Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κοινότητα Δράμας: η Δημοτική Αρχή παρακάμπτει κάθε νόμιμη διαδικασία με τους υπόγειους κάδους

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολλά τα ερωτήματα από το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας για την “παράκαμψή” του από τη Δημοτική Αρχή της Δράμας στην επιλογή σημείων τοποθέτησης των κάδων, όπου προαπαιτείται η πρότερη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας Δράμας.

Διαβάστε το παρακάτω πρακτικό της Κοινότητας Δράμας που αφορά την επιλογή σημείων τοποθέτησης των κάδων.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ

ΤΗΣ 9ης/16-07-2021 ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΡΑΜΑΣ Αρ. απόφ. 20/2021 ΘΕΜΑ: Επιλογή σημείων για την τοποθέτηση των οκτώ (8) υπόγειων συστημάτων κάδων απορριμμάτων στο πλαίσιο της σύμβασης που συνάφθηκε μεταξύ του Δήμου Δράμας και της εταιρείας ΄΄HELESI΄΄ (΄΄Προμήθεια Εξοπλισμού Διαχείρισης απορριμμάτων – Συστήματα Υπόγειων Κάδων¨)

Στη Δράμα και στο Δημοτικό Κατάστημα, σήμερα την 16 η Ιουλίου 2021, ημέρα Παρασκευή και με ώρα έναρξης  8.00 και λήξης 22.00 συνήλθε σε δια περιφοράς τακτική συνεδρίαση το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας, υπό την  προεδρία της Προέδρου του, Αθανασιάδου Ευανθίας, μετά από την αρ.πρωτ.27000/12-07-2021 γραπτή πρόσκληση της, η οποία απεστάλη με email, γνωστοποιήθηκε τηλεφωνικώς και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 89 του Ν. 4555/2018 και την ΠΝΠ (ΦΕΚ 55/11-03-2020 τ΄ Α΄) – κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID – 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» καθώς και της 426/13-11-2020 εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ.

Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 11 μελών, συμμετείχαν 11 μέλη (συνημμένα e-mail περί συμμετοχής και είδους ψήφου):

ΠΑ Ρ Ο Ν Τ Ε Σ

  1. Αθανασιάδου Ευανθία
  2. Γρηγορίου Χαρίκλεια
  3. Νικολαΐδου Ελένη
  4. Μαργαριτόπουλος Δημήτριος
  5. Ράδος Αλέξανδρος
  6. Κρασόπουλος Αθανάσιος
  7. Τζιερτζίδης Δημήτριος
  8. Αποστολίδης Ιωάννης
  9. Αθηνάκη Αικατερίνη Κυριακή
  10. Καϊκής Πασχάλης
  11. Ευθυμιάδης Ηλίας

ΑΠΟΝΤΕΣ: ΟΥΔΕΙΣ

Με την παρουσία της κα Προέδρου της Κοινότητας Δράμας και της Μπότζα Μαρίας υπαλλήλου Δ. Δράμας,  αναπληρώτριας γραμματέως του Συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας έγινε η λήψη, εκτύπωση και ανάγνωση των e-mail των 11 Συμβούλων, καταμετρούμενων των παρουσιών και των ψήφων, για την αποτύπωση των αποφάσεων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Η κα. Πρόεδρος, εισάγοντας το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, παρουσιάζει στα μέλη του Συμβουλίου, το υπ’ αριθ.26626/08-07-2021 έγγραφο της Δ/νσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, σχετικά με την Επιλογή σημείων για την τοποθέτηση των οκτώ (8) υπόγειων συστημάτων κάδων απορριμμάτων στο πλαίσιο της σύμβασης που συνάφθηκε μεταξύ του Δήμου Δράμας και της εταιρείας ΄΄HELESI΄΄ (΄΄Προμήθεια Εξοπλισμού Διαχείρισης
Απορριμμάτων – Συστήματα Υπόγειων Κάδων¨), και καλεί αυτά να αποφασίσουν σχετικά.

Στη συνέχεια η κα Πρόεδρος αναφέρει ότι, η ανωτέρω εισήγηση, έχει όπως παρακάτω:
«Μετά την ένταξη της πράξης ΄΄ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ΄΄ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΄΄Ανατολική Μακεδονία Θράκης 2014-2020 υπογράφηκε την 08-01-2021 σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δράμας και της αναδόχου εταιρείας ΄΄HELESI΄΄ για την ΄΄Προμήθεια Εξοπλισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (Συστήματα Υπόγειων Κάδων΄΄, στο πλαίσιο της αναβάθμισης και βιώσιμης διαχείρισης των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (Α.Σ.Α.) στον Δήμο Δράμας.

Η εγκατάσταση των οκτώ (8) συστημάτων για την προσωρινή αποθήκευση των οικιακών στερεών αποβλήτων , σύμμεικτων ή ανακυκλώσιμων , θα συμβάλει :

  • στην αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου,
  • στον περιορισμό της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αφού ελαχιστοποιούν αισθητά την διαρροή υγρών,
  • στην εξάλειψη της οπτικής επαφής με τα απορρίμματα,
  • στην μείωση της μετάδοση ασθενειών αφού δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρωκτικά και έντομα.
  • στην ελαχιστοποίηση της όχλησης των κατοίκων και
  • γενικότερα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Τα εν λόγω συστήματα προσφέρουν αρμονική και αισθητική ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον, ερμητική αποθήκευση των απορριμμάτων και απλότητα στη διαδικασία αποκομιδής.

Κάθε σύστημα αποτελείται από : — τρεις κάδους απορριμμάτων χωρητικότητας 1.100 λίτρων που τοποθετούνται επί ειδικής πλατφόρμας η οποία είναι τοποθετημένη εντός φρεατίου και ανυψούται για το άδειασμα των κάδων με ηλεκτροκίνητο σύστημα και – τρεις θαλάμους τροφοδοσίας των κάδων που εξέχουν της επιφάνειας του εδάφους περίπου ένα (1) μέτρο.

Η λειτουργία των συστημάτων γίνεται ηλεκτρικά κατόπιν σύνδεσης αυτών με το πλησιέστερο σημείο παροχής της ΔΕΗ.

Τα σημεία τοποθέτησης των υπόγειων κάδων επιλέχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τους παρακάτω παράγοντες :

1. Την μη ύπαρξη υπόγειων δικτύων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΔ.

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ο.Κ.Ω. διαπιστώθηκε ότι σε ελάχιστα σημεία της οδού 19ης Μαΐου και των οδών που αναπλάθονται στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (Β.Α.Α.), αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της πόλης είναι δυνατή η εγκατάσταση υπόγειου συστήματος κάδων.

Εμπόδια στην επιλογή των σημείων αποτελούν : η ύπαρξη υπόγειων δικτύων ύδρευσης ή/και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΔ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ καθώς και ο περιορισμένος αριθμός των σημείων από τα οποία είναι δυνατή η ηλεκτροδότηση των συστημάτων.

2. Την δυνατότητα διέλευσης απορριμματοφόρου από το σημείο τοποθέτησης.

ΟΙ δυνατότητες τροποποίησης των δρομολογίων περιορίζονται από το πλάτος των οδών και την επιτρεπόμενη κατεύθυνση κυκλοφορίας.

Καλείται το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.3852/2010 να εγκρίνει τα παρακάτω κατά προτίμηση σημεία :

  1. 19ης ΜΑΙΟΥ και ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ
  2. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
  3. ΚΥΠΡΟΥ έμπροσθεν καταστήματος Γουντζίδη
  4. ΚΥΠΡΟΥ και ΒΙΤΣΙ
  5. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ έναντι αγάλματος Ελευθερίας
  6. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ και ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
  7. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ και 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  8. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ έναντι βιβλιοθήκης
  9. ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΆΡΑΣ στο ύψος του κέντρου ΄΄Νησάκι΄΄
  10. ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΆΡΑΣ έναντι Ιερού Ναού.

Σημειώνεται ότι κατά την εκσκαφή της τάφρου τοποθέτησης των βυθιζόμενων κάδων διαστάσεων 6,0 (Μ) Χ 4,5 (Π) Χ 2,5 (Β) μέτρα υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί παλιό υπόγειο δίκτυο μη καταγεγραμμένο από τους Ο.Κ.Ω. ή άλλος αστάθμητος παράγοντας, οπότε θα χρειαστεί ο επανακαθορισμός του σημείου αυτού.

Παρακαλούμε για την σχετική απόφασή σας.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας κα Αθανασιάδου Ευανθία με e-mail που έστειλε στις 16-07-2021 και ώρα2.07μ.μ. προς τη γραμματεία του τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων καθώς και σε όλα τα μέλη της Κοινότητας Δράμας αναφέρει τα εξής:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ 9ης /16-07-2021 ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

1ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΘΕΜΑ:
ΨΗΦΙΖΩ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ (ΟΦΕΛΗ) ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΥ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΑΥΤΩΝ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΣΥΝΑΦΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ 1ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ:

Εδώ και ένα μήνα περίπου το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας, παρατηρεί, ως θεατής, να ανοίγουν τεράστιες τρύπες στην πόλη της Δράμας χωρίς να έχει την παραμικρή επίσημη αλλά και ανεπίσημη ενημέρωση για ποιόν λόγο συμβαίνει αυτό.

Έπειτα από την έκταση που έλαβε το γεγονός στην κοινωνία της Δράμας, ενημερώθηκε το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας δια μέσου της Προέδρου του από τη Διοίκηση, ότι η Δημοτική Αρχή προτίθεται να τοποθετήσει υπόγειους κάδους στα σημεία αυτά.

Και ενώ οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, παρακάμπτοντας κάθε νόμιμη διαδικασία, αφού προαπαιτείται η πρότερη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας Δράμας, εκ των υστέρων, αποστέλλεται προς το Συμβούλιό μας εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία Καθαριότητας, προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε για την χωροθέτηση αυτών (υπόγειων κάδων).

Επειδή, το μόνο έγγραφο που έχει το Συμβούλιο της Κοινότητας προκειμένου να γνωμοδοτήσει περί αυτού είναι η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και ένας χάρτης με τα σημεία τοποθέτησής των, δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτήματα τα οποία θέτουμε προς τη Δημοτική Αρχή:

  1. Υπάρχει χωροταξική μελέτη για τις θέσεις που προτείνονται από την αρμόδια υπηρεσία;
  2. Η χωροταξική μελέτη, της προηγούμενης Διοίκησης, για την ύπαρξη της οποίας προφορικώς ενημερωθήκαμε, προσφάτως, από την αρμόδια υπηρεσία Καθαριότητας, για ποιο λόγο δεν υλοποιήθηκε, που βρίσκεται και ποιες θέσεις τοποθέτησης των υπόγειων κάδων όριζε;
  3. Για ποιο λόγο και με ποια αιτιολογία απορρίφθηκαν οι θέσεις της προηγούμενης μελέτης;
  4. Από πού αποδεικνύεται ότι επί της 19ης Μαΐου δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης των υπόγειων κάδων;
  5. Πως θα γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων της 19ης Μαΐου μετά την ανάπλασή της, αν οι εν λόγω κάδοι δεν τοποθετηθούν πέριξ αυτής;
  6. Ποιος και γιατί αποφάσισε, αγνοώντας την Κοινότητα Δράμας, να προχωρήσει το έργο αυτό, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της και μη τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες;
  7. Ποιος θα πληρώσει το κόστος των εργασιών που έγιναν άσκοπα;
  8. Να αναζητηθούν και να προταθούν κι άλλες θέσεις πέριξ της 19ης Μαΐου όπως ενδεικτικά π.χ. περιοχή ανενεργού παρκινγκ του ΚΤΕΛ Ν. Δράμας, πίσω η δίπλα από το αρχαιολογικό μουσείο, περιοχή παλαιών τούρκικων λουτρών κλπ
  9. Επιπροσθέτως στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας αναφέρεται το εξής: « Τα σημεία τοποθέτησης των υπόγειων κάδων επιλέχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:
    • Την μη ύπαρξη υπόγειων δικτύων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΔ». Από ποια επίσημα έγγραφα των εν λόγω υπηρεσιών προκύπτει αυτό;
    • Και αν υπάρχουν αυτά, γιατί δεν επισυνάφθηκαν μαζί με την εισήγηση, όπως πράττουν οι υπηρεσίες του Δήμου σε κάθε θέμα που αποστέλλεται προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Κοινότητας;
  10. Πόσες τρύπες θα ανοίξει στην πόλη η Δημοτική Αρχή μέχρι να βρεθούν τα κατάλληλα σημεία; Πόσα συμβούλια θα πρέπει να κάνει η Κοινότητα της Δράμας, όταν αναφέρεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας ότι, αν τα σημεία για τα οποία καλείται να αποφασίσει η Κοινότητα δεν είναι κατάλληλα μετά την εκσκαφή θα γίνει επαναπροσδιορισμός τους;

Είναι εμφανής λοιπόν, για άλλη μια φορά, η προχειρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει ένα θέμα καθημερινότητας της πόλης μας, αφού, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, καμία μελέτη και καμία οργάνωση προβαίνει σε ενέργειες που, και καταστρέφουν την πόλη και επιβαρύνουν τα ταμεία του Δήμου Δράμας ασκόπως οικονομικά.

Αποδεικνύεται επίσης για άλλη μια φορά, δυστυχώς ότι, όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις της Δημοτικής Αρχής περί διάθεσης για συνεργασία με την Κοινότητα Δράμας είναι υποκριτικές και όχι ειλικρινείς.

Θυμίζουμε την περίπτωση που η ΔΤΥ του Δήμου Δράμας, αγνοώντας την Κοινότητα Δράμας, προέβη σε μετατόπιση στύλου της ΔΕΗ στην οδό Βεργίνας 1, χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη της.

Η Κοινότητα Δράμας έχει ως στόχο να παράγει έργο, προτάσσοντας το κοινό καλό, μέσα όμως από νόμιμες διαδικασίες. Οι συγκεκριμένοι κάδοι αναβαθμίζουν την αισθητική του περιβάλλοντα χώρου που προορίζονται και η τοποθέτησή τους επιβάλλεται κατά τη γνώμη μας για όλα τα οφέλη τα οποία προκύπτουν όπως :

α) περιορισμός της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα

β) εξάλειψη της οπτικής επαφής με τα απορρίμματα,

γ) μείωση της μετάδοσης ασθενειών αφού δεν έχουν πρόσβαση σε αυτούς και το περιεχόμενό τους τρωκτικά και έντομα και γενικότερα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής που τοποθετούνται.

Είναι λοιπόν αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Κοινότητα της Δράμας επιθυμεί την τοποθέτηση υπόγειων συστημάτων αποκομιδής απορριμμάτων για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και γιατί θέλει να βλέπει την πόλη της Δράμας να εκσυγχρονίζεται, να ομορφαίνει και να γίνεται πιο καθαρή.

Επιπροσθέτως προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει ώστε να ανοίξει η ψαλίδα των περιοχών στις οποίες θα πρέπει να τοποθετηθούν παρόμοια συστήματα απορριμμάτων όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά σε συνοικισμούς όπως πχ. Οδός Δορυλαίου, περιοχή Μητροπολιτικού Μεγάρου κλπ, και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο.

Το μέλος Τζιερτζίδης Δημήτριος, ψήφισε θετικά με την εξής παρατήρηση: στην περιοχή της ανάπλασης και με βάση την εισήγηση της υπηρεσίας επειδή φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα λόγω ότι δεν μπορούν να βρεθούν υπόγειοι χώροι στις εξής διαστάσεις εκσκαφή της τάφρου τοποθέτησης των βυθιζόμενων κάδων διαστάσεων 6,0 (Μ) Χ 4,5 (Π) Χ 2,5 (Β) μέτρα προτείνω την τοποθέτηση στο ΒΑΑ υπέργειων ρομποτικών κάδων που η διάσταση εκσκαφής περιορίζετε σε 1,5m Χ 2m Χ 1.5m. Μ-Π-Β. Σας επισυνάπτω υλικό ρομποτικού κάδου.

Επίσης προτείνω σε περίπτωση μη χρήσης σε 1 των σημείων τοποθέτησης βυθιζόμενου κάδου λόγω αστάθμητου παράγοντα μια θέση επι της οδού ΔΟΡΥΛΑΙΟΥ.

Το μέλος Αποστολίδης Ιωάννης, ψήφισε θετικά με την εξής παρατήρηση: στην πρόταση με τις παρατηρήσεις της Προέδρου με τις οποίες είμαστε σε απόλυτη συμφωνία.

Επιπλέον θα ήθελα να παραθέσω τα ακόλουθα:
Ποια είναι η εικόνα που παίρνουμε από τη Δημοτική Αρχή; Δεν υπάρχει σχέδιο, μελέτες, οργάνωση, σκεπτικό, λύσεις, αντίληψη, οργανωτική σκέψη αλλά προχειρότητα και το βασικό επικινδυνότητα.

Σκάβουμε όπου θέλουμε, ακόμα και σε σημεία όπως ο κυκλικός κόμβος στους 5 Δρόμους (όχι μία τρύπα αλλά δύο), πάνω στον κόμβο, σε σημεία που δεν μπορεί εύκολα ούτε ο πολίτης να εξυπηρετηθεί, αλλά ούτε το απορριμματοφόρο να σταματήσει χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία, καταστρέφοντας ένα τόσο όμορφο φυσικό τοπίο, ορόσημο της περιοχής.

Σε ένα πολυσύχναστο κόμβο που δεν έχει καν διαβάσεις για τους πεζούς να θέτουμε σε καθημερινό κίνδυνο ατυχήματος τους πολίτες για την εναπόθεση των απορριμμάτων τους. Ευτυχώς αντιληφθήκατε το πρόβλημα πριν να είναι αργά!!! Και όλα αυτά χωρίς να ενημερωθεί κανένας, πόσο μάλλον η Κοινότητα Δράμας της οποίας η γνωμοδότηση είναι απαραίτητη!!!

Η έλλειψη οργάνωσης, μελέτης, κλπ φαίνεται και από την προχειρότητα με την οποία ενημερώνετε την Κοινότητα Δράμας (καθυστερημένα) αλλά και από την εισήγηση προς αυτήν καθώς και την επιλογής/ιεράρχησης των σημείων. Μας ενημερώνεται ότι επιλέχθηκαν σημεία, λαμβάνοντας υπόψην τα υπόγεια δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΔ και ότι έγινε έρευνα στην 19ης Μαΐου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Γιατί δεν έχουμε αυτή την έρευνα αλλά και τα έγγραφα με τα ερωτήματα προς τους παραπάνω οργανισμούς για τα σημεία αυτά αλλά και για επιπλέων πιθανές θέσεις στην περιοχή; Άραγε υπάρχει έγγραφο αιτήματος προς τους οργανισμούς αυτούς; Ή θα ανοίγουμε πάλι τρύπες και θα πληρώνουμε απρόβλεπτα επειδή η Δ.Α. δεν μπορεί να κάνει σωστά την δουλειά της;

Τέλος το βασικότερο όλων είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει πρόβλεψη από την Δ.Α. Καταρχάς έγινε επιλογή μόνο του κέντρου της Δράμας για την τοποθέτηση των κάδων αυτών.

Γιατί επιλέχθηκε το κέντρο μόνο;

Για την Δ.Α. δεν είναι όλοι οι πολίτες ίσοι;

Δεν θα έπρεπε η ιεράρχηση και αναζήτηση σημείων να γίνει σε όλη την κοινότητα της Δράμας σε σημεία που έχουμε πολλούς κάδους μαζεμένους αλλά και γενικά σημεία με μεγάλο πρόβλημα;

Τέτοια σημεία βρίσκονται και πέριξ του κέντρου. Επιπλέων υπάρχουν και σημεία που οι κάδοι αποτελούν  επικινδυνότητα στην ορατότητα των οχημάτων και των πεζών.

Μήπως μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα δρομολόγια και η “ευκολία” των υπηρεσιών καθαριότητας από την σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών; Σε κάθε περίπτωση η επιλογή πρέπει να γίνεται με μόνη βάση τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη. Ότι τεχνικά θέματα υπάρχουν, πρέπει να λύνονται ή έστω να δρομολογούνται λύσεις ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε σωστά τον Δραμινό πολίτη.

Ελπίζω μόνο η έρευνα σας να έγινε τουλάχιστον μετά την λάθος επιλογή του σημείου στους 5 Δρόμους και να μην ανοίγουμε τρύπες δεξιά και αριστερά χωρίς αποτέλεσμα.

Το μέλος Καικής Πασχάλης, ψήφισε θετικά με την εξής παρατήρηση: Δηλώνω ότι ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ με τα σχόλια-παρατηρήσεις της Προέδρου κας Αθανασιάδου σχετικά με το 1ο θέμα. Στα λόγια της αυτά αποτυπώνεται πλήρως η αλήθεια σχετικά με την Δημοτική αρχή και τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί. Ψηφίζω οπότε θετικά στις προτάσεις που κατέθεσε η Πρόεδρος και στα 4 τακτικά θέματα.

Το μέλος Ευθυμιάδης Ηλίας, ψήφισε θετικά με την εξής παρατήρηση: Παρά το γεγονός ότι τηρήθηκε εσφαλμένη διαδικασία υπερψηφίζω διότι θεωρώ πως πέρα και πάνω από την όποια κριτική ασκούμε, υπάρχει η Δράμα και η κοινωνία της. Τα συμφέροντα της Δράμας είναι πάνω από τα συμφέροντα των παρατάξεων. ΝΑΙ λοιπόν για το καλό της πολης και αυτό ας γίνει μάθημα για τη διοίκηση ότι η Κοινότητα έχει πάντα τη διάθεση της συνεργασίας.

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας, μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων Είδε τις διατάξεις των Ν. 3852/2010, Ν.4555/2018 και Ν.4623/2019, άρθρο 83 του Ν.3852/2010 και την εισήγηση-πρόταση της προέδρου

Γ ν ω μ ο δ ο τ ε ί  ο μ ό φ ω ν α  θ ε τ ι κ ά

➢ Για την επιλογή σημείων για την τοποθέτηση των οκτώ (8) υπόγειων συστημάτων κάδων απορριμμάτων στο πλαίσιο της σύμβασης που συνάφθηκε μεταξύ του Δήμου Δράμας και της εταιρείας ΄΄HELESI΄΄ (Προμήθεια Εξοπλισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων – Συστήματα Υπόγειων Κάδων) στα παρακάτω κατά προτίμηση σημεία :

  1. 19ης ΜΑΙΟΥ και ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ
  2. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
  3. ΚΥΠΡΟΥ έμπροσθεν καταστήματος Γουντζίδη
  4. ΚΥΠΡΟΥ και ΒΙΤΣΙ
  5. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ έναντι αγάλματος Ελευθερίας
  6. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ και ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
  7. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ και 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  8. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ έναντι βιβλιοθήκης
  9. ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΆΡΑΣ στο ύψος του κέντρου ΄΄Νησάκι΄΄
  10. ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΆΡΑΣ έναντι Ιερού Ναού.

Με κάθε επιφύλαξη ως προς τη χωροθέτηση αυτών, ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας και ως προς το γεγονός ότι δεν επισυνάφθηκαν όλα τα σχετικά έγγραφα από τις εμπλεκόμενες, σχετικά με το θέμα υπηρεσίες.

Την ενέργεια που πρέπει να γίνει στη συνέχεια, αναθέτει στην κυρία Πρόεδρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πρόσκληση σε ομάδα διακοπής καπνίσματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής  Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» σχεδιάζει την δημιουργία ομάδας (ομάδων) διακοπής του καπνίσματος.

Στόχος των ομάδων  αυτών είναι  η κινητοποίηση των μελών της  και η αξιοποίηση της ομαδικής διαδικασίας για την διακοπή του καπνίσματος.

Σκοπός των ομάδων αυτών είναι η ψυχοεκπαίδευση των συμμετεχόντων μέσω της βιωματικής μάθησης, η δημιουργία ενός κλίματος ασφαλείας και εχεμύθειας, μέσα στο οποίο τα μέλη της ομάδας θα μπορούν να μοιραστούν τις προσωπικές εμπειρίες τους, τους φόβους και τις δυσκολίες τους, να πάρουν και να δώσουν στήριξη στην ομάδα.

Επίσης θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τα αποθέματα τους και να συνδεθούν με τις αξίες και τις ικανότητες τους.

Ο αριθμός των συναντήσεων αυτών θα έχει βιωματικό χαρακτήρα και θα είναι έξι εβδομαδιαίες συναντήσεις. Η συνολική διάρκεια κάθε συνάντησης θα είναι 90΄ λεπτά. Ο αριθμός των ατόμων που θα συμμετέχουν σε κάθε ομάδα θα είναι μέγιστος 12 άτομα.  Οι συναντήσεις θα γίνονται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΔΡΑΣΗ»  ( Θεμιστοκλέους 2, 1ος όροφος) .

Οι  ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις ομάδες  μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο του Κέντρου: 2521030053, από τις 22-04-2024 έως και 30-04-2024  ή μπορούν να στείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: drasidrama@gmail.com.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη ξεκινώντας από 15/05, 22/05, 29/05, 05/06, 12/06 και τελειώνουν στις 19-06-2024, και ώρες 11:00 12:30 πμ.

Υπεύθυνος των συναντήσεων αυτών είναι ο Βλάχος Κων/νος, Ψυχολόγος.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Οίνου «Βασικές αρχές οινογνωσίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» με στόχο την κατάρτιση των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης και του εμπορίου οίνου στη Δράμα, καθώς και την ανάδειξη του επώνυμου Ελληνικού κρασιού, διοργανώνει με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δράμας, διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Βασικές αρχές οινογνωσίας».

Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, wine bars, ξενοδοχεία, κάβες, super markets, delicatessen και διακίνηση ποτών, αλλά και σε καταναλωτές που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις οινικές τους γνώσεις, καλύπτοντας πλήρως τις βασικές αρχές οινογνωσίας.

Το σεμινάριο διαρκεί 14 εκπαιδευτικές ώρες και θα πραγματοποιηθεί στη ΔΡΑΜΑ, σε δύο (2) ημέρες σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Τρίτη 14/05/24 – 10:00 – 17:00 Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Αδριανή)
  • Τετάρτη 15/05/24 – 10:00 – 17:00           Κτήμα Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι)

Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού αυτού διημέρου, τις βασικές αρχές οινογνωσίας θα πλαισιώσουν ξεναγήσεις στα οινοποιεία που θα φιλοξενήσουν το σεμινάριο, και  οινογευσίες, παρουσία των οινοποιών-μελών της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» στη Δράμα:   Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Nico Lazaridi και Oenops.

Πληροφορίες:

  1. Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η κα Μαρία Δήμου, οινοχόος, καθηγήτρια στη σχολή Le Monde και υπεύθυνη marketing στο Κατώγι Αβέρωφ.
  2. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 100€ και περιλαμβάνει το εγχειρίδιο οίνου με την ύλη του σεμιναρίου καθώς και τη βεβαίωση παρακολούθησης.
  3. Το Επιμελητήριο Δράμας καλύπτει πλήρως 25 θέσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην περιοχή (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
  4. Η εγγραφή πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση των στοιχείων σας στην παρακάτω Google Form και θα λάβετε άμεσα email επιβεβαίωσης της συμμετοχής σας, καθώς και ενημέρωση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Google Form
  5. Η μετάβαση στους χώρους του σεμιναρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με μέριμνα των συμμετεχόντων.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Τρίτη 14/05/24 – ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Αμπέλι & Οινοποίηση

09:45                      Προσέλευση

10:00 – 11:30          Ιστορική προσέγγιση του οίνου

Βασικά Στοιχεία Αμπελουργίας

Εισαγωγή στην οινοποίηση

11:30 – 12:00          Διάλειμμα-Καφές

12:00– 13:30           Παραγωγική διαδικασία κρασιών

Τύποι και κατηγορίες κρασιών

Οργανοληπτικός Έλεγχος/Γευσιγνωσία Κρασιών

(Θεωρητική Προσέγγιση)

13:30 – 14:00          Διάλειμμα (ελαφρύ γεύμα)

14:00 – 17:00         Ξενάγηση στο οινοποιείο και παρουσίαση της οινοποιητικής διαδικασίας

Γευσιγνωσία οίνων Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Οριζόντια γευσιγνωσία οίνων «Ασύρτικο & Sauvignon Blanc», το   χαρακτηριστικό «χαρμάνι/blend» της Δράμας από τα οινοποιεία:   Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Nico Lazaridi και Oenops

Τετάρτη,  15/05/24, ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

Κρασί & Γαστρονομία

09:45                      Προσέλευση

10:00 – 11:30          Το κρασί στην εστίαση

Το σέρβις του κρασιού

11:30 – 12:00          Διάλειμμα-Καφές

12:00 – 12:45          Το σέρβις του κρασιού

Μύθοι και αλήθειες

12:45 – 13:45         «Κρασί και Φαγητό» – Θεωρητική και Βιωματική προσέγγιση της συνδυαστικής φαγητού-κρασιού

13:45 – 14:15          Διάλειμμα (ελαφρύ γεύμα)

14.15 – 15:30         Ξενάγηση στο οινοποιείο και παρουσίαση της οινοποιητικής διαδικασίας

15.30 – 17:00         Γευσιγνωσία οίνων από τα οινοποιεία της Δράμας:   Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Nico Lazaridi και Oenops

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Διάκριση σε βάρος των πολιτών της Δράμας από Κυβέρνηση και κτηματολόγιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Θ. Ξανθόπουλος: Κυβέρνηση και κτηματολόγιο επιβεβαιώνουν την διακριτική μεταχείριση σε βάρος των πολιτών της Δράμας-Αρνούνται παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής δηλώσεων

Το Κτηματολογιο ΑΕ, με έγγραφη απάντησή του στην Αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας για διακριτική μεταχείριση των πολιτών της Δράμας αλλά και της Ξάνθης, στους οποίους αρνηθηκε να δώσει δίμηνη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων και αιτήσεων διόρθωσης, έως τις 30 Απριλίου 2024, την οποία είχε ζητήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος. Και αυτό, όταν το Κτηματολόγιο, με άλλη απόφασή του, είχε εγκρίνει και σωστά, σχετική παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για την Π.Ε Ροδόπης, έως τις 13-5-2024!

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας είχε χαρακτηρίσει πρόκληση την στάση του Κτηματολογίου και είχε ζητήσει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να μην καταπατηθούν “τα συνταγματικά κατοχυρωμένα συμφέροντα των δραμινών πολιτών, οι οποίοι για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β κατηγορίας”.

Ωστοσο, το Κτηματολογιο, απαντώντας στην Αναφορά του κ. Ξανθόπουλου, επιμένει και δικαιολογεί την στάση “δύο μέτρων και δυο σταθμών”, που ακολουθεί, επικαλούμενο ως επιχείρημα ότι η σύμβαση για την Δράμα και την Ξάνθη(ΚΤ5-01), είναι διαφορετική από την σύμβαση για την Ροδόπη(ΚΤ5-02) και ότι δεν τίθεται θέμα διακριτικης μεταχείρισης, διότι οι συμβάσεις διέπονται από διαφορετικά χρονοδιαγράμματα!

Στην ίδια απάντηση του Κτηματολογίου, αποκαλύπτεται όμως ότι η σύμβαση για την Δράμα και την Ξανθη, ξεκίνησε στις 14-1-2019, ένα μήνα αργότερα από την σύμβαση για την Ροδόπη που τέθηκε σε εφαρμογή στις 10-12-2028! Και παρόλα αυτά, για την περιοχή της Ροδόπης, δόθηκε επιπλέον παράταση της καταληκτικής προθεσμίας, έως τις 13 Μαίου 2024 και ορθώς. Παράταση που το Κτηματολόγιο αρνήθηκε για τους κατοίκους τόσο της Δράμας όσο και της Ξάνθης, για τους οποίους η προθεσμία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. Οπως επισημαίνει μάλιστα, “η ανωτέρω ημερομηνία αφορά μόνο στην υποβολή των αρχικών εκπρόθεσμων δηλώσεων και στην υποβολή αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Οι δηλώσεις νέων δικαιωμάτων και η κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων συνεχίζει να επιτρέπεται μέχρι και την περαίωση της κτηματογράφησης.”.

Θεωρούμε απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη την συμπεριφορά της κυβέρνησης και του  Κτηματολογίου απέναντι στους πολίτες της Δράμας και της Ξάνθης και ζητούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίζει συνθήκες ισονομίας για όλους τους πολίτες της ακριτικής μας περιφέρειας

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

Πολιτιστικά2 ημέρες πριν

Πέντε Σιωπές… της Σίλα Στίβενσον από την ομάδα “Θεατροστάσιο”

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Βρέθηκε σορός ηλικιωμένου σε χωράφι στην Καλή Βρύση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κρίνουμε απαράδεκτο το καθεστώς δυνητικής αργίας Γενικής Ιατρού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Προσκυνηματική εκδρομή στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ τον Μάιο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Ολοταχώς για το τοπικό η ΔΟΞΑ

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Παρουσίαση βιβλίου “Η Φλό στον δρόμο”, από την συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου

Χρηστικά2 μήνες πριν

Πότε η άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ισχύει για οδήγηση μοτοσυκλέτας έως 125 κ.εκ.

Πολιτιστικά2 ημέρες πριν

Πέντε Σιωπές… της Σίλα Στίβενσον από την ομάδα “Θεατροστάσιο”

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 ημέρες πριν

1ο Τουρνουά Μπάσκετ “ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΥ”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Πρόσκληση σε ομάδα διακοπής καπνίσματος

Εκπαιδευτικά5 ημέρες πριν

Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της First Lego League στη Δράμα

Εκπαιδευτικά5 ημέρες πριν

Μεγάλη διάκριση για την ομάδα του Δραμινού καθηγητή Ραφαήλ Τζίμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικης

Πολιτιστικά5 ημέρες πριν

ΒΥΖΑΝΤΙΝΉ ΜΕΓΑΛΟΠΡΈΠΕΙΑ με Ιερά κείμενα και ύμνους

ΑΘΛΗΤΙΚΑ6 ημέρες πριν

Στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από 106 χρόνια – Μαύρη σελίδα για τη Δόξα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Οίνου «Βασικές αρχές οινογνωσίας»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Διάκριση σε βάρος των πολιτών της Δράμας από Κυβέρνηση και κτηματολόγιο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ6 ημέρες πριν

Παίζοντας με καρδιά και μυαλό κέρδισε την παραμονή στην National league 1

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Κ.Α.Ο.Δ. – Μακεδονικος: Ο τελικός για μια θέση στην National League 1

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Αντάμωμα σχολείων και Πολιτισμών στις 19 Απριλίου 2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί έχει τον νου του στα παιδιά μας

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών