Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Προς πώληση η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή: Σοφία Χριστοφορίδου - makthes.gr

Βρίσκεται στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011

Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS) στη Νότια Καβάλα. Πρόκειται για έναν γεωλογικό σχηματισμό, όπου υπήρχε κοίτασμα φυσικού αερίου, αλλά εξαντλήθηκε. Η άδεια υποθαλάσσια αποθήκη βρίσκεται από το 2011 στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ με τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον ελλαδικό χώρο

Η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα ήταν από τα έργα στα οποία αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ως υποδομή που θα συμβάλει στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων στην εισαγωγή των υδρογονανθράκων, μαζί με ενεργειακά πρότζεκτ διεθνούς σημασίας όπως οι αγωγοί TAP και IGB, IGI Poseidon και East Med και ιδιωτικές επενδύσεις όπως η FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Προετοιμάζεται το ΤΑΙΠΕΔ

Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζει το έδαφος για την πώληση αυτού του περιουσιακού στοιχείου. Ήδη από το 2018 είχαν γίνει οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για πρόσληψη χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, προσδιορίζοντας την ημερομηνία υποβολής προσφορών έως τις 28 Αυγούστου. Ο τεχνικός σύμβουλος θα πρέπει να προσδιορίσει ζητήματα όπως ο ρυθμός πλήρωσης της αποθήκης με φυσικό αέριο και, αντίστροφα, τροφοδοσίας του εθνικού συστήματος μεταφοράς αερίου, αλλά και το κόστος της επένδυσης και το λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης, όλα τα στοιχεία, δηλαδή, που είναι απαραίτητα για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων από το 2010

Οι πρώτες συζητήσεις για την αξιοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου ξεκίνησαν το 2010, με την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή των μνημονίων, οπότε και τέθηκε ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Τότε άρχισαν και οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και Energean Oil & Gas, η οποία εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου και διαθέτει μέχρι το 2020 αποκλειστικά συμβατικά δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας. Η εταιρεία, εξάλλου, είχε κάνει μελέτη που προέβλεπε επενδύσεις 350 – 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποθήκης, που θα μπορούσε να διοχετεύει στο εθνικό σύστημα περί τα 7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Το 2011 το υπουργείο Ενέργειας έκανε δική του μελέτη, ενώ ακόμη μία έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έδειξε ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο και τα σχέδια αξιοποίησης της αποθήκης «πάγωσαν» το 2015. Πλέον, τα σχέδια επανέρχονται και ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της υποθαλάσσιας αποθήκης να προκηρυχτεί εντός του 2019.

Σημειωτέον ότι οι ελληνικές εταιρείες Energean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με τη γαλλική ENGIE έχουν συστήσει την κοινοπραξία STORENGY, με σκοπό να διεκδικήσει τη διαχείριση της υποθαλάσσιας αποθήκης.

——-

Μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας

Το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου στηρίζεται σήμερα σε ποσοστό 75% στην τροφοδοσία του από αέριο, που διέρχεται από αγωγούς. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα μπορούν να διασφαλίσουν αποθέματα για περιορισμένες ημέρες. Αντιθέτως, στην υποθαλάσσια αποθήκη της Καβάλας μπορεί να αποθηκευτεί φυσικό αέριο σε αέρια μορφή και η χώρα μας να εξασφαλίσει αποθέματα για μήνες. Η χωρητικότητα της υποθαλάσσιας αποθήκης εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος εκτιμάται σε 360 εκατ. Nm3 ή σε 720 εκατ. Nm3, για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) εκτιμάται σε 4 εκατ. Nm3/d. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα εισπίεσης της υπόγειας αποθήκης με φυσικό αέριο εκτιμάται σε 5 εκατ. Nm3/d.

Σημειώνεται ότι το έργο αξιοποίησης της υποθαλάσσιας αποθήκης στη Νότια Καβάλα έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Οι υποδομές αποθήκευσης σε Ρεβυθούσα, (και μελλοντικά σε) Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με τους ενεργειακούς αγωγούς που διέρχονται από τη Β. Ελλάδα, αναβαθμίζουν το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.

Μία σχεδόν άδεια υποθαλάσσια αποθήκη

Το υποθαλάσσιο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στο πλαίσιο των ερευνών και των γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Πρίνου.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου, που εκμεταλλεύεται από το 1999 η Energean Oil, έχει σχεδόν εξαντληθεί και ο γεωλογικός σχηματισμός που το φιλοξενούσε μπορεί να λειτουργήσει ως υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου (UGS). Λόγω δε της γεωλογίας, του μεγέθους και της εγγύτητάς του με τους διερχόμενους αγωγούς, αποτελεί μια έτοιμη και πολύ ελκυστική ενεργειακή υποδομή. Βρίσκεται στον κόλπο της Καβάλας, 11 χλμ. νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων, ενώ έχει επιφάνεια 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος ξεκίνησε το 1981 και το μέγιστο της παραγωγής του έφθασε τα 250.000 κυβικά μέτρα/ ημέρα την περίοδο 1989-1991. Το κοίτασμα αυτό εκμεταλλευόταν τα Πετρέλαια Καβάλας (NAPC και αργότερα Kavala Oil/Energean Oil) και τροφοδοτούσε το παρακείμενο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

*Δημοσιεύτηκε στη “ΜτΚ” στις 28 Ιουλίου 2019.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα  του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Με αφορμή την προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2024 επίσκεψη Νατοϊκών στο Μουσείο, κατόπιν αιτήματος της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εργαζόμενοι στο Μουσείο δημοσιοποίησαν ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν τη γνώμη τους για το γεγονός.

Ανέφεραν πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η εικόνα του ΝΑΤΟ και από πολεμοκάπηλος οργανισμός να εμφανιστεί σαν ένας οργανισμός ειρήνης και πολιτισμού, την ώρα που η χώρα μας και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, εμπλέκεται πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟ στηρίζει τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη.

Επίσης, στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Μουσείου (καθυστερήσεις πληρωμών, έλλειψη προσωπικού κλπ.) που δυσκολεύουν τη λειτουργία του, ενώ στηλίτευσαν το κόστος επίσκεψης στο Μουσείο συνολικά για όλους και όλες αλλά και ειδικά για τα στελέχη του ελληνικού στρατού και τις οικογένειες τους που ζουν στην περιοχή.

Τελικά, η ΧΙΙ Μεραρχία ακύρωσε για δικούς της λόγους την επίσκεψη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την ανακοίνωση των εργαζομένων, σε μια καταφανέστατη προσπάθεια να εκφοβίσει τους εργαζόμενους για να μην υπάρχει καμία αντίθετη φωνή στις επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, της κυβέρνησης και ενάντια στο ΝΑΤΟ. Στόχος είναι να πληγεί η ελευθερία της έκφρασης, να ποινικοποιηθεί η κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η ΕΔΕ.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Λήγει η συμφωνία με την Βουλγαρία για τα νερά του ποταμού Άρδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: Επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή με θέμα «Λήγει η συμφωνία με την Βουλγαρία για τα νερά του ποταμού Άρδα».

Κύριε Περιφερειάρχη,
όπως γνωρίζεται η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τα νερά του ποταμού Άρδα, που υπογράφηκε το 1964, ρυθμίζει την διοχέτευση υδάτινων όγκων από τα βουλγαρικά φράγματα προς την ελληνική πλευρά. Η συμφωνία αυτή, λήγει στις 9 Ιουλίου 2024, φέρνοντας στο προσκήνιο ερωτήματα για το μέλλον της άρδευσης στην περιοχή του Βορείου Έβρου.

Σημαντικά Στοιχεία:

  • Ιστορικό: Η συμφωνία του 1964 υπογράφηκε ως μέρος της αποζημίωσης για τις πολεμικές καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Υδάτινες Ποσότητες: Η Βουλγαρία διαχέει ετησίως 186 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, αρδεύοντας περίπου 220.000 στρέμματα στην περιοχή του Έβρου.
  • Οφέλη: Η συμφωνία τροφοδοτεί άμεσα και έμμεσα την άρδευση, ενισχύει τον υδροφόρο ορίζοντα και συμβάλλει στην ύδρευση της περιοχής.
  • Λήξη και Διαπραγματεύσεις: Η επικείμενη λήξη της συμφωνίας πυροδοτεί ανησυχίες στους αγρότες και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι ζητούν την άμεση ανανέωση της.

Επιδράσεις:

  • Αγροτική Οικονομία: Η αβεβαιότητα για το μέλλον της άρδευσης απειλεί την αγροτική παραγωγή και τις θέσεις εργασίας στην περιοχή.
  • Περιβάλλον: Η μείωση της ροής του νερού μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η ερημοποίηση και η υποβάθμιση των υγροτόπων.
  • Τοπικές Κοινωνίες: Η ανασφάλεια για την υδροδότηση δημιουργεί κλίμα ανησυχίας και φέρνει στο προσκήνιο κοινωνικές και οικονομικές ανησυχίες.

Κύριε Περιφερειάρχη όπως γνωρίζετε «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» αλλά δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι δεν το καταφέραμε.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή

1) Αν και πως  έχει παρέμβει για την επίτευξη μίας νέας, αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και αν αυτό αποτελεί προτεραιότητα της, ώστε να  διασφαλισθεί  η υδάτινη ασφάλεια και η βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή.

2) Ποιες κινήσεις και πιέσεις θα ασκήσει προς την κυβέρνηση  από δω και πέρα βάσει και των αρμοδιοτήτων της που είναι η διαχείριση στα  τοπικά θέματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως η υλοποίηση έργων υποδομής, η προώθηση της αγροτικής παραγωγής και η στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

3) Έχετε ενημέρωση για τις  διεργασίες για νέα τη συμφωνία, με αρμοδίους φορείς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης από την ελληνική πλευρά?

Για την
«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Ηλιόπουλος Στέργιος

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Η Νατάσα Θεοδωρίδου την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 στην Καβάλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ «ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ»

Μαζί της η Αναστασία

 Ένα μαγικό καλοκαίρι σχεδιάζει φέτος η Νατάσα Θεοδωρίδου.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, τραγούδια, έρωτα και συγκίνηση, όπως μόνο εκείνη ξέρει.
Η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια έχοντας στις αποσκευές της, τις αμέτρητες επιτυχίες της αλλά και τον καινούργιο της δίσκο “H Ερωτική Νατάσα 2”, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να ζήσουμε όλοι μαζί, νύχτες μαγικές.

Μαζί με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, η Αναστασία μια από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες της νέας γενιάς που αποτελεί το viral φαινόμενο της ελληνικής δισκογραφίας και έχει καταφέρει να κερδίσει την αγάπη του κόσμου με τις επιτυχίες της.

Ένα μαγικό καλοκαίρι έρχεται και όπως λέει και η Νατάσα «Πάμε ρε παιδιά»…

Η Νατάσα Θεοδωρίδου στη φετινή της καλοκαιρινή περιοδεία παρέχει δωρεάν είσοδο σε άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ – κατόχους κάρτας αναπηρίας).

Ώρα έναρξης : 21.30

Προπώλησηmore.com και στα καταστήματα ΝOVA και PUBLIC

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Πολιτιστικά1 μήνα πριν

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Δράμα την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:00

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Η Ελένη Βιτάλη στις 11 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Σε περίοπτη θέση στο Δημαρχείο Δράμας και στην καρδιά μας η “Άννα Κορακάκη”

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Ανακοίνωση του Γυμναστικού Συλλόγου ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη “έδιωξε” τις αντιπολιτεύσεις του Δήμου Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Η Αναστασία Τόλιου υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Δόξας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Φωτιά στο Πανόραμα Δράμας – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του Δημάρχου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Η Καλίσσα Αποστολίδου επικεφαλής της Raycap

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Άντρη Παράσχου: Η δραμινή επιλογή στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σίτνα στη Δράμα – Επιχειρούν και τρία ελικόπτερα

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Η Δραμινή καλλιτέχνης Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζει τη νέα της δουλειά “Σασπένς”

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Εγγραφή στην Επαγγελματική Σχολή Δράμας της ΔΥΠΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 ημέρα πριν

Ο ΠΑΟΠ Νέας Αμισού στη Γ’ Εθνική κατηγορία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Διανομή διατακτικών σε ευάλωτες οικογένειες

Πολιτιστικά1 ημέρα πριν

Ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Ώρα για παραλία!

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Ονειρεμένα παπούτσια σε… αμέτρητες προτάσεις!

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Βρείτε τα πάντα για την παραλία!

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Για γατίσια και σκυλίσια γεύματα… πλήρους νοστιμιάς!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Να ελεγχθούν όσοι ευθύνονται για τα λάθη και τις επιχειρησιακές αστοχίες

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ για τη φωτιά στο Φαλακρό

Πολιτιστικά4 ημέρες πριν

«Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Καλμπάρη

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Οι δημοκρατικοί καταστρέφουν τη Δημοκρατία κυνηγώντας την εξουσία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Kαταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με τη φωτιά στο Φαλακρό

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Δόξα Δράμας: Σύννεφα και ”σκιές” πάνω από το ακίνητο του ΓΣ!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού συναντήθηκε με την Υφυπουργό Τουρισμού

Χρηστικά1 εβδομάδα πριν

Αποκλειστικά για γυναίκες με άποψη!

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών