Η προβολή της ταινίας για τον ήρωα του μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ, στον κινηματογράφο «Αχίλλειον» της Πτολεμαΐδας, παρουσία του πρωταγωνιστή και προέδρου της «Ευνομίας» Λάκη Κομνηνού. Θα προλογίσουν ο συγγραφέας Απόστολος Παπαδημητρίου και η νομικός Αριάδνη Νούκα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Πηγή: protothema.gr
Η ιστορική ταινία «Παύλος Μελάς» του Φίλιππου Φυλακτού, με πρωταγωνιστή τον Λάκη Κομνημό και την επική μουσική του Γιάννη Σπανού, «επιστρέφει» εκ νέου στις κινηματογραφικές αίθουσες, στο σύνολό της και επεξεργασμένη ψηφιακά, σε μια εποχή που τα «μηνύματά» της παραμένουν επίκαιρα, λόγω … Πρεσπών.
Αν και για την εποχή της χαρακτηρίστηκε υπερπαραγωγή «κόβοντας» στην Α’ προβολή της 433.000 εισιτήρια μόνο σε Αθήνα και Πειραιά, μετά τη πτώση της δικτατορίας κατέληξε στη … λήθη. Τα χρόνια που ακολούθησαν, δεν προβλήθηκε σε καμία κινηματογραφική αίθουσα ή ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, αλλά ακόμη και για «ιδιωτικές» προβολές την εποχή της βιντεοκασέτας, αφαιρέθηκαν κομμάτια της, προφανώς γιατί ενοχλούσαν, με «πετσοκομμένο» το τελικό αποτέλεσμα.
Δεν είναι τυχαίο πως η ταινία, χαρακτηρίστηκε «απαγορευμένη», με εμφανή την προσπάθεια απαξίωσης της αλλά και σύνδεσής της με το στρατιωτικό καθεστώς.
Δείτε το σχετικό τρέιλερ:
Η ζωή και ο θάνατος ενός ήρωα
Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί χαρακτήρισαν τον «Παύλο Μελά» ως την πλουσιότερη και αυθεντικότερη υπερπαραγωγή που έχει γίνει στον ελληνικό κινηματογράφο. Η ταινία πραγματεύεται την ζωή του Παύλου Μελά, του ήρωα που αγωνίστηκε και τελικά έχασε τη ζωή του για να ελευθερώσει την Μακεδονία στις αρχές του 20ου αιώνα, φέρνοντας το κοινό σε άμεση επαφή με τα ιστορικά εθνικά γεγονότα που έλαβαν με πρόσωπα επώνυμα και ανώνυμα που αγωνίστηκαν για να μη χαθεί η Μακεδονία.
Στο καστ, εκτός του Λάκη Κομνηνού στον πρωταγωνιστικό ρόλο, συμμετέχει πλήθος γνωστών ηθοποιών όπως η Καίτη Παπανίκα, ο Γιάννης Αργύρης, η Λιλύ Παπαγιάννη, ο Παντελής Ζερβός, ο Γιώργος Τζώρτζης, η Μπεάτα Ασημακοπούλου, ο Λευτέρης Βουρνάς, ο Νίκος Βασταρδής, ο Νάσος Κεδράκας, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Γιάννης Μαλούχος, ο Ανδρέας Φιλιππίδης.
Η επική μουσική, που αρμόζει απόλυτα στο ύφος της ταινίας, ανήκει στον Γιάννη Σπανό με πολλούς να θεωρούν πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του δημιουργού στη μεγάλη οθόνη. Το μοναδικό τραγούδι της ταινίας, το «Μοιρολόι» που συνέθεσε ο Γιάννης Σπανός σε ποίηση Κωστή Παλαμά, ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη.
Όπως λέει ο κ. Κομνηνός, ο ρόλος του Παύλου Μελά τον σημάδεψε και τον συνοδεύει έως σήμερα. «Με τον ρόλο αυτό, είχα τη τύχη να εισπράξω το μεγαλείο της Μακεδονίας. Δεν πήγα απλώς να παίξω, αλλά να μάθω για την Μακεδονία και την ιστορία της. Έκατσα διάβασα και μελέτησα πολύ. Με σαγήνευσε ο τόπος αυτός, άσχετα εάν δεν κατάγομαι από εκεί. Πλάθοντας το ρόλο, έψαχνα και τον ζούσα κυριολεκτικά. Με σημάδευσε» λέει, καταλήγοντας «Αυτή η ταινία πέτυχε όλους τους στόχους της. Και μπορέσαμε και γνωρίσαμε την Μακεδονία και παίξαμε σε ένα εθνικό μεγαλείο και είχε μεγαλειώδη επιτυχία, σπάζοντας τα ρεκόρ στην προβολή της».
Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στα ίδια σημεία που διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα, σε Αθήνα και Μακεδονία, ενώ συμμετείχαν δεκάδες κομπάρσοι σε μια εποχή που τα ψηφιακά εφέ ήταν ανύπαρκτα. Ακόμη και τα άμφια του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη στην ταινία, ήταν τα αυθεντικά.
Αρχικά ο δημιουργός Φίλιππος Φυλακτός, φέρεται να πρότεινε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Νικο Κούρκουλο, ο οποίος αρνήθηκε. Στη συνέχεια χτύπησε την πόρτα του Λάκη Κομνηνού, που όπως λέει ο ίδιος, τον «σημάδεψε» ο ρόλος του Παύλου Μελά. «Ήταν αποφασισμένος ο Φυλακτός. Δεν μου άφηνε περιθώρια να σκεφτώ ή να αρνηθώ. Εξάλλου δεν μπορούσα να αρνηθώ μ’ ένα τέτοιο σενάριο που όλοι οι ηθοποιοί θα ήθελαν να πιάσουν στα χέρια τους και να πάρουν μέρος. Θα ήμουν εντελώς ανόητος να αρνηθώ ή να το προσπεράσω. Έδωσα πέντε χρόνια από τη ζωή μου για την ταινία αυτή. Είχα βαρεθεί να διαμαρτύρομαι στον Φυλακτό. Την πρώτη φορά που πήγαμε στην Καστοριά για γυρίσματα, κάναμε 18 ώρες. Αλλά άξιζε» λέει ο δημοφιλής ηθοποιός.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 1969 και ολοκληρώθηκαν το 1973, λόγω κυρίως οικονομικών προβλημάτων. Το γεγονός πως η ταινία καθυστέρησε πέντε χρόνια να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες, αποτελεί απάντηση στους ισχυρισμούς εκείνους που θέλουν να τη συνδέσουν με τη δικτατορία προκειμένου να την απαξιώσουν.
«Ο πατέρας μου όταν ξεκίνησε το γύρισμα είχε κάποια χρήματα , αλλά στην πορεία ο προϋπολογισμός βγήκε εκτός, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις και προβλήματα, που οδήγησαν τελικά να ολοκληρωθεί και να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1973» λέει από την πλευρά του ο γιός του δημιουργού, Νίκος Φυλακτός, επισημαίνοντας πως ο πατέρας του υπήρξε τελειομανής, δίνοντας απόλυτη προσοχή στην λεπτομέρεια και στην απόδοση των ιστορικών γεγονότων, όπως συνέβησαν και όπου αυτά συνέβησαν. «Θεωρούσε την ταινία «παιδί» του, αφήνοντας ένα υλικό παρακαταθήκη στην ιστορία και στις επόμενές γενιές» λέει ο κ.Φυλακτός.
«Κόπηκε» λόγω … παρεμβάσεων
Ο «Παύλος Μελάς» δεν προβλήθηκε μετά το 1974 σε καμία κινηματογραφική αίθουσα και σε κανένα ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό. Πριν φύγει από τη ζωή το 2007, ο Φυλακτός υποστήριξε σε συνεργάτες του, πως μετά τη μεταπολίτευση υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις λόγω της ενόχλησης της … βουλγαρικής πρεσβείας στην Αθήνα, από τις άγριες σκηνές της ταινίας, αφού ο Παύλος Μελάς και οι άλλοι Μακεδονομάχοι τους Βούλγαρους κομιτατζήδες είχαν απέναντί τους. Η προβολή της ταινίας «απαγορεύτηκε» άτυπα, αφού δεν άρμοζε στο «φλερτ» Καραμανλή – Ζίβκοφ, εκείνης της εποχής.
«Όλοι οι μαθητές την περίοδο 1973 – 1974 είχαν παρακολουθήσει την ταινία, μαθαίνοντας έτσι την ιστορία. Οι μαθητές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, δεν την παρακολούθησαν σε κανένα κινηματογράφο και σε κανένα σχολείο, γιατί προφανώς είχαν πρόβλημα οι ηγεσίες, με το να μάθουν τα παιδιά την ιστορία της Μακεδονίας. Μας έχουν φτάσει σήμερα, να ντρεπόμαστε για τους ήρωές μας και τον Παύλο Μελά» επισημαίνει ο κ.Κομνηνός.
Ακόμη και ως βιντεοκασέτα, η ταινία ξανά μονταρίστηκε προκειμένου να αφαιρεθούν κομμάτια της, που θεωρούνταν «ενοχλητικά». «Σε κάποιους ενοχλούσε η ιστορία, οπότε κάποια αποσπάσματα του Παύλου Μελά» κόπηκαν και προβλήθηκαν μόνο αυτά που ήθελαν να προβάλλουν. Έτσι φτάσαμε να έχουμε ως πέντε «εκδόσεις» της ταινίας» λέει ο κ. Φυλακτός.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στις αρχές του 2019 ο δημοσιογράφος και ερευνητής κ.Γιώργος Λεκάκης, απευθύνθηκε μ’ επιστολή στην ΕΡΤ, προκειμένου να ενημερωθεί πόσες φορές προβλήθηκε ο «Παύλος Μελάς» του Φίλιππου Φυλακτού στη δημόσια τηλεόραση την τελευταία δεκαετία. Απάντηση έως σήμερα, δεν έλαβε.
Για την ιστορία την περίοδο 1973 -1974, κατά την Α’ Προβολή, μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Προάστια ο «Παύλος Μελάς» έσπασε ρεκόρ σε εισιτήρια, σε μια εποχή που η τηλεόραση παραμέριζε τον κινηματογράφο, αγγίζοντας τις 433.000. Στη δεύτερη και Τρίτη θέση, οι ταινίες «Ο Τσαρλατάνος» (175.000) και «Διδάκτωρ καλεί θανάση» (148.000) με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο και παραγωγή της Φίνος Φιλμ.
Προβολή ταινίας «Παύλος Μελάς» στην Πτολεμαΐδα
Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου «Ευνομία», πρόεδρος του οποίου είναι ο κ.Κομνηνός και της ομάδας «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» της Πτολεμαΐδας, ο «Παύλος Μελάς» θα προβληθεί και πάλι μετά από 46 χρόνια στην Πτολεμαΐδα.
Η ταινία θα προβληθεί στο σύνολό της, αγγίζει τις δύο ώρες, όπως κατά την πρεμιέρα της, επεξεργασμένη ψηφιακά από τα Εργαστήριά της STEFILM – SKLAVIS με το τελικό αποτέλεσμα να εντυπωσιάζει. «Ο πατέρας μου απεβίωσε το 2007 και παρά το γεγονός ότι γνώριζα για το υλικό που υπήρχε στην κατοχή της οικογένειάς μου ‘κρυμμένο’, δεν υπήρχαν τα μέσα ψηφιοποίησης που υπάρχουν στις μέρες μας. Το υλικό αποτελείται από μία μπομπίνα με την ταινία στην αρχική της μορφή και στο σύνολό της. Λίγο ταλαιπωρημένη, αλλά όχι «πετσοκομμένη» όπως την ξέραμε. Το Ινστιτούτο Οικονομικής – Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Eλληνισμού «Ευνομία», ήρθε σε επαφή μαζί μου, έπειτα από άκαρπες προσπάθειες να βρει την ταινία οπουδήποτε αλλού. Έγινε η επεξεργασία της ψηφιακά και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει» αναφέρει ο γιος του δημιουργού, συμπληρώνοντας πως προβολές του «Παύλου Μελά» θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας, το επόμενο διάστημα.
«Ευνομία»
Το Ινστιτούτο Οικονομικής – Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Eλληνισμού «Ευνομία» ιδρύθηκε πρόσφατα με σκοπό την καταγραφή μείζονος σημασίας ζητημάτων της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της κοινωνίας, της προστασίας των εθνικών θεμάτων και του πολιτισμού. Στα ιδρυτικά της μέλη είναι ο ηθοποιός Λάκης Κομνηνός, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα και ο επικοινωνιολόγος Ηλίας Μιχαλάς. «H παγκοσμιοποίηση, προκειμένου να επικρατήσει, στόχευσε στην αλλοίωση και εν τέλει στην εξαφάνιση των ιστορικών και παραδοσιακών χαρακτηριστικών, κυρίως, λαών που έχουν και σπουδαία ιστορία και γερές παραδόσεις. Κι ένας από αυτούς είμαστε εμείς οι Έλληνες. Είναι, συνεπώς, μεγάλη η ευθύνη μας αλλά και πρόκληση για τη γενιά μας, αλλά και τις νεότερες γενιές, να αντισταθούμε σε αυτήν την «εισβολή», να προασπίσουμε και να διασώσουμε την ταυτότητα μας, μακριά από εθνικιστικές κορώνες, αλλά και εθνομηδενιστικά σχέδια. Κι αυτήν την ισορροπία επιδιώκει να πετύχει η «Ευνομία» μελετώντας και προάγοντας, αρχές, αξίες, και διεκδικώντας τα δικαιώματα τα οποία κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει» τονίζει ο κ.Κομνηνός, για την αναγκαιότητα ίδρυσης του νέου φορέα.
ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ DISFF
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ. Οι υποβολές των υποψηφιοτήτων θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.
Ο/η κάθε υποψήφιος/α θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου Α.Ε.Ι. ή ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου της αλλοδαπής και να έχει άμεση σχέση με το χώρο του κινηματογράφου και αναγνωρισμένη παρουσία και έργο στο χώρο του πολιτισμού. Απαιτείται τουλάχιστον πενταετής εμπειρία στην οργάνωση, επιμέλεια ή διαχείριση κινηματογραφικών παραγωγών, φεστιβάλ κινηματογράφου ή πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων για τη Θέση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF)
Σχετικά με το Φεστιβάλ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF), με ιστορία άνω των 47 ετών, αποτελεί κορυφαίο σημείο αναφοράς για τις ταινίες μικρού μήκους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Με διαγωνιστικά προγράμματα εθνικού και διεθνούς επιπέδου, καινοτόμες ενότητες και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, το DISFF ενισχύει τη φωνή των δημιουργών και προωθεί την τέχνη του κινηματογράφου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περιγραφή Θέσης
Το DISFF αναζητά έναν/μία Καλλιτεχνικό/ή Διευθυντή/ρια, ο/η οποίος/α θα καθοδηγήσει την καλλιτεχνική και στρατηγική πορεία του φεστιβάλ για τα επόμενα τρία χρόνια (με δυνατότητα ανανέωσης). Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και του Διοικητικού προσωπικού με το Καλλιτεχνικό προσωπικό του Φεστιβάλ. Ο ρόλος απαιτεί δημιουργικότητα, γνώση του κινηματογράφου, όραμα και δέσμευση στις αξίες της καινοτομίας, της συνεργασίας και της συμπερίληψης.
Οι βασικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του/της Καλλιτεχνικού/ής Διευθυντή/ριας ορίζονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ, (Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ.) και όπως αυτός τροποποιήθηκε, στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 2401/12.04.2023.
Βασικές Αρμοδιότητες
Επιμέλεια και ανάπτυξη του ετήσιου προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.
Συνεργασία με δημιουργούς, επαγγελματίες του χώρου και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διασφάλιση της καινοτομίας και της υψηλής ποιότητας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Δημιουργία και συντονισμός προκριματικών επιτροπών επιλογής και κριτικών επιτροπών.
Συνεργασία με τη διοικητική ομάδα για τον στρατηγικό σχεδιασμό, την προβολή και την ανάπτυξη του φεστιβάλ.
Εκπροσώπηση του φεστιβάλ σε εκδηλώσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Υποβολή ετήσιου προγραμματισμού και απολογισμού στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Απαραίτητα Προσόντα
Ακαδημαϊκά Προσόντα:
Ο/η κάθε υποψήφιος/α θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου Α.Ε.Ι. ή ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου της αλλοδαπής, να έχει άμεση σχέση με το χώρο του κινηματογράφου και αναγνωρισμένη παρουσία και έργο στο χώρο του πολιτισμού. Μεταπτυχιακός ή/και Διδακτορικός τίτλος θα συνεκτιμηθεί.
Επαγγελματική Εμπειρία:
–Άμεση σχέση με τον χώρο του κινηματογράφου και αναγνωρισμένη παρουσία στον πολιτισμό.
–Τουλάχιστον πενταετής εμπειρία στην οργάνωση, επιμέλεια ή διαχείριση κινηματογραφικών παραγωγών, φεστιβάλ κινηματογράφου ή πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων ρόλων όπως σκηνοθέτης, παραγωγός ή καλλιτεχνικός επιμελητής.
–Εμπειρία σε διαχείριση καλλιτεχνικών οργανισμών ή στη διδασκαλία κινηματογραφικών τεχνών θα συνεκτιμηθεί.
Γλωσσικές Ικανότητες:
–Άριστη γνώση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας.
– Γνώση επιπλέον ξένων γλωσσών θα συνεκτιμηθεί.
Προσωπικά Χαρακτηριστικά
Δημιουργικότητα και όραμα για την ανάπτυξη του φεστιβάλ.
Ικανότητα διαχείρισης προκλήσεων με επαγγελματισμό και ενσυναίσθηση.
Δέσμευση στις αξίες της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της συνεργασίας.
Ενθάρρυνση ενός θετικού, συνεργατικού και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος.
Εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, με έμφαση στη συνεργασία με δημιουργούς, φορείς και κοινό, καθώς και στη δημόσια εκπροσώπηση του φεστιβάλ.
Ικανότητα οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και αποτελεσματικής επικοινωνίας με συνεργάτες και ομάδες.
Αμοιβή Καλλιτεχνικού Διευθυντή
Η αμοιβή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ορίζεται με σύμβαση έργου στις 30.000€, μικτές αποδοχές, ετησίως.
Διαδικασία Υποβολής Αίτησης
Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν τα εξής, έως 31 Ιανουαρίου 2025:
Συμπληρωμένη Αίτηση Υποψηφιότητας (επισυνάπτεται), με τα πλήρη στοιχεία υποψηφίου/ας (σε μορφή pdf).
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (σε μορφή pdf).
Αντίγραφο πτυχίου Α.Ε.Ι. ή ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου της αλλοδαπής.
Συνοδευτικά έγγραφα, εφόσον απαιτούνται (σε μορφή pdf).
Δήλωση οράματος (500 – 700 λέξεις) για την καλλιτεχνική και στρατηγική ανάπτυξη του φεστιβάλ (σε μορφή pdf).
Διευκρινίσεις:
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά στο opencall@dramafilmfestival.gr με θέμα «Αίτηση για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση – ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ υποψηφίου/ας».
Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ένα ενιαίο αρχείο PDF μεγέθους έως 15mb. Σε ειδικές περιπτώσεις που το αρχείο ξεπερνάει το μέγιστο όριο μεγέθους, μπορεί να χωριστεί σε 2 ή περισσότερα email. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των email (π.χ. email 1 από 3, email 2 από 3 …)
Η κάθε υποβολή, για να θεωρείται έγκυρη, θα πρέπει να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, ο οποίος θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο email του αποστολέα, ως απάντηση στο email του/της υποψηφίου/ας.
Τα περιεχόμενα του βιογραφικού σημειώματος, όπως και τα προσόντα, θα πρέπει να αποδεικνύονται με επίσημα έγγραφα ή βεβαιώσεις.
Ημερομηνία και ώρα έναρξης υποβολών ορίζεται η ημερομηνία και ώρα δημοσίευσης της παρούσης και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 31 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 23:00:00. Ως χρονοσήμανση λαμβάνεται υπόψη η ημέρα και ώρα παραλαβής του email.
Διαδικασία Αξιολόγησης
Οι αιτήσεις θα μελετηθούν, θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν από ανεξάρτητη Καλλιτεχνική Επιτροπή που απαρτίζεται από μέλη του καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου του κινηματογράφου και την Προϊσταμένη του Φεστιβάλ Δράμας. Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει των προσόντων, της εμπειρίας, αλλά και του οράματός του/της εκάστοτε υποψηφίου/ας.
Η επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να επικοινωνήσει ή/και να ζητήσει επιπλέον διευκρινήσεις και στοιχεία, από τους υποψηφίους, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Η γνωμοδότηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής θα επικυρωθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Για απορίες ή διευκρινίσεις παρακαλούμε να επικοινωνείτε μόνο μέσω mail στο info@dramafilmfestival.gr
Η Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας Σας καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας:
Στην Αρτοκλασία η οποία θα τελεστεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.
Στην κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας η οποία θα λάβει χώρα την ίδια ημέρα, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025, και ώρα 11:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο τής Ένωσης ”Το σπίτι του Ηπειρώτη” (Παγγαίου 1).
Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας εκδίδει για το έτος 2025 ημερολόγιο τοίχου με θέμα «Οι Αράπηδες Μοναστηρακίου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΑΠΚ) της Ελλάδας».
Το Μοναστηράκι (Δράνοβο) βρίσκεται στα βόρεια της μεγάλης πεδιάδας και ημιορεινού χώρου που σχηματίζεται ανάμεσα στο Παγγαίο και το Φαλακρό.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα καταγράφουν την πολιτιστική πορεία και ιστορία της Περιοχής. Η ιστοριογραφία εμπλουτίζεται με τα ευρήματα που έχουν προκύψει για την περιοχή του Μοναστηρακίου καθώς βρέθηκε στην καρδιά του χωριού προτομή ιματιοφόρου Διόνυσου.
Οι Μοναστηρακιώτες βιώνουν και συνεχίζουν να τελούν το έθιμο / δρώμενό τους, τους Αράπηδές τους αξιέπαινα μέχρι σήμερα, μάλλον από την ίδρυση της Κοινότητάς τους, η οποία ανάγεται στο πολύ μακρινό τους παρελθόν «ως έκφραση ψυχικής ανάγκης, και ως εκπλήρωση καθήκοντος προς την κοινωνική ολότητα…». «Κάνουμε τους Αράπηδες για το καλό και τη σοδειά μας … έτσι το βρήκαμε, έτσι το συνεχίζουμε…», η φράση που καταγράψαμε είναι μακρινός απόηχος, όταν προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε το ιστορικό παρελθόν τους.
Είναι ένα έθιμο με τη μορφή δρωμένου που οι ρίζες του μπορεί να χάνονται στα βάθη των αιώνων ή στην αχλή των μύθων, αλλά που οπωσδήποτε, έχουν αναφορά στη Διονυσιακή λατρεία, στη παράφορη έκφραση της ανθρώπινης φύσης.
Εμείς με τους Αράπηδές μας σεμνυνόμεθα ότι διασώζουμε αρχαιότατη παράδοση, σεβόμενοι την αρχέτυπη μορφή τους, που αντανακλά στο σύνολο των ήχων, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ως εμπειρία, γνώση και ταυτότητα.
Όταν, όμως, στις 6 Ιανουαρίου του 1976, ανήμερα των Θεοφανείων, «δεν χτύπησαν τα κουδούνια» και το χωριό «δεν γιόρτασε», επήλθε «βουβαμάρα», ήταν «σαν κηδεία». Τότε μερικοί φίλοι Μοναστηρακιώτες, αφουγκραζόμενοι τα αισθήματα των συγχωριανών, βάλαμε όρκο ζωής να σώσουμε τους «Αράπηδες», το έθιμό μας και έτσι ιδρύσαμε τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου, ο οποίος έχει την ευθύνη της διοργάνωσης με συναίνεση σύσσωμης της κοινότητας από τότε. Είναι γνωστή – θέλουμε να πιστεύουμε – η πολιτιστική και ιστορική παρουσία του συλλόγου μας από το 1977.
Για τους κατοίκους του Μοναστηρακίου οι Αράπηδες αποτελούν την κορυφαία κοινοτική έκφανση, συνάντηση, εκδήλωση – γιορτή, όπου συμπυκνώνεται ο τοπικός πολιτισμός τους στο διάβα του χρόνου. Οι αγωνίες των παλαιοτέρων «να μη χαθεί το έθιμο», «να σώσουμε τους Αράπηδές μας» δείχνουν ακριβώς τη σημασία που είχε και έχει στην αίσθηση της κοινής καταγωγής, της ιστορίας και της ταυτότητάς τους.
Οι παλιοί διασφάλισαν την παράδοσή μας με συνέπεια και λειτούργησαν ως «γέφυρα» με προσήλωση στις πατρογονικές μας αξίες και παραδόσεις. Τεράστια η συμβολή τους στη μεταφορά, τη μεταλαμπάδευση και διατήρηση της συνέχειάς μας αναλλοίωτα. Το πολιτιστικό αυτό «φορτίο» ως απόθεμα καλείται να το επωμιστεί η νέα γενιά, να το υπηρετήσει με αγάπη και σεβασμό και να του δώσει νέα εφόδια ώστε να το διαχειριστεί στο μέλλον με καλύτερες προϋποθέσεις.
Οι Αράπηδές μας είναι η ελπίδα και η ευνοϊκή εξέλιξη των πραγμάτων για τους κατοίκους και την κοινότητα. Είναι ευθύνη συνέχειας. Η κοινότητα του Μοναστηρακίου με το δρώμενο των Αράπηδων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς συνεχίζει την καθημερινή και την τελετουργική ζωή της, τις πρακτικές της στο χρόνο. Διαφυλάσσει έναν τρόπο ζωής και τις παραδόσεις παλαιότερων χρόνων. Βιώνει την ιστορία της. Έτσι οικοδομεί ένα αίσθημα επίγνωσης, σύνδεσης και συνοχής, που δημιουργεί μέσα στο χρόνο νέες συναρμογές.
Αν τηρήσουμε την παράδοση και βαδίσουμε σε χνάρια συνέχειας από γενιά σ’ άλλη γενιά και τα παραδώσουμε με περιεχόμενο, νόημα και ουσία, τότε θα βαδίζουμε σωστά στα βήματα που οι παλιοί θέσπισαν με τέχνη και σοφία.
Γι αυτό το λόγο η καταχώρηση των Αράπηδων με την Υ.Α. της ΥΠΠΟΑ Α.Π. 48388/07-02-2022 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας έχει υψίστη σημασία, επειδή με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται σε Πανελλαδικό επίπεδο η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα του δρωμένου μας, στο φυσικό του περιβάλλον και θεωρούμε ότι είναι η μεγαλύτερη ιστορική και πολιτιστική επιτυχία για την πολύπαθη και μαρτυρική περιοχή μας.
Διαισθανόμενοι και νιώθοντας τη μεγάλη αίσθηση ευθύνης για τη συνέχεια στη γενέτειρά μας πρωταγωνιστούμε με διάφορες ενέργειες και δράσεις να της δώσουμε μεγαλύτερο βάθος και διάρκεια.
Με αυτόν τον τρόπο επιλέξαμε να σας ευχηθούμε και φέτος Χρόνια Πολλά.
Σας ευχόμαστε ολόψυχα το 2025 να σας χαρίσει υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειPrivacy policy