Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση της Διοίκησης, στο Εργατικό Κέντρο Δράμας με θέμα τα εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα στην ΠΕ Δράμας.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και συζήτησαν για το θέμα
- οι τρεις βουλευτές της Δράμας κ.κ.
- Κ. Μπλούχος,
- Θ. Ξανθόπουλος και
- Χ. Κεφαλίδου,
- οι επιθεωρητές εργασίας
- του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων κα Χ. Καραγιώργη και
- του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφαλείας & Υγείας στην Εργασία κ. Ν. Αρναούτης και κ. Χ. Χατζημιχαήλ,
- μέλη του Δ.Σ. του ΕΥΚ Δράμας, καθώς και
- ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Αν. Νικολαΐδης.
Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από όλους η αγωνία για το θέμα καθώς και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση
τους να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν τα εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα στον κλάδο του μαρμάρου.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, συν. Γ. Σαβρίδης, στην εισήγησή του τόνισε ότι η εντατικοποίηση της εργασίας στο χώρο του μαρμάρου λόγω της ανόδου του κλάδου (κατάργηση πενθημέρου με εργασία τα Σάββατα και σε πολλές περιπτώσεις και τις Κυριακές, καθημερινή υπερωριακή εργασία κ.ά.) είναι ίσως η σημαντικότερη αιτία των ατυχημάτων τα οποία δυστυχώς έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα, ενώ τα δυστυχήματα επίσης έχουν γίνει αρκετά συχνή κατάσταση.
Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις από πλευράς των βουλευτών αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων και όλοι συμφώνησαν να πράξουν από κοινού τα ακόλουθα:
- Να απαιτήσουν να προχωρήσουν οι προσλήψεις των 2 θέσεων επιθεωρητών στο τμήμα επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων Δράμας που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν υλοποίησε, αφού ως γνωστόν η υποστελέχωσή του δημιουργεί κωλύματα στη διενέργεια ελέγχων.
- Να πραγματοποιηθούν έλεγχοι συμβουλευτικού χαρακτήρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις και παρατυπίες και να δοθεί χρόνος στους εργοδότες να τα διορθώσουν χωρίς να επιβληθούν όμως πρόστιμα.
- Να ασκηθεί πίεση ώστε να δημιουργηθεί Παράρτημα Επιθεώρησης Μεταλλείων προκειμένου να ελέγχονται οι λατομικοί χώροι τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει το τμήμα επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας στην εργασία.
- Να δοθούν τα απαραίτητα μέσα στις υπηρεσίες ώστε να μπορούν να γίνονται απρόσκοπτα οι έλεγχοι.
- Να γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας για θεσμοθέτηση μιας διδακτικής ώρας με θέμα την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ – Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ – ΙΕΚ.
- Να προγραμματιστεί συνάντηση – σύσκεψη με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για ευαισθητοποίηση των εργοδοτών προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, να εφαρμοστεί η πενθήμερη εργασία, τα ρεπώ και γενικότερα η εργατική νομοθεσία αλλά και να ενστερνιστεί η πλευρά των εργοδοτών την αναγκαιότητα της συνεχούς κατάρτισης των εργαζομένων.
Τέλος, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν σε μια εκ νέου σύσκεψη, στην οποία θα διατυπώσουν τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω αποφάσεων τους.