Connect with us

Εκλογές 2019

Σε “άγνωστα μονοπάτια” οι δήμοι με τον “Κλεισθένη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλάζουν ριζικά τα πράγματα στους δήμους με βάη το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα μείνει στην ιστορία με το όνομα  ΚΛΕΙΣΘΈΝΗΣ. Οι αλλαγές αφορούν τόσο τον νέο εκλογικό νόμο όσο και τον τρόπο που θα κυβερνηθούν οι δήμοι μετά τις εκλογές της 26ης Μαίου 2019.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν:

1.      Τον τρόπο εκλογής των δημοτικώ συμβούλων. Καθιερώνεται πλέον η απλή αναλογική χωρίς το περίφημο όριο  του 3% που ισχύει στις βουλευτικές εκλογές.

2.      Στον πρώτο γύρο κατανέμονται οι εκλεγέντες από τους συνδυασμούς δημοτικοί σύμβουλοι. Ο δήμαρχος εκλέγεται την πρώτη Κυριακή αν συγκεντρώσει το 50%+1 ψήφο αλλιώς πάμε σε δεύτερη Κυριακή με αποκλειστικό ερώτημα την εκλογή δημάρχου

3.      Υπάρχει πλέον οι δυνατότητα των συνεργασιών με συμμετοχή τουλάχιστον δύο ή περισσοτέρων παρατάξεων όπου αυτό απαιτείται για να κυβερνηθεί ο δήμοςάρα και η αντίστοιχη κατανομή αξιωμάτων πχ αντιδημάρχων από περισσότερους συνδυασμούς.

4.      Το εκλογικό μέτρο εκλογής συμβούλων είναι το πηλίκο της διαίρεσης των εγκύρων ψηφοδελτίων διά του αριθμού των συμβούλων προσαυξημένου κατά έναν. Δηλάδη στη Δράμα που εκλέγονται 33 σύμβουλοι ο αριθμός των εγκύρων θα διαιρείτο διά 34. Υπό προυποθέσεις ακόμα και αν κάποιος συμδυασμός δεν πιάσει το εκλογικό μέτρο εκλέγει σύμβουλο.

Για να γίνει κατανοητό το όλο θέμα ας δούμε τι θα γινόταν στους δήμους της Π.Ε. Δράμας αν ίσχυε ο νέος νόμος στις προηγούμενες εκλογές του 2014.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

Όσο και αν φαίνεται περίεργο  ο νυν δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος ο οποίος ως γνωστόν εξελέγη στον Β΄γύρο θα μειοψηφούσε στο δημοτικό συμβούλιο.

Με βαση τα αποτελέσματα όπου το εκλογικό μέτρο για την εκλογή συμβούλου ήταν οι  895 ψήφοι (30.461 έγκυρα ψηφοδέλτια)  θα είχαμε την εξής κατανομή συμβούλων ( Σε παρένθεση οι σύμβουλοι που εξελέγησαν το 2014)

ΜΑΜΣΑΚΟΣ                                8.170          26,82%             9 (20)

ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ                               12.413          40,75%            14 (  8)

ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ                4.423          14,52%                5(  2)

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ                            2.406            7,90%                 2(  1)

ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ                        1.856             6,09%                  2(  1)

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ                                 852            2,80%                  1(  1)

ΚΑΛΑΙΔΟΠΟΥΛΟΣ                       341            1,12%                 –  (  -)

Δήμαρχος εξελέγη ο Χρ. Μαμσάκος επικρατώντας του Κ. Χαρακίδη στον δεύτερο γύρο με   50.82% ένεντι  49,18%

Θα έπρεπε να υπάρχουν συμμαχίες ώστε να κυβερνησθεί ο δήμος. Το ποιες θα ήταν αυτές θα το δούμε με το νέο νόμο και την ψήφο των πολιτών

ΔΗΜΟΣ  ΔΟΞΑΤΟΥ    

Εδώ στις εκλογές του  2014 κατέβηκαν 4 συνδυασμοί  αλλά και πάλι ο δήμαρχος που τελικά εξελέγη ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο Το εκλογικό μέτρο ήταν 404 ψηφοδέλτια ένώ τα έγκυρα ήταν 11.312

Συγκεκριμένα

ΔΑΛΑΚΑΚΗΣ                              4.106              36,30%           10 (16)

ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ                      4.893               43,25%          12 (  8)

ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ                           1.971              17,42%             5 (  3)

ΜΠΑΤΖΕΛΑΣ                                 342                3,02%             –  (  -)

Δήμαρχος εξελέγη ο Δ. Δαλακάκης με 54,57% έναντι 45,43% του  Α. Χατζηλαζάρου.

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

Στις εκλογές του 2014 όπου κατέβηκαν τρεις συνδυασμοί και ήταν ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών πρώτευσε και εξελέγη δήμαρος ο Άγγελος Λύσσελης χωρίς όμως πλειοψηφία. Το εκλογικό μέτρο ήταν 444 ψήφοι και τα έγκυρα ψηφοδέλτια 12.425. Δήμαρχος εξελέγη ο Α. Λύσσελης με 56,32% έναντι 43,68 του Θ. Αθανασιάδη

Συγκεκριμένα

ΛΥΣΣΕΛΗΣ                                   4.602               37,04%           10 (16)

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ                          4.359               35,08%           10 (  7)

ΦΑΤΡΑΛΗΣ                                  3.464                27,88%             7 (  4)

ΔΗΜΟΣ  ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

Μπορεί εδώ να έχει μειωμένη πλειοψηφία ο κύριος Γιαννόπουλος αλλά είναι υπαρκτή πλειοψηφία ενός συνδυασμού αφού ο δήμαρχος εξελέγη από τον πρώτο γύρο. Το εκλογικό μέτρο ήταν 314ψήφοι και τα έγκυρα ψηφοδέλτια  6.917

Συγκεκριμένα

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                        3.519                50,87%           11 ( 13)

ΕΥΜΟΙΡΙΔΗΣ                                2.051               29,65%               6 (  5)

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ                                 1.347              19,47%                4 (  3)

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ                 

Εδώ τα πράγματα ήταν πολύ απλά αφού υπήρξαν μόνο δύο υποψήφιοι. Έτσι έστω και με μία ψήφο ο πρώτος συνδυασμός θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία. Το εκλογικό μέτρο ήταν 263 ψήφοι και τα έγκυρα ψηφοδέλτια 4.740

Συγκεκριμένα

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ                            2.605                  54,96%             9 ( 10)

ΚΟΥΚΑΡΙΩΤΗΣ                         2.135                  45,04%             8 (   7)

ΤΟ ΦΕΚ | Προβολή/κατέβασμα

Διαβάστε όλο το άρθρο

Εκλογές 2019

Φεύγοντας από το σπίτι των γονιών σου: 5 tips

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Αν έχει έρθει η ώρα να φύγεις από το σπίτι των γονιών σου, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πόσο περίπλοκη και, ενίοτε, πόσο δύσκολη είναι η συγκεκριμένη μετάβαση. Απαιτεί εξαιρετική οργάνωση και μεγάλη υπομονή. Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές που θα βρεις εδώ, θα σε βοηθήσουν κάπως με την όλη διαδικασία.

  1. Φρόντισε να έχεις σταθερή δουλειά

Για να μπεις σε αυτήν τη διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια σταθερή δουλειά. Να ξέρεις ότι θα έχεις ένα σταθερό εισόδημα με το οποίο θα μπορείς να συντηρήσεις το νέο σου σπίτι. Η αλήθεια είναι πως δεν θα είναι ιδανικό αν πρέπει να επιστρέψεις στο σπίτι των γονιών σου. Το σημαντικό είναι να γίνει η μετάβαση μια και καλή!

  1. Αποφάσισε αν θέλεις να συγκατοικήσεις με κάποιον

Μπορεί να μην θέλεις να μείνεις εντελώς μόνος/η. Ή μπορεί να αδυνατείς να στηρίξεις κάτι τέτοιο οικονομικά στην αρχή. Πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσεις αν θέλεις να συγκατοικήσεις με κάποιον άλλο και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης. Για παράδειγμα, στα υπέρ είναι το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να επωμιστείς όλο το βάρος των λογαριασμών. Στα κατά είναι το ότι δεν θα μπορείς απαραίτητα να επιλέξεις τα έπιπλα κουζίνας https://www.theodoridi.gr/ , σαλονιού, τραπεζαρίας κ.ο.κ. που προτιμάς, αν δεν αρέσουν και στον/στην συγκάτοικό σου. Και μια που μιλήσαμε για αυτού του είδους τις επιλογές…

  1. Ζήτα βοήθεια

Είναι σημαντικό να ζητήσεις βοήθεια από τους δικούς σου. Είτε επειδή δεν ξέρεις ποια κουζίνα https://www.theodoridi.gr/proioda/monternes-kouzines/ να επιλέξεις, είτε επειδή δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς τη μετακόμιση, είτε επειδή δεν είσαι σίγουρος/η τι πρέπει να κάνεις με τα έπιπλα μπάνιου. Θα είναι πολύ δύσκολο αν αποφασίσεις να κάνεις τα πάντα μόνος/η. Και οι γονείς και οι φίλοι σου είναι εκεί και μπορούν να σε βοηθήσουν. Η γνώμη τους μπορεί να σου λύσει πολλά προβλήματα.

  1. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού

Πίστεψέ μας, θα παιδευτείς πολύ, αν δεν φτιάξεις ένα πρόγραμμα για τις δουλειές στο νέο σου σπίτι. Δεν έχεις συνηθίσει να πρέπει να διαχειρίζεσαι μόνος/η τα πάντα και υπάρχουν πράγματα που μπορεί να σου ξεφεύγουν. Οπότε, προγραμμάτισε πότε πρέπει να βάλεις μπουγάδα, να καθαρίσεις, να πληρώσεις τους λογαριασμούς κ.τ.λ. Αν έχεις μια ρουτίνα, θα είναι και πολύ πιο δύσκολο να ξεχάσεις σημαντικά πράγματα.

  1. Γίνε πολύ καλός/ή στη διαχείριση χρημάτων

Τέλος, θα πρέπει να γίνεις καλός/ή στη διαχείριση των χρημάτων σου. Θα πρέπει να κάνεις καλές οικονομίες, καθώς θα πρέπει να πληρώνεις για το φαγητό, τις υπόλοιπες ανάγκες σου, αλλά και για το ίδιο το σπίτι. Χώρισε τα χρήματά σου και αφιέρωσε κάθε κομμάτι αυστηρά σε συγκεκριμένα πράγματα.

Και διασκέδασέ το! Έχεις τον δικό σου χώρο πια!

Διαβάστε όλο το άρθρο

Εκλογές 2019

Γιάννης Ξανθόπουλος, Επιστολή Παραίτησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Δράμα 10/07/19

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Προς Πρόεδρο ΚΙΝ.ΑΛ κ.Φώφη Γεννηματά

Αγαπητή Πρόεδρε,

Συμμετέχω στο ΠΑΣΟΚ , από ιδρύσεως του, το 1974, στην αρχή ως φοιτητής μέλος της ΠΑΣΠ, (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ), και από το 1981 και μέχρι σήμερα ,είμαι μέλος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Δράμας , της οποίας υπήρξα εκλεγμένο μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ,ενώ εκλέχθηκα και μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αν.Μακεδονίας- Θράκης.

Υπήρξα υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος μας σε πέντε,(5), εκλογικές αναμετρήσεις, (2004,2007,2009, Ιανουάριος 2015 και 2019 ).

“Εξωκομματικά” ,αλλά πάντα στα “πλαίσια” του Κινήματος ,εκλέχθηκα ,το 1994 Έπαρχος Κ.Νευροκοπίου και το 2010 Αντιπεριφερειάρχης Δράμας . Διετέλεσα επίσης 8 χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος Δράμας, 4 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας , ενώ υπήρξα 2 φορές εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Αγαπητή Πρόεδρε,

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, , κεντρικά κομματικά πρόσωπα, (όχι του δικού σας περιβάλλοντος) , επέβαλαν και προώθησαν συγκεκριμένη υποψηφιότητα,“υπακούοντας” σε τοπικά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία εκμεταλλεύονται πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου, σε συνεργασία ενίοτε συστήματος διευκόλυνσης, μέλη του οποίου είναι ιδιώτες αλλά και δημόσιοι λειτουργοί.

Η στήριξη μάλιστα της συγκεκριμένης υποψηφιότητας , από τοπικά κομματικά στελέχη, έγινε άκομψα έως πολιτικά ¨”ανήθικα” , καθόσον μερικά από αυτά, μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα , ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος, συμμετείχαν σε προσωπικές περιοδείες , ενώ προκάλεσαν δυσμενή εντύπωση στην τοπική ,χειμαζόμενη οικονομικά ,κοινωνία οι μεγάλες προεκλογικές δαπάνες.

Αγαπητή Πρόεδρε,

Επειδή , τέτοιου είδους πρακτικές, από πρόσωπα που επαγγέλλονται το νέο, ενώ στην ουσία είναι φορείς του “παλαιού και αρρωστημένου), είναι έξω από την δική μου πολική αισθητική και παρουσία.

Επειδή τα πρόσωπα αυτά , (φευ!), τα στήριξα στην τελευταία εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ, πιστεύοντας ότι θα φέρουν την αλλαγή στο κίνημα, καθόσον ανάλογα φαινόμενα, με τα αναφερόμενα παραπάνω, αντιμετώπισα σε όλες μου ,σχεδόν, τις εκλογικές αναμετρήσεις .

Επειδή στην μακρόχρονη κομματική,πολιτική και αυτοδιοικητική μου πορεία υπηρέτησα την αλήθεια , την νομιμότητα, το δίκαιο και το δημόσιο συμφέρον, ερχόμενος πολλές φορές σε ρήξεις , (με προσωπικό κόστος ) , με άρρωστες πρακτικές και άνομα συμφέροντα.

Επειδή ,τελικά ,“δεν υπάρχει ελπίδα”!!!

Για όλους αυτούς τους λόγους σας υποβάλλω την παραίτηση μου από μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος -ΚΙΝ.ΑΛ

Γιάννης Ξανθόπουλος, Μέλος ΠΑΣΟΚ , ΚΙΝ.ΑΛ Δράμας.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Εκλογές 2019

Νίκος Τογγιαλίδης – ΜΕΡΑ25: Σχόλιο για τα αποτελέσματα των εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μια ακόμη δύσκολη περίοδος αρχίζει για την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να μαραζώνει σε μια Ευρώπη που ασφυκτιά. Μια νέα φωνή αυτή του ΜέΡΑ25 θα αγωνιστεί εντός και εκτός βουλής με συγκροτημένες προτάσεις και προγραμματικό λόγο ενάντια στην φτωχοποίηση και την λιτότητα.

Ο λαός τιμώρησε την μνημονική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας το βήμα στην ΝΔ να επιβάλει το σκληρό μοντέλο Λετονίας το οποίο θα στείλει ακόμα περισσότερους νέους στο εξωτερικό.

Ευχαριστούμε τους Δραμινούς πολίτες που στήριξαν το ΜέΡα25, δίνοντας του πάνω από 3% και σε εμάς την εντολή να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην κοινωνική αποσάθρωση.

Είμαστε εδώ, θα μας ακούτε συχνά, θα είμαστε δίπλα και ανάμεσα σας όπως κάναμε πάντα. Συνεχίζουμε να είμαστε απλοί πολίτες , γιατί πιστεύουμε στους ανθρώπους και όχι στα αξιώματα.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Χρηστικά3 μήνες πριν

Εθνική Σύνταξη. Ποσό, ηλικία και έτη ασφάλισης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

H Δράμα προικίζεται το 2024 με ένα νέο μουσείο φωτογραφικών μηχανών

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Πρόγραμμα για όλα τα Δρώμενα του Δωδεκαημέρου 2024 στην Π.Ε. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Συνάντηση με τον νέο Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τοψίδη  Χριστόδουλο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 μήνα πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Τροχαίο δυστύχημα στη Δράμα με δύο νεκρούς και έναν τραυματία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Για τον Σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κωνσταντίνος Δ. Μπλούχος: «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Ορισμός Αντιδημάρχων Δήμου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελέα για την υπόθεση της Μάρμαρα Παυλίδης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Στην πρώτη θέση η Πατάτα Κ. Νευροκοπίου στον παγκόσμιο διαγωνισμό Taste Atlas Awards 2023-24

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Λουτρά Ελευθερών: Εγκατάλειψη και παρακμή σε μια άλλοτε κραταιά και όμορφη λουτρόπολη

Εκπαιδευτικά3 μήνες πριν

“Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου και του ΕΝΕΕΓΥΛ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα

Πολιτιστικά9 ώρες πριν

Παρουσίαση παιδικού παραμυθιού “Ο Αστέρης ταξιδεύει στο διάστημα”

Πολιτιστικά9 ώρες πριν

Παρουσίαση βιβλίου “Η Φλό στον δρόμο”, από την συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου

Πολιτιστικά9 ώρες πριν

Αποκριάτικος χορός Πανηπειρωτικής Ένωσης Ν. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ10 ώρες πριν

Θ. Ξανθόπουλος: Ανάλγητη άρνηση του Άδωνη Γεωργιάδη για δημιουργία ΜΕΘ παίδων στην ΑΜΘ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 ημέρες πριν

Δεύτερη συνεχόμενη νίκη της Δράμα 86 επί της ΑΕΚ και πρόκριση στο final 4 του κυπέλλου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Συλλυπητήρια επιστολή 2ου Γυμνασίου Δράμας για τον αδόκητο θάνατο του Κώστα Αποστολίδη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Η κυβέρνηση έκλεισε βιαστικά τις εργασίες της Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με την Πρέσβη και τον Πρόξενο της Νορβηγίας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Ψήφισμα ΔΣ Επιμελητηρίου για την απώλεια του Κώστα Αποστολίδη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Δράμας για την απώλεια του μεγάλου  ευεργέτη Κώστα Αποστολίδη

Χρηστικά4 ημέρες πριν

Πώς να καταφέρετε μία διαχρονική διακόσμηση στον κήπο σας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Άπλωμα ευτυχίας στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας: Κάλεσμα για Εθελοντική Αιμοδοσία

ΑΘΛΗΤΙΚΑ5 ημέρες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών