστημα, την ευθυγράμμιση, το ύψος γραμμής και άλλα.
Ρυθμίσεις χρώματος - οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν διάφορα προφίλ αντίθεσης χρώματος, όπως φως, σκούρο, ανεστραμμένο και μονόχρωμο. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν χρωματικούς συνδυασμούς τίτλων, κειμένων και φόντου, με πάνω από 7 διαφορετικές επιλογές χρωματισμού.
Κίνηση - οι επιληπτικοί χρήστες μπορούν να σταματήσουν όλες τις κινούμενες εικόνες με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα κινούμενα σχέδια που ελέγχονται από τη διεπαφή περιλαμβάνουν βίντεο, GIF και μεταβάσεις CSS που αναβοσβήνουν.
Επισήμανση περιεχομένου - οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να τονίσουν σημαντικά στοιχεία, όπως συνδέσμους και τίτλους. Μπορούν επίσης να επιλέξουν την επισήμανση εστιασμένων ή αιωρημένων στοιχείων μόνο.
Σίγαση ήχου - οι χρήστες με συσκευές ακοής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους ή άλλα προβλήματα λόγω της αυτόματης αναπαραγωγής ήχου. Αυτή η επιλογή επιτρέπει στους χρήστες να θέσουν σε σίγαση ολόκληρο τον ιστότοπο αμέσως.
Γνωστικές διαταραχές - χρησιμοποιούμε μια μηχανή αναζήτησης που συνδέεται με τη Βικιπαίδεια και το Βικιλεξικό, επιτρέποντας σε άτομα με γνωστικές διαταραχές να αποκρυπτογραφήσουν τις έννοιες των φράσεων, των αρχικών, της αργκό και άλλων.
Πρόσθετες λειτουργίες - παρέχουμε στους χρήστες την επιλογή αλλαγής χρώματος και μεγέθους δρομέα, χρήση τρόπου εκτύπωσης, ενεργοποίησης εικονικού πληκτρολογίου και πολλών άλλων λειτουργιών.
Συμβατότητα με προγράμματα περιήγησης και υποστηρικτική τεχνολογία
Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε την ευρύτερη δυνατή γκάμα προγραμμάτων περιήγησης και υποστηρικτικών τεχνολογιών, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να επιλέξουν τα καλύτερα εργαλεία για αυτούς, με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Επομένως, έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όλα τα μεγάλα συστήματα που αποτελούν πάνω από το 95% του μεριδίου αγοράς των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera και Microsoft Edge, JAWS και NVDA (αναγνώστες οθόνης), και τα δύο για Windows και για χρήστες MAC.
Σημειώσεις, σχόλια και ανατροφοδότηση
Παρά τις προσπάθειές μας για να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να προσαρμόσει τον ιστότοπο στις ανάγκες του, ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη σελίδες ή ενότητες που δεν είναι πλήρως προσβάσιμες, βρίσκονται στη διαδικασία να γίνουν προσβάσιμες ή δεν διαθέτουν επαρκή τεχνολογική λύση για να είναι προσβάσιμες.
Ωστόσο, βελτιώνουμε συνεχώς την προσβασιμότητα μας, προσθέτοντας, ενημερώνοντας και βελτιώνοντας τις επιλογές και τα χαρακτηριστικά του, αναπτύσσοντας και υιοθετώντας νέες τεχνολογίες.
Όλα αυτά προορίζονται να επιτύχουν το βέλτιστο επίπεδο προσβασιμότητας, μετά τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Για οποιαδήποτε βοήθεια, επικοινωνήστε με τη διεύθυνση