Connect with us

Πολιτιστικά

Ο Θρακικός Καλόγερος ή «Καλογεροδευτέρα» στο Καλαμπάκι

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 η «Καλογεροδευτέρα» θα πραγματοποιηθεί στο Καλαμπάκι

Published

on

Ένα μοναδικό δρώμενο από το Κρυόνερο της επαρχίας Βιζύης της Ανατολικής Θράκης έφεραν με την εγκατάσταση τους οι πρόσφυγες στο Καλαμπάκι Δράμας τον Οκτώβριο του 1922. Από τότε και χωρίς διακοπή στο πέρασμα των χρόνων πραγματοποιείται χωρίς να έχει αλλοιωθεί ο κεντρικός πυρήνας τέλεσής του. Η «Καλογεροδευτέρα» ή «Καλόγερος» (καλός γέρος) ή «καλογέρ’κα» γίνονται την Τυρινή Δευτέρα στο Καλαμπάκι με ευθύνη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ιστορικό και περιγραφή του δρώμενου

Οι τελετές της Τυρινής Δευτέρας, στα χωριά του Μικρού Αίμου (Στράντζα, περιοχή Βιζύης στην Ανατολική Θράκη) διαθέτουν μία μοναδική πληρότητα δράματος, δηλαδή τελετή με καθορισμένο και αυστηρό τυπικό. Στις τελετές αυτές αποτυπώνεται η πανάρχαιη καταγωγή τους που συνδέεται με τη διονυσιακή λατρεία και παραπέμπει ημερολογιακά στα «Ανθεστήρια».

Το δρώμενο του «Καλόγερου» ή «Καλόγεροι» ή «»Καλογέρ’κα», ως ευετηρικό έθιμο της Θράκης για την καλοχρονιά και την γονιμότητα, συναντάται με ανεπτυγμένη δραματική παράσταση στα χωριά γύρω από τη Βιζύη παρότι με διαφορετικά ονόματα και τελετές το συναντάμε και σε άλλα μέρη της Θράκης. Αποτελεί δε μια σπάνια μεταφορά αυτούσιου του εθίμου από τους πρόσφυγες από το Κρυόνερο, που τελείται αδιάλειπτα έως σήμερα στο Καλαμπάκι Δράμας. Η πρώτη εκτενής περιγραφή του έγινε από τον Γ. Βιζυηνό το 1888 με τίτλο «Οι Καλόγεροι και η λατρεία του Διονύσου εν Θράκη».

Η σύνθεση του θιάσου δεν είναι τυχαία και η εξέλιξη του μύθου διαθέτει προκαθορισμένη και αυστηρή αλληλουχία από επεισόδιο σε επεισόδιο.

Το πρωί της Τυρινής Δευτέρας συγκεντρώνονται δέκα έως είκοσι παλικάρια, που πρέπει να είναι ανύπαντρα, και διαλέγουν μεταξύ τους έναν ο οποίος θα είναι «καλόγερος». Στη συνέχεια τον ντύνουν με δέρματα ζώων (προβιές) και στη μέση του περνούν κουδούνια προβάτων. Το πρόσωπό του το βάφει με στάχτη και στο κεφάλι φοράει μια κουκούλα από δέρμα ζώου.

Στα χέρια του κρατά δύο ξύλα, τα ντοκμάκια. Οι συνοδοί του είναι ντυμένοι με ποτούρια και έχουν επίσης βαμμένα με στάχτη τα πρόσωπά τους. Στην παρέα υπάρχει πάντα και κάποιος μεταμφιεσμένος σε τσιγγάνα(κατσιβέλα), που ενίοτε συνοδεύεται από τον γύφτο(κατσίβελο).

Μόλις ο θίασος συγκροτηθεί ξεκινά ο αγερμός.

Περιφέρονται στα σπίτια του χωριού με τη συνοδεία μιας γκάιντας δημιουργώντας πολύ θόρυβο. Ο καλόγερος με τα ντοκμάκια χτυπά τα κάρα στις αυλές των χωριανών, λέγοντας πως έχουν χαλάσει και για την επιδιόρθωσή τους απαιτεί να πληρωθεί ο ίδιος και η παρέα του. Πολλές φορές κάποιοι από τη συνοδεία κρατούν αλυσίδες στα χέρια και δένουν από το λαιμό τον οικοδεσπότη ζητώντας να εξοφληθεί το «μπετέλι»(χρέος). Οι νοικοκυραίοι τους δίνουν συνήθως χρήματα και αυγά. Παράλληλα, κερνούν τον καλόγερο και τη συντροφιά του διάφορους μεζέδες με τσίπουρο ή κρασί.

Στην εξέλιξη της κύριας φάσης του δρώμενου, οπότε και γίνεται η συμβολική άροση και η σπορά της γης, είναι καταφανής ο χαρακτήρας της ιερότητας της πράξης για τους μετέχοντες, καθώς η σπορά και η άροση αποτελούν βασικές εργασίες βιοπορισμού για την κοινότητα.

Λίγο πριν τη δύση του ήλιου ο θίασος καταλήγει στην πλατεία, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι. Συνολικά γίνονται τρεις περιφορές (κύκλοι), ενώ η γκάιντα συνοδεύει το δρώμενο σε όλη τη διάρκεια της τέλεσής του. Η συντροφιά του καλόγερου παλιότερα επέλεγε τον καλύτερο νοικοκύρη του χωριού και τον έχριζε βασιλιά– σήμερα βέβαια, ο «βασιλιάς» και ο «καλόγερος» προσφέρονται εθελοντικά για να αναλάβουν το ρόλο τους.

Ταυτόχρονα, καταφθάνει ένα ξύλινο άροτρο, στο οποίο οι μεταμφιεσμένοι παίρνουν τη θέση των βοδιών, και ο βασιλιάς κρατώντας το αλέτρι κι ένα ξύλινο κοντάρι τους κεντρίζει για να «οργώσουν» τη γη. Κάποια στιγμή οι μεταμφιεσμένοι που έχουν τη θέση των βοδιών πέφτουν κάτω προσποιούμενοι ανημποριά.

Η επαφή με τη μάνα γη αποτελεί μέρος του δρώμενου, ώστε να τους δοθεί η δύναμη και η χάρη της. «Ματιαγμένα …», φωνάζουν οι υπόλοιποι κι ο βασιλιάς πρέπει να ξεματιάσει τα «ζώα» του λέγοντας τα σωστά λόγια για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία. Μετά το εικονικό όργωμα, στη δεύτερη περιφορά, ο βασιλιάς παίρνει έναν τενεκέ με σιτάρι και καλαμπόκι που έχει αναμειχθεί με στάχτη και σπέρνει το υποτιθέμενο οργωμένο χωράφι σκορπώντας τον σπόρο με το χέρι. Τα παλιότερα χρόνια όσοι το παρακολουθούσαν είχαν τα χέρια τους λερωμένα με τις μουτζούρες της σόμπας και λερώνονταν μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της σποράς ο βασιλιάς φωνάζει διάφορες τιμές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα, οι οποίες είναι σκανδαλωδώς υψηλές, επιζητώντας με τον τρόπο αυτό να έχουν καλή σοδειά αλλά και καλές τιμές πώλησης των κόπων τους: «Φέτος το στάρ’ 5 φράγκα, φέτος το κριθάρ’ 4 φράγκα, φέτος το καλαμπόκ’ 3 φράγκα! Και τελείωνε: φέτος τζάμπα το μ’νί»!

Η τελευταία «ευχή» συνδέεται άμεσα με την ανάγκη που υπήρχε τον παλιό καιρό, όταν οι άνθρωποι ήταν ολότελα εξαρτημένοι από τη γεωργία, για την συνεχή ανανέωση και ύπαρξη πολλών εργατικών χεριών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δύσκολης δουλειάς στον κάμπο. Πέρα λοιπόν από τη γονιμότητα της γης απαραίτητη ήταν και η γονιμότητα των συζύγων, ευχή που δεν έχασε την επικαιρότητά της στο πέρασμα των χρόνων.

Στο Κρυόνερο αμέσως μετά τη σπορά ο βασιλιάς με τη συνοδεία των «καλογέρων» όδευε προς το ποτάμι, όπου οι ακόλουθοι έριχναν τον εκλεγμένο βασιλιά στο νερό σε ένα συμβολικό βάπτισμα. Η κατάδυσή του(θάνατος) και η ανάδυσή του (ανάσταση) στη συνέχεια σχετίζεται, εκτός από τον συμβολισμό του θανάτου και της αναγέννησης, με την εξαγνιστική ιδιότητα του νερού. Με τον τρόπο αυτό η επιστροφή στη ζωή έχει και την έννοια της κάθαρσης και του εξαγνισμού.

Στο Καλαμπάκι το έθιμο τελειώνει με το κατάβρεγμα του βασιλιά από τους παρευρισκομένους κατοίκους, σε μια συμβολική κίνηση που ολοκληρώνει το τελετουργικό. Η «αλλαγή» αφορά την ενσωμάτωση του εθίμου στον νέο τόπο ζωής που έχει διαφορετική γεωμορφολογία από την πατρίδα τους το Κρυόνερο, το οποίο διασχίζει ένα ποτάμι χωρίζοντάς το στη μέση. Το δρώμενο τελειώνει με πειράγματα, κέφι και χορό από τους μεταμφιεσμένους και συνεχίζεται ως αργά με όλους τους κατοίκους στον τόπο που εκτυλίχτηκε το σκηνικό.

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 η «Καλογεροδευτέρα» θα πραγματοποιηθεί στο Καλαμπάκι με τον ίδιο τρόπο όπως γίνεται εκατό χρόνια τώρα. Ο θίασος του «Καλόγερου» θα ξεκινήσει από το πρωί την επίσκεψη στο χωριό. Το συμβολικό όργωμα της πλατείας θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

Θα ακολουθήσει παρέλαση μικρών καρναβαλιστών.

Για το Δ.Σ του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου

 

Η Πρόεδρος                                                                                                                     Η Γραμματέας

Αθανασία Π. Θεοδωρίδου                                                                                              Παγώνα Χ. Στρατηγέλη

Πολιτιστικά

Stand Up Comedy Show ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ “Πώς Τολμάτε;”

Published

on

By

Η stand up comedy σόλο παράσταση του Θανάση Σαμαρά, « Πώς τολμάτε;»,  έρχεται για πρώτη φορά στην Δράμα

Ημερομηνία: Σάββατο 30 Νοεμβρίου 

Χώρος: Fabrica (Καραισκάκη, τηλ.2521 100339)

‘Ωρα έναρξης: 21.30

                                                      Προπώληση 8 ευρώ. Ταμείο: 9 ευρώ.

Εισιτήρια διατίθενται μέσω του more.com, στα καταστήματα Public kαι στο ταμείο την ημέρα της παράστασης.

Opening ActΠαναγιώτης Χατζής

Επειδή είναι πολύ οργανωτικός άνθρωπος, κατά την διάρκεια των δύο χρόνων της καραντίνας δεν έγραψε ούτε λίστα για σούπερ μάρκετ. Όπως δήλωσε: «Πίστευα θα μας ξανακλείσουν και φέτος, οπότε δεν χρειάζεται να γράψω».

Τελικά έπεσε έξω.

Το «Πώς τολμάτε;» είναι μία παράσταση που συνδυάζει Σουηδούς με σνομπ γείτονες, ευγενικούς με αγενείς ανθρώπους, λαϊκούς τραγουδιστές με το Ομηρικό ζήτημα, γιατί σπούδασε και φιλόλογος και κάπου έπρεπε να τα χρησιμοποιήσει κι αυτά.


Mini bio Θανάση “Cain” Σαμαρά:

Θανάσης Σαμαράς ξεκίνησε ν’ ανεβάζει κωμικά βίντεο στο Youtube το 2012 και από τότε ανήκει στην ομάδα του Comedy Lab. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Mega channel όσον αφορά στην δημιουργία βίντεο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα του καναλιού. Η ενασχόλησή του με τα βίντεο τον οδήγησε να εργαστεί κι ως Executive Producer στην εταιρία Entrinno Productions, του Σάκη Τανιμανίδη, για λογαριασμό της εκπομπής «Ντενεκές» που προβλήθηκε από το Μακεδονία TV.

Εκτός των βίντεο ασχολείται επαγγελματικά και με το Stand Up Comedy τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχει παίξει στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και ήταν ο πρώτος που σε συνεργασία με άλλον κωμικό διοργάνωσε το πρώτο Open Mic στη Θεσσαλονίκη το 2014, για την ανάδειξη νέων ατόμων στο Stand Up Comedy. Το καλοκαίρι του 2018 παρουσίασε στο φεστιβαλ κωμωδίας της Αλεξανδρούπολης, την πρώτη του σόλο stand up comedy- work in progress παράσταση με τίτλο «Φήμες λένε».

Mini Bio Παναγιώτη Χατζή

Ο Παναγιώτης Χατζής γράφει και λέει αστεία τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, αλλά βγαλμένα από την ζωή, άλλα βγαλμένα από το μυαλό του κι άλλα βγαλμένα σκέτο. Χιούμορ άλλες φορές σκεπτόμενο και άλλες φορές απλά ηλίθιο.

Μοιράζεται τις ιστορίες τους σε mixed up παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη, κάνοντας opening σε εκλεκτούς συναδέλφους και έχει παρουσιάσει διαφορετικά events και εταιρικές εκδηλώσεις όπως τα “ΕΒΓΕ” (Ελληνικά βραβεία γραφιστικής και εικονογράφησης).

Continue Reading

Πολιτιστικά

Παρουσίαση βιβλίου Νίκου Τογγιαλίδη “Χαρτοπόλεμος”

Published

on

By

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας σε συνεργασία με τις εκδόσεις The Book Project οργανώνουν μια διαδραστική παρουσίαση για μικρούς και μεγάλους του βιβλίου του Νίκου Τογγιαλίδη “Χαρτοπόλεμος

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης

(είσοδος επί της Θεοτοκοπούλου)

Ο “Χαρτοπόλεμος” δεν είναι ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο όπως ξεχωριστός είναι και ο πρωταγωνιστής του!

Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες που μας δείχνει ότι όσο διαφορετικός κι αν είναι κανείς μπορεί να αγαπήσει και να αγαπηθεί πολύ….

Συνεργαζόμενο βιβλιοπωλείο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

  • Ο Νίκος Τογγιαλίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Κύργια Δράμας.
  • Είναι πτυχιούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος και πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων.
  • Από νεαρή ηλικία ασχολείται με την ποίηση γράφοντας το πρώτο του ποίημα σε ηλικία 8 ετών και έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης.
  • Παρακολούθησε και συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια δημιουργικής γραφής ποίησης και παιδικού παραμυθιού.
  • Ασχολείται με
    • την ζωγραφική,
    • την μουσική,
    • το θέατρο,
    • την χοροδιδασκαλία και
    • την τοξοβολία.
  • Έχει λάβει μέρος σε πολλές εθελοντικές δράσεις σε όλους τους τομείς.
  • Σημαντική είναι η πρωτοβουλία του για την δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στην γενέτειρα του.
  • Αρθρογραφεί περιστασιακά σε τοπική εφημερίδα, ενώ επιμελήθηκε έκδοση βιβλίου σχετικά με την υπαίθρια περιβαλλοντική εκπαίδευση.
  • Τέλος διατηρεί και συντονίζει το πρώτο Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Continue Reading

Πολιτιστικά

Μανούσο άκουσε με..

Published

on

By

Η ηθοποιός ΜΕΛΙΝΑ ΜΠΟΤΕΛΛΗ για τον σκηνοθέτη της

ΜΑΝΟΥΣΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ

Αχ μωρέ Μανούσο….Γιατί….Γιατί τόσο νωρίς….. Γιατί μας δίνεις τέτοιο πόνο…. Εσύ, που μόνο ώρες δημιουργίας και επιτυχίας μας έδινες…. Έτσι θα μας κοιτάζεις τώρα από ψηλά….. Εκεί ψηλά πολλοί μαζευτήκατε… Πολλοί μαζεύτηκαν τσιγγάνοι και μπαλαμοί….ο Μπάμπης Αλατζάς, η Ντενίς Μπαλτσαβιά, ο Γιάννης Βόγλης, η Καίτη Παπανίκα. Εκεί θα σκηνοθετήσεις τη συνέχεια;

Αχ μωρέ Μανούσο…. Ποιες λέξεις να βρω για να πω ”ευχαριστώ”. Όλο το ευχαριστώ της ψυχής μου…Χαίρομαι, γιατί πολλές, πολλές φορές σου είπα το: ”Είμαι ευγνώμων”…..”Είμαι περήφανη, που είμαι μια συνεργάτης σου.”

Πως να ξεχάσω το τηλεφώνημα σου, πως με θέλεις για το καινούργιο σου σήριαλ… Ήμουν στη Θεσσαλονίκη για παραστάσεις. Κατέβηκα στην Αθήνα. Στο γραφείο σου μου είπες πως θα κάνεις σήριαλ με τσιγγάνους και μπαλαμούς. ”Τσιγγάνα θέλω να παίξω” σου απάντησα. ”Ωραία. Θα παίξεις τη μανά της κεντρικής ηρωίδας. Εφ όσον θα είσαι εσύ, θα ξαναγράψουμε τα πρώτα 6 επεισόδια”

Έτσι ξεκίνησε τα ταξίδι της πιο επιτυχημένης σειράς ”από αρχής ελληνικής τηλεόρασης”. Έτσι συνήθιζες να λες. Η σειρά, που κάθε Δευτέρα έκλεινε τους Έλληνες στα σπίτια τους, η Αθήνα ερήμωνε… Οι οδηγοί των ταξί μου έλεγαν πως οι δρόμοι ήταν έρημοι και μόλις έβρισκαν ανοιχτό καφενείο, παρατούσαν το ταξί και έσπρωχναν ο ένας τον άλλο οι θαμώνες, για να δουν ”Ψίθυρους Καρδιάς”.

Η σειρά σου, που έγινε κεντρική είδηση στο CNN και θεωρήθηκε πανευρωπα’ι’κά η πιο επιτυχημένη σε αριθμούς τηλεθέασης σειρά του 20ου αιώνα!!!!!! Η σειρά, που παρακολουθούσαν κουλτουριάρηδες και μη….

Περπατούσα στο δρόμο κι όποιος περνούσε διπλά μου, έλεγε τη χαρακτηριστική δική μου ατάκα ”Ερατώωω”. Κι εγώ γελούσα. Περνούσα έξω από παιδικό σταθμό στο Μαρούσι και τα μωρά άρχιζαν να τραγουδούν ”κααβι το φεγγάι στο σώμα κυ ησε….”

Αχ μωρέ Μανούσο κι αχ Μαρία…Πως θα αποχαιρετήσεις το μισό σου σώμα; Πάντα σας θαύμαζα, γιατί είσαστε σε όλα τόσο πολύ ”μαζί”. Πως θα αποχαιρετήσεις το μισό ”μαζί”;  52 χρόνια ΜΑΖΙ…. Πολύ νωρίς έφυγες Μανούσο….

Μανούσο, άκουσε με. Σ’ ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωω.

Continue Reading

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Μια Βραδιά Γεμάτη Γεύσεις, Μουσική και Διασκέδαση στο Οινοποιείο Château Nico Lazaridi

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Παραίτηση 12 γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στη Δράμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες ago

Α ΕΠΣ Δράμας 3η Αγωνιστική. Αποτελέσματα – Βαθμολογίες

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες ago

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική, αισθητός στη Δράμα, Θεσσαλονίκη και σε Αττική

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Ελευθερία Αρβανιτάκη & Ελεωνόρα Ζουγανέλη «Ξανά Μαζί»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Γιορτή Κάστανου την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 12:00 στην Μικρόπολη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Μήνυμα του Δημάρχου Δράμας για την 28η Οκτωβρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Έκθεση φωτογραφίας για το προβιομηχανικό και βιομηχανικό παρελθόν της ΑΜΘ

Εκπαιδευτικά2 μήνες ago

DRAMATEC – Το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Δράμα

Εκπαιδευτικά3 μήνες ago

Αδικαιολόγητη υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου του Βώλακα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες ago

Αήττητη στη σεζόν η Bianco Monte Δράμα με 4 νίκες και μια ισοπαλία

Χρηστικά2 μήνες ago

Γιατί να επιλέξεις το Live casino για τη διασκέδασή σου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον 1ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Αναβολή του αγιασμού στα σχολεία για την Πέμπτη στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Πολιτιστικά1 ημέρα ago

Stand Up Comedy Show ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ “Πώς Τολμάτε;”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα ago

Ξεκίνησε η πρώτη φάση φύτευσης δέντρων στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας

Πολιτιστικά1 ημέρα ago

Παρουσίαση βιβλίου Νίκου Τογγιαλίδη “Χαρτοπόλεμος”

Εκλογές 20196 ημέρες ago

Δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες ago

Ονειρούπολη Δράμας 2024- Επίσημη παρουσίαση του προγράμματος

Εκλογές 20196 ημέρες ago

Εορτή συλλόγου πολυτέκνων νομού Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες ago

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ εκλογών ΔΡΑΜΑΣ για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες ago

Ο Τοίχος Καλοσύνης Δράμας: Χριστουγεννιάτικη Συλλογή 2024

Πολιτιστικά1 εβδομάδα ago

Μανούσο άκουσε με..

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες ago

Κάθετα αντίθετος ο δήμαρχος Δράμας στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Πολιτιστικά3 εβδομάδες ago

Η εκπροσώπηση και η ορατότητα των γυναικών στις τέχνες και τον πολιτισμό

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Εκλογές στον Σύνδεσμο των Εν Αθήναις Δραμινών “Η Αγία Βαρβάρα”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Ο Δήμαρχος Δράμας στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο Δράμας

Πολιτιστικά3 εβδομάδες ago

δε saltarismed!

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών