Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΝΟΣ ΑΟΡΑΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τσακίρης Α. Γιώργος

Ήταν στα τέλη του 2019 όταν στα δελτία ειδήσεων της χώρας, ξεκίνησαν να γίνονται σποραδικές αναφορές για έναν νέο ιό ο οποίος έπληττε μία συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας. Τόσο η μακρινή απόσταση που μας χωρίζει από την αχανή αυτή χώρα, όσο και τα ελάχιστα, για τα πληθυσμιακά της δεδομένα, κρούσματα στα οποία αναφέρονταν, μας έκαναν να αισθανόμαστε πως πρόκειται για κάτι το οποίο δεν μας αφορά.

Έπρεπε να έρθει ο Ιανουάριος του 2020, και συγκεκριμένα η 23η του μήνα, για να μάθουμε πως μία πόλη της Κίνας με το όνομα Γουχάν, με πληθυσμό κοντά στα 10εκ. κατοίκους, έχει τεθεί σε καραντίνα λόγω της ταχείας μετάδοσης ενός νέου κορωνοϊού και τα πολύ σοβαρά συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας που αυτός προκαλεί. Την ίδια ημέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήριζε ως «μέσου κινδύνου» τον ιό και αποφάσιζε τη στενή παρακολούθηση της πορείας του, αλλά και των μέτρων που έπαιρνε η Κινεζική κυβέρνηση, με σκοπό τον περιορισμό του.

Μία μόλις εβδομάδα αργότερα, ο ΠΟΥ αποφάσιζε ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού στην Κίνα συνιστά «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κ. Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωνε την απόφαση όταν τα κρούσματα, και παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, είχαν πλέον αρχίσει να καταγράφονται σε τουλάχιστον 18 χώρες.

Ακόμη και τότε όμως, ο ΠΟΥ εκτιμούσε ότι δεν υπήρχε λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

Σε συνέντευξη τύπου στις 30 Ιανουαρίου, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού ανέφερε πως «Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών» ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που λάμβανε η Κίνα, δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν την διάδοση του ιού».

Στις αρχές Φεβρουαρίου μάθαμε ότι έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 29.000 κρούσματα, που σε ποσοστό 99% είχαν καταγραφεί στην Κίνα, ενώ μεμονωμένα κρούσματα είχαν διαπιστωθεί και σε ακόμη 26 χώρες, ιδιαίτερα σε γειτονικές της Κίνας περιοχές, λόγω του αυξημένου όγκου ταξιδιωτών.

Τις ίδιες ημέρες, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Αθ. Δημόπουλος, σε συνέντευξή του δήλωνε πως «σε σύγκριση με τις άλλες δύο επιδημίες κορωνοϊών τα τελευταία 20 χρόνια (SARS και MERS), ο νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι είναι περισσότερο μολυσματικός, καθώς έχει υπολογιστεί ότι κάθε ασθενής προσβάλλει κατά μέσο όρο 2,68 άτομα, αλλά λιγότερο θανατηφόρος».

Τις ίδιες -όμως- επίσης ημέρες, η κατάσταση στην Κίνα φαινόταν πως είχε «ξεφύγει».

Οι ελλείψεις σε προμήθειες βασικού ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μασκών, των προστατευτικών στολών και των υψηλής ποιότητας απολυμαντικών στα νοσοκομεία της Γουχάν ήταν πλέον εμφανείς, με τις υποδομές υγείας της πόλης να λειτουργούν πια πέραν των ορίων τους και τις κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας που προορίζονταν για ασθενείς από τον ιό, να έχουν ήδη υπερκαλυφθεί.

Μόλις στις 12 Μαρτίου ο ΠΟΥ αναβάθμισε σε «πανδημία» την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, με το Ιράν και την Ιταλία να αποτελούν πλέον τις δύο χώρες στις οποίες εντοπιζόταν σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα, μετρούσαμε ήδη 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που σχετίζονταν κατά βάση με ταξιδιώτες από την Ιταλία καθώς και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και τις επαφές τους.

Η Κίνα, εκείνες τις ημέρες, «μετρούσε» περισσότερα από 81.000 κρούσματα και τουλάχιστον 3.000 θανάτους. Μόλις 10 ημέρες αργότερα, ο αριθμός αυτός θα εξαπλασιαζόταν, με τον ιό να αποτελεί πλέον παγκόσμιο υγειονομικό φαινόμενο.

Στα τέλη πλέον Μαρτίου, με τις περισσότερες χώρες του κόσμου να έχουν ανακοινώσει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών τους, αλλά και το κλείσιμο δημόσιων δομών και εμπορικών καταστημάτων, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αναφέρει πως «Με το να ζητάμε από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι και να απαγορεύουμε τις μετακινήσεις, αγοράζουμε χρόνο και μειώνουμε τις πιέσεις στα συστήματα υγείας. Από μόνα τους αυτά τα μέτρα δεν θα εξαλείψουν τις πανδημίες».

Είχε πλέον αρχίσει να γίνεται εμφανές το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα των επιπτώσεων στις οικονομίες των χωρών που είχαν λάβει περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Ακριβώς τότε, ξεκινούν να εμφανίζονται και οι περισσότερες αντιδράσεις αλλά και τα διάφορα υποθετικά σενάρια, με αντικείμενο το πού αποσκοπούσαν -στο σύνολό τους- όλες οι πολιτικές αποφάσεις που είχαν παρθεί με αφορμή την πανδημία του Covid-19, όπως είχε ονομαστεί ο νέος κορωνοϊός.

Ως ένας από εκείνους που από την πρώτη στιγμή πειθάρχησε στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ταυτόχρονα όμως δεν έπαψε να ανησυχεί για «την επόμενη ημέρα» των μέτρων που άκουγε να ανακοινώνονται, ένιωθα την ανάγκη να βρω ακόμη πιο πειστικές απαντήσεις από αυτές που δημόσια προβάλλονταν (και προβάλλονται).

Το «γιατί» που έμμεσα ή άμεσα άκουγα από όλο και περισσότερους που δεν έμεναν ικανοποιημένοι από τις πληροφορίες που έπαιρναν, έπρεπε να απαντηθεί.

Όπως λοιπόν έχει ήδη αναφερθεί πιο πάνω, η εμπειρία που είχε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τις δύο προηγούμενες (και πιο γνωστές) περιπτώσεις κορωνοϊών, του SARS και του MERS, ήταν πως με τον περιορισμό και τη νοσηλεία όσων είχαν ασθενήσει, ο ιός σταδιακά «εξασθενούσε».

Κατά τα άλλα, ο νέος κορωνοϊός ήταν «ο μεγάλος άγνωστος».

Αυτό που -σχετικά- άργησε να γίνει αντιληπτό, ήταν πως ο νέος κορωνοϊός ήταν πολύ περισσότερο μολυσματικός από τους προηγούμενους, λιγότερο όμως θανατηφόρος. Ταυτόχρονα, η εμπειρία από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε και η παρ’ ολίγον κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας της Κίνας, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν.

Η «ομολογία» άλλωστε του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ στα τέλη Μαρτίου πως «με το να ζητάμε από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι και να απαγορεύουμε τις μετακινήσεις, αγοράζουμε χρόνο και μειώνουμε τις πιέσεις στα συστήματα υγείας», απλά επιβεβαίωνε τους φόβους των ηγετών, οι οποίοι είχαν πλέον να αντιμετωπίσουν το εξής δίλημμα : Με το εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο πως ο νέος κορωνοϊός είναι περισσότερο μολυσματικός, μεταδίδεται δηλαδή πολύ περισσότερο και πιο γρήγορα από τους προηγούμενους, τι είναι σημαντικότερο και πώς μπορούμε να το ελέγξουμε; Η πιθανή κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας από την πίεση που θα δεχόταν λόγω της μεγάλης μετάδοσης του ιού και οι πολύ πιθανές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες που αυτή (η κατάρρευση) θα επέφερε, ή η προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που θα μείωναν μεν την πίεση που θα δεχόταν τα συστήματα υγείας, θα επηρέαζαν όμως σημαντικά την γενικότερη εικόνα της οικονομίας της χώρας;

Ποιο από τα δύο θα είχε το μικρότερο (και πολιτικά) κόστος;

Είναι, κατά την γνώμη μου, βέβαιο πως, μπροστά σε έναν «αόρατο και -κυρίως- άγνωστο εχθρό», κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θα ρίσκαρε, τόσο την -πολύ πιθανή- κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας του, αλλά και -κατά συνέπεια- των οικονομικών (και πολιτικών) επιπτώσεων που μία τέτοια κατάρρευση θα προκαλούσε. Και ποιος αλήθεια θα μπορούσε να προβάλει οποιοδήποτε αντεπιχείρημα ενάντια στα περιοριστικά μέτρα που ήταν σίγουρο πως θα πλήξουν την οικονομία της χώρας, όταν το βασικό επιχείρημα για την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή τους, ήταν (και είναι) η προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών;

Αυτό που θα προκαλούσε μεν οικονομικό (και πιθανά πολιτικό) κόστος, θα μπορούσε όμως να ελεγχθεί με τα κατάλληλα μέτρα στήριξης αργότερα, ήταν η επιβολή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων, τόσο στις μετακινήσεις, όσο και στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας. Ο τρόπος δε που αυτά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα μπορούν να παρουσιαστούν, είναι πολύ πιθανό να εκτιμηθούν (αργότερα) θετικά από τους πολίτες.

Η πλάστιγγα, ήταν βέβαιο πως θα έγερνε προς την δεύτερη επιλογή.

Κι όσο πιο σύντομα έπαιρνε κανείς αυτήν την απόφαση, τόσο το καλύτερο.

Σήμερα, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα πως η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, με βάση τις πληροφορίες που κάθε στιγμή είχε, ήταν -εκτός από σωστή- και αναμενόμενη, εξακολουθώ να ανησυχώ για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας.

Μία καθημαγμένη μετά από δέκα μνημονιακά χρόνια οικονομία, δεν ανατάσσεται καθόλου εύκολα μετά από μία πρόσθετη κρίση, που είναι πολύ πιθανό να της στοιχίσει πολύ περισσότερο απ’ όσο αρχικά είχε υπολογιστεί.

Και κανείς σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ο «αόρατος και άγνωστος εχθρός» , δε θ΄αποτελέσει και πάλι την αφορμή για μελλοντικές προκλήσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Όχι στην εξόρυξη χρυσού στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η ρύπανση δεν έχει σύνορα

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία στέκεται στο πλευρό των πολιτών που απαιτούν να σταματήσει κάθε ενέργεια για τη λειτουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και παρακάμπτοντας απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου.  

Το ορυχείο θα βρίσκεται νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαίλογκραντ, στη Βουλγαρία. Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα.

Θα υπάρξουν βλαβερές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού που περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση του ύδατος – πιθανή απώλεια νερού, ιδίως κατά τη διάρκεια καταστροφικών ξηρασιών, καυσώνων και πυρκαγιών.
  • Χιλιάδες στρέμματα γεωργικής παραγωγής θα επηρεαστούν άμεσα κατά το πότισμα με πιθανώς τοξικά ύδατα.
  • Ρύπανση του ύδατος – πιθανή μακροπρόθεσμη ρύπανση του Ερυθροπόταμου από τα φυσικά και ενεργοποιημένα τοξικά στοιχεία (άρσενικο, μόλυβδο, χρώμιο, κάδμιο, αντιμόνιο, υδράργυρο) καθώς και μακροχρόνια ρύπανση από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία φλοταρίσματος και αργότερα απορρίπτονται στην εγκατάσταση των ουρανίων και τον κρατήρα του ορυχείου.
  • Η τεχνολογία εξόρυξης θα χρησιμοποιήσει κυάνιο σε μεταγενέστερο στάδιο (σύμφωνα με τον ιστότοπο του επενδυτή).
  • Απώλεια βιοποικιλότητας
  • Όξινες βροχές ως πιθανό αποτέλεσμα της εξάτμισης των υδάτων από τα ουράνια.

Ο ποταμός Ερυθροπόταμος (επίσης γνωστός ως Μπιάλα Ρέκα, Λευκός ποταμός ή Λούδα Ρέκα) θεωρείται ένας από τους αγνότερους ποταμούς της Βουλγαρίας. Καθώς διασχίζει την Ελλάδα, γίνεται η μοναδική πηγή ουσιών για το πότισμα σε μια ολόκληρη περιοχή που βρίσκεται ανατολικά και βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία θα θέσει το θέμα προς συζήτηση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε πέρα από το απαραίτητο ψήφισμα να υπάρξουν οι πιέσεις  προς  την Βουλγαρική κυβέρνηση για την διακοπή της επένδυσης καθώς και να διερευνήσουμε την πιθανότητα  προσφυγής στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Είναι ντροπή να ζητάνε χρήματα οι επιχειρήσεις μαρμάρου από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Ως «ανέκδοτο» μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το αίτημα του Συνδέσμου  Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας και Θράκης για οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, για την Προώθηση και Προβολή του Ελληνικού Μαρμάρου τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο εξωτερικό.

Η αίτηση για χρηματοδότηση γίνεται την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κυρία Ιουλία Χαϊδά, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, «το 2021, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ικανοποιητική χρονιά καθώς η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου κατέγραψε αύξηση 25% στις εξαγωγές σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας τα 361 εκατ. ευρώ από τα 289 εκατ. ευρώ».

Ταυτόχρονα στην συνάντηση με τον αρμόδιο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. δεν αναφέρθηκε τίποτε για τον αυξανόμενο αριθμό των εργατικών ατυχημάτων.

Τα λατομεία  λειτουργούν χωρίς ελέγχους λόγω της  ακραίας υποστελέχωσης των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν την πλήρη αδυναμία πραγματοποίησης ακόμα και των τακτικών προγραμματισμένων ελέγχων.

Έχει διογκωθεί η παράνομη εξόρυξη και αποκομιδή ορυκτών (με ευνόητες επιπτώσεις π.χ. στο περιβάλλον, στην ασφάλεια ανθρώπων και ιδιωτικών περιουσιών, στα δημόσια έσοδα, ακόμα και στον τόσο προβεβλημένο από τις κυβερνήσεις «υγιή ανταγωνισμό»), γεγονός που αποτυπώνεται από τις συνεχώς αυξανόμενες καταγγελίες που λαμβάνουν οι Επιθεωρήσεις από Φορείς, πολίτες και νόμιμες λατομικές επιχειρήσεις.

Αυτό που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία-Θράκης είναι να πιέσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για

  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας σε  επιχείρηση σε κάθε λατομείο.
  • Έλεγχο από τις υπηρεσίες του κράτους του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Να δώσουμε μία καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή στους εργαζόμενους των λατομείων .

Ερωτάται η περιφερειακή αρχή

  1. Εάν θα προχωρήσει σε  οικονομική στήριξη Συνδέσμου  Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας και Θράκης , για την Προώθηση και Προβολή του Ελληνικού Μαρμάρου τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο εξωτερικό.
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για τον έλεγχο των λατομικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που ασκεί βάσει του N. 3852/10 (ΦΕΚ 87 Α/7-6-2010) : Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

 

Ο επικεφαλής της παράταξης
«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»
Περιφερειακός  Σύμβουλος

Ηλιόπουλος Στέργιος

Το ερώτημα κατατέθηκε γραπτώς στην Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να απαντηθεί στην επόμενη συνεδρίαση 

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Πεθαίνουν και κινδυνεύουν παιδιά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης λόγω έλλειψης ΜΕΘ Παίδων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πεθαίνουν  και κινδυνεύουν παιδιά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης λόγω έλλειψης ΜΕΘ Παίδων και ο υπουργός λέει ότι φτάνουν-Eρώτηση 23 βουλευτών

   Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα «Η απουσία ΜΕΘ Παίδων, ιατρικού προσωπικού και υποδομών στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών που ασθενούν» κατέθεσαν είκοσι τρεις (23) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου και του βουλευτή Δράμας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

   Η ερώτηση έρχεται εκ νέου να αναδείξει, μετά τον τραγικό συμβάν του θανάτου του τετράχρονου παιδιού από τη Θάσο που τελικά κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων, καθώς και την εξαπάτηση των ακριτών μας όσον αφορά στη διευκόλυνση των διακομιδών από τα νησιά μας, ακριτικά και μη.

   Ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης φροντίζει μάλιστα συνεχώς να επιβεβαιώνει αυτή την κατάσταση, όπως έκανε πρόσφατα με τις δηλώσεις του-μνημείο κοινωνικής αναλγησίας για την απουσία ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, λέγοντας -άκουσον άκουσον- ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από την Πάτρα. Μια πολιτική που εκθέτει τα παιδιά της ελληνικής περιφέρειας και όχι μόνο σε κίνδυνο.

Η Ερώτηση

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Η απουσία ΜΕΘ Παίδων, ιατρικού προσωπικού και υποδομών στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών που ασθενούν»

Τα τραγικά γεγονότα που επιβεβαιώνουν την πλήρη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όπως αυτή είχε επισημανθεί σε κοινοβουλευτική ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με ημερομηνία 3-1-2023, δεν σταματούν να έρχονται απ’ όλη τη χώρα. Μάλιστα, μια από τις αφορμές για εκείνη την ερώτηση, ήταν το περιστατικό με τον 14χρονο από την Άρτα που λιποθύμησε στις 24 Δεκεμβρίου 2023, ενώ έλεγε τα κάλαντα και άλλαξε τέσσερα (4) νοσοκομεία μέχρι να νοσηλευθεί σε Μ.Ε.Θ.

Δεν πέρασαν δεκαπέντε (15) ημέρες από αυτό το περιστατικό και η απώλεια ενός τετράχρονου αγοριού από τη Θάσο την Κυριακή στις 08/01/2024, που κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ήρθε να προστεθεί στη μακρά μακάβρια λίστα των πολιτών που χάνουν τη μάχη με τη ζωή. Το τραγικό αυτό συμβάν που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία του ακριτικού μας νησιού, φέρνει στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο χώρο της υγείας στην περιφέρειά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε μια περιφέρεια δηλαδή των 562.201 κατοίκων, των έξι ενοτήτων -Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Θάσου και Σαμοθράκης- με 6 νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και με Ιατρική Σχολή στην Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχει ούτε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων για την αντιμετώπιση κρίσιμων για τη ζωή των ασθενών περιστατικών. Σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος που απαιτείται για την διακομιδή σε κοντινότερη ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, όπως η πρόσφατη με την τραγική κατάληξη του τετράχρονου παιδιού, αποβαίνει μοιραίος για την ζωή των πολιτών.

Επειδή, το ΕΣΥ έχει δημιουργηθεί εδώ και σαράντα (40) χρόνια για την προστασία του υπέρτατου αγαθού της ζωής.

Επειδή, η πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι αποτελεσματικά ισότιμη για όλους, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής περιοχής που κάποιος πολίτης διαμένει.

Επειδή, δεν μπορεί να διακυβεύεται η υγεία των παιδιών και του μέλλοντος αυτής της χώρας.

Επειδή, δεν πρέπει να ερημώσουν τα νησιά μας και οι ακριτικές περιοχές της χώρας λόγω έλλειψης παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Θα προβεί άμεσα στη δημιουργία και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και σε όλες τις Περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών μονάδων;
  • Θα ενδυναμώσει, με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, τις δημόσιες δομές υγείας που μαραζώνουν, καθώς έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με πολιτικές εγκατάλειψης από την κυβέρνηση;
  • Θα στηρίξει με προσωπικό και υποδομές, όπως η δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης, το Κέντρο Υγείας – Πρίνου Θάσου, ανακουφίζοντας από την ταλαιπωρία δεκάδες ασθενείς που πηγαινοέρχονται καθημερινά από το νησί στην Καβάλα για τις ανάγκες τους;
  • Θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διάθεση σε 24ωρη βάση ταχύπλοου σκάφους του ΕΚΑΒ -προεκλογική δέσμευση των βουλευτών της Ν.Δ- για την γρήγορη και ασφαλή διακομιδή των ασθενών από το ΚΥ Πρίνου στο Νοσοκομείο Καβάλας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

  1. Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
  2. Ξανθόπουλος Θεόφιλος
  3. Ακρίτα Έλενα
  4. Αποστολάκης Ευάγγελος
  5. Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
  6. Βέττα Καλλιόπη
  7. Γαβρήλος Γιώργος
  8. Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
  9. Ζαμπάρας Μιλτιάδης
  10. Ηλιόπουλος Όθων
  11. Θρασκιά Ουρανία  (Ράνια)
  12. Καραμέρος Γεώργιος
  13. Κοντοτόλη Μαρίνα
  14. Μάλαμα Κυριακή
  15. Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
  16. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  17. Μπάρκας Κωσταντίνος
  18. Νοτοπούλου Κατερίνα
  19. Παππάς Πέτρος
  20. Παπαηλιού Γεώργιος
  21. Πούλου Παναγιού
  22. Τζάκρη Θεοδώρα
  23. Χρηστίδου Ραλλία

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 μήνα πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Τη μεγαλύτερη ντροπή στα 106 χρόνια της ιστορίας μας φέτος δεν θα τη γλιτώσουμε

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

16η αγωνιστική της Α’ ΕΠΣΔ 2023-2024

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Βρέθηκε σορός ηλικιωμένου σε χωράφι στην Καλή Βρύση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κρίνουμε απαράδεκτο το καθεστώς δυνητικής αργίας Γενικής Ιατρού

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Ολοταχώς για το τοπικό η ΔΟΞΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Προσκυνηματική εκδρομή στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ τον Μάιο

Εκπαιδευτικά2 ημέρες πριν

Αντάμωμα σχολείων και Πολιτισμών στις 19 Απριλίου 2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά3 ημέρες πριν

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί έχει τον νου του στα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά3 ημέρες πριν

5ο Δημ. Σχολείο Δράμας: Η θρεπτική αξία του Σαρακοστιανού τραπεζιού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Πίνακας διημερεύσεων διανυκτερεύσεων 16-30 Απριλίου 2024

Πολιτιστικά2 εβδομάδες πριν

Μαρία Κιόρτεβε: “Ηχηρή Σιωπή” το Σάββατο 06 Απριλίου 2024 στις 19:00

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Κ.Α.Ο.Δ.- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Το Σάββατο στις 17:00 ΑΠΚ Κραχτίδη η πρεμιέρα των Play Out

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Χρηστικά3 εβδομάδες πριν

Cavalieri Assyrtiko ’23 Η νέα εσοδεία της οινοποιίας NICO LAZARIDI!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ήταν ένας απελευθερωτικός αγώνας. Δεν ήταν αγώνας συμφερόντων. Δεν ήταν αγώνας για την ύλη.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

1ο Βραβείο πήρε η σχολική εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας σε διεθνή διαγωνισμό

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και Νερού

Πολιτιστικά4 εβδομάδες πριν

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών