Του Dimitrios Stampoulis
Οι ευαισθητοποιημένες Αυτοδιοικήσεις του παρελθόντος του Δήμου Προσοτσάνης, με γνώμονα τη χρηστή διαχείριση των Πόρων, με μια σειρά από στοχευμένες Δράσεις, εδώ και παραπάνω από τριάντα χρόνια, έχουν αναδείξει στο βαθμό που ήταν εφικτό, ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο Δήμος μας, στη φαρέτρα της αναπτυξιακής του προοπτικής, που είναι το ποτάμιο Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη.
Γνώμονας των προηγούμενων αυτοδιοικήσεων ήταν η δημιουργία σημαντικών καινοτόμων αλλαγών και παρεμβάσεων στη κατεύθυνση δημιουργίας και αξιοποίησης Υποδομών, ώστε η περιοχή του Σπηλαίου, να μεταμορφωθεί σε έναν ελκυστικό Πόλο – πολυχώρο Τουριστικής, Εκπαιδευτικής και Επιχειρηματικής – Ανάπτυξης.
Η ολοκλήρωση της Δράσης του Παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος Πάρκου, όπως αυτή προβλέπεται από την Αρχική Μελέτη, προσφέρεται ίσως η μοναδική ευκαιρία δημιουργίας Τουριστικών, Εκπαιδευτικών, Πολιτισμικών υποδομών.
Η όλη δαπάνη για τις «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ INTEGRA TOUR INTERREG ανήλθε στις 300.743,35 Ευρώ . Σημαντικές αλλαγές και παρεμβάσεις στο χώρο του Σπηλαίου όπως στο παρελθόν έτσι και μελλοντικά, πρέπει να σέβονται και να συνάδουν με το Φυσικό και προϊστορικό Περιβάλλον.
Θεωρώ πως , το μηχανοκίνητο ηλεκτρικό όχημα, το κατά φαντασία τουριστικό Τρενάκι, που με ιδία συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς του, συνολικού ύψους 225.680,00€ που έχει εξαγγείλει ο κ. Δήμαρχος Προσοτσάνης ασφαλώς και δεν συνάδει με τα παραπάνω προτάγματα.
Να επισημάνω, πως απεύχομαι το γεγονός της αναμόρφωσης του προγραμματισμένου από την Μελέτη, διαμόρφωση του Περιβάλλοντος Χώρου του Παλαιοντολογικού Θεματικού Πάρκου, διότι σαν άμεση συνέπεια θα έχει, την υποβάθμιση, την απαξίωση κι εν τέλει την ΑΚΥΡΩΣΗ του όλου ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ – προσέλκυσης και μικρών επισκεπτών.