Κανένας φραγμός της κυβέρνησης στην επέλαση ιδιωτών-Παραχωρεί τη λειτουργία των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος σε επιχειρηματίες, με μόνο κίνητρο το κέρδος
«Η κυβέρνηση με τη ρύθμιση του άρθρου 185 του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία, σχετικά με την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, καταδεικνύει τον τρόπο με το οποίο σκέφτεται για τα δημόσια αγαθά. Δείχνει επίσης την αντίληψη της για κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής καθώς και την απόφασή της να εγκαταστήσει παντού ιδιώτες», επεσήμανε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
«Μετά την μεταφορά του σωφρονιστικού συστήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αποτελεί θεσμική πρωτοτυπία, η κυβέρνηση προχωρά σε μια τομή στο σωφρονιστικό σύστημα. Με αφορμή την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, παραχωρεί την μελέτη, την κατασκευή, τον εξοπλισμό και την τυχόν παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών των νέων φυλακών, οι οποίες δεν εντάσσονται στο σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας, σε ιδιώτες», σημείωσε.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος, με την επίμαχη διάταξη, η οποία παραπέμπει ρητά στο Ν. 4412/2016, προβλέπεται, ως αντάλλαγμα, η παραχώρηση της χρήσης ή εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου έργου, στον ανάδοχο-ιδιώτη.
«Δηλαδή κ. Υπουργέ, θα χτιστούν οι φυλακές και θα αναλάβει την λειτουργία τους, ως εργολαβικό αντάλλαγμα, κάποιος ιδιώτης; Αντιλαμβάνεστε ότι παραχωρείτε ένα τμήμα του σκληρού πυρήνα του κράτους που είναι η σωφρονιστική πολιτική και η απόδοση δικαιοσύνης στους ιδιώτες για το λειτουργήσουν με όρους ιδιωτικής επιχείρησης; Δεν υπάρχει κανένας φραγμός στην επέλαση των ιδιωτών;», αναρωτήθηκε ο κ. Ξανθόπουλος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του σωφρονιστικού συστήματος έγιναν στις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία αλλά απέτυχαν παταγωδώς για δύο λόγους: «Ο πρώτος είναι θεσμικός. Οι ιδιώτες που θέλουν κέρδος, πιέζουν τις κυβερνήσεις για αυστηροποίηση των ποινών και αύξηση του αριθμού των κρατουμένων. Παράλληλα δημιουργείται ένα είδος διαπλοκής μεταξύ εκτελεστικής, νομοθετικής εξουσίας και ιδιωτών που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα και ενισχύει την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα».
Και αναφερόμενος στις συνέπειες αυτής της πολιτικής, συμπλήρωσε:
«Στην επόμενη φάση έρχεται και η συμπίεση του κόστους λειτουργίας της φυλακής με κάθε μέσον. Θα οδηγηθούμε δηλαδή σε συμπίεση του κόστους σίτισης, και θέρμανσης αλλά ακόμη χειρότερα και του «κόστους» επανένταξης των κρατουμένων. Σε συνθήκες ιδιωτικής λειτουργίας της φυλακής, με όρους ιδιωτικού κέρδους, όλοι οι θεσμοί που λειτουργούν σήμερα στις φυλακές, όπως σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εργαστήρια, απασχολήσεις, εκθέσεις έργων, και οι οποίοι έχουν στόχο την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στη κοινωνία, δεν θα μακροημερεύσουν», τόνισε.
Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε και ειδική αναφορά στις φυλακές Νικηφόρου της Δράμας, που είναι έτοιμες να λειτουργήσουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Οι φυλακές Δράμας έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 240 μονίμων υπαλλήλων. Αυτό το έργο που έγινε εξ ολοκλήρου με χρήματα του ελληνικού λαού, θα παραδοθεί αυτούσιο σε ιδιώτες ή η πρόβλεψη αφορά προς το παρόν, μόνο το κατάστημα του Κορυδαλλού;».
Και έκλεισε την ομιλία του, υπογραμμίζοντας τους σοβαρούς θεσμικούς κινδύνους από την πολιτική αυτή επιλογή της κυβέρνησης:
«Κύριοι, προχωράτε σε ένα ιδιωτικό σύστημα σωφρονιστικής πολιτικής, συρρικνώνεται τον στενό πυρήνα του κράτους με κίνητρο μόνο το κέρδος του ιδιώτη και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία, ούτε μπορεί να σταθεί σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.
Μπορείτε να δείτε την ομιλία εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=sUyQyceZEzM&feature=youtu.be
Έκδηλη και ανησυχητική η αμηχανία της κυβέρνησης στο θέμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου-Έχει «χάσει τη μπάλα» και στο προσφυγικό
«Από την στάση και τα όσα είπε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας για το θέμα της εισόδου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Ορουτς Ρεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι έκδηλη η αμηχανία της ελληνικής κυβέρνησης και για αυτό εκφράζουμε την ανησυχία μας», τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά την παρέμβασή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Παρεμβάσεις» του Blue Sky με τον Γ. Παπαδόπουλο.
«Το ότι το τουρκικό πλοίο έκοβε βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα επί 30 ώρες και η κυβέρνηση έλεγε διάφορες αντιφατικές δικαιολογίες, ενισχύουν την ανησυχία μας. Δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους η τουρκική παραβίαση. Επρεπε να υπάρξει μιας μορφής διπλωματική αντίδραση», συμπλήρωσε με νόημα.
Οσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τις έως τώρα εξελίξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:
-Μέσα σε έξι μήνες, η κυβέρνηση άλλαξε 5 υπεύθυνους για τη διαχείριση του ζητήματος
-Αφού κατάργησε αρχικά, επανασύστησε πρόσφατα το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής
-Αναγκάσθηκε να επαναφέρει την χορήγηση ΑΜΚΑ, ώστε να έχουν πρόσβαση οι αιτούντες άσυλο και οι οικογένειες τους στην υγεία, τη παιδεία και την εργασία. Η κατάργηση της εγκυκλίου της προηγούμενης κυβέρνησης για την χορήγηση ΑΜΚΑ, ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.
-Εξαγγέλλει φράχτες στη θάλασσα και κλειστά κέντρα κράτησης, τα οποία αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο για την προστασία των προσφύγων.
Η αποσυμφόρηση των νησιών επιβάλλει την συμμετοχή όλων των Ελλήνων στη διαχείριση του ζητήματος, με πνεύμα αλληλεγγύης. Ωστόσο η αλλοπρόσαλλη στάση της ΝΔ έχει εξάψει τα ακροδεξιά, αντιμεταναστευτικά, ρατσιστικά αντανακλαστικά μιας μερίδας της κοινωνίας. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει χάσει κυριολεκτικά τη «μπάλα» στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ