Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΧΑΜΕΝΟ ΕΞ ΑΡΧΗΣ;

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρθρο-παρέμβαση του βουλευτή Δράμας Θ. Ξανθόπουλου για την ανάγκη ενίσχυσης του τοπικού ορεινού τουρισμού με στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Ο Ιούνιος τελειώνει, το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι ξεκίνησε και ο «ζωοδότης» ελληνικός τουρισμός βρίσκεται ακόμη στον καιρό της πανδημίας. Έλλειψη σχεδιασμού, ανυπαρξία ευελιξίας, αλλεπάλληλες γκάφες των «υπευθύνων» και απούσα κυβέρνηση συνθέτουν το ψηφιδωτό της φετινής τουριστικής περιόδου. Οι απώλειες επηρεάζουν τόσο την Ελληνική Οικονομία στο σύνολό της όσο και τις επί μέρους τοπικές κοινωνίες. Οι προβλέψεις προ κορωνοϊού για το 2020 μιλούσαν, με βάση τις προκρατήσεις, για έσοδα άνω των 20 δις, έναντι 18,2 δις πέρυσι αλλά, δυστυχώς, δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 8 δις και αυτό υπό προϋποθέσεις…….

Όταν στην Ελλάδα μιλάμε για τουρισμό εννοούμε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νησιά, ήλιο, θάλασσα και παραβλέπουμε ότι υπάρχει ένα όχι αξιοκαταφρόνητο τμήμα χερσαίου ορεινού τουρισμού, με μικρές τουριστικές μονάδες, οικοτεχνίες ουσιαστικά, που κυρίως με διάφορα προγράμματα τύπου LEADER  και LEADER + αποτελούν μικρούς αλλά καθοριστικής σημασίας πνεύμονες επιχειρηματικότητας.

Αυτές οι μικρές τουριστικές μονάδες των 20, 25 κλινών, σε ορεινούς οικισμούς, με επιχειρηματίες τους μόνιμους κατοίκους, με εργαζόμενους μέλη της οικογένειας και με εφοδιασμό από τα καταστήματα και με τα προϊόντα της περιοχής τους αποτελούν πολύτιμες κυψέλες οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Συνήθως ενισχύουν το εισόδημα της οικογένειας, αποτελούν συμπληρωματικό έσοδο και συνηθέστατα περνούν κάτω απ’ το ραντάρ της επίσημης τουριστικής πολιτικής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύουν να διεκδικούν το μερίδιό τους στο τουριστικό προϊόν.

Η φετινή δραματική χρονιά ξεκινά με ένα μοναδικό αρνητικό ρεκόρ. Οι μονάδες ξεκίνησαν, όσες ξεκίνησαν, τη λειτουργία τους με μηδενικές κρατήσεις (!!!!). Ενώ δηλ. κάθε χρόνο υπήρχαν προκρατήσεις ή κρατήσεις, έστω λίγες, έστω ενδεικτικές, έστω οριακές, φέτος μετά την πανδημία οι μονάδες ξεκίνησαν χωρίς ούτε μία κράτηση. Και ενώ τα έξοδα τρέχουν οι επιχειρηματίες του ορεινού τουρισμού αγωνιούν προσδοκώντας στοιχειώδη βοήθεια εκ μέρους της Πολιτείας. Η οποία, επιδεικνύοντας «αργά αντανακλαστικά»,  φαίνεται απούσα.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής μας (και όχι μόνον) ζητούν:

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο και αποπληρωμή σε 7 έτη με εξωτραπεζικά κριτήρια.

Στήριξη του εσωτερικού τουρισμού και κατά την περίοδο του χειμώνα και όχι διακοπή των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, με άμεση εξόφληση από το πρόγραμμα και εξαίρεση των ποσών του προγ/τος από τη δέσμευσή τους για οφειλές προς Ασφ. Ταμεία, ΔΟΥ

Μεταφορά των οφειλών της περιόδου Αυγούστου Σεπτεμβρίου 2020 στο τέλος της περιόδου ρύθμισης, ώστε να μην κληθούν οι επαγγελματίες να καταβάλουν διπλή δόση μετά τον Σεπτέμβριο

Γενναία μείωση προκαταβολής φόρου, που αν δεν αλλάξει θα γονατίσει τις μικρές επιχειρήσεις την περίοδο του χειμώνα, καθώς είναι για έσοδα του 2119

Επιδότηση εργασιακού κόστους και όχι επιδότηση ανεργίας

Επίσης, προτείνουν και θεσμικά μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης, όπως επαναφορά της λευκής εβδομάδας ή σχολική ανάπαυλα, εκπαιδευτικό τριήμερο ή τετραήμερο στην ορεινή – ηπειρωτική Ελλάδα με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν τη χώρα μας και τις δυνατότητες της καθώς και να εξοικειωθούν με αθλήματα – δράσεις, τα οποία μελλοντικά θα υιοθετήσουν στη ζωή τους και θα γίνουν πρεσβευτές του σκι, του κανο, της αναρρίχησης κλπ

Δημιουργία ειδικού τμήματος στον ΕΟΤ, που θα διαχειρίζεται αυτό το τουριστικό προϊόν, θα καταγράψει ανάγκες και ελλείψεις και θα νομοθετήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Πχ αιωροπτεριστές δεν μπορούν να κάνουν πίστες απογείωσης,  καθώς οι χώροι είναι δασικές εκτάσεις και δεν επιτρέπεται η παρέμβαση.

Επιδότηση πετρελαίου για ξενοδοχεία πάνω από 500μ υψόμετρο, και, τέλος, ρύθμιση για τα Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Στην αγωνία των επιχειρηματιών του ορεινού τουρισμού ως ΣΥΡΙΖΑ με το επικαιροποιημένο πρόγραμμά μας ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ προτείνουμε: Στήριξη επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και οι τουριστικές, συνολικού ύψους 3 δις, πλέον αυτού 1,5 δις για τη μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, πλέον δε αυτών 12 δις ενίσχυση ρευστότητας μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας, εμπορικών Τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η χορήγηση μικροπιστώσεων. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες ενός μεγάλου τμήματος επιχειρηματιών του τουρισμού και εξειδικεύουμε με ειδικά μέτρα, ύψους 700 εκατομμυρίων για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, ενώ προτείνουμε την κατάργηση τέλους διαμονής και επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου. Τέλος, επειδή σε πολλές από τις μικρές τουριστικές μονάδες λειτουργούν και εστιατόρια προϋπολογίζουμε 230 εκ για μείωση ΦΠΑ στην εστίαση (πλην αλκοολούχων) από 24% στο 13 ή 6%.

Α​υτή ακριβώς είναι η δύναμη του προγράμματός μας, ανταποκρίνεται άμεσα στη συγκυρία, κατανοεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας των επαγγελματιών του Τουρισμού και προτείνει, εκτός από μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και διαρθρωτικά μέτρα. Ταυτόχρονα οικοδομεί και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών του ορεινού τουρισμού, χτίζει δηλ. μια συμμαχία ανθρώπων, που μέχρι τώρα παρουσίαζαν αντιτιθέμενα συμφέροντα, ακριβώς γιατί το πρόγραμμα απαντά στα κοινά τους προβλήματα, με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

Η πανδημία δοκίμασε βεβαιότητες, κλόνισε πεποιθήσεις, άλλαξε προτεραιότητες και ανέδειξε τα όρια της ελεύθερης αγοράς. Σήμερα απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της καλπάζουσας κρίσης, σχέδιο που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το θέτει στην κρίση της Κοινωνίας γιατί σχεδιάζουμε για τις ανάγκες των πολλών.

 

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ενίσχυση της αυτοεικόνας και προσωπική ενδυνάμωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» πρόκειται να υλοποιήσει βιωματικό σεμινάριο 5 συναντήσεων για ενήλικες με στόχο την ενίσχυση της αυτοεικόνας και την προσωπική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων/ουσών. Σας προσκαλούμε σε ένα «ταξίδι» διερεύνησης των αποθεμάτων και ικανοτήτων μας και της ανάδειξης της μοναδικότητάς μας μέσα σε ένα πλαίσιο εχεμύθειας, σεβασμού, εμπιστοσύνης και αποδοχής.

Το σεμινάριο θα γίνεται κάθε Τρίτη 10.30π.μ.-12.00 στο χώρο της «ΔΡΑΣΗΣ» (Θεμιστοκλέους 2, 1ος όροφος – Τηλ. 2521030053) και οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι 3/10, 10/10, 17/10, 24/10 και 31/10.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, είτε τηλεφωνικά στο 2521030053 (υπόψη Ευανθία Τάζογλου), είτε ηλεκτρονικά στο drasidrama@gmail.com, γράφοντας τα στοιχεία σας:  Όνομα και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Συντονίστρια: Ευανθία Τάζογλου, MScPhD Ψυχολόγος – Συστημική Θεραπεύτρια Ζευγαριών.

Θα δοθούν Βεβαιώσεις συμμετοχής.

Όλες οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Δράμας  «ΔΡΑΣΗ» υλοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων/ουσών.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ένωση Ξενοδόχων Δράμας

Στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας, η γαστρονομία μας αποκτά φωνή και χρώμα χάρη στην ανεκτίμητη υποστήριξη των χορηγών μας! 🌾🍷

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον μέγα χορηγό μας, την Wonderplant A.E., που στηρίζει θερμά την προσπάθειά μας!
Η προσφορά σας μας βοηθά να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στις γεύσεις της περιοχής μας και να δείξουμε την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά μας. Είστε ανεκτίμητοι συνεργάτες και εκτιμούμε βαθύτατα την υποστήριξή σας! 🙏
Σας προσκαλούμε όλους από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου για να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της γαστρονομίας μας στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας!

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ψήφισαν 854 έγκυρα 850
  1. Αχτσιόγλου 386
  2. Κασσελάκης 308
  3. Τσακαλώτος 102
  4. Παππάς 48
  5. Τζουμάκας 6

Olga Karatzoglou

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Απόπειρα βιασμού νεαρής στη Δράμα σε πυλωτή οικοδομής

Δημοτικές 20234 εβδομάδες πριν

Δίκαια και επιτακτικά τα αιτήματα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ο Χριστόφορος Παυλίδης εξαγόρασε το 100% όλων των εταιρειών του ομίλου “Παυλίδης Μάρμαρα”

Δημοτικές 20234 εβδομάδες πριν

Αναζητώντας τη Δράμα στον τουριστικό χάρτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Δράμα: Συνελήφθη 62χρονος που μετέτρεψε την αυλή του σε αρχαιολογικό μουσείο

Δημοτικές 20235 ημέρες πριν

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής και ανάτασης της Δράμας!

Πολιτιστικά3 εβδομάδες πριν

Βρέθηκε αρχαίος κίονας στο κέντρο της Δράμας

Περιφερειακές 20232 εβδομάδες πριν

Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σϋμβουλοι ΠΕ Δράμας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δημοτικές 20232 εβδομάδες πριν

Project για τη Δράμα: Πολιτισμός και Άνθρωπος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Αγιασμός θεμελίωσης Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου

Δημοτικές 20233 εβδομάδες πριν

Ψηφοδέλτιο “Project για τη Δράμα” – Δημοτικές Εκλογές 2023

Δημοτικές 20231 εβδομάδα πριν

Παρουσίαση ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δημοτικές 20231 εβδομάδα πριν

Αγωνιστές της ζωής

Περιφερειακές 20233 εβδομάδες πριν

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία – Οι υποψήφιοι Σύμβουλοι της ΠΕ Δράμας

Δημοτικές 20232 ώρες πριν

Επαφές του Γιώργου Παπαδόπουλου και υποψηφίων της Επανεκκίνησης

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πριν

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Δράμα

Περιφερειακές 20233 ώρες πριν

“Μαζί για την Αλλαγή” Παρουσίαση υποψηφίων στη Δράμα

Δημοτικές 20233 ώρες πριν

“Project για τη Δράμα”: Πόσες ψήφους αξίζει ένα εμβόλιο;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Ενίσχυση της αυτοεικόνας και προσωπική ενδυνάμωση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

Δημοτικές 20231 ημέρα πριν

Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας Όλοι διαφορετικοί. Όλοι ίσοι.

Δημοτικές 20232 ημέρες πριν

Ένωση Κυριών Δράμας: Όαση κοινωνικής προσφοράς

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας

Δημοτικές 20234 ημέρες πριν

Μεγαλειώδης συγκέντρωση της παράταξης «συνΕργάζομαι»

Δημοτικές 20235 ημέρες πριν

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής και ανάτασης της Δράμας!

Πολιτιστικά1 εβδομάδα πριν

Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμπακίου: Εκατό χρόνια μετά…

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Δράμα: Συνελήφθη 62χρονος που μετέτρεψε την αυλή του σε αρχαιολογικό μουσείο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Απόπειρα βιασμού νεαρής στη Δράμα σε πυλωτή οικοδομής

Δημοτικές 20231 εβδομάδα πριν

Παρουσίαση ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών