Connect with us

Ενυπόγραφα

Τι είναι η αγάπη;

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πράξη

Ακούμε πολλά για την αγάπη και συνήθως είναι πολύ όμορφα. Τι είναι όμως στην αλήθεια η αγάπη;

«Η Αγάπη είναι η μόνη αλήθεια», «η Αγάπη είναι φως», «η Αγάπη γιατρεύει τα πάντα», «η Αγάπη είναι η απάντηση σε όλα», «η Αγάπη απελευθερώνει» κλπ.

 • Τι είναι τελικά η αγάπη;
 • Κάτι το απέραντο;
 • Κάτι το απόλυτο;
 • Άραγε ξέρουμε να αγαπάμε οι άνθρωποι;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτή.

Τα πρότυπα αγάπης

Αν αναλύσουμε το από που αντλούμε τα πρότυπά μας για την αγάπη θα καταλάβουμε ότι προέρχονται από την κοινωνία όπου ζούμε και τις προσλαμβάνουσες μας.

Στον δυτικό κόσμο τα πρότυπα αγάπης πηγάζουν από τα βιβλία που διαβάζουμε, από τις ταινίες που βλέπουμε, από τα τραγούδια του έρωτα και από τα ποιήματα.

Πώς ακριβώς παρουσιάζεται η αγάπη σε αυτά τα μέσα;

Συνήθως επικρατούν οι ιδέες του ρομαντισμού. Οι έρωτες είναι δυνατοί, κρατούν για πάντα, τα συναισθήματα είναι βαθιά και η αφοσίωση αιώνια. Οι δυο σύντροφοι ζουν την απόλυτη σύνδεση, απαλλαγμένοι από κάθε προβληματική κατάσταση της ανθρώπινης φύσης. Είναι αγγελικά πλασμένοι και αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι σύντροφοι ζωής.

Ζουν και αναπνέουν ο ένας για τον άλλον. Εξυψώνουν τη θεϊκή φύση του συντρόφου τους, αναδεικνύουν τη μεγαλοσύνη του και αγαπούν το κάθε τι σε εκείνον. Συνήθως δε δουλεύουν και περνούν το χρόνο τους βλέποντας ηλιοβασιλέματα δίπλα σε εκτάσεις με νερό, ή κάνοντας ιππασία.

Αυτό το οποίο παραλείπουμε να παρατηρήσουμε είναι όμως, ότι αυτοί οι αιώνιοι έρωτες συχνά είναι είτε απαγορευμένοι, είτε ανεκπλήρωτοι, είτε υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Δηλαδή δυσλειτουργικοί. Ο βασικός λόγος που κρατούν για πάντα είναι ότι συνήθως μετά από λίγο καιρό ο ένας από τους δυο είτε πεθαίνει, είτε αυτοκτονεί. Βλέπε Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Οπότε το για πάντα είναι για… λίγες εβδομάδες / μήνες.

Από την άλλη στις ταινίες το «χάπυ έντ» συνήθως είναι και το…«εντ» καθώς η ταινία τελειώνει όταν ο Ρίτσαρντ Γκιρ πάει στην Τζούλια Ρόμπερτς και της προτείνει να παντρευτούν με ένα μπουκέτο λουλούδια.

Δε μας δείχνει τι γίνεται μετά. Στην πραγματική σχέση.  Τι θα γινόταν άραγε όταν ο Ρίτσαρντ και η Τζούλια ήταν μαζί μετά από έξι μήνες;

Πόσο καιρό θα κρατούσε η σχέση του Ρωμαίου με την Ιουλιέτα αν παντρευόντουσαν και έκαναν παιδιά; Θα έβγαζε τον ένα χρόνο; Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Σαίξπηρ έγραψε το έργο αυτό όχι για να εξυψώσει αλλά για να σατιρίσει τον έρωτα δείχνοντας πόσο παράλογος και ανώριμος ήταν.

Πώς είναι οι σχέσεις στην πραγματικότητα; Τι θα γίνει όταν τα ιδανικά πλασμένα ζευγάρια ζήσουν στο ίδιο σπίτι; Όταν θα χρειαστεί να διαχειριστούν δυο παιδιά, λογαριασμούς, ΕΝΦΙΑ. Πώς λειτουργεί η αγάπη σε αυτές τις συνθήκες; Δεν μας λέει κανείς.

Μια ένδειξη του πώς θα μπορούσε να είναι, προέρχεται από το βιβλίο Μαντάμ Μποβαρύ, όπου η πλούσια κόρη Emma Rouault, παντρεύεται τον φτωχό αλλά όμορφο γιατρό, μόνο για να συνειδητοποιήσει πως η παντρεμένη ζωή δεν έχει την ένταση που περίμενε και πως οι καθημερινές δουλειές την βυθίζουν στην πλήξη. Γιατί έτσι είναι οι πραγματικές μακροχρόνιες σχέσεις. Έχουν δυσκολίες και βαρεμάρα. Είναι φυσιολογικό. Υπάρχει λόγος που το πάθος φεύγει μετά από λίγο.

Στο βιβλίο βέβαια, η Emma γνωρίζει έναν άλλο χωρικό και ζει τον (απαγορευμένο) έρωτα ξανά. Τα ίδια και τα ίδια. Στο τέλος φυσικά και η Emma αυτοκτονεί…!!

Τα τραγούδια, τα ποιήματα, όλα μας μιλούν για μια κατάσταση συνήθως ανεκπλήρωτου έρωτα αλλά πολύ λίγα μας περιγράφουν μια ώριμη σχέση και το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί.

Γιατί οι σχέσεις είναι βαρετές από τη φύση τους και κανείς δεν θέλει να γράψει ένα βιβλίο ή να κάνει μια ταινία για ένα βαρετό θέμα. Δε θα αρέσει. Ο κόσμος δε θα το διαβάσει. Μας αρέσουν τα βιβλία που  προκαλούν συναίσθημα. Αλλιώς δεν τα αγοράζουμε.

Στην πράξη, η ανάγκη μας για να νιώθουμε έντονο συναίσθημα καθορίζει τα πιστεύω μας και παραμορφώνει την πραγματικότητά μας χάριν μιας εξιδανικευμένης αλλά συνήθως ουτοπικής κατάστασης.

Κοιτάξτε γύρω σας. Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε οι οποίοι ζουν την τέλεια σχέση που εσείς ονειρεύεστε;

Συνήθως η απάντηση είναι από κανέναν έως έναν. Ακόμα και να νομίζετε ότι ξέρετε κάποιον είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζετε την πραγματικότητα της σχέσης που βιώνει. Βλέπετε μόνο ό,τι επιλέγει να δείχνει. Έτσι συχνά λανθασμένα υποθέτετε πως μόνο εσείς ταλαιπωρείστε και δεν είστε φυσιολογικοί.

Είμαστε απροπόνητοι

Είμαστε απροπόνητοι, λοιπόν, για το πώς να διαχειριζόμαστε μια ισότιμη σχέση ενηλίκων. Έχουμε πρότυπα και βομβαρδιζόμαστε με ερεθίσματα μόνο για τον έρωτα. Μοιραία εφαρμόζουμε τα ίδια πρότυπα και στις σχέσεις. Περιμένουμε από τον σύντροφό μας να είναι καλός, τρυφερός, αρρενωπός, θυληκός, να μας αγαπάει ακριβώς όπως είμαστε, να αγαπάει όλα μας τα ψεγάδια, να μας το εκδηλώνει συχνά, να μη μας θεωρεί δεδομένους, να μας καταλαβαίνει μόνο με μια ματιά, να να να. Να είναι ο τέλειος σύντροφος.

Γιατί έτσι είναι ωραία να ερωτεύεσαι.

Ξέρουμε λοιπόν τι σημαίνει να μας αγαπάνε. Ξέρουμε πώς είναι να αγαπιόμαστε. Ή πώς θα έπρεπε να είναι…

Ξέρουμε να αγαπάμε;

Όποιος έχει διαβάσει έστω και λίγο ψυχολογία, (ή έχει διαβάσει το βιβλίο μου) γνωρίζει ότι ο τρόπος του κάθε ανθρώπου να αγαπάει είναι μοναδικός και πολύ προσωπικός. Αγαπάμε με τον τρόπο που είχαμε συνδεθεί με τους γονείς μας (ή τον σημαντικότερο φροντιστή μας για να χρησιμοποιήσω ψυχολογικούς όρους).

Αν ο γονιός μας, μάς υποτιμούσε, τότε το να μας υποτιμούν είναι για εμάς αγάπη. Αν ο γονιός μας ήταν απών τότε η απουσία και η έλλειψη είναι για μας αγάπη. Αν ο γονιός μας ήταν βίαιος, τότε η βία είναι για εμάς αγάπη. Αν ο γονιός μας ήταν στοργικός, τότε η στοργή είναι για μας αγάπη. Αυτό το πρότυπο έμαθε ο ψυχισμός μας, αναγκαστικά το ίδιο θα εφαρμόσει και στην πράξη.

Δεν έχουμε επιλογή στο ποιον αγαπάμε. Δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τον οποιοδήποτε. Έχουμε χημεία μόνο με συγκεκριμένους ανθρώπους για πολύ συγκεκριμένους ψυχο-λογικούς λόγους. Το συναίσθημα του έρωτα δεν είναι μυστήριο. Εξηγείται. Όσο μη-ρομαντικό και ξενερωτικό κι αν ακούγεται αυτό. Είμαι και μαθηματικός και με ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην πράξη. Όχι μόνο στα λόγια και στην όμορφη θεωρία.

Ερωτευόμαστε το γνώριμο. Όχι το ευχάριστο.

Όταν λοιπόν, σχετιστούμε όλοι θα φέρουμε τα παιδικά μας εγχειρίδια και θα συμπεριφερθούμε όπως μας έχουν διδάξει τα γονεϊκά πρότυπα. Ίσως είμαστε απορριπτικοί, απόμακροι, περιφρονητικοί, ψυχροί, επιθετικοί. Αυτό θα βγαίνει από μέσα μας. Αυτό θα είναι αγάπη για μας. Δε θα γίνεται αλλιώς. Ο άλλος απέναντί μας όμως, θα κρίνει αν τον αγαπάμε με βάση τα χολυγουντιανά πρότυπα. Και αντίστοιχα κι εμείς εκείνους.

Όταν συγκρίνονται χολυγουντιανά με γονεϊκά πρότυπα, όπως σίγουρα καταλαβαίνετε, τα γονεϊκά θα υπολείπονται σε σχέση με αυτά των ταινιών. Έτσι θα πιστεύουμε ότι δε μας αγαπάει ο άλλος. Αντίστοιχα και εκείνος θα πιστεύει ότι κι εμείς δεν τον αγαπάμε.

Αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι δεν ξέρουμε να αγαπάμε. Ξέρουμε όμως να αγαπιόμαστε, όπως είπαμε πιο πριν.

Αγάπη στην πράξη

Τι είναι η αγάπη στην πράξη; Η αγάπη είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται να μάθουμε. Δεν είναι κάτι το έμφυτο. Η έμφυτη αγάπη είναι αυτή που εντυπώθηκε κατά την παιδική μας ηλικία. Χρειαζόμαστε να προπονηθούμε στη δεξιότητα αυτή και να τη μάθουμε όπως μαθαίνουμε όλα τα άλλα πράγματα στη ζωή μας.

Στην πράξη οι σχέσεις θέλουν πολλή δουλειά. Είναι ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει στον κόσμο. Δουλειά με τον εαυτό μας και δουλειά με τον άλλον.

Στην πράξη για μια πετυχημένη σχέση χρειάζεται να γνωρίζω πως έχω κάποια θέματα τα οποία θα επηρεάσουν τη σχέση και θα την κάνουν να αποκλίνει από τη χολυγουντιανή εκδοχή της.

Στην πράξη για μια πετυχημένη σχέση χρειάζεται να γνωρίζει και ο σύντροφός μου ότι έχει αντίστοιχα κάποια θέματα.

Στην πράξη για μια επιτυχημένη σχέση χρειάζεται να έχουμε τη διάθεση να επικοινωνήσουμε τις διαφορετικότητές μας και να δούμε πώς θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας κοινά πρότυπα. Πρότυπα τα οποία θα απέχουν αναγκαστικά από τα ουτοπικά, μη ρεαλιστικά πρότυπα των βιβλίων, των ταινιών, των τραγουδιών και των ποιημάτων.

Και δεν πειράζει που θα απέχουν. Γιατί τα δικά μας θα είναι αληθινά, όχι ψεύτικα. Ας μη συγκρινόμαστε με τα πρότυπα τα οποία μόνο λίγους μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε. Ας μη συγκρίνουμε τους συντρόφους μας με τα πρότυπα τα οποία μόνο λίγους θα τους κάνουν να φαίνονται στα δικά μας μάτια.

Στην πράξη θα χρειαστεί να συμβιβαστούμε στη σχέση μας. Οι ασυμβίβαστοι άνθρωποι μένουν μόνοι. Είναι οι πιο φοβισμένοι.

Στην πραγματικότητα οι σχέσεις που κρατάνε για πάντα δεν είναι οι σχέσεις που δεν έχουν προβλήματα. Δεν είναι οι σχέσεις που δυο ανώτεροι, αυθεντικοί και ώριμοι άνθρωποι (ποιοι είναι αυτοί άραγε;) που έχουν λύσει τα θέματά τους έρχονται σε επαφή. Οι σχέσεις που κρατάνε για πάντα είναι οι σχέσεις που δυο ατελείς άνθρωποι μαλώνουν, διαφωνούν, πληγώνουν αλλά συνεχίζουν να συζητάνε. Δεν κάνουν υπομονή και δεν ανέχονται. Γνωρίζουν την προβληματική τους φύση και κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργούν κοινό τόπο και κοινό όραμα.

Συμπέρασμα

Είναι συχνά βαρετές οι σχέσεις. Και δεν πειράζει. Υπάρχει τεράστια δύναμη και ομορφιά στη βαρετή καθημερινότητα μιας σχέσης. Υπάρχει ασφάλεια, κατανόηση, συγκατάβαση, γλύκα, αποδοχή, συντροφικότητα, θαλπωρή, ζεστασιά, αγκαλιά.

Κι αν δεν είναι αυτό αγάπη τότε τι είναι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΑΜΟΥΡΗΣ  Ph.D.

Μαθηματικός – Συγγραφέας

Coach Θετικής Ψυχολογίας

www.dimitrisflamouris.com

Διαβάστε όλο το άρθρο
Σχόλια

Ενυπόγραφα

Μιχάλης Μιχαήλ: Στάχτη πάνω στην στάχτη η «πράσινη» ανάπτυξή τους!

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Άρθρο για την δραματική κατάσταση της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας και τις ολέθριες συνέπειες της !

Για να γίνουν προληπτικές παρεμβάσεις σε εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης η πολιτεία «ξοδεύει» μόνο 1.700.000 ευρώ !!!

Πόση αλήθεια καταστροφή μπορεί να αντέξει ακόμη τούτος ο μικρός τόπος, αυτός ο πολύπαθος λαός;

Κοντά τρις δεκαετίες έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο πλέον, κάθε αντιπυρική περίοδο να κατακλύζονται οι τηλεοπτικοί μας δέκτες με αποκαΐδια και θρήνο και κάθε φθινόπωρο με πλημυρισμένες περιουσίες και πνιγμένους συνανθρώπους μας και η λαϊκή αγανάκτηση για το ανάλγητο και «ανίκανο» κράτος, να καταλαγιάζει κάπου εκεί με τα πρώτα κρύα, μέχρι να έλθει πάλι η επόμενη αντιπυρική περίοδο για να γίνουμε θεατές σε ίδιες και χειρότερες καταστροφές.

Τα τραγικά αποτελέσματα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας προϊδεάζει για το τι θα συμβεί στην συνέχεια και αυτό το καλοκαίρι. Άλλωστε για όσους γνωρίζουν πως έχει διαμορφωθεί εδώ και μία 25ετία τουλάχιστον, η πραγματική κατάσταση στην πυροπροστασία της χώρας και ποια είναι η στρατηγική όλων των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν μέσα σ αυτό το διάστημα, για να στρώσουν το έδαφος στο επενδυτικό «πράσινο» γιουρούσι των επιχειρηματικών συμφερόντων, αποσαθρώνοντας προς διευκόλυνσή τους συστηματικά όλο το πλέγμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασία της χώρας, δεν προκαλεί έκπληξή η καταστροφή τέτοιου μεγέθους Μάη μήνα, αλλά αντιθέτως χαρακτηρίζεται ως προδιαγεγραμμένο και αναμενόμενο γεγονός !

Για την συγκεκριμένη στρατηγική και τις διαχρονικές της επιπτώσεις, καθώς και για το νέο δόγμα της Πολιτικής Προστασίας μετά την ψήφιση του Νόμου 4662/2020 και κατά πόσο ήταν και είναι προετοιμασμένη η κρατική μηχανή πυροπροστασίας, ειπώθηκαν αρκετά πράγματα από αυτήν την σελίδα κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης τον Ιούλιο του 2020.

Τα ίδια τα γεγονότα από πέρυσι μέχρι και φέτος όπως καταγράφηκαν από τα αποτελέσματα που έκλεισε η αντιπυρική περίοδο του 2020 και με τον τρόπο που ένοιωσαν οι πολίτες στην πλάτη τους τον μετασχηματισμό της πολιτικής προστασίας σε άτυπο κατασταλτικό μηχανισμό. Ένα μηχανισμό που ενώ στάθηκε ανύπαρκτος και αμήχανος για να αντιμετωπίσει τις ολέθριες συνέπειες των πλημμυρών στην Εύβοια και την Θεσσαλία και των χιονοπτώσεων στην Νότιο Ελλάδα, αλλά έδειξε όμως πολύ « αποτελεσματικός» όταν αξιοποιήθηκε ενάντια στον λαό που αντέδρασε για την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και πανελλαδικά για τις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούσε σε συνθήκες πανδημίας με φαστ τρακ διαδικασίες.

Τα γεγονότα αυτά προσδιορίζουν για το τι έχει να περιμένει ο έλληνας πολίτης όχι μόνο την νέα αντιπυρική περίοδο αλλά και σε βάθος χρόνου από αυτόν τον λεγόμενο Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων, επαληθεύοντας στο ακέραιο τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις αυτής της συζήτησης καθώς:

 • Την περυσινή αντιπυρική περίοδο παρ ότι υπήρξαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μέχρι αρχές Ιούλη με βροχοπτώσεις και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, παρ όλα αυτά έκλεισε με την εκδήλωση 11.798 αγροτοδασικών πυρκαγιών, γεγονός που φανερώνει την παντελή απουσία προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εκδήλωσης τόσου μεγάλου αριθμού πυρκαγιών. Την απώλεια 203.374,1 στρεμμάτων καμένης γης, με τα 94.504,7 στρέμματα να είναι δάση και δασικές εκτάσεις, τα 45.280,4 στρέμματα αγροτικές εκτάσεις και τα 54.226,1 χορτολιβαδικές εκτάσεις και υπολείμματα καλλιεργειών. Με δεκάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες στις μεγάλες πυρκαγιές της Κορίνθου, της Ηλείας και της Λακωνίας. Με εκδήλωση πυρκαγιών και καταστροφών ακόμη και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους. Καταστροφές που προέκυψαν παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και τον « πρωτόγνωρο» σχεδιασμό που θα εφάρμοζε.
 • Τον Αύγουστο και αρχές Φθινοπώρου από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια και την Θεσσαλία πνίγηκαν 8 και 4 αντίστοιχα συνάνθρωποι μας και υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες 2.500 σπίτια στην Εύβοιά και 5.000 κτήρια στην Θεσσαλία και εκτεταμένες καταστροφές στις δημόσιες υποδομές και τις αγροτικές καλλιέργειες. Και όλα αυτά σε μία περιοχή όπως η Κεντρική Εύβοια που ενώ είχε κτυπηθεί ξανά και ξανά από καταστροφικές πυρκαγιές, δεν πάρθηκε κανένα προληπτικό μέτρο για την αποτροπή εκδήλωσης και εξέλιξης μεγάλων πυρκαγιών και δεν έγινε κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο, την στιγμή που ήταν βέβαιο πως θα ξεσπούσαν αυτού του είδους τα πλυμμυρικά φαινόμενα εξ αιτίας τις καταστροφής δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης.
 • Τον φετινό χειμώνα από τις χιονοπτώσεις παρέλυσαν ολόκληρες περιοχές στην Αττική, την Στερεά και την Εύβοια. Πέθαναν 7 άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας και ξεπάγιασαν πάνω από 300.000 χιλιάδες νοικοκυριά εξ αιτίας των πολυήμερων διακοπών ρεύματος καθώς και του νερού, την εποχή που το « θαύμα » της πράσινης ανάπτυξης των ανεμογεννητριών και της « απελευθερωμένης » αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κλείνεται σε όλες τις πτώσεις!

Τέλος τον φετινό Φεβρουάριο έχασε την ζωή του ανυποψίαστος σε παγίδα θανάτου από τις πλημμύρες στον Απαλό Αλεξανδρούπολης ακόμη ένας πυροσβέστης, ανεβάζοντας τις ανθρώπινες απώλειες από το 1993 και μετά σε 58 νεκρούς πυροσβέστες εν ώρα υπηρεσίας.

Ο μεγάλος αριθμός θανάτων πυροσβεστών συνυπολογιζόμενων και των 12 νεκρών πιλότων εναέριων μέσων κατάσβεσης ανεβάζει τον μακάβριο κατάλογο σε 70 θανάτους. Το γεγονός αυτό καθιστά απόλυτα σαφές ότι, οι εργασιακές συνθήκες στον μηχανισμό της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας επίγειο και εναέριο, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, διέπονται από καθεστώς ανασφάλειας, έλλειψης μέσων προστασίας και σχετικού θεσμικού πλαισίου. Τις χαρακτηρίζει η δίχως όρια εξουθενωτική και απλήρωτη υπερεργασία με έναν απαρχαιωμένο μηχανολογικό και πτητικό στόλο και οι μαζικές πολυήμερες μετακινήσεις των επίγειων δυνάμεων από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο για να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Ο μεγάλος όμως αριθμός θανάτων προσδιορίζει και τις εγκληματικές τους ευθύνες που δεν μερίμνησαν με τα ανάλογα μέτρα για την αποτροπή τους. Ευθύνες που ποτέ δεν αποδόθηκαν από καμία αρμόδια αρχή παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη οι οικογένειες των θανόντων και αντιμετωπίστηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ως ένα « φυσικό φαινόμενο » ακόμη και από τα ίδια τα συνδικαλιστικά τους όργανα που βάζουν πλάτη για την εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών!

«Ο πραγματικός προσανατολισμός του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας»

Την στιγμή που όλα καταδεικνύουν την ανεπάρκεια της Πολιτικής Προστασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των χιονοπτώσεων, των τεχνολογικών ατυχημάτων κ.λπ., έρχεται η ίδια η κυβέρνηση μέσα από την ανάλυση των επιχειρημάτων της στην αποκαλούμενη Λευκή Βίβλο για την « προστασία » του πολίτη , να προσδιορίσει τον πραγματικό της ρόλο.

Μέσα από το άκρως αντιδραστικό της πόνημα που κύρια στοχοποιεί τις κοινωνικές αντιδράσεις και την ριζοσπαστικοποίηση και οι αναφορές στις 13 σελίδες του για την εγκληματικότητα που απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία είναι άκρως ενδεικτικές και επιγραμματικές, καταβάλει προσπάθεια να υπερασπιστεί την διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία ( Σώματα Ασφάλειας, Ένοπλες δυνάμεις κ.λπ. ) ως μέσο για την αντιμετώπιση του «εχθρού» λαού που αγωνίζεται.

Στην σελίδα 10 της Λευκής Βίβλου το ομολογεί ευθαρσώς ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος της νομοθετικής της πρωτοβουλίας με τον Νόμο 4662/20202, αναφέροντας εκτός των άλλων ότι: « ……… σε αυτή την κατεύθυνση, το 2020 ξεκίνησε η μεταρρύθμιση του μηχανισμού και η ενίσχυση των δομών διαχείρισης κρίσεων. Με το ν. 4662/2020 δημιουργήθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων» !

Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει!

Να λοιπόν ποιες είναι οι πραγματικές της προτεραιότητες !

Τα πεπραγμένα της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις φραστικές της διακηρύξεις για την ουσιαστική θωράκιση της πολιτικής προστασίας για την αποτελεσματική προστασία της χώρας και του λαού από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

«Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα»

Μετά από όλες αυτές τις «επιτυχίες» της περυσινής χρονιάς, νάμαστε λοιπόν στην έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου με την κυβέρνηση να έχει δηλώσει για ακόμη μία φορά πανέτοιμη, όπως το απαιτεί άλλωστε η τακτική του επικοινωνιακού εφησυχασμού που χρησιμοποίησαν όλες χωρίς καμία εξαίρεση οι κυβερνήσεις από το 1993 και δώθε.
Έλεγαν άραγε την αλήθεια;

Όχι βέβαια!

Το απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο ή ίδια η ζωή τι είδους «αλήθειες» ξεστόμιζαν για την ετοιμότητα των μηχανισμών πυροπροστασίας οι κυβερνήσεις:

 • Του ΠΑΣΟΚ το 2000 με 1.559.820,7 συνολικά καμένες εκτάσεις και 5 νεκρούς.
 • Της Νέας Δημοκρατίας το 2007 με 2.644.083,1 συνολικά καμένες εκτάσεις και 89 νεκρούς.
 • Του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με 102 νεκρούς και συνολικά 193.816,3 καμένες εκτάσεις !

Το απέδειξαν τα συνολικά καταστροφικά αποτελέσματα των 28 χρόνων που μεσολάβησαν από το 1992 που γύρισαν την πλάτη όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, στην δυνατότητα που δημιουργήθηκε στην βάση της ομόφωνης πρότασης της διακομματικής επιτροπής της βουλής για να συσταθεί ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, με τις όποιες αδυναμίες μπορούσε να διαπιστώσει κανείς σε αυτή την πρόταση. Οι αριθμοί που αποτυπώνουν τα ολέθρια αποτελέσματα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αξιοπιστίας που είχαν οι διαβεβαιώσεις τους για το πόσο έτοιμοι ήταν όλες αυτές τις αντιπυρικές περιόδους:

Τα 7.170.444 στρεμμάτων καμένων δασικών εκτάσεων.

Οι 248 νεκροί συνάνθρωποι μας κατά την διάρκεια των αντιπυρικών περιόδων.

Οι 131 θάνατοι της τελευταίας 20ετίας εξ αιτίας των πλημμυρών που ακολουθούν ως συνέπεια των καταστροφικών πυρκαγιών και της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

Οι χιλιάδες κατεστραμμένες περιουσίες και δημόσιες υποδομές.

Τα υπέρ διπλάσια εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων που μετά από μία πυρκαγιά άλλαξαν χρήση, ή εκχερσώθηκαν ή καταπατήθηκαν με εργαλείο την πληθώρα των αντιδασικών νόμων και την τροποποίηση του άρθρου 24 του συντάγματος που όχι μόνο μένουν ακόμη σε ισχύ, αλλά συνεχώς εμπλουτίζονται.

«Η “ετοιμότητα” και για την νέα αντιπυρική περίοδο σε απόλυτους αριθμούς»

Αν αναλογιστούμε ότι η πρώτη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά αυτής της αντιπυρικής περιόδου που έπληξε την Κόρινθο και την Δυτική Αττική, έχει καταστρέψει σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων φορέων 71.285 στρέμματα αγροτοδασικής και χορτολιβαδικής γης, δηλαδή τα 1/3 των αντίστοιχων εκτάσεων που κάηκαν συνολικά την περυσινή αντιπυρική περίοδο ( 194.011,2 ) και από αυτά τα στρέμματα η δασική έκταση που κάηκε ανέρχεται σε 41.400 στρέμματα, δηλαδή το 43,80% των αντίστοιχων συνολικών εκτάσεων της περυσινής περιόδου ( 94.504,7), μπορεί εύκολα κανείς να βγάλει τα συμπεράσματα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στην συνέχεια και όσο θα μπαίνουμε πιο βαθιά στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει έντονη ανησυχία και τροφοδοτεί μία συζήτηση στα Μ.Μ.Ε. από ειδικούς και μη ειδικούς, δημοσιογράφους, φορείς της τοπικής διοίκησης και κυβερνητικούς παράγοντες με στόχο να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της προσοχής στην αιτία της πυρκαγιάς, στις καιρικές συνθήκες και στην ατομική ευθύνη των πολιτών και όχι στην ουσία του προβλήματος που έχει καταστήσει χρόνια τώρα και κυρίως μετά το 1998 που μεταφέρθηκε η δασοπυρόσβεση στο πυροσβεστικό σώμα και απαξιώθηκε ο ρόλος της δασικής υπηρεσίας σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο, όλο το δασικό οικοσύστημα της χώρας μία συμπαγή συσσωρευμένη καύσιμη ύλη λόγω παντελούς ανυπαρξίας προληπτικών παρεμβάσεων.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε μία τηλεοπτική τοποθέτηση του ανέφερε ως βασική αιτία την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή που δεν ειπώθηκε, είναι το ποια πολιτική ευθύνεται για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και των κτηνοτρόφων που όντως οι δραστηριότητες τους στην ύπαιθρο σε συνδυασμό με τις συστηματικές παρεμβάσεις των δασαρχείων όταν υπήρχε μία κάποια χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό προστάτευαν τα δασικά οικοσυστήματα ;

 • Δεν είναι η αγροτική πολιτική της Ε.Ε. που εφαρμόστηκε ευλαβικά απ όλες τις κυβερνήσεις και οδήγησε σε μαρασμό με συστηματικό τρόπο την ύπαιθρο προς όφελος των μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών μονοπωλιακών συμφερόντων μέσω της Κ.Α.Π. ;

Πως θα πραγματοποιηθεί η προτροπή που κατέθεσε ως λύση για την ανάπτυξη της υπαίθρου αν δεν υπάρξει απόρριψη αυτών των κατευθύνσεων και οριστική αποδέσμευση της χωρά από την Ε.Ε. των μονοπωλιακών συμφερόντων;

Την σκόπιμη και συστηματική εγκατάλειψη των δασικών συστημάτων από το κράτος δεν την είδε ο κύριος Περιφερειάρχης που ηγείται μίας περιφέρειας όπως είναι η Πελοπόννησος όπου κάθε αντιπυρική περίοδο πλήττεται από μεγάλες δασικές πυρκαγιές;

Το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί παρεμβάσεις για την αντιπυρική , αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία δεν είναι μία ένδειξη για το τι μπορεί να περιμένει ο λαός μας από τέτοιου είδους πολιτικές που αγνοούν τις βασικές του ανάγκες για την προστασία της ζωής του , της περιουσίας του και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας ;

Η διατήρηση και ο συνεχής εμπλουτισμός του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου δεν είναι η βασική αιτία για να πυρπολούνται τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα και κυρίως σε περιοχές με οικιστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον όπως αυτές που καίγονται κάθε χρόνο στην περιφέρεια Πελοποννήσου ;

Τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν από κάθε είδους απλουστευμένες προσπάθειες συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών είναι:

Προσδιορίζει και καθορίζει άραγε το μέγεθος της καταστροφής η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς, όπως επιχειρείται από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να μετατοπιστεί σε αυτήν την παράμετρο η προσοχή της κοινής γνώμης, ή το ποιοι είναι οι αντικειμενικοί παράγοντες που συμβάλουν στην επιτάχυνση της πυρκαγιάς και στην αδυναμία της έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της;

Θα υπήρχε αυτή η διαχρονική δραματική εξέλιξη στα δασικά οικοσυστήματα και στις ζωές των δεκάδων ανθρώπων που χάθηκαν άδικα όπως ο αριθμός τους αποτυπώνεται με τα προαναφερόμενα στοιχεία αν δίνονταν βάρος στην πρόληψη και φρόντιζαν ώστε να :

 • Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και καθ όλη την διάρκεια του έτους συστηματικοί καθαρισμοί από τα εκατομμύρια τόνους πεσμένων κλαδιών, κορμών και την αποψίλωση ξηρών χόρτων και θάμνων που συσσωρεύονται χρόνια τώρα, παράλληλα με την προβλεπόμενη αραίωση των δασών όπως προβλέπει η δασική επιστήμη.
 • Δημιουργούσαν εκτενή και άμεσα προσβάσιμα δίκτυα δασικών και αγροτικών δρόμων και συντηρούσαν τα ήδη υπάρχοντα.
 • Μεριμνούσαν για την χάραξη αντιπυρικών ζωνών και την αποκατάσταση των υπαρχόντων.
 • Δημιουργούσαν πυροφυλάκια με πλήρη επόπτευση όλων των δασικών οικοσυστημάτων.
 • Τοποθετούσαν εκτενή υδροδοτικά δίκτυα με υδατοδεξαμενές κ.λ.π. με άμεση πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Όλα αυτά όμως για να πραγματοποιηθούν απαιτούν μία Δασική Υπηρεσία πλήρως στελεχωμένη και με αντίστοιχο εξοπλισμό και υποδομές. Απαιτούν αξιοποίηση του συνόλου του επιστημονικού προσωπικού της. Απαιτούν μία δασική υπηρεσία ενταγμένη μέσα σ έναν κεντρικό σχεδιασμό με συναρμόδιους φορείς με απόλυτα διακριτούς και καθορισμένους ρόλους και φυσικά με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους!

Απαιτούν γενναία χρηματοδότηση για τις προληπτικές παρεμβάσεις, και όχι αυτή που φέτος έφθασε στο κατώτερο επίπεδο από κάθε άλλη φορά, αφού από τα 17.700.000 ευρώ που αιτούνταν το σύνολο των δασικών υπηρεσιών της χώρας, εγκρίθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου του έτους 2021, μόλις το 10% δηλαδή 1.700.000 ευρώ για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας σε μία έκταση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων!!

«Έχει και η υποκρισία τα όρια της»

Αυτά τα λίγα ψίχουλα του 1.700.000 ευρώ και το γεγονός ότι ακόμη και αυτές τις πενιχρές πιστώσεις που είχε διαθέσει πέρυσι η κυβέρνηση των 4.454.105 ευρώ για το σύνολο των δασαρχείων τις περιέκοψε κατά 62% φέτος, αποτελεί το πραγματικό κριτήριο για το πόσο άγγιξε την « ευαισθησία » και τα αντανακλαστικά της η τραγωδία στο ΜΑΤΙ και πόση βαρύτητα είχαν οι υποσχέσεις της ότι δεν θα ξαναζήσει παρόμοιες στιγμές η χώρα και ο λαός της!!

Δεν αποτελεί όμως το μοναδικό κριτήριο αξιοπιστίας της κυβέρνησης, η στάση της απέναντι στις πιστώσεις για την πρόληψη που αποτελεί το Α και το Ω σε συνδυασμό με την κατάργηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου για την δασοπροστασία.

«Πάνω απ΄ όλα η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων»

Η ίδια κατάσταση κυριαρχεί και στον βασικό κατασταλτικό μηχανισμό το πυροσβεστικό σώμα αφού για μία ακόμη φορά μεγάλο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του δεν αξιοποιούνται για την συντήρηση, ανανέωση και γενικότερα την ενίσχυση του εναέριου και επίγειου κρατικού μηχανολογικού μηχανισμού, αλλά μεταφέρονται στους ιδιώτες μέσω της ενοικίασης εναέριων μέσων.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η κυβέρνηση και για τον προϋπολογισμό του 2021 και έτσι ενώ για της πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες του Π.Σ. των μειζόνων κατηγοριών 24 και 31, η αύξηση των πιστώσεων είναι 22.673.491 ευρώ, τα 18.000.000 ευρώ είναι για την μίσθωση εναέριων μέσων και τα υπόλοιπα 4.673.491 ευρώ για το σύνολο των λειτουργικών του αναγκών!

Το αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ως θέσφατο στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του κρατικού μηχανισμού, καταγράφεται μέσα από την κλιμάκωση των πιστώσεων που διοχετεύονται για τον σκοπό αυτό. Έτσι παρατηρούμε ότι από τον προϋπολογισμό του 2019 που οι δαπάνες για την μίσθωση εναέριων μέσων ανέρχονταν σε 17.000.000 ευρώ, εκτοξεύτηκαν κλιμακωτά στα 40.800.000 ευρώ για το 2021.

Μία αύξηση δηλαδή κατά 23.800.000 ευρώ ή 58,00%, την ίδια στιγμή όπου:

 • Για την συντήρηση του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού των 3.250 περίπου
  οχημάτων, δηλαδή την κινητήρια δύναμη του Π.Σ. και του βασικού πυροσβεστικού μέσου των επίγειων δυνάμεων, η αύξηση των πιστώσεων ανέρχεται μόνο σε 800.000 ευρώ, όταν η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων πέραν της 10ετίας πλησιάζει το 80%.
 • Για να γίνουν προληπτικές παρεμβάσεις σε εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης «ξοδεύει» μόνο 1.700.000 ευρώ !!!

«Εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα η μόνη σταθερή «πετυχημένη» πολιτική στην πυροπροστασία»

Και όλα αυτά όταν η σωρευτική αποστέρηση σε βάθος 12ετιάς 1.216.558.131 ευρώ από το πυροσβεστικό σώμα, δημιούργησε αξεπέραστα προβλήματα στις δομές του και στην κατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού του. Αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες σε συνδυασμό με την συνεχή ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων, έχει φέρει το σύνολο του προσωπικού και τον ίδιο τον μηχανισμό του Π.Σ. σε πολύ δυσχερή θέση με τα τραγικά αποτελέσματα που καταγράφονται σε κάθε αντιπυρική περίοδο.

Είναι κοινή διαπίστωση πλέον και κυρίως των ίδιων των υπάλληλων του πυροσβεστικού σώματος, μονίμων, πενταετών και εποχικών. Ότι την στιγμή που η κυβέρνηση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις και δεν προχωρά στην άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, έχει σχεδιάσει από πέρυσι, την δημιουργία 80 εποχικών κλιμακίων και μία σειρά αερομεταφερόμενων και επιτελικών μονάδων, δεν έχουν να περιμένουν καμία ουσιαστική ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό. Αντιθέτως η μεγάλη διασπορά του υπάρχοντος δυναμικού για την στελέχωση όλων αυτών των δομών, δημιουργεί εύλογη ανησυχία, έχοντας την τραγική εμπειρία της περιόδου 1998 – 2000. Είναι πεπεισμένοι ότι θα σηκώσουν στην πλάτη τους για ακόμη μία φορά όπως γίνεται εδώ και 23 χρόνια όλο το βάρος του επικίνδυνου από κάθε άποψη αντιπυρικού σχεδιασμού. Αυτό έχει αποδείξει η πείρα τους όλα αυτά τα χρόνια με τους δεκάδες νεκρούς και με τις βαριές αναπηρίες συναδέλφων τους.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να τους απασχολεί μέσα από το αντεργατικό πλαίσιο που διατήρησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας. Να διακόπτει στις μητέρες πυροσβέστριες κατά την αντιπυρική περίοδο την γονική άδεια. Να μην χορηγεί προγραμματισμένες ημερήσιες αναπαύσεις και να πετσοκόβει τις προγραμματισμένες κανονικές άδειες.

Προς ενίσχυση αυτού του αντεργατικού πλαισίου και προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τις αντιπυρικής περιόδου και όχι μόνο από το υπάρχον προσωπικό, επέλεξε να τους επιβάλει και νόμιμα τις συνθήκες του εργασιακού μεσαίωνα, θεσμοθετώντας με τον Νόμο 4662/2020:

 • Την κατάργηση του αμετάθετού από τον τόπο συμφερόντων. Το συνεχόμενο ξεσπίτωμα με μεταθέσεις, αποσπάσεις , μετακινήσεις μέσα από έναν νέο, αντιδραστικό, άδικο και ρουσφετολογικό κανονισμό μεταθέσεων.
 • Την επιβολή προληπτικής επιφυλακής ακόμη και χωρίς συμβάντα παρά μόνο με αφορμή τις καιρικές συνθήκες , όπου επί της ουσίας η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε και τυπικά το οριστικό τέλος του σταθερού χρόνου εργασίας των πυροσβεστών.

Να λοιπόν ποια είναι πραγματικά τα έργα και όχι τα λόγια « συμπάθειας » που εκφράζουν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί και οι αρμόδιοι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων για τους « Ήρωες » όπως τους αποκαλούν, για να προσπεράσουν ανέξοδα το γεγονός ότι πρώτα απ όλα οι πυροσβέστες είναι εργαζόμενοι. Σκληρά εργαζόμενοι που έχουν δικαίωμα και απαίτηση από το κράτος για ασφαλείς και σταθερές σχέσεις εργασίες και όχι μία γαλανόλευκη και ηχηρούς επικήδειους πάνω από τα φέρετρα των νεκρών τους που δημιουργούν οι αντεργατικές πολιτικές τους!

«Στρατηγικός στόχος»

Συμπυκνώνοντας στο τελικό συμπέρασμα, αυτό που επιβεβαιώνεται συνεχώς από τα ίδια τα επαναλαμβανόμενα τραγικά γεγονότα είναι ότι, τα πάντα υποτάσσονται στον στρατηγικό στόχο που πλέον αποκωδικοποιείται με ξεκάθαρο τρόπο μέσα από τις διατάξεις του Νόμου 4662/2020 και του πρόσφατου περιβαλλοντολογικού νομοθετικού πλαισίου με σαφή προσανατολισμό:

 • Την σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών σχετικά με την οργάνωση της δασοπροστασίας και γενικότερα την πολιτικής προστασίας, την σταδιακή συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών του και την μεταφορά αρμοδιοτήτων σε Δήμους, Περιφέρειες με βάση την ανταποδοτικότητα, αξιοποιώντας τις εθελοντικές οργανώσεις και τις Μ.Κ.Ο.
 • Την αξιοποίηση των μεγάλων καταστροφικών αποτελεσμάτων που προκαλούν συστηματικά οι αντιδασικές πολιτικές που συνειδητά εφαρμόζονται, για να στρώνεται το έδαφος στην λογική του αναποτελεσματικού κράτους, για την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και εκμετάλλευση των δασικών οικοσυστημάτων και για να αρθούν τα κάθε λογής εμπόδια στις επενδυτικές βλέψεις επιχειρηματικών ομίλων στην « πράσινη » ανάπτυξη ( βλ. ανεμογεννήτριες κ.λ.π.).
 • Την εμπορευματοποίηση της πυρασφάλειας με παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών από το Πυροσβεστικό Σώμα σε ιδιώτες , φορείς και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ( βλ. Fraport , Ελευθέριος Βενιζέλος , Ιδιωτικοί οδικοί άξονες, παροχές με μπλοκάκι κ.λ.π. )
 • Την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση τομέων της πυροπροστασίας ( βλ. ενοικιάσεις εναέριων μέσων, δημιουργία υποδομών κ.λπ. )
 • Την συγκαλυμμένη αξιοποίηση όλων των φορέων που συμμετέχουν στον Εθνικό Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων στους κατασταλτικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση εσωτερικών κοινωνικών αντιδράσεων και πιο ενεργή συμμετοχή στους σχεδιασμούς ευρωενωσιακών κατασταλτικών μηχανισμών και του ΝΑΤΟ, χρηματοδοτούμενης από μυστικά κονδύλια.
 • Την πιο ενεργή συμμετοχή του πυροσβεστικού σώματος στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Σε αυτήν την κατεύθυνση όχι μόνο διατηρείτε η στρατιωτικοποιημένη του δομή που έχει αποδειχθεί στην πράξη καταστροφική, αλλά επαναφέρεται και η οπλοφορία των στελεχών του που είχε εφαρμοστεί στην διάρκεια της δικτατορίας.

Είναι καιρός πλέον πριν να είναι πολύ αργά, να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και ο λαός να πάψει να είναι παθητικός θεατής απέναντι στο δράμα που εκτυλίσσεται κάθε φορά σε μία άλλη περιοχή σε κάποιους άλλους ανθρώπους.

Να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής και να περάσει με τον οργανωμένο αγώνα μέσα από τα συνδικάτα και τους φορείς του στην αντεπίθεση. Να αμφισβητήσει την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά και να θέσει τους όρους του με κριτήριο τις δικές του ανάγκες για ένα ασφαλές και προστατευμένο φυσικό περιβάλλον. Για να μπορεί να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να αποτινάξει οριστικά το μαύρο χρώμα της στάχτης και του θανάτου από την ζωή και την ψυχή του!

Ο Μιχάλης Μιχαήλ είναι Ανθυποπυραγός ε.α.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Ενυπόγραφα

Ο Εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Σμύρνης Άγιος Χρυσόστομος από Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Φωτογραφία άρθρου από irafina.gr

ΜΝΗΜΗ ΕΘΝΟΪΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης του από Δράμας

Του κ. Κωνσταντίνου Β.Χιώλου 
Διδάκτορος Νομικής – Δικηγόρου
Προέδρου Εθνικής Ενώσεως Βορείων Ελλήνων

(οι φωτογραφίες επιλογές Yauna)

Από τον “Πρωινό Τύπο” Δράμας.     

Ο Εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Σμύρνης Άγιος Χρυσόστομος από Δράμας, εγεννήθη το έτος 1867 στην Τρίγλεια της Βιθυνίας.

Εσπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το 1897 ανέλαβε το αξίωμα του Μεγάλου Πρωτοσυγγέλου των Πατριαρχείων.

Ο Εθνοϊερομάρτυς Χρυσόστομος
ως Πρωτοσύγκελος (1897-1902)

Από της θέσεώς του αυτής συνετέλεσε στη ματαίωση των σχεδίων του αρχηγού της Παλαιστινείου Πασλαβιστικής Εταιρείας Ποποσυστότσεφ, ο οποίος επεδίωκε την αλλοίωση του Ελληνικού χαρακτήρος του Αγίου Όρους και τον εκσλαβισμό των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.

Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης εξελέγη και χειροτονήθη Μητροπολίτης Δράμας τον Μάιο του έτους 1902 σε ηλικία 35 ετών.
Η άφιξή του και η ενθρόνισή του στη Δράμα έγινε στις 22 Ιουλίου 1905.

Την Ιερά Μητρόπολη της Δράμας διεποίμανε μέχρι το 1910, αναπτύξας μεγάλη και πολυσχιδή εκκλησιαστική και εθνική δράση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχιερατείας του στη Δράμα, από την οποία εξηναγκάσθη να απέλθη τον Αύγουστο του 1907 ύστερα από έντονα διαβήματα της Τουρκικής Κυβερνήσεως προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ότι ήταν ο οργανωτής και ο εμψυχωτής των Ελλήνων ανταρτών στην περιφέρειά του, ανέπτυξε μεγάλη εθνωφελή δράση. 

Το Εκκλησιαστικό και εθνικό έργο που επετέλεσε ο Αγιος Χρυσόστομος τόσο στη Δράμα, όσο και στη Σμύρνη, είναι σημαντικότατο και πολύπλευρο.

Και στις δυο αυτές Μητροπόλεις που διεποίμανε, ίδρυσε πολλά ευαγή Ιδρύματα, ενώ παραλλήλως ανέπτυξε και λίαν αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα, αναφερόμενη σε εθνικά και θεολογικά θέματα.

 Ο Αγιος Χρυσόστομος, περιοδεύων με μύριους κινδύνους στην Μητροπολιτική του Περιφέρεια της Δράμας, 
συγκρατούσε τους παραπλανηθέντας από την βουλγαρική προπαγάνδα, 
ενθουσίαζε τους ολιγοψύχους και 
κήρυττε από του Αμβωνος την προβολή ενόπλου αντιστάσεως κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων,
 των πρακτόρων τους 
και των εξωμοτών της περιοχής Δράμας, 
με την εξής στερεότυπη και λίαν χαρακτηριστική φράση: 
 
«Πωλησάτω τα ιμάτια αυτού και τα υπάρχοντα αυτού και αγορασάτω μάχαιραν».

Εξίσου σπουδαία, όμως, υπήρξε και η δράση του Αγίου Χρυσοστόμου ως ιεράρχου στη θεόσωστη Μητροπολιτική Περιφέρεια της Δράμας.

Επί των ημερών του Αγίου Χρυσοστόμου, εδόθη η μέγιστη δυνατή ώθηση στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των Ελληνικών Γραμμάτων στη Δράμα και την περιοχή της.

Εκτός από το τεραστίας σημασίας ποιμαντικό έργο του, το οποίο, παρά τις επικρατούσες τότε εγγενείς δυσχέρειες και ποικίλες αντιξοότητες και ατυχείς συγκυρίες, επιτελούσε λίαν επιτυχώς με πίστη και αφοσίωση,

 • έκτισε περικαλή ναό στη Δράμα και Μητροπολιτικό Μέγαρο και
 • ανήγειρε Εκπαιδευτήρια αρρένων και θηλέων,
 • Νοσοκομείο,
 • Γυμναστήριο,
 • Γηροκομείο,
 • Ορφανοτροφείο και πολλά άλλα ευαγή Ιδρύματα.

Εμερίμνησε, εξάλλου, για την ανέγερση κατοικιών για τους καπνεργάτες.

Επίσης, ανέπτυξε μεγάλη δράση και κατόρθωσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την προσπάθεια της Βουλγαρικής Εξαρχείας να προσηλυτίσει Ελληνορθοδόξους.

Χάρις στις δραστηριότητες και προ παντός τελεσφόρες προσπάθειές του, ματαιώθηκαν τα σχέδια των Βουλγάρων κομιτατζήδων, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων να παραμείνει πιστό στην Ορθοδοξία και στον Ελληνισμό. 

Επί των ημερών του Αγίου Χρυσοστόμου, εδόθη η μέγιστη δυνατή ώθηση στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των Ελληνικών Γραμμάτων στη Δράμα και την περιοχή της.
Εκτός από την πόλη της Δράμας, ο Αγιος Χρυσόστομος έστρεψε αμέριστο το ενδιαφέρον του και στην Τσατάλζα (Χωριστή), που ήταν το κέντρο και η ψυχή του Μακεδονικού Αγώνος.

Εκτός από τον καλλιμάρμαρο και περικαλή Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, με μέριμνά του ανηγέρθηκαν επιβλητικά Εκπαιδευτήρια και ιδρύθηκε Μουσικοδραματικός Σύλλογος, ο οποίος διέθετε Αναγνωστήριο και Φιλαρμονική, η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Στο Δοξάτο, επίσης, εμερίμνησε για την ανέγερση Εκπαιδευτηρίων και Γυμναστηρίου, καθώς και για την επισκευή του εκεί Ιερού Ναού.

 • Στη Δράνοβα (Μοναστηράκι), 
 • στη Βησοτσάνη (Ξηροπόταμο), 
 • στο Μπουμπλίτσι (Πύργοι), 
 • στο Ροδολείβος, τη Βιτάστα, 
 • την Πρώτη,
 •  την Πλεύνα (Πετρούσα) 
 • και σε πολλά άλλα χωριά της δικαιοδοσίας του,
 •  ανήγειρε εκκλησίες, 
 • σχολεία και 
 • γυμναστήρια.

Στη γενέτειρά μου Αλιστράτη, στην οποία την 1η Ιανουαρίου 1825, επί Μητροπολίτου Νικοδήμου, είχε μεταφερθεί η έδρα της Μητροπόλεως από τη Δράμα και η οποία Αλιστράτη ήταν το δεύτερο πνευματικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας μετά τις Σέρρες και κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας είχε πρωτοστατήσει στην υποστήριξη των Ελληνικών Γραμμάτων και στην Ανάπτυξη πνευματικής κινήσεως σε όλη την περιφέρεια Δράμας και Ζιχνών, ο Αγιος Χρυσόστομος το 1904 ίδρυσε Οικοτροφείο για τα ορφανά τέκνα, των οποίων οι γονείς στύλοι της Ορθοδοξίας, είχαν δολοφονηθεί από το επάρατο Βουλγαρικό Κομιτάτο. 

Γενικά, η φυσιογνωμία του διακεκριμένου εκείνου Ιεράρχου και Εθνοϊερομάρτυρος, εδέσποσε σε όλη την περιφέρεια της Δράμας. Η παρουσία του ήταν εμφανής παντού και πάντοτε.

Υπό την φωτεινή του ηγεσία, οι Έλληνες της περιοχής αμύνθηκαν με σθένος κατά της βουλγαρικής επιβουλής και διατήρησαν αμείωτο το εκκλησιαστικό καθεστώς τους.

Ο Μητροπολίτης Αγιος Χρυσόστομος, στην εθνική του προσπάθεια για τη διάσωση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Μακεδονία, είχε αμέριστη βοήθεια, εκτός των άλλων, και από τον αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως Δράμας Θεμιστοκλή Χατζησταύρου (Χρυσόστομο).

Στενά,  επίσης συνεργάσθηκαν με τον Μητροπολίτη Άγιο Χρυσόστομο και σύμπασα η Δημογεροντία της Δράμας,
 η οποία αποτελείτο από τους Κωνσταντίνο Δαβέλλα,
Μερκούριο Κωνσταντινίδη, Βασίλειο Γρηγοριάδη,
Δημήτριο Κωνσταντίνου, Αθανάσιο Βαγιανά,
Δημήτριο Ανθόπουλο, Βλάχο Αναγνωστόπουλο,
Νικόλαο Χαριτάκη, Μιχαήλ Φέσσα και Αθανάσιο Παπαλούδη,

 καθώς, επίσης, και ο Αρμεν Κούπτσιος (Προκόπιος), 

ο οποίος κατήγετο από τον Βώλακα και η οικογένειά του ήταν σταθερώς προσηλωμένη, ψυχή τε και σώματι, στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, με ενεργό και λίαν αξιόλογη εθνική δράση κατά των Βουλγάρων.

Ο Αρμεν Κούπτσιος, όταν ήταν 19 ετών, ηγήθηκε Ελληνικής ανταρτικής ομάδος, στην οποία ο Μητροπολίτης Δράμας Άγιος Χρυσόστομος, ανέθετε τις πλέον εμπιστευτικές και παράτολμες αποστολές κατά των Βουλγάρων, των πρακτόρων και συνεργατών τους, γενικά δε των εξωμοτών της περιφερείας.

Τον Μάρτιο του 1910, χηρευσάσηςτης Μητροπόlεως Σμύρνης, ο Αγιος Χρυσόστομος εκλέγεται παμψηφεί Μητροπολίτης Σμύρνης, όπου έφθασε τον Μάιο του ιδίου έτους, συνεχίσας το εκκλησιαστικό και εθνικό του έργο.
Εκ των πρώτων, μεριμνά για την ανέγερση Ναών και νέου Μητροπολιτικού Μεγάρου, για την αναδιορ γάνωση του Ελληνικού Νοσοκομείου της Σμύρνης, την ανοικοδόμηση της περίφημης Ευαγγελικής Σχολής και ιδρύει διάφορα ευαγή Ιδρύματα (Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο, Βρεφοκομείο κ.α.), ενώ λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για την νεότητα και τον αθλητισμό.

Το Γήπεδο του Αθλητικού Συλλόγου «Πανιώνιος», είναι έργο του, όπως και τόσα άλλα έργα.

Εκ παραλλήλου, λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για την αναπτέρωση του εθνικού φρονήματος του λαού.

Όταν, το 1914 άρχισε η εξοντωτική δράση των Νεοτούρκων κατά του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, εμερίμνησε για την περίθαλψη και ανακούφιση των διωκομένων και κατήγγειλε διεθνώς τις διαπραττόμενες από τους Τούρκους θηριωδίες.

Λόγω της πολυσχιδούς δράσεως, την οποία ανέπτυξε στη Σμύρνη ο Άγιος Χρυσόστομος, όταν εκηρύχθη ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και συγκεκριμένως το Αύγουστο του 1914, οι Τούρκοι για τρίτη φορά τον απομάκρυναν από τον θρόνο του και τον υποχρέωσαν να μεταβή στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέγραψε δυο βιβλία στη γαλλική γλώσσα, στα οποία περιγράφει τις τουρκικές ωμότητες εις βάρος των Ελλήνων.

Μετά την συμμαχική νίκη και την ανακωχή του 1918, ο Αγιος Χρυσόστομος επανήλθε από την εξορία του στην Μητροπολιτική του έδρα της Σμύρνης, γενόμενος θριαμβευτικούς δεκτός από το ποίμνιόν του και την 2αν Μαΐου 1919, γονυπετής και κλαίων από συγκίνηση, ευλόγησε τις Ελληνικές Σημαίες και υπεδέχθη, επικεφαλής του λαού της Σμύρνης, τα αποβιβασθέντα, στην από απομνημονεύτων χρόνων, Ελληνικωτάτκη αυτή πόλη της Ιωνίας, Ελληνικά Στρατεύματα.

Με κατάλληλες ενέργειές του ο Αγιος Χρυσόστομος, επέτυχε την απομάκρυνση από την Σμύρνη του Διοικητού Νουρεντίν, ο οποίος ήταν ο υποκινητής και οργανωτής των σφαγών του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Όταν, όμως, είδε να κάμπτεται η Ελληνική παράταξη, προέβη στην ίδρυση της Μικρασιατικής Άμυνας, προκειμένου να σώσει με αυτήν τον Ελληνισμό που διέτρεχε θανάσιμο κίνδυνο.

Εκ παραλλήλου έλαβε μέτρα περιθάλψεως των καταφυγόντων στη Σμύρνη από το εσωτερικό της χώρας προσφύγων.

Κατά την καταστροφή του Αυγούστου του 1922, αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ και του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών της Σμύρνης να του εξασφαλίσουν την ασφαλή αναχώρησή του, εγκαταλείποντας την θέση του ως Μητροπολίτου Σμύρνης, όταν άρχισε η υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού και η καταστροφική επίθεση των Τούρκων.

Ο Αγιος Χρυσόστομος αρνήθηκε τούτο ασυζητητί, δίδοντας την εξής Ελληνοπρεπή και υπερήφανη απάντηση:

«Ο καλός ποιμήν οφείλει να παραμείνη με το ποίμνιόν του».

Πράγματι, ο διακεκριμένος εκείνος Ιεράρχης και ακραιφνής Ελλην πατριώτης, μη θέλοντας να παραβή τον λόγον του Κυρίου:

«Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων», παρέμεινε μέχρι τέλους πλησίον του δεινώς δοκιμαζομένου ποιμνίου του, αντιμετωπίσας με θάρρος και παρησσίαν τις βιαιοπραγίες και τις παντοειδείς φρικαλεότητες των Τούρκων εις βάρος του Ελληνικού πληθυσμού της Σμύρνης.

Ο Αγιος Χρυσόστομος, που ακολούθησε το παράδειγμα του προκατόχου του Μητροπολίτου Πολυκάρπου και προτίμησε αντί της σωτηρίας του, τον δρόμο του μαρτυρίου και τον φρικτό θάνατο, δεν ετερμάτισε απλώς μια αγωνιστική σταδιοδρομία κατά τρόπο λαμπρό, αλλ’ εφάνη άξιος της Εκκλησίας και του Εθνους των Ελλήνων.

Την 28η Αυγούστου 1922, ο Αγιος Χρυσόστομος συνεδημογέροντες, τον Τσουρκτσόγλου και τον Κιλιμάνογλου. Την επομένην πρωϊαν εκυκλοφόρησε η πληροφορία, ότι ο Μητροπολίτης και οι δυο δημογέροντες που τον συνόδευαν, εξετελέσθησαν.

Οι κατηγορίες, που αποδόθηκαν στον Αγιο Χρυσόστομο, αναφέρονταν στην πολιτεία του κατά την
διάρκεια της κατοχής της Σμύρνης από τους Έλληνας και στην συμμετοχή του στην Μικρασιατική Άμυνα, πράξεις που συνιστούσαν προδοσία έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεδομένου ότι ο Αγιος Χρυσόστομος, είχε την τουρκική υπηκοότητα.

Ας σημειωθεί ότι, τον θάνατόν του ο Αγιος Χρυσόστομος τον ανέμενε ήδη στη Δράμα.

Σε επιστολή του, που εγράφη το 1906 και ανεφέρετο στη δολοφονία του Μητροπολίτου Κορυτσάς Φωτίου, την 6ην Ιουλίου 1906, από Αλβανορουμανική συμμορία, παρατηρούσε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Τις οίδε και ποιους άλλους αδελφούς και ίσως ίσως και τον γράφοντα, αναμένει η αυτή τύχη!».

Συνοψίζοντες τα όσα ανωτέρω αναφέρουμε, αγόμεθα στην αναμφισβήτητη διαπίστωση, ότι η προσφορά του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Αγίου Χρυσοστόμου, υπήρξε πολύτιμη και για την οργάνωση και νικηφόρο έκβαση του Μακεδονικού Αγώνος.

Οθεν, τιμή και άγηρος δόξα ανήκει στον αγωνισθέντα υπέρ βωμών και εστιών αοίδιμον Μητροπολίτην Δράμας και έπειτα Σμύρνης Αγιον Χρυσόστομον, ο οποίος καίτοι εγνώριζε ότι το τίμημα της Ελευθερίας ήταν ακριβό, εν τούτοις δεν εφείσθη αγώνων και θυσιών, αλλά με τους αγώνες του και την εθελοθυσίαν του, ανάγκασετον προαιώνιο γείτονα εχθρό, να εγκαταλείψει την μάταια επιδίωξη της αναβιώσεως του θνησιγενούς εκτρώματος της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου της 19ης Φεβρουάριου του 1878.

Κατακλείω το παρόν άρθρο μου για τη μεγάλη εθνική και εκκλησιαστική δράση του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Σμύρνης του από Δράμας Αγίου Χρυσοστόμου, με τις ακόλουθες ακροτελεύτιες φράσεις, ερρανισμένες από το εξαίρετο βιβλίο «Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας» του μακαριστού και πολυγραφώτατου Μητροπολίτου Δράμας Διονυσίου, το οποίο μας είχε προσφέρει τιμητικώς:

«Στη διάρκεια της θεοφιλούς και εθνικώς ωφελίμου ποιμαντορίας του στη Δράμα, ο Χρυσόστομος στήριξε τα δίκαια του χριστιανικού Ελληνισμού και με τη φλογερή και ογκώδη αλληλογραφία του, όχι μόνον με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και με ισχυρά πολιτικά και εκκλησιαστικά πρόσωπα της εποχής του (Προξένου και Πρεσβευτάς ξένων κρατών, τον Αρχιεπίσκοπο Κανταβρυγίας στο Λονδίνο κ.α.).

Με τον τρόπο αυτό ενημερώνει, με τρόπο εναργή, για τα συμβαίνοντα στη Δράμα και τη Μακεδονία γενικώτερα, ιδιαίτερα για τη βουλγαρική προπαγάνδα που οργίαζε, για τις σφαγές των αμάχων, για τον εξαναγκασμό πόλεων και χωριών να προσχωρήσουν στην Εξαρχία αποσκιρτώντας από τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. 
Ο Χρυσόστομος, «ούτε πτοείται ούτε αποθαρρύνεται. Με το θείον πύρ του λόγου, κηρύσσει την συναδέλφωσιν, την αγάπην και την ομόνοιαν του ποιμνίου του και επαναφέρει εις τους κόλπους της Μητρός Εκκλησίας τα χωρία εκείνα που είχον αποσκιρτήσει, εμπρός εις την βίαν του βουλγαρικού κομιτάτου.
 Η αυτοπρόσωπος παρουσία του Χρυσοστόμου εμπνέει εμπιστοσύνη και χαλυβδώνει τους χαρακτήρας όλων. 
Ο σπόρος, τον οποίον έσπειρεν έπεσεν εις γην αγαθήν και εβλάστησεν».

Αν και δεν ευτύχησεν ο ίδιος να ζήσει, ως Μητροπολίτης Δράμας, την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Μητροπόλεώς του. που πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια μετά την εκλογή του ως Μητροπολίτου Σμύρνης, η προσφορά και η συμβολή του σ’ αυτήν υπήρξε πολύτιμη και ομολογείται από όλους, όσοι ασχολήθηκαν με τα γεγονότα της ιστορικής αυτής περιόδου.

Γι’ αυτό και η μνήμη του Χρυσοστόμου είναι και θα παραμείνει αιώνια στη Δράμα και τη Μητρόπολή της.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Ενυπόγραφα

Εγώ δεν κινδυνεύω, είχε υποκείμενα νοσήματα. Εμένα δεν θα μου συμβεί…

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Του Αντωνίου Δαρζέντα, Παιδίατρου

Το δελτίο έχει κρούσματα και θανάτους. “Ακόμα δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σήμερα. Ένας 60χρονος και ένας 75χρονος που έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα”

Με την έλευση της πανδημίας και μετά το αρχικό σοκ αβεβαιότητας και ξαφνιάσματος η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει.
Ο μηχανισμός της άρνησης που συχνά λειτουργεί μέσα μας για να μετριάσει το άγχος του θανάτου δεν μένει πια στην είδηση. Ούτε στους αριθμούς των νεκρών. Μένει στη λέξη “υποκείμενα”. Έτσι κάποιοι από εμάς αυτοεξαιρούνται από το θανατικό.

Λένε από μέσα τους ” Καλά ΟΚ. Είχε υποκείμενα νοσήματα “. Και ταυτόχρονα ο ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας, μας σιγοψιθυρίζει ” Εντάξει δεν κινδυνεύω. Δεν θα μου συμβεί ποτέ ”
Τι σημαίνουν όμως αυτά τα υποκείμενα;. Πρόκειται για ανθρώπους χαμένους ούτως ή άλλως;. Όντως τελικά κινδυνεύουν λίγοι;

Την απάντηση έδωσε πρόσφατα σε μια τεράστια και λεπτομερή μελέτη ο καθηγητής Andrew Clark του London School of Hygiene & Tropical Medicine που αυτός και και η ομάδα του μελέτησαν σε 188 χώρες ποιοι συνάνθρωποί μας κινδυνεύουν περισσότερο από κορονοϊό. Μελέτησαν δηλαδή πόσοι από εμάς έχουν υποκείμενα νοσήματα και εξαιτίας αυτών βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η δημοσίευση έγινε στο Ιατρικό περιοδικό Lancet Global Health.

Τα νοσήματα λοιπόν που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο από τον κορονοϊό είναι κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος, η παχυσαρκία, η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, η χρόνια αναπνευστική νόσος αλλά και άλλα λιγότερο συχνά.
Τα νοσήματα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα να νοσηλευτεί καείς κατά 6 φορές και την πιθανότητα να πεθάνει κατά 12 φορές.

Η πιθανότητα λοιπόν να έχει κάποιος μία ή παραπάνω υποκείμενη νόσο είναι περίπου 10 % για την ηλικία των 25 ετών, 33 % για την ηλικία των 50 ετών και 66 % για την ηλικία των 70 ετών. Στον συνολικό πληθυσμό της γης 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποκείμενα νοσήματα που τους κάνει ευάλωτους στον κοροναϊό.

Το 22 % όλων των ανθρώπων της υφηλίου ανεξαρτήτως ηλικίας. Και αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο στις γερασμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Δηλαδή 1 στους 4 Έλληνες σχεδόν. Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια.

Μην ξεχνάμε κάτι λοιπόν. Ο θρίαμβος της ιατρικής τα τελευταία χρόνια ακριβώς εκεί έγκειται. Έχει δώσει ποιοτικά και πολλά χρόνια στους ανθρώπους με ” υποκείμενα νοσήματα”
Ας κοιτάξουμε γύρω μας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι είναι σίγουρο πως αν δεν είμαστε εμείς, έχουμε οπωσδήποτε δίπλα μας έναν αγαπημένο μας άνθρωπο που κινδυνεύει.

Οι άνθρωποι με τα υποκείμενα νοσήματα δεν είναι άνθρωποι που κρατάμε με το ζόρι στη ζωή. Ούτε άνθρωποι που θα πέθαιναν το επόμενο έτος, όπως πολύ κυνικά ακούσαμε από κάποιους.

 • Είναι ο πενηντάρης ξάδερφος μας που έχει υπέρταση και δεν το ξέρει
 • Είναι το παιδί που μόλις τελείωσε τις χημειοθεραπείες για τη λευχαιμία του
 • Είναι ο θείος μας που έχει κοιλίτσα και ζάχαρο.
 • Είναι η μητέρα μας που πάει στο φαρμακοποιό της γειτονιάς της και του λέει “πάρε μου λίγο την πίεση γιε μου γιατί νιώθω μια κομμάρα “

Αυτά είναι τα υποκείμενα. 1 στους 4 γύρω μας.
Κι εάν όχι εμείς αυτή τη στιγμή, ίσως εμείς σε δέκα χρόνια.
Και εάν όχι εμείς, σίγουρα κάποιος μέσα στην οικογένεια μας.
Ένας στους τέσσερις έχει “υποκείμενα”.
Ας μην συμπεριφερόμαστε και οι υπόλοιποι τρεις στους τέσσερις ως “υποκείμενα”.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Πολιτιστικά1 μήνα πριν

Πέντε Σιωπές… της Σίλα Στίβενσον από την ομάδα “Θεατροστάσιο”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Η Ελένη Βιτάλη στις 11 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Δράμας

Εκπαιδευτικά3 μήνες πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

Εκπαιδευτικά3 μήνες πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Εκπαιδευτικά3 μήνες πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

Χρηστικά3 μήνες πριν

Μέθοδοι απεντόμωσης : Πως οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση παθογόνων παραγόντων που προσβάλουν σπίτι και επιχειρήσεις

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

1ο Βραβείο πήρε η σχολική εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας σε διεθνή διαγωνισμό

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Νίκησε τον Ποσειδώνας Μηχανιώνας με 2-1 και ελπίζει η Δόξα Δράμας

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της First Lego League στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα πριν

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Οίνου «Βασικές αρχές οινογνωσίας»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ο Πέτρος Τσολιάς υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Καθαρισμός οικοπέδων και εκτάσεων μέχρι 30 Απριλίου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 ώρες πριν

Ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης στο Metropolis 95,5 FM για τον Κωνσταντέλια

Εκπαιδευτικά7 ώρες πριν

Το 2ο Βραβείο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο σε Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ7 ώρες πριν

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ7 ώρες πριν

Κύριε Τοψίδη, οι Περιφερειάρχες δεν κάνουν εξωτερική πολιτική

Εκπαιδευτικά1 ημέρα πριν

Αποτελέσματα εκλογών Ε.Λ.Μ.Ε. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Καθαρισμός οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Ομάδες περιφρούρησης στα περιαστικά δασύλλια της Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Δράμα: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Η κανονικότητα: Χρέος 405 δισεκ, 780.000 εταιρίες και 2 εκατ. νοικοκυριά εκτός δανεισμού

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Πλοία του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο νέο λιμάνι της Καβάλας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Η Καλίσσα Αποστολίδου επικεφαλής της Raycap

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Πανελλήνια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη – Διαδραστική διημερίδα στη Δράμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ6 ημέρες πριν

Ανακοίνωση του Γυμναστικού Συλλόγου ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

Πολιτιστικά1 εβδομάδα πριν

Η Δραμινή καλλιτέχνης Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζει τη νέα της δουλειά “Σασπένς”

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Εγγραφή στην Επαγγελματική Σχολή Δράμας της ΔΥΠΑ

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών