Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Θ. Ξανθόπουλος για την προστασία εκτάσεων στον Βώλακα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση του βουλευτή Δράμας Θ. Ξανθόπουλου για την ενδεχόμενη τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας συγκεκριμένων εκτάσεων στον Βώλακα με επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων

Καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση όσον αφορά την ενδεχόμενη τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας συγκεκριμένων εκτάσεων στον Βώλακα με επέκταση λατομικών δραστηριοτήτων, στην οποία αντιτίθενται οι κάτοικοι της περιοχής, ζητά με ερώτηση του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος επισημαίνει ότι οι παραπάνω προστατευόμενες εκτάσεις, βρίσκονται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000 και σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα, όπως καταγγέλλουν οι φορείς αυτοδιοίκησης,  φέρεται να έχουν κινηθεί διαδικασίες για αλλαγή του προστατευτικού πλαισίου της συγκεκριμένης περιοχής που απαγορεύει τις λατομικές δραστηριότητες.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην πάνδημη αντίδραση των κατοίκων του Βώλακα σε μια τέτοια προοπτική, η οποία όπως τονίζουν θα επιβαρύνει την υγεία τους και θα βλάψει ανεπανόρθωτα το ήδη βεβαρημένο πλούσιο δασικό περιβάλλον .

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην αλλαγή του προστατευτικού καθεστώτος της περιοχής από λατομικές δραστηριότητες λόγω του κινδύνου πλήρους καταστροφής της προστατευόμενης σήμερα ζώνης, εξέφρασε με απόφασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου ενώ αρνητική φέρεται να είναι και η εισήγηση της τοπικής δασικής αρχής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός, εάν προτίθεται να τροποποιήσει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των συγκεκριμένων περιοχών του Βώλακα και με ποιους τρόπους θα προστατέψει τόσο την υγεία των κατοίκων όσο και το δασικό πλούτο, από τυχόν ανέλεγκτη επέκταση της λατομικής δραστηριότητας.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 Θέμα: «Σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας συγκεκριμένων εκτάσεων στον Βώλακα – Επέκταση λατομικών δραστηριοτήτων».

Με σειρά αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, όπως δημοσιεύθηκαν στα ΦΕΚ 264Δ/2014, 365Δ/2014 και 306Δ/2015 αντίστοιχα, συγκεκριμένες εκτάσεις της περιοχής του Βώλακα, στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, χαρακτηρίστηκαν ως προστατευόμενες.

Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις αυτές, απαγορεύονται, μεταξύ άλλων, στις παραπάνω περιοχές, η ανόρυξη και η εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων, η απόληψη οιουδήποτε ορυκτού προϊόντος και εν γένει η εκτέλεση κάθε συναφούς εργασίας ή η κατασκευή σχετικής εγκαταστάσεως, η ανασκαφή, η επιχωμάτωση, η δειγματοληψία, η έρευνα (για μεταλλευτικούς σκοπούς) και κάθε άλλη ενέργεια που αλλοιώνει γεωμορφικούς σχηματισμούς, καθώς και οι βιομηχανικές δραστηριότητες εν γένει.

Σκοπός των απαγορεύσεων είναι η διατήρηση και προστασία οικοτόπων στην περιοχή σύμφωνα με τις υφιστάμενες κοινοτικές οδηγίες, η περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση του υφισταμένου δάσους μαύρης πεύκης σε περιοχή περίπου 5000 στρεμμάτων και η προστασία των ιδιαιτέρων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής από τις λατομικές εργασίες.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι εκτάσεις που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας βρίσκονται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ωστόσο, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, φαίνεται να έχουν κινηθεί διαδικασίες για την τροποποίηση του παραπάνω καθεστώτος προστασίας των συγκεκριμένων εκτάσεων στον Βώλακα και την μερική «αξιοποίησή» τους μέσω λατομικών – μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Με απόφασή του για το συγκεκριμένο θέμα, το Συμβούλιο της Κοινότητας Βώλακα, εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας, εκτιμώντας ότι η επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή των προστατευόμενων περιοχών.

Μάλιστα όπως τονίζεται, εάν επιτραπούν λατομικές δραστηριότητες στην προστατευόμενη σήμερα έκταση, θα κινδυνεύσει με ανεξέλεγκτη καταστροφή το μοναδικό δάσος με πολύ επιβαρυντικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των κατοίκων.

Για τους λόγους αυτούς, σύσσωμο το Κοινοτικό Συμβούλιο του Βώλακα, διαμήνυσε με την απόφασή του, πως αν δρομολογηθεί τελικά η αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των συγκεκριμένων εκτάσεων θα προβεί σε έντονες και δυναμικές αντιδράσεις μαζί με τους 1.100 κατοίκους του Βώλακα, οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια προοπτική όχι μόνο θα επιβαρύνει την υγεία και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους αλλά θα καταστρέψει τον οικισμό τους, υποχρεώνοντας όλους τους κατοίκους σε αναγκαστική μετακίνηση.

Επιπροσθέτως, και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, με την 107/2020 ομόφωνη απόφασή του δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο και δεν συναινεί σε οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος που, όπως αναφέρει, θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή της προστατευόμενης σήμερα ζώνης με επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων.

Με τα δεδομένα αυτά και επειδή:

  • Η προστασία της οριοθετημένης με τα παραπάνω ΦΕΚ περιοχής στον Βώλακα, είναι επιβεβλημένη αφού αποτελεί το μοναδικό τμήμα δάσους που απέμενε χωρίς λατομική δραστηριότητα σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό.
  • Η λατομική δραστηριότητα στην περιοχή ενισχύει την τοπική και εθνική οικονομία, αλλά δεν μπορεί να γίνεται ανέλεγκτα και χωρίς κανένα όριο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και βλάπτοντας τον μοναδικό δασικό φυσικό πλούτο της.
  • Το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει εκκινήσει η διαδικασία τροποποίησης και αλλαγής του καθεστώτος της προστατευμένης περιοχής στον Βώλακα, στην οποία αντιτίθεται η τοπική δασική υπηρεσία.
  • Είναι σύσσωμη η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής σε κάθε επέκταση λατομικών εργασιών στις εναπομείνασες, προστατευμένες δασικές εκτάσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Προτίθεται  η κυβέρνηση να εκκινήσει διαδικασία τροποποίησης του καθεστώτος προστασίας συγκεκριμένων εκτάσεων του Βώλακα, επιτρέποντας λατομικές δραστηριότητες μέσα σε αυτές;

2.      Πώς θα προστατευθεί η υγεία των κατοίκων από μια αλόγιστη επέκταση λατομικών δραστηριοτήτων σε μια ήδη επιβαρυμένη από λατομικές δραστηριότητες περιοχή;

3.      Με ποιο τρόπο θα αποτραπεί μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή του μοναδικού δασικού πλούτου της περιοχής από ενδεχόμενη επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων;

Ο ερωτών βουλευτής
Ξανθόπουλος Θεόφιλος

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ημερίδα ΔΕΥΑΔ για την παγκόσμια ημέρα νερού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Πέτρος Τσολιάς υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Πέτρος Τσολιάς, Συντονιστής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα είναι στο ψηφοδέλτιο  του κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

“Οι πρώτοι 10 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”

Ο Πρόεδρος του κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ», κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ανακοινώνει τους πρώτους δέκα  (10) υποψήφιους Ευρωβουλευτές του συνδυασμού, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων:

 

  1. Πανταζίδου Όλγα – Συντονίστρια Κεντρικής Μακεδονίας
  2. Βασιλειάδου Όλγα – Ειδική Παιδαγωγός
  3. Μπίκα Γεωργία – Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος
  4. Κούρου Ράνια – Επαγγελματίας
  5. Λάβδας Ελευθέριος – Καθηγητής Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  6. Τσολιάς Πέτρος – Συντονιστής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
  7. Μπίθας Ορέστης – Χημικός Μηχανικός
  8. Γιοβανόπουλος Κωνσταντίνος – Νομικός, Συντονιστής Ημαθίας
  9. Κοσματόπουλος Αθανάσιος – Χειρουργός, τ. Δήμαρχος
  10. Μπέλλος Μιχάλης – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

 

Ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου εύχεται «Καλό Αγώνα για την ΠΑΤΡΙΔΑ και τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ».

Την επόμενη εβδομάδα o κ. Εμφιετζόγλου θα ανακοινώσει τη «δεύτερη» δεκάδα υποψηφίων  ευρωβουλευτών του κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ».

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κλιμάκιο ΓΣΕΕ στο Δήμο Δράμας εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 17 Απριλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τον Δήμο Δράμας επισκέφθηκε σήμερα Κλιμάκιο της ΓΣΕΕ το οποίο βρέθηκε στην πόλη εν όψει της προετοιμασίας της Γενικής Απεργίας την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. Το κλιμάκιο, λόγω απουσίας του Δημάρχου,  υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δ. Αμαραντίδης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Τσακίρης.

Το κλιμάκιο της ΓΣΣΕ αποτελούμενο από τον Γεν. Γρ. ΓΣΕΕ, Ν. Φωτόπουλο, τον Οργανωτικό Γρ. ΓΣΕΕ, Ευ. Μουτάφη, το μέλος της ΓΣΕΕ και Πρ. της Ομοσπονδίας Χειριστών, Ν. Ηλιόπουλο και τον Πρ. Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών ΓΣΕΕ, Απ. Ραπτόπουλο  συνόδευε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γ. Σαβρίδης, και τα μέλη της Διοίκησης Κ. Γεωργιάδης, Δ. Ιωαννίδης και Β. Τσακαλίδου.

Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προετοιμασία, από πλευράς ΓΣΕΕ, της Γενικής Απεργίας την Τετάρτη 17 Απριλίου και την οργάνωση των σχετικών  κινητοποιήσεων. Ζητήθηκε από το Δήμο Δράμας να δηλώσει τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα της ΓΣΕΕ  και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποσταλεί σχετικό ψήφισμα, προκειμένου  να προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

H Δράμα προικίζεται το 2024 με ένα νέο μουσείο φωτογραφικών μηχανών

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Πρόγραμμα για όλα τα Δρώμενα του Δωδεκαημέρου 2024 στην Π.Ε. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Για τον Σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κωνσταντίνος Δ. Μπλούχος: «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ορισμός Αντιδημάρχων Δήμου Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Λουτρά Ελευθερών: Εγκατάλειψη και παρακμή σε μια άλλοτε κραταιά και όμορφη λουτρόπολη

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Στην πρώτη θέση η Πατάτα Κ. Νευροκοπίου στον παγκόσμιο διαγωνισμό Taste Atlas Awards 2023-24

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Αρχαία Διονυσιακά Δρώμενα αναβιώνουν σε πολλά χωριά της ΠΕ Δράμας

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Μπαμπούγερα Καλή Βρύσης στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Η Μελίνα Μποτέλλη παρουσιάζει στη Δράμα τα «Δυο γυμνά άσπρα χέρια»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Ημερίδα ΔΕΥΑΔ για την παγκόσμια ημέρα νερού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Ο Πέτρος Τσολιάς υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Εκλογές 20195 ημέρες πριν

Εξοικονομώ Επιχειρώ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Κλιμάκιο ΓΣΕΕ στο Δήμο Δράμας εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 17 Απριλίου

Χρηστικά7 ημέρες πριν

Μέθοδοι απεντόμωσης : Πως οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση παθογόνων παραγόντων που προσβάλουν σπίτι και επιχειρήσεις

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Απαιτούνται άμεσα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου Δράμας που βρίσκεται σε δεινή θέση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τους εκπροσώπους των ΤΑΧΙ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

ΕΚΘΕΣΗ «Μοναδικές Γεύσεις από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη»

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ψυχική υγεία – Απαντήσεις στα αδιέξοδα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Διακοπή κυκλοφορίας στην περιμετρική οδό Κορυλόβου μέχρι το Νοέμβριο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Περίπατος γυναικών στο άλσος Κορυλόβου

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών