Connect with us

Εκπαιδευτικά

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΡΑΜΑΣ: Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Για το άνοιγμα των σχολείων.

Εδώ και μερικές εβδομάδες γινόμαστε θεατές της εξέλιξης του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Εκατοντάδες κρούσματα επιβεβαιώνονται καθημερινά, αυξάνεται ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν την μάχη με τον κορονοϊό.

Όσο και αν η κυβέρνηση το ρίχνει πάλι στην ατομική ευθύνη για να κρύψει τις δικές της ευθύνες, η πραγματικότητα «φωνάζει» από παντού ότι το άνοιγμα του τουρισμού με υγειονομικά πρωτόκολλα «λάστιχο» για χάρη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό και τις μεταφορές γιγάντωσε την έξαρση της πανδημίας. Τελικά, από τη μια, ούτε οι μικροί επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι σώθηκαν και από την άλλη, απογειώθηκαν τα κρούσματα στη χώρα μας.

Ο χρόνος που «κέρδισε» ο ελληνικός λαός με τη στάση του στο πρώτο κύμα της

πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε ούτε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, ούτε

βέβαια για να προετοιμαστεί σχεδιασμένα και με ασφάλεια το άνοιγμα των σχολείων, των παιδικών σταθμών τόσο για μαθητές  όσο και για τους εκπαιδευτικούς και το

λοιπό προσωπικό.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας  για το άνοιγμα των σχολείων, όχι μόνο δεν καθησύχασαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, στις πλάτες των οποίων φορτώνει ξανά η κυβέρνηση την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αποθεώνοντας την «ατομική ευθύνη», αλλά επέτειναν τα ερωτήματα και τις αγωνίες τους. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι φανερό ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα σχολεία, που λειτουργούν ήδη με πολλά προβλήματα σε υποδομές και ελλείψεις σε προσωπικό.

Το υπουργείο Παιδείας με διάφορες αλχημείες ανακοίνωσε αρχικά ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη είναι πανελλαδικά στους 17 μαθητές. Βέβαια,  η κατάσταση είναι διαφορετική. Υπάρχουν τμήματα που  φτάνουν μέχρι τους 25 μαθητές!

Η μόνη μέριμνα της κυβέρνησης είναι να ανακοινώσει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για όλους στα σχολεία αδιαφορώντας για τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων που αναφέρουν ότι η χρήση της μάσκας από μόνη της δεν αρκεί, είναι απαραίτητες και οι αποστάσεις, ο καλός αερισμός των αιθουσών και τα μέτρα υγιεινής.

Παράλληλα, δεν καλύπτει όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς ώστε να μην χαθεί ούτε μια ώρα από το διδακτικό έτος. Η καθαριότητα των σχολείων παραμένει στον αέρα, αφού μια βδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων και μια εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες δεν τοποθετήθηκαν στα σχολεία, με αποτέλεσμα τα περισσότερα σχολεία να μην έχουν καθαριστεί.

Στο δήμο Δράμας προσλήφθηκαν 65 συμβασιούχες καθαρίστριες ( όσες και πέρυσι, αν και οι ανάγκες φέτος είναι πολλαπλάσιες ) από τις οποίες 23 πλήρους απασχόλησης και 42 μερικής απασχόλησης (3,5 ώρες). Στην πραγματικότητα με την κατάσταση αυτή ούτε τα κουτσουρεμένα πρωτόκολλα που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν αφού οι μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών θα εργάζονται 3, 5 ώρες. Και φυσικά ακόμα δεν έχουν έρθει στα σχολεία τα απαραίτητα υλικά καθαριότητας (ΜΑΠ, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).

Η στάση της κυβέρνησης έχει αιτία. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να στηρίξει και πάλι τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με ζεστό χρήμα μπροστά και στη νέα κρίση που επιτάχυνε η πανδημία και για αυτό θεωρεί σπατάλη την κάλυψη των

ουσιαστικών αναγκών του λαού σε υγεία και παιδεία.

Συμπαράσταση στην αντιλαϊκή της πολιτική βρίσκει και σε όσους είτε σπέρνουν θεωρίες συνομωσίας ότι δεν υπάρχει κορονοϊός και επόμενα γι’ αυτούς δεν χρειάζονται και μέτρα (τί βολικό λοιπόν για την κυβέρνηση), είτε ανάγουν σε μοναδικό κριτήριο αντιπαράθεσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία (δεν λένε κουβέντα για όλα τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα προστασίας των μαθητών και των οικογενειών τους).

Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφαλείς όρους για τους μαθητές και τις οικογένειές τους και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσει η διεκδίκηση προς την κυβέρνηση, τον Δήμο για:

      • Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Με ευθύνη του κράτους και σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή να αξιοποιηθούν κατάλληλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι, προχωρώντας σε συντήρηση τους και κάθε απαραίτητη ενέργεια, ώστε να είναι ασφαλείς για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
      • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
      • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
      • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (ΜΑΠ, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).
      • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
      • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.
      • Να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τόσο σε υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, όσο και σε ΜΑΠ, όπως αυτό αποτυπώνεται και στο ΓΝ Δράμας που η κατάσταση παραμένει «τραγική», με τις ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα να έχουν ημερομηνία λήξης.

Για τους παιδικούς σταθμούς

Στους έξι δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για την σχολική χρονιά 2020-2021 εγγράφτηκαν 208 νήπια από τα οποία τα 95, κοντά στο 50%, εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ (voucher)  γιατί «κόπηκαν» από τα κριτήρια, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τροφεία οι γονείς. Επίσης ο αριθμός συνολικά που έκαναν φέτος αίτηση  είναι μικρότερος από πέρυσι.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στους δύο δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς εγγραφτηκαν 26 βρέφη (τα 20 μέσω προγράμματος και τα 6 με τροφεία) από τα 70!!! που έκαναν αίτηση, δηλαδή το 1/3 περίπου. Με αποτέλεσμα να οδηγούνται αναγκάστηκα οι γονείς σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής κατεύθυνσης της ΕΕ και των κυβερνήσεων της να μην αντιμετωπίζουν τη φοίτηση ως δικαίωμα του παιδιού και να προωθούν το ευκαιριακό, ετήσιο τζογάρισμα παιδιών και προσωπικού, για ένα κουπόνι voucher, που κατευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία τους στην ενίσχυση ιδιωτικών δομών, συρρικνώνοντας ακόμα παραπέρα τις δημόσιες. Την ίδια λογική ακολουθεί και η Δημοτικά Αρχή, του κόστους-οφέλους, της λειτουργίας των παιδικών σταθμών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Απαιτείται:

      • Δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών που να παρέχουν επιστημονικό έργο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημόσια και δωρεάν, για να καλυφθούν οι ανάγκες. Καμία σκέψη για αύξηση των τροφείων.
      • Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.
      • Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να καλυφτούν οι επιπλέον ανάγκες.
      • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στη σίτιση, ώστε να διασφαλίζονται οι ασφαλείς όροι υγιεινής, καθαριότητας, με σίτιση των παιδιών σε μικρότερες ομάδες και καθαρισμό των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
      • Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφτούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.

Απαιτούμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Μήτρου Γιώργος

Εκπαιδευτικά

Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της First Lego League στη Δράμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Επιτυχής ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της First Lego League στη Δράμα

Η Δράμα φιλοξένησε ένα εντυπωσιακό φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής την Κυριακή 21 Απριλιου στο Δημαρχείο της με θέμα ρομποτική και τέχνες όπου 160 παιδιά από τους νομούς Δράμας και Καβάλας συμμετείχαν με πάθος και δημιουργικότητα.

Το φεστιβάλ αποτελεί συνεργασία του εκπαιδευτικού οργανισμού της Eduact σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δράμας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ROBOTEK με τους εκπαιδευτές Δώδο Γιώργο και Χαραλαμπίδου Σοφία.

Το φεστιβάλ προσέφερε στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο της ρομποτικής, να εκφράσουν τις ιδέες τους και να ανταλλάξουν γνώσεις μεταξύ τους. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις δημιουργίες τους σε μια σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες, κάνοντας το φεστιβάλ μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους.

Το φεστιβάλ υποστηρίχθηκε από τον τοπικό πληθυσμό, τους δημοτικούς φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα και βραβεύοντας τις καλύτερες δημιουργίες.

Οι διοργανωτές εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες, τους υποστηρικτές και το κοινό για την ανταπόκριση και την ενθάρρυνση προς τη νεανική δημιουργικότητα και την τεχνολογίας.

«ROBOTEK» Σύλλογος Εκπαιδευτικής Ροποτικής Δράμας

 

Διαβάστε όλο το άρθρο

Εκπαιδευτικά

Μεγάλη διάκριση για την ομάδα του Δραμινού καθηγητή Ραφαήλ Τζίμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η ρομποτική ομάδα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Ι.Τσιαμουλη υπό την καθοδήγηση του Δραμινού καθηγητή και υποψήφιου διδάκτορα πληροφορικής κ. Ραφαήλ Τζίμα κατάκτησε το βραβείο Core Values ,στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ρομποτικής που έγινε στο Χιούστον.

Το βραβείο αυτό σημαίνει σεβασμό στις βασικές αξίες της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Μεγάλη διάκριση για τη Ελληνική ομάδα και το σχολείο που προωθεί αυτού του είδους πρωτοβουλίες .

160 χώρες διαγωνίστηκαν.
Εύγε στα παιδιά, τον καθηγητή και το σχολείο.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Εκπαιδευτικά

Αντάμωμα σχολείων και Πολιτισμών στις 19 Απριλίου 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σας καλούμε να παρευρεθείτε στις 19 Απριλίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:30πμ, στην Αίθουσα Δραμινών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, όπου τρία Γενικά Λύκεια (το 1ο ΓΕΛ Δράμας, το 3ο ΓΕΛ Δράμας και το ΓΕΛ Κάτω Νευροκοπίου), συμπράττουμε στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αντάμωμα σχολείων και Πολιτισμών», με σκοπό αφενός την προώθηση του αιτήματος των καιρών, που αφορά στην ενίσχυση πνεύματος συνεργασίας μεταξύ σχολείων, και αφετέρου τη μεταλαμπάδευση του πολιτισμού, που φέρουν οι διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες του νομού Δράμας.

Κοινός στόχος των συντελεστών του προγράμματος είναι η προσπάθεια να γνωρίσουν οι μαθητές μας καλύτερα τον τόπο τους, την ιστορία του, τους ανθρώπους του, ώστε να τον αγαπήσουν και να θελήσουν να δημιουργήσουν τη συνέχειά του.

Μέσα από την κοινή δράση περιποιούμε τιμή σε αυτόν τον τόπο αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τους συνεκτικούς δεσμούς μιας κοινωνίας, που μπόρεσε και μπορεί να τους αγκαλιάζει όλους. Γιατί η ομορφιά κρύβεται στη διαφορετικότητα. Και όλα αυτά εκφρασμένα με Λόγο, Ήχο και Κίνηση. Τραγούδι και Χορό.

Με εκτίμηση
Οι Διευθυντές

1ου ΓΕΛ Δράμας
Σταυρούλα Αμαραντίδου

3ου ΓΕΛ Δράμας
Μαρία Τσελεπίδου

ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου
Αναστάσιος Μωυσιάδης

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

Πολιτιστικά2 ημέρες πριν

Πέντε Σιωπές… της Σίλα Στίβενσον από την ομάδα “Θεατροστάσιο”

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Βρέθηκε σορός ηλικιωμένου σε χωράφι στην Καλή Βρύση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κρίνουμε απαράδεκτο το καθεστώς δυνητικής αργίας Γενικής Ιατρού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Προσκυνηματική εκδρομή στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ τον Μάιο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Ολοταχώς για το τοπικό η ΔΟΞΑ

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Παρουσίαση βιβλίου “Η Φλό στον δρόμο”, από την συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου

Χρηστικά2 μήνες πριν

Πότε η άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ισχύει για οδήγηση μοτοσυκλέτας έως 125 κ.εκ.

Πολιτιστικά2 ημέρες πριν

Πέντε Σιωπές… της Σίλα Στίβενσον από την ομάδα “Θεατροστάσιο”

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 ημέρες πριν

1ο Τουρνουά Μπάσκετ “ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΥ”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Πρόσκληση σε ομάδα διακοπής καπνίσματος

Εκπαιδευτικά5 ημέρες πριν

Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της First Lego League στη Δράμα

Εκπαιδευτικά5 ημέρες πριν

Μεγάλη διάκριση για την ομάδα του Δραμινού καθηγητή Ραφαήλ Τζίμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικης

Πολιτιστικά5 ημέρες πριν

ΒΥΖΑΝΤΙΝΉ ΜΕΓΑΛΟΠΡΈΠΕΙΑ με Ιερά κείμενα και ύμνους

ΑΘΛΗΤΙΚΑ6 ημέρες πριν

Στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από 106 χρόνια – Μαύρη σελίδα για τη Δόξα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Οίνου «Βασικές αρχές οινογνωσίας»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Διάκριση σε βάρος των πολιτών της Δράμας από Κυβέρνηση και κτηματολόγιο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ6 ημέρες πριν

Παίζοντας με καρδιά και μυαλό κέρδισε την παραμονή στην National league 1

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Κ.Α.Ο.Δ. – Μακεδονικος: Ο τελικός για μια θέση στην National League 1

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Αντάμωμα σχολείων και Πολιτισμών στις 19 Απριλίου 2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί έχει τον νου του στα παιδιά μας

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών