Η πρωτοβουλία βραβεύτηκε στο πλαίσιο των Education Leaders Awards 2022, με το βραβείο Gold στην κατηγορία “Εκπαιδευτικές Virtual ή Φυσικές Επισκέψεις & Βιωματική Μάθηση”
Στις αρχές του 20ου αιώνα στην περιοχή των Βαλκανίων συμβαίνουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Άνθρωποι που έχουν ριζώσει για αιώνες σε διάφορες χώρες, υποχρεώνονται να φύγουν, καθώς ο άνεμος του εθνικισμού και της συγκρότησης κρατών με βάση «ένα έθνος, μία γλώσσα, ένας πολιτισμός», δεν αφήνουν περιθώρια για την ύπαρξη και ευημερία εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στα σύγχρονα βαλκανικά κράτη.
Οι Έλληνες που βρίσκονται διάσπαρτοι στη Βουλγαρία και την Τουρκία παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς υπό διαφορετικές συνθήκες, είτε οργανωμένα, είτε υπό την απειλή χρήσης βίας.
Πάνω από 1.000.000 άνθρωποι εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στη Δράμα αρχικά οι πρόσφυγες διαμένουν πρόχειρα σε σκηνές και παραπήγματα μέσα στην πόλη. Από το 1924 όμως και ως το τέλος της δεκαετίας του ΄30 κατασκευάζονται προσφυγικές κατοικίες οργανωμένες σε συνοικισμούς αλλάζοντας οικιστικά και δημογραφικά την πόλη. Ένας από αυτούς είναι ο προσφυγικός συνοικισμός των Κρατικών, που επεκτείνει τα ανατολικά όρια της πόλης. (Φωτογραφία: Εγκατάλειψη Ανατολικής Θράκης. Πηγή: Ημερολόγιο 2018 της Μητρόπολης Δράμας)
Το εκπαιδευτικό σχέδιο του 3ου Γυμνασίου Δράμας
Το εκπαιδευτικό σχέδιο που αναλύεται στο παρόν ιστολόγιο, υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού δικτύου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός είναι ο Στέλιος Λαζαρίδης και συμμετέχει η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Παρασκευά. Οι εφαρμογές γεωπληροφορικής έχουν υλοποιηθεί από τον Μαλκάκη Ευάγγελο (Ειδικός Γεωπληροφορικής-Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας).
Η πρωτοβουλία είναι μία εκπαιδευτική δραστηριότητα για τον Προσφυγικό Συνοικισμό των Κρατικών Δράμας. Η κύρια καινοτομία της είναι ότι λειτουργεί με ιστολόγιο ιστορίας με χάρτες (Story map), με ειδικές εφαρμογές διαδικτυακού GIS (Web GIS) και τις ενεργές ψηφιακές φόρμες συμπλήρωσης. Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει ελεύθερη ανοικτή πρόσβαση.
Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μία εκπαιδευτική διαδρομή μέσα από τις συνεντεύξεις κατοίκων κατά μήκος του Συνοικισμού. Άτομα και ομάδες μπορούν να περιηγηθούν στη διαδρομή αυτή τόσο διαδικτυακά, όσο και επί τόπου χρησιμοποιώντας μέσω των κινητών τηλεφώνων ψηφιακές εφαρμογές για την περιήγηση και αναζήτηση σημείων ενδιαφέροντος.
Το εκπαιδευτικό σχέδιο που προτείνουμε μπορεί λοιπόν να υλοποιηθεί είτε εντός του σχολείου μέσω υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, είτε επί τόπου ως μια υπαίθρια δραστηριότητα αναζήτησης των βίντεο των κατοίκων στη διαδρομή που έχει δημιουργηθεί μέσω ειδικών γεωεφαρμογών σε κινητές συσκευές.
Βράβευση των μαθητών του Λυκείου Κ. Νευροκοπίου από τον Πρόεδρο της Βουλής για τη συλλογή υπογραφών για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, αποδεχόμενος την πρωτοβουλία της βουλευτού Δράμας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χαράς Κεφαλίδου, βράβευσε σήμερα τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας για τη δημιουργία ιστοσελίδας συλλογής υπογραφών για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε μια δράση με σύνθημα «Μπορούμε να γίνουμε πολλοί», με την οποία καλούν όλα τα σχολεία να συμβάλουν στην προσπάθεια επανένωσης του σπουδαίου μνημείου, όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Ο κ. Τασούλας, συγχαίροντας τους 21 μαθητές που εκπροσώπησαν το Λύκειο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να πετύχουμε την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η δημοσιότητα. Η πρωτοβουλία σας προστίθεται σε πολλές άλλες κρατικές και ιδιωτικές προσπάθειες. Η πίεση που ασκείται στην Αγγλία δεν είναι ούτε νομικής ούτε πολιτικής τάξεως, είναι ηθικής τάξεως και κάποια στιγμή, που θα αισθανθούν ότι αυτή η πίεση είναι αφόρητη, θα δημιουργηθεί ένας λόγος, που θα τον στηρίξουν, και τα Μάρμαρα θα επιστραφούν. Είμαστε σε αυτή τη φάση που χτίζεται σιγά σιγά η ώρα που η ιδέα θα γίνει ακαταμάχητη και εσείς έχετε συμβάλει στο να γίνει ακαταμάχητη αυτή η ιδέα.»
Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι επειδή τα Γλυπτά είναι ακρωτηριασμένα, η επανένωσή τους δεν απειλεί τα Μουσεία που φιλοξενούν αυτούσια έργα τέχνης από άλλες περιοχές.
Ο διευθυντής του Λυκείου Κ. Νευροκοπίου κ. Αν. Μωυσιάδης παρέδωσε στον Πρόεδρο το ηλεκτρονικό αρχείο με τις 6.000 υπογραφές από μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα, και ενημέρωσε για επαφές που γίνονται με στόχο τη συνεργασία με εκπαιδευτικές δομές στη Μεγάλη Βρετανία που αναπτύσσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Στην βράβευση των μαθητών παρέστησαν ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο βουλευτής Β 1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών της ΝΔ κ. Δημήτρης Καιρίδης, που έλκει την καταγωγή του από τη Δράμα.
Οι 21 μαθητές και οι 3 συνοδοί εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στη συνέχεια στην Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά».
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Βουλής των Ελλήνων για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, τίμησε την εικαστικό κ. Πηνελόπη Βλαχογιάννη για τη δωρεά προς την ελληνική Βουλή του ψηφιακού εικαστικού έργου της με τίτλο “The Missing One“, που απεικονίζει κεφαλή Καρυάτιδας μέσα από τα χρώματα της θάλασσας και του ελληνικού ουρανού. Το ψηφιακό έργο θα αναπαραχθεί σε αντικείμενα που θα προσφέρονται από τη Βουλή των Ελλήνων ως εθιμοτυπικό δώρο εντός και εκτός Ελλάδας.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
Για αυτά τα Μάρμαρα πολεμήσαμε…
Yποδοχή στη Βουλή μαθητριών, μαθητών και καθηγητών του Γενικού Λυκείου Νευροκοπίου
Υποδεχθήκαμε σήμερα στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία της συναδέλφου κας Χαράς Κεφαλίδου, τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους συνοδούς καθηγητές του Γενικού Λυκείου Νευροκοπίου. Αφορμή ήταν η πρωτοβουλία των μαθητών να δημιουργήσουν ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βουλής, κυρίως δε στην έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ο δε Πρόεδρος της Βουλής κος Κ. Τασούλας υποδέχθηκε τα παιδιά στον Εντευκτήριο, όπου και τους συνεχάρη και τους βράβευσε για την εξαιρετική πρωτοβουλία.
Καμαρώνουμε για τη δημιουργικότητα των παιδιών, που με τη βοήθεια των καθηγητών τους, με πρωτότυπους & ευρηματικούς τρόπους ανέδειξαν το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα και συνεισέφεραν, με τον τρόπο τους, στη δημιουργία ενός ισχυρού αιτήματος, που σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή τους.
Η Διεύθυνση, το προσωπικό, οι εκπαιδευτές και οι σπουδαστές του Δ.Ι.Ε.Κ. Δράμας διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων, αφιερωμένες στην καμπάνια εγγραφών για το έτος 2022-23. Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιήσουμε το Αποχαιρετιστήριο πάρτι μας.
Οι ζαχαροπλάστες μας έχουν ετοιμάσει καταπληκτικά αλμυρά και γλυκά κεράσματα.
Οι τεχνικοί τουριστικών επιχειρήσεων θα φτιάξουν εκείνη την ώρα υπέροχα κοκτέιλ.
Θα έχουμε και μουσική. Η επίσημη έναρξη θα είναι στις 5μμ. Είστε καλεσμένοι όλοι σας!!!
Ήδη στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν ενταχθεί οι εξής 7 ειδικότητες μας, για τις οποίες οι εγγραφές θα γίνονται το Σεπτέμβριο και στη σχολή μας (μπορείτε να δείτε και τη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα μας, μας https://iek-dramas.dra.sch.gr/?p=1923):
Στο πλαίσιο συμμετοχής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας στο πρόγραμμα Erasmus+/Δράση ΚΑ227 για το σχολικό έτος 2021-2023, με τίτλο: «Kreatywnewibracje/CreativeVibs» και κωδικό αριθμό: «2020-1-PL01-KA227-SCH-095251» διεξήχθη η τρίτη κινητικότητα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Δράμα από 09/05/2022 έως και 13/05/2022 με χώρες συμμετοχής την Πολωνία, την Ιταλία, την Κροατία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Η πόλη μας φιλοξένησε 30 μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα παραπάνω κράτη για οκτώ ημέρες. Το θέμα κάθε ανταλλαγής είναι μια διαφορετική μορφή τέχνης όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, η φωτογραφία, η μουσική και ο χορός. Θέμα του προγράμματος στη Δράμα ήταν ο κινηματογράφος-οι ταινίες μικρού μήκους.
Κατά την τελετή υποδοχής οι μαθητές όλων των χωρών του προγράμματος παρουσίασαν την πόλη τους, το σχολείο τους καθώς και δύο βιντεοσκοπημένους παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας χόρεψαν «Συρτάκι» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και το «Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη» ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές με την πολύτιμη συνδρομή του Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος».
Κατά την τελετή καλωσορίσματος οργανώθηκε ένα παραδοσιακό μουσικοχορευτικό γλέντι στο προαύλιο του σχολείου με ποικιλία τοπικών εδεσμάτων, που προσέφεραν οι γονείς των μαθητών του προγράμματος Erasmus και τοπικούς οίνους προσφορά των οινοποιείων “Κτήμα Παυλίδη”, “Κτήμα OENOPS Ν. Καρατζά”, “Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη”, “Κτήμα Οινογένεσις” και “Κτήμα Μανωλεσάκη”. Την βραδιά πλαισίωσε μουσικά ο Μιχάλης Μουρβετίδης με την ορχήστρα 7/8 και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος». Χορηγός επικοινωνίας της βραδιάς ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός STAR Βορείου Ελλάδος.
Πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπως η παρακολούθηση ενός digital master class με εισηγητή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιάννη Σακαρίδη στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας με θέμα την δημιουργία και παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Επιπλέον οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βραβευμένες και μη ταινίες μικρού μήκους που παραχωρήθηκαν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος Cinematherapy, προβλήθηκε μια ταινία της επιλογής των μαθητών του προγράμματος και παράλληλα ακολούθησε συζήτηση με την ψυχοθεραπεύτρια κα. Ντενίς Νικολάκου στην αγγλική γλώσσα. Για όλες τις παραπάνω δράσεις ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Δεμερτζή Γεώργιο, την κα Καβάκα Ελευθερία και την κα. Κωνσταντινίδου Βίκυ.
Το τελικό “παραδοτέο” της 3ης κινητικότητας αποτέλεσε η δημιουργία τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους με θέμα το σχολικό εκφοβισμό όπου οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες υπό την καθοδήγηση του film maker κ. Αργύρη Βαλασιάδη.
Όλοι οι εταίροι περιηγήθηκαν στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα βυζαντινά μνημεία της πόλης, θαύμασαν την περιοχή των Πηγών της Αγίας Βαρβάρας και τις καπναποθήκες που την περιβάλλουν και δημιούργησαν το δικό τους καλλιτέχνημα fusing στο Κ. Νεότητας Δράμας με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας. Δέσποινας Παρασίδου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους επισκέφτηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου, τον Λευκό Πύργο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής επίσκεψης στην περιοχή μας ξεναγήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο και αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και επισκέφθηκαν το κάστρο και την περιοχή της Παναγίας στην Καβάλα. Επιπλέον ξεναγήθηκαν στο Σπήλαιο της Αλιστράτης και στο Φαράγγι της Πετρούσας.
Η εβδομάδα έκλεισε με την παρουσίαση των τελικών εργασιών των μαθητών του προγράμματος, το αποχαιρετιστήριο δείπνο και την απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής.
Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και 22 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας με θέμα: φωτογραφία και stop animation.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ο Διευθυντής κ. Σαλής Αναστάσιος, η Συντονίστρια του Προγράμματος κ. Κετσετσίδου Θεοδώρα και οι καθηγήτριες Φωτιάδου Κυριακή, Χούσανλη Αικατερίνη, Γιάγκου Αικατερίνη, Γιαγκιόζη Ευσταθία και Χατζηεσέ Ευμορφία και είκοσι δύο (22) μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.
Συνοδευτικά Βίντεο
“Shaping creativity through film” – Τελικό παραδοτέο 3ης κινητικότητας στη Δράμα
Στιγμιότυπα από την 3ηκινητικότητα στη Δράμα
Συρτάκι από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας
Τοπικός παραδοσιακός χορός Δράμας – Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη
Αυτή η λειτουργία επιτρέπει σε άτομα με επιληψία να χρησιμοποιούν τον ιστότοπο με ασφάλεια, εξαλείφοντας τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων που προκύπτουν από κινούμενα σχέδια ή κείμενα και εικόνες που αναβοσβήνουν και επικίνδυνους συνδυασμούς χρωμάτων.
Λειτουργία με προβλήματα όρασης
Βελτιώνει τα γραφικά του ιστότοπου
Αυτή η λειτουργία προσαρμόζει τον ιστότοπο για την ευκολία των χρηστών με προβλήματα όρασης, όπως Πρεσβυωπία, Απώλεια περιφερειακής όρασης, καταρράκτη, γλαύκωμα και άλλα.
Λειτουργία με γνωστικές διαταραχές
Βοηθά στην εστίαση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο
Αυτή η λειτουργία παρέχει διάφορες βοηθητικές επιλογές για να βοηθήσει τους χρήστες με γνωστικές διαταραχές, όπως η δυσλεξία, αυτισμό, CVA και άλλα, να εστιάσουν πιο εύκολα στα βασικά στοιχεία του ιστότοπου.
Φιλική λειτουργία ADHD
Μειώνει τους περισπασμούς και βελτιώνει την εστίαση
Αυτή η λειτουργία βοηθά τους χρήστες με διαταραχές ADHD και νευροαναπτυξιακές διαταραχές να διαβάζουν, να περιηγούνται και να εστιάζουν στα κύρια στοιχεία του ιστότοπου πιο εύκολα, μειώνοντας σημαντικά τους περισπασμούς.
Λειτουργία τύφλωσης
Επιτρέπει τη χρήση του ιστότοπου με το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης
Αυτή η λειτουργία διαμορφώνει τον ιστότοπο ώστε να είναι συμβατός με αναγνώστες οθόνης όπως JAWS, NVDA, VoiceOver και TalkBack. Το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης είναι λογισμικό για τυφλούς χρήστες που είναι εγκατεστημένο σε υπολογιστή και smartphone και οι ιστότοποι πρέπει να είναι συμβατοί με αυτόν.
Διαδικτυακό λεξικό
Ευανάγνωστη εμπειρία
Μέγεθος περιεχομένου
Καθορισμένο
Μεγεθυντικός φακός
Αναγνώσιμη γραμματοσειρά
Φιλικό στη δυσλεξία
Επισήμανση τίτλων
Επισήμανση συνδέσμων
Μέγεθος γραμματοσειράς
Καθορισμένο
Ύψος γραμμής
Καθορισμένο
Απόσταση γραμμάτων
Καθορισμένο
Αριστερή στοίχιση
Στοίχιση στο κέντρο
Δεξιά στοίχιση
Οπτική εμπειρία
Σκοτεινή αντίθεση
Φωτεινή αντίθεση
Ασπρόμαυρο:
Υψηλή αντίθεση
Υψηλός κορεσμός
Χαμηλός κορεσμός
Προσαρμογή χρωμάτων κειμένου
Προσαρμογή χρωμάτων τίτλου
Προσαρμογή χρωμάτων φόντου
Εύκολος προσανατολισμός
Σίγαση ήχων
Απόκρυψη εικόνων
Εικονικό πληκτρολόγιο
Οδηγός ανάγνωσης
Διακοπή κίνησης
Μάσκα ανάγνωσης
Επισήμανση
Εστίαση
Μεγάλος μαύρος δρομέας
Μεγάλος λευκός δρομέας
Πλήκτρα πλοήγησης
Προσβασιμότητα
godrama.gr
28 June 2022
Οδηγίες χρήσης
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Διαδίκτυο πρέπει να είναι διαθέσιμο και προσιτό σε όλους και δεσμευόμαστε να παρέχουμε έναν ιστότοπο που να είναι προσβάσιμος στο ευρύτερο δυνατό κοινό, ανεξάρτητα από την περίσταση και την ικανότητα.Για να το επιτύχουμε αυτό, στοχεύουμε να τηρούμε όσο το δυνατόν αυστηρότερα τις Οδηγίες προσβασιμότητας περιεχομένου Ιστού του Παγκόσμιου Ιστού (W3C) 2.1 (WCAG 2.1) σε επίπεδο AA.
Αυτές οι οδηγίες εξηγούν πώς να κάνετε το περιεχόμενο ιστού προσβάσιμο σε άτομα με ένα ευρύ φάσμα αναπηριών. Η συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες μας βοηθά να διασφαλίσουμε ότι ο ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε όλα τα άτομα: τυφλοί, άτομα με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, γνωστικές διαταραχές και πολλά άλλα.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες που προορίζονται να τον κάνουν όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή. Χρησιμοποιούμε μια διεπαφή προσβασιμότητας που επιτρέπει σε άτομα με συγκεκριμένα αναπηρίες να προσαρμόσουν το περιβάλλον εργασίας χρήστη του ιστότοπου (περιβάλλον εργασίας χρήστη) και να το σχεδιάσουν στις προσωπικές τους ανάγκες.
Επιπλέον, tο GoDrama χρησιμοποιεί μια εφαρμογή που βασίζεται σε AI που εκτελείται στο παρασκήνιο και βελτιστοποιεί συνεχώς το επίπεδο προσβασιμότητας. Αυτή η εφαρμογή αποκαθιστά το HTML του ιστότοπου, προσαρμόζει τη λειτουργικότητα και τη συμπεριφορά του για προγράμματα ανάγνωσης οθόνης που χρησιμοποιούν οι τυφλοί χρήστες και για λειτουργίες πληκτρολογίου που χρησιμοποιούνται από άτομα με κινητικά προβλήματα.
Εάν εντοπίσατε κάποια δυσλειτουργία ή έχετε ιδέες για βελτίωση, θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους χειριστές του ιστότοπου χρησιμοποιώντας το ακόλουθο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Ανάγνωση οθόνης και πλοήγηση πληκτρολογίου
Το GoDrama εφαρμόζει την τεχνική των χαρακτηριστικών ARIA (Accessible Rich Internet Applications), παράλληλα με διάφορες αλλαγές συμπεριφοράς, για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες με προβλήματα όρασης που επισκέπτονται με αναγνώστες οθόνης είναι σε θέση να διαβάσουν, να κατανοήσουν και να απολαύσουν τις λειτουργίες του GoDrama.
Μόλις ένας χρήστης με πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης εισέλθει στο GoDrama, λαμβάνει αμέσως ένα μήνυμα για να εισέλθει στο Προφίλ αναγνώστη οθόνης, ώστε να μπορεί να περιηγηθεί αποτελεσματικά.
Δείτε πώς το GoDrama καλύπτει τις πιο σημαντικές απαιτήσεις.
Βελτιστοποίηση προγράμματος ανάγνωσης οθόνης:
Εκτελούμε μια διαδικασία παρασκηνίου που μαθαίνει τα στοιχεία του ιστότοπου από πάνω προς τα κάτω, για να διασφαλιστεί η συνεχής συμμόρφωση ακόμη και κατά την ενημέρωση του ιστότοπου.
Σε αυτήν τη διαδικασία, παρέχουμε στους αναγνώστες οθόνης σημαντικά δεδομένα χρησιμοποιώντας το σύνολο χαρακτηριστικών ARIA.
Για παράδειγμα,
παρέχουμε ακριβείς ετικέτες φόρμας,
περιγραφές για εικονίδια με δυνατότητα δράσης (εικονίδια κοινωνικών μέσων, εικονίδια αναζήτησης, εικονίδια καλαθιού κ.λπ.)
καθοδήγηση επικύρωσης για εισαγωγή φόρμας ρόλοι στοιχείων όπως κουμπιά, μενού, τρόποι διαλόγου (αναδυόμενα παράθυρα), και άλλοι.
Επιπλέον, η διαδικασία φόντου σαρώνει όλες τις εικόνες του ιστότοπου και παρέχει μια ακριβή και ουσιαστική περιγραφή που βασίζεται στην αναγνώριση αντικειμένου εικόνας ως ετικέτα ALT (εναλλακτικό κείμενο) για εικόνες που δεν περιγράφονται. Θα εξάγει επίσης κείμενα που είναι ενσωματωμένα στην εικόνα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία OCR (οπτική αναγνώριση χαρακτήρων).
Για να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις ανάγνωσης οθόνης ανά πάσα στιγμή, οι χρήστες πρέπει να πατήσουν μόνο το συνδυασμό πληκτρολογίου Alt+1. Οι χρήστες αναγνώστη οθόνης λαμβάνουν επίσης αυτόματες ανακοινώσεις για να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία ανάγνωσης οθόνης μόλις μπουν στον ιστότοπο.
Αυτές οι προσαρμογές είναι συμβατές με όλους τους δημοφιλείς αναγνώστες οθόνης, συμπεριλαμβανομένων των JAWS και NVDA.
Βελτιστοποίηση πλοήγησης πληκτρολογίου:
Η διαδικασία παρασκηνίου προσαρμόζει επίσης το HTML του ιστότοπου και προσθέτει διάφορες συμπεριφορές χρησιμοποιώντας κώδικα JavaScript για να κάνει τον ιστότοπο λειτουργικό από το πληκτρολόγιο.
Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα
πλοήγηση στον ιστότοπο χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα Tab και Shift + Tab,
χειρισμό αναπτυσσόμενων μενού με τα πλήκτρα βέλους,
κλείσιμο με Esc,
κουμπιά ενεργοποίησης και συνδέσμους χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Enter,
πλοήγηση μεταξύ στοιχείων επιλογής (radio) και πλαισίου ελέγχου χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους και συμπληρώστε τα με το πλήκτρο διαστήματος ή Enter.
Επιπλέον, οι χρήστες πληκτρολογίου θα βρουν μενού γρήγορης πλοήγησης και παράλειψης περιεχομένου, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στο Alt + 1 ή ως τα πρώτα στοιχεία του ιστότοπου κατά την πλοήγηση με το πληκτρολόγιο.
Η διαδικασία φόντου χειρίζεται επίσης τα αναδυόμενα αναδυόμενα παράθυρα μετακινώντας την εστίαση του πληκτρολογίου προς αυτά αμέσως μόλις εμφανιστούν και δεν επιτρέπει την εστίαση να μετακινηθεί έξω από αυτήν.
Οι χρήστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν συντομεύσεις όπως "M" (μενού), "H" (επικεφαλίδες), "F" (φόρμες), "B" (κουμπιά) και "G" (γραφικά) για να μεταβούν σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Προφίλ ατόμων με ειδικές ικανότητες που υποστηρίζονται στον ιστότοπο μας
Ασφαλής λειτουργία επιληψίας: Αυτό το προφίλ επιτρέπει σε άτομα με επιληψία να χρησιμοποιούν τον ιστότοπο με ασφάλεια, εξαλείφοντας τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων που προκύπτουν από κινούμενες εικόνες, εικόνες ή κείμενα που αναβοσβήνουν και επικίνδυνους συνδυασμούς χρωμάτων.
Λειτουργία με προβλήματα όρασης: Αυτή η λειτουργία προσαρμόζει τον ιστότοπο για την ευκολία των χρηστών με προβλήματα όρασης, όπως Πρεσβυωπία, Απώλεια περιφερειακής όρασης, καταρράκτη, γλαύκωμα και άλλα.
Λειτουργία με γνωστικές διαταραχές: Αυτή η λειτουργία παρέχει διαφορετικές βοηθητικές επιλογές για να βοηθήσει τους χρήστες με γνωστικές διαταραχές, όπως η δυσλεξία, ο αυτισμός, το CVA και άλλοι, να εστιάσουν πιο εύκολα στα βασικά στοιχεία του ιστότοπου.
Λειτουργία φιλική ADHD: Αυτή η λειτουργία βοηθά τους χρήστες με ADHD και νευροαναπτυξιακές διαταραχές να διαβάζουν, να περιηγούνται και να εστιάζουν πιο εύκολα στα κύρια στοιχεία του ιστότοπου, μειώνοντας σημαντικά τις περισπασμούς.
Λειτουργία τύφλωσης: Αυτή η λειτουργία διαμορφώνει τον ιστότοπο ώστε να είναι συμβατός με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης όπως JAWS, NVDA, VoiceOver και TalkBack. Το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης είναι λογισμικό για τυφλούς χρήστες που είναι εγκατεστημένο σε υπολογιστή και smartphone και οι ιστότοποι πρέπει να είναι συμβατοί με αυτόν.
Προφίλ πλοήγησης πληκτρολογίου (Motor-Impaired): Αυτό το προφίλ επιτρέπει σε άτομα με κινητικά προβλήματα να χειρίζονται τον ιστότοπο χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα Tab, Shift + Tab και τα πλήκτρα Enter. Οι χρήστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν συντομεύσεις όπως "M" (μενού), "H" (επικεφαλίδες), "F" (φόρμες), "B" (κουμπιά) και "G" (γραφικά) για να μεταβούν σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Πρόσθετες ρυθμίσεις διεπαφής χρήστη, σχεδιασμού και αναγνωσιμότητας
Προσαρμογές γραμματοσειράς - οι χρήστες, μπορούν να αυξήσουν και να μειώσουν το μέγεθός τους, να αλλάξουν την οικογένεια (τύπος), να προσαρμόσουν το διάστημα, την ευθυγράμμιση, το ύψος γραμμής και άλλα.
Ρυθμίσεις χρώματος - οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν διάφορα προφίλ αντίθεσης χρώματος, όπως φως, σκούρο, ανεστραμμένο και μονόχρωμο. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν χρωματικούς συνδυασμούς τίτλων, κειμένων και φόντου, με πάνω από 7 διαφορετικές επιλογές χρωματισμού.
Κίνηση - οι επιληπτικοί χρήστες μπορούν να σταματήσουν όλες τις κινούμενες εικόνες με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα κινούμενα σχέδια που ελέγχονται από τη διεπαφή περιλαμβάνουν βίντεο, GIF και μεταβάσεις CSS που αναβοσβήνουν.
Επισήμανση περιεχομένου - οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να τονίσουν σημαντικά στοιχεία, όπως συνδέσμους και τίτλους. Μπορούν επίσης να επιλέξουν την επισήμανση εστιασμένων ή αιωρημένων στοιχείων μόνο.
Σίγαση ήχου - οι χρήστες με συσκευές ακοής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους ή άλλα προβλήματα λόγω της αυτόματης αναπαραγωγής ήχου. Αυτή η επιλογή επιτρέπει στους χρήστες να θέσουν σε σίγαση ολόκληρο τον ιστότοπο αμέσως.
Γνωστικές διαταραχές - χρησιμοποιούμε μια μηχανή αναζήτησης που συνδέεται με τη Βικιπαίδεια και το Βικιλεξικό, επιτρέποντας σε άτομα με γνωστικές διαταραχές να αποκρυπτογραφήσουν τις έννοιες των φράσεων, των αρχικών, της αργκό και άλλων.
Πρόσθετες λειτουργίες - παρέχουμε στους χρήστες την επιλογή αλλαγής χρώματος και μεγέθους δρομέα, χρήση τρόπου εκτύπωσης, ενεργοποίησης εικονικού πληκτρολογίου και πολλών άλλων λειτουργιών.
Συμβατότητα με προγράμματα περιήγησης και υποστηρικτική τεχνολογία
Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε την ευρύτερη δυνατή γκάμα προγραμμάτων περιήγησης και υποστηρικτικών τεχνολογιών, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να επιλέξουν τα καλύτερα εργαλεία για αυτούς, με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Επομένως, έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όλα τα μεγάλα συστήματα που αποτελούν πάνω από το 95% του μεριδίου αγοράς των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera και Microsoft Edge, JAWS και NVDA (αναγνώστες οθόνης), και τα δύο για Windows και για χρήστες MAC.
Σημειώσεις, σχόλια και ανατροφοδότηση
Παρά τις προσπάθειές μας για να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να προσαρμόσει τον ιστότοπο στις ανάγκες του, ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη σελίδες ή ενότητες που δεν είναι πλήρως προσβάσιμες, βρίσκονται στη διαδικασία να γίνουν προσβάσιμες ή δεν διαθέτουν επαρκή τεχνολογική λύση για να είναι προσβάσιμες.
Ωστόσο, βελτιώνουμε συνεχώς την προσβασιμότητα μας, προσθέτοντας, ενημερώνοντας και βελτιώνοντας τις επιλογές και τα χαρακτηριστικά του, αναπτύσσοντας και υιοθετώντας νέες τεχνολογίες.
Όλα αυτά προορίζονται να επιτύχουν το βέλτιστο επίπεδο προσβασιμότητας, μετά τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Για οποιαδήποτε βοήθεια, επικοινωνήστε με τη διεύθυνση