Connect with us

Πολιτιστικά

ΜΠΑΜΠΙΝΤΕΝ -Αρκούδες & Παραδοσιακός Γάμος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 8 Ιανουαρίου γιορτάζεται η ημέρα της γιαγιάς μαμής – Μπάμπιντεν.

Dimitrios Stampoulis

Η Μαμή λόγω της σπουδαιότητας, του ρόλου της, στη διαδικασία αναπαραγωγής της παραδοσιακής κοινωνίας, κατείχε εξίσου και μια εγνωσμένου κύρους εκτίμηση, αποδοχή και αναγνώριση απ΄ όλους τους κατοίκους της. Οι πρόγονοί μας έχοντας βαθιά επίγνωση του κοινωνικού ρόλου της Μαμής και της προσφοράς της, την ενέταξαν και της αφιέρωσαν ιδιαίτερη εορταστική ημέρα στο ετήσιο κύκλο της ύπαρξής τους – στο πολιτισμό τους.

Θα πρέπει για να κατανοήσουμε το βάρος της ευθύνης της Μαμής, να ενστερνισθούμε τις συνθήκες και τις καταστάσεις στις οποίες καλούνταν να προσφέρει το θεάρεστο έργο της.
Η Μαμή είναι αυτή που πρώτη βίωνε τη μαγεία της έλευσης του νεογέννητου. Αυτή πρώτη ασπάζονταν στα χέρια της, την νέα ζωή – το νεογέννητο άνθρωπο- που έρχονταν στο κόσμο μας.

Το λειτούργημά της ιδιαίτερα κρίσιμο, με πολλές απαιτήσεις, γεμάτο ευθύνες από αναπάντεχους κινδύνους που ελλόχευαν σε κάθε γέννα – τοκετό ξεχωριστά!!! Η Μαμή ήταν πράος άνθρωπος, διακρίνονταν για τη σοφία της, την ωριμότητα και την υπευθυνότητα των λόγων και των πράξεών της. Κατείχε ιδιαίτερες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, καθώς χειρίζονταν με υπερευαισθησία, δεξιοτεχνία, μέσα και τεχνικές, ώστε να φέρει το νεογνό στο κόσμο αλλά και να κρατήσει την μητέρα στη ζωή.

Η Μαμή ήταν συνήθως ηλικιωμένη γυναίκα, που είχε κλείσει το κύκλο της τεκνοποίησης. Η Μαμή επίσης λατρεύονταν και ως η Υπερμητέρα καθώς τόσο η λεχώνα όσο και το νεογέννητο, ήταν για κάποιες ώρες η ύπαρξή τους – η τύχη τους στα δικά της χέρια αφημένες.

Την γιαγιά Μαμή την ημέρα αυτή, σε ένδειξη βαθιάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης, επισκέπτονται στο σπίτι της, οι μητέρες, τις οποίες ξεγέννησε το προηγούμενο χρόνο, προσφέροντάς της δώρα. Κυρίως ποδιά, ζώνη, κάλτσες, σαπούνι, πετσέτα αλλά και διάφορα άλλα δώρα.

Η υποδοχή από την Μαμή γίνεται στην είσοδο του σπιτιού της, η οποία τις καλωσορίζει με ευχές και κεράσματα. Στη συνέχεια ακολουθεί το πλύσιμο των χεριών της Μαμής, παρουσία των μητέρων και κατόπιν στρώνεται το τραπέζι προς τιμήν των επισκεπτριών της.

Το έθιμο του εορτασμού της Ημέρας της γιαγιάς Μαμής ουσιαστικά ήταν στα παλαιότερα χρόνια, συνυφασμένο με την γονιμότητα του ανθρώπου και γενικότερα τη καρποφορία της Φύσης, καθώς και με την κάθαρση των ψυχών και τον καθαρμό των σωμάτων. Το όλο τελετουργικό είχε βαθιές ρίζες στην αγροτική κοινωνία, που απέρρεαν και ήταν μέρος των λατρευτικών ορφικών και διονυσιακών δοξασιών των κατοίκων. Το όλο τελετουργικό απηχεί στη γέννηση και την αναπαραγωγής της Φύσης – των ανθρώπων που αποκρυσταλλώνεται στο τιμώμενο πρόσωπο της Μπάμπως.

Την ημέρα αυτή, επίσης αναβιώνει στο Βώλακα και ο παραδοσιακός Σατυρικός γάμος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
Το μυστήριο του παραδοσιακού Σατυρικού γάμου ξεκινά από το νωρίς το πρωί και ολοκληρώνεται με γλέντι για όλο το παρευρισκόμενο κόσμο.

Καθ΄ όλη της διάρκεια του δρώμενου ακολουθείται πιστά η διαδικασία της τέλεσης του καθιερωμένου θρησκευτικού Γάμου με την συνοδεία των Μουσικών οργάνων, των τοπικών τραγουδιών και των χορών. Στο τελετουργικό όμως του Μυστηρίου της Στέψης εξελίσσεται σε Διονυσιακός καθώς δεσπόζουσα θέση παίρνουν, οι βωμολοχίες, τα πειράγματα και φυσικά τα διάφορα ευτράπελα, τα οποία αναδεικνύουν και προσδίδουν μια εύθυμη και ευχάριστη ατμόσφαιρα στο δρώμενο.
Ο Γάμος κορυφώνεται με το γλέντι στο κέντρο του χωριού με την συμμετοχή όλων.

Την ημέρα αυτή αναβιώνει και το έθιμο της Αρκούδας.
Όπως και τα καρναβάλια έτσι και Αρκούδες είναι μεταμφιεσμένοι άνθρωποι με προβιές κατά ομάδες αποτελούμενες από 4-5 μέλη συνοδεύονται από τον Αρκουδιάρη, ο οποίος καθοδηγεί την ομάδα με τις Αρκούδες του.

Ο Αρκουδιάρης κρατά στο χέρι του ένα ντέφι, ένα κοντάρι και έναν τορβά.
Κάθε Αρκούδα φέρει ένα κουδούνι στη μέση της, το οποίο κτυπούν επιδεικτικά μπροστά στους επισκέπτες για να αποκομίσουν κάποιο φιλοδώρημα.

Κάθε Αρκούδα κρατά και ένα κόκαλο μαζί της για αυτοπροστασία σε περίπτωση που παρενοχληθούν από το παρευρισκόμενο πλήθος, θεατές. Αυτό το κόπανο έχει τον συμβολισμό του !!!
Παράλληλα εκτυλίσσονται και διάφορες αναπαραστάσεις με τις Αρκούδες και τον Αρκουδιάρη από το κύκλο της γεωργικής παραγωγής, όπως το όργωμα και τη σπορά.

Βέβαια υπάρχουν και περιφερόμενοι μεταμφιεσμένοι Θίασοι και μεμονωμένα άτομα, που διαχέονται ανάμεσα στο πλήθος, που προσπαθούν με την παρουσία τους να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Όλες οι δράσεις του Δωδεκαημέρου, ιδιαίτερα αυτές των Κουδουνοφόρων με τις μεταμφιέσεις με δέρματα ζώων, τον ήχο των κουδουνιών τους και το θόρυβο που παράγουν στη κίνησή τους, τη στάχτη και στα σταχτώματα που υποβάλλονται οι παρευρισκόμενοι, το όργωμα και η σπορά και οι ποικίλες άλλες θεατρικές αναπαραστάσεις από την καθημερινότητα των κατοίκων, οι καθολικοί χοροί, η μουσική και τα τραγούδια, η ανταλλαγή ευχών, εντάσσονται και αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της γης, στη βλάστηση και την ευκαρπία της Φύσης.
Με εξαίρεση την Ημέρα της Μπάμπως, όπου είναι αισθητή η γυναικεία παρουσία, σε όλα τα άλλα δρώμενα κυριαρχεί αποκλειστικά ο άνδρας.!!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και πλήθος
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούνΗ εικόνα ίσως περιέχει: 15 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, γένι

Διαβάστε όλο το άρθρο
Σχόλια

Πολιτιστικά

Μαρία Κιόρτεβε: “Ηχηρή Σιωπή” το Σάββατο 06 Απριλίου 2024 στις 19:00

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «UNDERCURRENT ΚΟΙΝΣΕΠ» παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Κιόρτεβε με τίτλο «Ηχηρή Σιωπή»

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Έφη Ζάννη, Δικηγόρος και πιανίστρια

Σάββατο 06 Απριλίου 2024 – ώρα 19:00 μ.μ.

Αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας, Αγίας Βαρβάρας 5 (Είσοδος επί της Θεοτοκοπούλου).

Μαρία Κιόρτεβε

  • Γεννήθηκε στη Δράμα το 1976.
  • Σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη «Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών Μονάδων» από το Αλεξάνδρειο ΤΕ.Ι. Θεσσαλονίκης.
  • Είναι φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές. προσεγγίσεις στις ανθρωπιστικές επιστήμες» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  • Έχει καταρτιστεί σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Σχολικής Ψυχολογίας.
  • Διατηρούσε επί σειρά ετών φροντιστήριο Μ.Ε.
  • Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση.
  • Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ, ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 με την συμμετοχή τους στη πρόσφατη εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με την χορωδία “Φωνή των Μακεδόνων”.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρωτίστως στον ιδρυτή της χορωδίας, συμπατριώτη μας Χρόνη Νότα για την εξαιρετική ποιότητα της όλης εκδήλωσης, καθώς και στην KLINIKUM – ΚΑΪΚΟΝΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, Εμπόριο Ιατρικού Εξοπλισμού, για την χορηγία επικοινωνίας και προβολής της εκδήλωσης.

Επιπλέον ευχαριστούμε τους Δημάρχους Παύλου Μελά, κ.Ασλανιδη για την άμεση ανταπόκριση στην παραχώρηση του χώρου και Κορδελιού – Ευόσμου, κ.Αλεξανδρίδη για την  συμμετοχή της Χορευτικής Ομάδας του Δήμου στην εκδήλωση.

Η μνήμη των αγωνιστών του 1821 παραμένει ασβέστη στις καρδιές μας.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Παρουσίαση παιδικού παραμυθιού “Ο Αστέρης ταξιδεύει στο διάστημα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, οι εκδόσεις Οσελότος και η συγγραφέας Σωτηρία Μιχαηλίδου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού

Ο Αστέρης ταξιδεύει στο διάστημα

Θα διαβαστούν αποσπάσματα του παραμυθιού από τη συγγραφέα.

Στο κουκλοθέατρο συμμετέχει η Μαρία Κωστελίδου.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν τους ήρωες και θα ενημερωθούν για τους πλανήτες μέσω παιχνιδιού και δραστηριοτήτων.

Σας περιμένουμε!

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

στις 12:00 το μεσημέρι

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας,

Αίθουσα Εκδηλώσεων

(είσοδος επί της Θεοτοκοπούλου)

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Σωτηρία Μιχαηλίδου είναι εκπαιδευτικός.

Αγαπάει να διαβάζει βιβλία και να ταξιδεύει με τους ήρωές τους στο διάστημα, στον δικό μας και σε άλλους γαλαξίες.

Έχει χόμπι να σκαρφαλώνει μαζί τους σε βουνά, να επισκέπτεται χώρες μακρινές, να λύνει μυστήρια και σταυρόλεξα.

Μαγειρεύει λουκουμάδες με μέλι, τηγανητές πατάτες και… ιστορίες με καλό τέλος.

Της αρέσει να κάνει βόλτες με τον σκύλο της τον Σπίθα, βουτιές στη θάλασσα και στην αγγουροντομάτα, και ηλιοθεραπεία κάτω από την ομπρέλα.

Επισκέπτεται με ένα βιβλιοφορτηγό όμορφα μέρη και ψαρεύει λέξεις και περιπέτειες.

Συναντάει παιδιά που της κάνουν συντροφιά στα όνειρα και στα παραμύθια.

Στις βόλτες τη συντροφεύουν πολλοί φίλοι, όπως ξωτικά, νεράιδες, δεινόσαυροι, γοργόνες, ιππότες, πριγκίπισσες, ζωάκια και οι δυο της κόρες.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 μήνα πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Τη μεγαλύτερη ντροπή στα 106 χρόνια της ιστορίας μας φέτος δεν θα τη γλιτώσουμε

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

16η αγωνιστική της Α’ ΕΠΣΔ 2023-2024

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Βρέθηκε σορός ηλικιωμένου σε χωράφι στην Καλή Βρύση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κρίνουμε απαράδεκτο το καθεστώς δυνητικής αργίας Γενικής Ιατρού

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Ολοταχώς για το τοπικό η ΔΟΞΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Προσκυνηματική εκδρομή στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ τον Μάιο

Εκπαιδευτικά2 ημέρες πριν

Αντάμωμα σχολείων και Πολιτισμών στις 19 Απριλίου 2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά3 ημέρες πριν

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί έχει τον νου του στα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά3 ημέρες πριν

5ο Δημ. Σχολείο Δράμας: Η θρεπτική αξία του Σαρακοστιανού τραπεζιού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Πίνακας διημερεύσεων διανυκτερεύσεων 16-30 Απριλίου 2024

Πολιτιστικά2 εβδομάδες πριν

Μαρία Κιόρτεβε: “Ηχηρή Σιωπή” το Σάββατο 06 Απριλίου 2024 στις 19:00

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Κ.Α.Ο.Δ.- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Το Σάββατο στις 17:00 ΑΠΚ Κραχτίδη η πρεμιέρα των Play Out

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Χρηστικά3 εβδομάδες πριν

Cavalieri Assyrtiko ’23 Η νέα εσοδεία της οινοποιίας NICO LAZARIDI!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ήταν ένας απελευθερωτικός αγώνας. Δεν ήταν αγώνας συμφερόντων. Δεν ήταν αγώνας για την ύλη.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

1ο Βραβείο πήρε η σχολική εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας σε διεθνή διαγωνισμό

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και Νερού

Πολιτιστικά4 εβδομάδες πριν

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών