Connect with us

Πολιτιστικά

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας: “ΕΛΕΝΗ” του Γιάννη Ρίτσου Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 21.00

Published

on

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας φιλοξενεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, την παράσταση «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί για πρώτη φορά Γιάννη Ρίτσο, με τη Βερόνικα Αργέντζη να ερμηνεύει τον ρόλο της Ελένης, στο ομώνυμο εμβληματικό έργο του μεγάλου ποιητή.

Η παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς συνεχίζει το ταξίδι της, σε επιλεγμένες στάσεις ανά την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Η «Ελένη», ένας από τους πιο συγκλονιστικούς γυναικείους μονολόγους, έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2017 στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης και από τότε συνεχίζει το πολύ επιτυχημένο, ονειρικό ταξίδι της σ’ επιλεγμένες στάσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Από τις πιο πρόσφατες, το Ντίσελντορφ όπου έτυχε μεγάλης αποδοχής, με την Deutsche Welle να πραγματοποιεί εκτενές ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για την «εύγλωττη απλότητα» με την οποία ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη, καθώς και το ιστορικό Μπάγκειον, στο πλαίσιο μεγάλου αφιερώματος στο έργο του Δήμου Αβδελιώδη.

Το επόμενο διάστημα, έπειτα από πρόσκληση, θα βρεθεί σε πανεπιστήμια και θέατρα του Βερολίνου, της Λειψίας και άλλων πόλεων της Γερμανίας, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 θα παιχτεί στη Νίκαια της Γαλλίας. Πριν όμως, θα συνεχίσει για λίγες ακόμη παραστάσεις στην Αθήνα.

Ἴσως ἐκεῖ ποὺ κάποιος ἀντιστέκεται χωρὶς ἐλπίδα, ἴσως ἐκεῖ νὰ ἀρχίζει ἡ ἀνθρώπινη ἱστορία, ποῦ λέμε, κ΄ ἡ ὀμορφιὰ τοῦ ἀνθρώπου …

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο Γιάννης Ρίτσος, γράφοντας την «Ελένη», καταθέτει ένα επίκαιρο ποιητικό έργο εθνικής αυτογνωσίας, αναζητώντας την ελευθερία και τη λύτρωση απ’ τα δεσμά μιας κατεστημένης σκέψης, ριζωμένης βαθιά στο παρελθόν, που δεν μας επιτρέπει να δούμε και να ζούμε το ιερό «τώρα».

Μέσα από έναν γκρεμοτσακισμένο, γερασμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και ματαιωμένων ονείρων, στον απόηχο ενός ολέθριου εμφύλιου, αναδύεται το φάσμα της «Ελένης», ολοζώντανο, για να μας αποκαλύψει η ίδια μέσα από ένα νοητό καθρέπτη που βλέπουμε εμάς τους ίδιους, όλες τις αντιφατικές ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις, που επέλεξαν οι Άνθρωποι διαχρονικά για να την κερδίσουν είτε σαν σύμβολο της ελευθερίας, είτε σαν σύμβολο της αιώνιας θεϊκής ομορφιάς.

Ο Ρίτσος με την ιδιοφυή αυτή ελεγεία επιλέγει να μιλήσει ποιητικά, αλλά και ρεαλιστικά, για μια ριζική αλλαγή πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση μιας νέας συνειδητής ταυτότητας, που αναγνωρίζει τη ζωή και την ύπαρξη σαν ένα ανεπανάληπτο θαύμα.

Δήμος Αβδελιώδης

  • Διδασκαλία Ερμηνείας, Σκηνική όψη, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
  • Ένδυμα, μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου
  • Trailers: Φοίβος Αβδελιώδης
  • Φωτογραφίες: Μαρούσα Μαραβέλια
  • Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We will
  • Ερμηνεύει, η Βερόνικα Αργέντζη
  • Φωνή Αφηγητή: Δήμος Αβδελιώδης 

«ΕΛΕΝΗ» του Γιάννη Ρίτσου

Θέατρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 21.00

 Τιμές εισιτηρίων: 10 € Γενική Είσοδος (προπώληση), 15 € Γενική Είσοδος (ταμείο)

Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Continue Reading
Comments

Πολιτιστικά

Πρόσκληση εθελοντών για το 48ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Published

on

By

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 48ο ΔΙΕΘΝΕΣ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Ελάτε να γίνετε μέρος της ιστορίας του 48ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και να ζήσετε την μαγεία του κινηματογράφου από κοντά!

Αν αγαπάς τον κινηματογράφο, αν θέλεις να ζήσεις από κοντά την ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ διεθνούς επιπέδου και να συμβάλεις στην οργάνωση και υλοποίησή του, αυτή είναι η ευκαιρία σου! Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο του κινηματογράφου, και να συμμετάσχουν σε όλες τις πτυχές της μεγάλης αυτής γιορτής της έβδομης τέχνης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το πιο ιστορικό και σημαντικό φεστιβάλ κινηματογράφου της Ελλάδας, συμπληρώνει φέτος τα 48 χρόνια του και για άλλη μια χρονιά καλεί εθελοντές να συμμετάσχουν στην επερχόμενη διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα από τις 8 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2025.

Οι εθελοντές είναι  στήριγμα για το  φεστιβάλ και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επιτυχή του υλοποίηση, από τη φάση της προετοιμασίας μέχρι και την ολοκλήρωσή του. Μέσα από τη συμμετοχή τους, οι εθελοντές αποκτούν πολύτιμη εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες, ενώ παράλληλα γίνονται μέρος μιας μεγάλης κινηματογραφικής κοινότητας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

  • Αιτήσεις γίνονται δεκτές από άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
  • Γνώση ξένης γλώσσας (κατά προτίμηση αγγλικά).
  • Χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πώς να συμμετάσχετε: Καλούμε και φέτος όσους/ες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του 48ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2025.

Επιπλέον πληροφορίες: Σε όλους τους εθελοντές θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για τα έγγραφα υποβολής της αίτησης, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ:  https://www.dramafilmfestival.gr/prosklisi-ethelonton/ ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 25210 47575.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Πέτρος Παρασκευαΐδης

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Continue Reading

Πολιτιστικά

Βράβευση της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΠΟΤΕΛΛΗ

Published

on

By

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ.Λαζαρος Κυριζογλου και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παύλος Κεσόγλου σε συνεργασία με τον Μουσικό Καλλιτεχνικό σύλλογο Ευόσμου ”Φιλομηλα” θα τιμήσουν την ηθοποιό κ. Μελίνα Μποτέλλη για την προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.Κυριακη 9 Μαρτίου ώρα 7μμ.Θεατρο Αλέξης Μινωτής .

Continue Reading

Πολιτιστικά

“Μικρές Ταινίες, Μεγάλα Όνειρα”

Published

on

By

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας υποδέχεται τους μικρούς θεατές!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ανοίγει τις πόρτες του και προσκαλεί τους μαθητές της Δράμας σε μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία! Μέσα από το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα προβολών Μικρές Ταινίες, Μεγάλα Όνειρα, οι μικροί μας φίλοι, ηλικίας 9-12 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους από το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα;
Οι προβολές περιλαμβάνουν επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, που αναδεικνύουν τη δύναμη της εικόνας, της αφήγησης και της φαντασίας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν τη δημιουργική σκέψη και την έκφραση των παιδιών.

Πού και πότε;
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία του κινηματογράφου σε ένα αυθεντικό φεστιβαλικό περιβάλλον.

Πώς μπορούν να συμμετάσχουν τα σχολεία;
Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δράμας καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή λόγω περιορισμένων θέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής εδώ: https://forms.office.com/e/KcdeytUjby

Η προϊσταμένη του Φεστιβάλ κα. Ελευθερία Καβάκα, καθώς και η ομάδα του Φεστιβάλ παραμένει στη διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις στο τηλέφωνο 2521047575 ή στο email info@dramafilmfestival.gr

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας συνεχίζει να φέρνει τη μαγεία του κινηματογράφου πιο κοντά στα παιδιά, καλλιεργώντας την αγάπη για την τέχνη και τη δημιουργικότητα μέσα από τη δύναμη των ταινιών μικρού μήκους.

Continue Reading

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Πέτρος Τσολιάς –  Γενικός Διευθυντής κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ»

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε η Μελίνα Μποτέλλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Βουλευτές, Υπουργοί και Δικαστές. Διακριτές και Αδιάκριτες Εξουσίες !

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Παράταση ρύθμισης οφειλών προς το Δήμος Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Η Kourtidis Group αναγνωρίζεται ως “Great Place to Work” στην Ελλάδα

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Ανοιχτή πρόσκληση για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Τρίτος κύκλος του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δράμα για την Επέτειο της Τραγωδίας στα Τέμπη

Εκπαιδευτικά1 μήνα ago

3ο Γυμνάσιο Δράμας: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο της Θάσου

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας: Αρτοκλασία και κοπή βασιλόπιτας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Υποστήριξη και εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα Μνήμης και Άνοια

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Ξεκίνησε η συμμετοχή ταινιών για το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Προετοιμασία του Σχεδίου Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Από τη Δράμα στα ΟΣΚΑΡ

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών