4η Αποκεντρωμένη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής & Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) με συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Δράμας.
Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου το Επιμελητήριο Δράμας συνδιοργάνωσε με την Διεύθυνση Περιφερειακής & Αστικής πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) την 4η αποκεντρωμένη συνεδρίαση για τις διασυνοριακές περιοχές. Τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Η ενίσχυση της ανάπτυξης και της συνοχής σε Ευρωπαϊκές Διασυνοριακές Περιοχές (Boosting Growth and Cohesion in EU Border Regions). Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να παρουσιαστούν εργαλεία και πρακτικές επιτυχούς συνεργασίας των περιοχών σε διασυνοριακές ζώνες αλλά και να υπογραμμιστεί η σημασία των περιοχών αυτών για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών σε γειτνίαση.
Την συνεδρίαση άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της προσβασιμότητας στην περιοχή μας, σχετικά με την κατασκευή του διευρωπαϊκού άξονα Ε61 όπως αυτός έχει σχεδιαστεί σε επίπεδο ΕΕ. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επίσης αναφέρθηκε σε ζητήματα της παραοικονομίας και του παραεμπορίου στις πύλες εισόδου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ καθώς και την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας για την πάταξη του φαινομένου.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δημήτριος Αυλωνίτης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο προς όλες τις κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του εισαγόμενου παραεμπορίου από την Βουλγαρία καθώς και στην συνεργασία με την περιφέρεια ΑΜ-Θ και τους φορείς. Εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ κ. Νικόλαος Εξαδάκτυλος.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. Μιλέν Ομπρετένοφ, Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμμάτων INTERREG του Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Βουλγαρίας ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα που αφορούν τις περιοχές των συνόρων της Βουλγαρίας.
Η επικεφαλής της DG REGIO κα Nathalie Verschelde κύρια ομιλήτρια αναφέρθηκε στον δρόμο που έχει χαράξει η ΕΕ και την πολιτική στις συνοριακές περιοχές, με στόχο την εφαρμογή καλών πρακτικών που ενισχύουν την ανάπτυξη και την συνοχή.
Επίσης ομιλητές ήταν : ο κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής που παρουσίασε το πρόγραμμα Medicinet II που αφορά την συνεργασία για την Υγεία στα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας, η Γενική Επιθεωρητής Εκτάκτων Αναγκών της Ρουμανίας κα Corina Marcian με θέμα την Συνεργασία Διάσωσης Έκτακτης Ανάγκης στα σύνορα Βουλγαρίας -Ρουμανίας, η κα Natasha Zarankova, από το Εκκολαπτήριο Επιχειρήσεων του Γκότσε Ντελτσέφ με θέμα την Έξυπνη εξειδίκευση στα σύνορα, Ο κ. Gabriel Cătălin Vlădut, ARIES Oltenia Ρουμανία με θέμα την Συνεργασία για την απασχόληση στα σύνορα Ρουμανίας Βουλγαρίας.
Ακόμη σχετικά με την διακυβέρνηση ομιλητές ήταν :
ο κ. Ricardo Ferreira, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΓΔ Περιφερειακής και Αστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την Χρηματοδότηση & τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διασυνοριακές περιοχές
ο κ. Gyula Ocksay από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Διασυνοριακή Συνεργασία (CESCI) με θέμα τον ρόλο του εθνικού επιπέδου διακυβέρνησης στην Ουγγαρία, η κα Alina Tatarenko από Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα την Ενίσχυση του δυναμικού για τη διασυνοριακή συνεργασία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης , ο κ. Martin Guillermo-Ramirez Γενικός Γραμματέας της ‘Ενωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών (AEBR) με θέμα τις Περιφερειακές σχέσεις που ενθαρρύνουν τη συνεργασία.
Παρουσιάσθηκαν επίσης τα νέα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίλυση προβλημάτων & εμποδίων στα σύνορα (ο μηχανισμός ECBM & EGTC). Ο κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε την Εκτίμηση των επιπτώσεων στις περιοχές από τις εφαρμοσμένες πολιτικές
Τέλος η κα Αγγελική Μπουζιάνη Επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας στην Ελλάδα παρουσίασε τα συμπεράσματα της συνεδρίασης ολοκληρώνοντας μια απόλυτα επιτυχημένη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της DG Regio με φορείς της περιοχής. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε & τον στρατηγικό σχεδιασμό των προγραμμάτων για τη επόμενη προγραμματική περίοδο, με ιδιαίτερη μνεία στους καινούργιους άξονες προτεραιότητας αλλά και στο διευρυμένο πια πίνακα τελικών δικαιούχων, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις διασυνοριακές περιοχές της χώρας.
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις και ερωτήσεις των παρισταμένων και ιδιαίτερα της Δημάρχου Παρανεστίου κ. Αλίκης Σωτηριάδου για τα νερά του ποταμού Νέστου και το Παρθένο Δάσος, όπως και του διευθυντή του φορέα διαχείρισης Δυτικής Ροδόπης κ. Σταύρου Κεχαγιόγου.
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν με εκπροσώπους τους η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και οι Πρόεδροι Πειραία, Πέλλας, Ροδόπης, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Ηλιείας.
Το Επιμελητήριο Δράμας εκφράζει δημόσια την ικανοποίηση του & ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν. Ιδιαίτερα ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, την κα Nathalie Verschelde, τον κ. Ricardo Ferreira για την εμπιστοσύνη τους στο Επιμελητήριο Δράμας να διοργανώσουν από κοινού την σημαντική αυτή συνεδρίαση.
Η Δράμα, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ μετά από αυτή την συνεδρίαση, καταγράφηκε ψηλά στον ευρωπαϊκό χάρτη για τις σημαντικές εκδηλώσεις του 2018, με θέμα τα σύνορα, μαζί με την Κοπενγχάγη (Δανία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), & Μέριντα (Ισπανία).
Τέλος ως Φορέας εκφράζουμε την λύπη μας, για τους αδικαιολογήτως απόντες θεσμικούς, που ενώ είχαν προσκληθεί από την Commission δεν προσήλθαν.
Στέφανος Γεωργιάδης
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας