Μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες μας, με τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους του νομού, υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΑΟΚ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – και παρά την καταστροφολογία των βουλευτών της αντιπολίτευσης – κατατέθηκαν τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στα πλαίσια της διαβούλευσης για τη «Νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός ορεινών)».
Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι να διατηρηθεί σχεδόν ίδια η υφιστάμενη κατάσταση τόσο στο επίπεδο της οριοθέτησης όσο και στον αριθμό των δικαιούχων και κατ΄επέκταση στους πόρους που θα απαιτηθούν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών απαιτήσεων του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης.
Εξαντλήσαμε ως χώρα κάθε χρονικό περιθώριο που έδινε ο Κανονισμός 1305/2013 ο οποίος ήδη από το 2013 έχει ψηφιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για την επαναχάραξη των ζωνών των μειονεκτικών περιοχών, με βάση νέα αντικειμενικά και υποχρεωτικά κριτήρια, όπως το κλίμα, το νερό και το έδαφος. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει στο πλαίσιο των κριτηρίων για τις μειονεκτικές περιοχές χωρίς να προβάλει επιχειρήματα και ενστάσεις πράγμα που μας οδήγησε στη πρώτη άδικη επιλογή.
Αν δεν ορίζονταν οι περιοχές αυτές τώρα, το 2019 δεν θα μπορεί να πληρωθεί εξισωτική, αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια.
Επισημαίνεται ότι η νέα οριοθέτηση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ισχύσει με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης το 2019.
Εξάλλου επανειλημμένως είχαμε τονίσει σε συνεντεύξεις, δελτία τύπου και επαφές με τους ενδιαφερόμενους φορείς ότι δεν θα υπάρξουν αδικίες για τις περιοχές που πραγματικά έχουν μειονεκτήματα και δημιουργούνται εμπόδια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους .