Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακοίνωση του προεκλογικού πακέτου παροχών που ο πρωθυπουργός μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έσπευσαν να παρουσιάσουν πριν από τη συζήτηση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με στόχο να ξεχαστούν υποθέσεις που πλήττουν προσωπικά τον πρωθυπουργό, όπως οι σκαφάτες διακοπές του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το πακέτο των «φιλοαναπτυξιακών μέτρων» που ανακοινώνει έρχεται να δικαιώσει τις θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς και ότι θα τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας προκειμένου να συμβάλλει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια, καθώς και η επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί από το 24% στο 13% και στον συντελεστή αυτόν θα ενταχθούν όλα τα τρόφιμα. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ανακοινώθηκε η μείωση του ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από το 13% στο 6% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η 13η σύνταξη που επανέρχεται στο Δημόσιο αντιστοιχεί στο ποσό του δώρου του Πάσχα και -σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου- θα νομοθετηθεί και θα καταβληθεί εντός του μηνός Μαΐου.

Δεδομένου ότι οι παροχές βασίζονται στον δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε η αφαίμαξη των πολιτών χάριν του υπερπλεονάσματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε ότι τα υπερπλεονάσματα δεν ήταν στόχος της κυβέρνησης αλλά ήταν αναγκαία για να δημιουργήσει η κυβέρνηση κεφάλαιο αξιοπιστίας, που τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την όποια αξιοπιστία είχαν πετύχει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, συμφώνησε με τους θεσμούς στην αφαίμαξη των πολιτών προκειμένου να δημιουργηθούν τα υπερπλεονάσματα που ζητούσαν οι εταίροι δεδομένου ότι δεν εμπιστεύονταν πλέον την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ομολόγησε ότι έπληξε την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας και καταρράκωσε την μεσαία τάξη μόνο και μόνο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των εταίρων.

Τώρα, χρησιμοποιεί αυτό το «ματωμένο» πλεόνασμα για να προχωρήσει σε προεκλογικές παροχές, με στόχο να περιορίσει την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.