Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

“Σε έξαρση η εγκληματικότητα, στο ζενίθ η ανασφάλεια των πολιτών”

Published

on

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ο. Γεροβασίλη

Θέμα: «Σε έξαρση η εγκληματικότητα, στο ζενίθ η ανασφάλεια των πολιτών»

Το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια στο χώρο εργασίας, στο δρόμο, στο σπίτι είναι αδιαπραγμάτευτο. Δυστυχώς όμως, οι πολίτες της χώρας βρίσκονται καθημερινά στο έλεος σκληρών κακοποιών που εισβάλουν στα σπίτια τους και ληστεύουν, δολοφονούν, τραυματίζουν σωματικά και ψυχικά αθώους ανθρώπους.

Σχεδόν επτά στους 10 (το 68%) πολίτες δηλώνουν πως αισθάνονται δυσαρεστημένοι από το επίπεδο ασφάλειας και αστυνόμευσης στη χώρα. Καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά διαρρήξεων και ένοπλων ληστειών σε οικίες και καταστήματα με θύματα ανυπεράσπιστους συμπολίτες μας σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περιστατικά αυτά δε συμβαίνουν μόνο στις μεγάλες πόλεις, ούτε καν μόνο στις πρωτεύουσες των Νομών αλλά και σε κωμοπόλεις, χωριά ακόμα και σε μικρούς και απομακρυσμένους οικισμούς.

Φαίνεται όμως ότι παρά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλακτη. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε την πολιτική βούληση ούτε οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Αδυνατεί να υπερασπιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια. Η πρόληψη και καταστολή της εγκληματικής δραστηριότητας, προϋποθέτουν εκτός των άλλων ισχυρή αστυνομική παρουσία στις γειτονιές, δίπλα στον πολίτη. Οι παραινέσεις όπως «προσποιηθείτε ότι κοιμάστε» δεν λύνουν το πρόβλημα, το οποίο έχει οξυνθεί σημαντικά από την εφαρμογή του νόμου του κ. Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με την απελευθέρωση κακοποιών, του οποίου την παράταση έσπευσε να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, τα άβατα για την Αστυνομία συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται με αποκορύφωμα περιοχές της Δυτικής Αττικής, τις Αχαρνές αλλά και το κέντρο της Αθήνας με την κυβέρνηση είτε να παρακολουθεί αμέτοχη είτε να επιδίδεται σε φιέστες και εγκαίνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εγκαίνια από τον κ. Τσίπρα της μεταφοράς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Δυτικής Αττικής στο Δήμο Φυλής, με δηλώσεις όπως «η παραβατικότητα στη Δυτική Αττική έχει μειωθεί». Δυστυχώς, όμως, οι κάτοικοι των Δήμων Αχαρνών, Φυλής και Ασπροπύργου βιώνουν το φόβο για την σωματική ακεραιότητα τους και βλέπουν καθημερινά την περιουσία τους να γίνεται βορά στις συμμορίες και το εμπόριο ναρκωτικών να ανθεί μπροστά στα μάτια των ίδιων και των παιδιών τους!

Στα Εξάρχεια τα επεισόδια εντείνονται και οι συμπλοκές κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών με τα ΜΑΤ καθιστούν κάθε φορά την περιοχή βομβαρδισμένο τοπίο με τεράστιες υλικές ζημιές για τους κατοίκους. Επίσης, τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων κουκουλοφόρων αλλά δυστυχώς και αδίστακτων τρομοκρατικών οργανώσεων που πυροβολούν αδιακρίτως με κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα. Ακόμα και αστυνομικοί που περιπολούν πεζοί δέχονται επιθέσεις με πέτρες και καδρόνια από ομάδες κουκουλοφόρων όπως έγινε πρόσφατα στο Πεδίον του Άρεως.

Η ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών όμως συνοδεύεται και από την επίδειξη παροιμιώδους ανοχής στην ασυδοσία οργανωμένων αντιεξουσιαστικών ομάδων. Υμέτεροι «μπαχαλάκηδες» έχουν το ελεύθερο να μπαινοβγαίνουν και επιτίθενται σε Υπουργεία, στη Βουλή και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε καταστήματα και επιχειρήσεις, να διαδηλώνουν, να λεηλατούν και να απειλούν με αποτέλεσμα να καταργείται στην πράξη κάθε προστασία εργαζομένων και πολιτών.

Δεν φτάνουν, όμως, αυτά. Οι ίδιες ομάδες επιτίθενται σε ξένο έδαφος, δηλαδή σε Πρεσβείες και Προξενεία, όπως οι Πρεσβείες της Γαλλίας, του Ιράν, του Ισραήλ, με αποτέλεσμα τον διεθνή διασυρμό της χώρας. Ο κ. Τσίπρας καλύπτει πλήρως και συνειδητά τους αυτουργούς αυτών των περιστατικών και η κυβέρνηση παλινδρομεί και «τρέχει» πίσω από τα συμβάντα, δρώντας εκ των υστέρων και όχι προληπτικά. Η στάση τους αυτή δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τη δράση των «μπαχαλάκηδων» πολιτικό ακτιβισμό, σε μια περίοδο όπου τα εθνικά θέματα είναι σε έξαρση και το γεωπολιτικό περιβάλλον ρευστό και επικίνδυνο.

Επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης οι άνδρες των ΜΑΤ λαμβάνουν εντολές να παρακολουθούν αμέτοχοι και ακίνητοι τους «μπαχαλάκηδες» να σπάνε και να καίνε στο κέντρο της Αθήνας αλλά αν διανοηθεί κανείς διαμαρτυρόμενος να πλησιάσει την οδό Ηρώδου Αττικού για να προσεγγίσει το Μέγαρο Μαξίμου ή όποιο άλλο σημείο βρίσκεται ανά την επικράτεια ο Πρωθυπουργός, τότε η εντολή είναι μία: ακραία καταστολή!

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις όπως αυτές του κ. πρώην Αν. Υπουργού ότι οι «εντολές του δεν εισακούγονται», ούτε ότι οι εκάστοτε αντιδράσεις των Σωμάτων Ασφαλείας είναι είτε «υπερβολικές» είτε «αδρανείς» ανάλογα με το επικοινωνιακό κλίμα που επικρατεί.

Ανίκανη να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφάλειας η κυβέρνηση, κατηγορεί την ΕΛ.ΑΣ., ενώ παράλληλα τη χρησιμοποιεί ως κομματικό εργαλείο, αποδεικνύοντας το μέγεθος του καθεστωτισμού της.

Για να καταπολεμηθεί το έγκλημα χρειάζεται ισχυρή αλλά και δημοκρατική Αστυνομία, με σωστή διαχείριση των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν σε αυτή αλλά και με διασφάλιση των δικαιωμάτων και αποδοχών τους κατά τρόπο που συνάδει με το λειτούργημά τους.
Η ανικανότητα διαχείρισης του υπηρετούμενου στα Σώματα Ασφαλείας προσωπικού από την κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο. Μόλις πριν λίγες ημέρες ακούσαμε ξανά τις ίδιες εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται εδώ και τρία χρόνια περί ενίσχυσης της αστυνόμευσης στις γειτονιές και μετακίνηση προσωπικού. Οι πολίτες όμως δεν «παραμυθιάζονται». Είναι γνωστό άλλωστε ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Μόνο στην Αττική η μείωση ανέρχεται στο 30%.

Η ανάγκη προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ. όμως, δεν απασχολεί την κυβέρνηση που είναι προσηλωμένη στους διορισμούς των δικών της παιδιών.
Επιπλέον, οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ., που προσπαθούν να καταπολεμήσουν το έγκλημα υπό άθλιες συνθήκες, και με απαρχαιωμένα οχήματα με κακή ή καθόλου συντήρηση, με εξοπλισμό και ρουχισμό που αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι γιατί ο υπάρχων είτε δεν επαρκεί είτε δεν υπάρχει, πολλές φορές γίνονται οι ίδιοι τα θύματα περιστατικών βίας. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό όπου δύο περιπολικά της Άμεσης Δράσης που κλήθηκαν να ελέγξουν σταθμευμένο δίκυκλο πίσω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο  (Μαυροματαίων και Χέυδεν), δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και αντικείμενα από ομάδα αγνώστων με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στα υπηρεσιακά οχήματα.

Την ίδια στιγμή, επιβαρύνονται οικονομικά πολλαπλώς λόγω της εφαρμογής του νέου ειδικού μισθολογίου (ν. 4472/2017) που οδηγεί αναπόδραστα στη βίαιη ανατροπή του οικονομικού τους προγραμματισμού και την βαθμιαία οικονομική τους εξόντωση. Αρνητικά θα επηρεαστούν και οι συνταξιούχοι καθώς οι συντάξεις συναρτώνται άμεσα με το νέο μισθολόγιο. Τούτο απάδει στο κύρος και την προσφορά των σωμάτων ασφαλείας και προσβάλλει βάναυσα την συνταγματική αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Για την έλλειψη στρατηγικής και οργανωμένου σχεδίου καταπολέμησης του εγκλήματος.
2. Για την αύξηση των περιστατικών διαρρήξεων και ένοπλων ληστειών σε οικίες και καταστήματα ανά τη χώρα, σε αστικές και μη περιοχές.
3. Για την ελλιπή αστυνομική παρουσία στις γειτονιές.
4. Για το οργανωμένο έγκλημα στις γειτονιές της Αττικής και όχι μόνο.
5. Για την ελεύθερη δράση αντιεξουσιαστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων.
6. Για τη μείωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και την ανυπαρξία σοβαρού προγράμματος ανασχεδιασμού και αναδιάρθρωσης των δομών της.
7. Για την οικονομική επιβάρυνση των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας.
8. Για τον απαρχαιωμένο στόλο και τον ελλιπή εξοπλισμό στις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι επερωτώντες Βουλευτές:

  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
  • ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ
  • ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  • ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  • ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
  • ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  • ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ
  • ΚΑΡΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  • ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  • ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ
  • ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  • ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
  • ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
  • ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
  • ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Continue Reading

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εργασιακές Σχέσεις – Χρόνος Εργασίας- Εργάνη και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Published

on

By

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν.Δράμας και το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ διοργανώνουν εκδήλωση νομικής πληροφόρησης για εργαζομένους και ανέργους, με θέμα: «Σύγχρονα ζητήματα Εργασιακών Σχέσεων- Χρόνος Εργασίας- Εργάνη  και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, από Νομικό του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σχετικά με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στο εργατικό δίκαιο, με έμφαση στα ζητήματα:

  • Ψηφιακή κάρτα- Εργάνη- Τρόπος εφαρμογής
  • Τριετίες
  • Συμβάσεις κατά παραγγελία
  • Καταγγελία σύμβασης εργασίας
  • Χρόνος εργασίας
  • Απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 18:00 -20:00 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Ηπείρου 2.

  • Πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος στα τηλέφωνα: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Δράμας: 2521032546 ΙΝΕ ΓΣΕΕ: 2541084385

Continue Reading

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επιβολή Ειδικού Τέλους των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου

Published

on

By

Επιβολή Ειδικού Τέλους για τη λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου

Να δοθεί τέλος στο παράδοξο σημερινό καθεστώς

Του Μάκη Μουρατίδη

Η ΔΕΗ δεν είναι αυτό που αναφέρει το ακρωνύμιο. Δηλαδή, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ πλέον από το 2021, είτε συμφωνούμε με την επιλογή, είτε όχι, είναι μια ιδιωτική εταιρία, της οποίας το 66% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε ιδιώτες.

Η ιδιωτική αυτή επιχείρηση δραστηριοποιείται όπως είναι φυσικό στον τομέα της ενέργειας, ωστόσο αναλαμβάνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς με στόχο την κερδοφορία και τη διανομή κερδών στους μετόχους. Πρόσφατα μάλιστα εξαγόρασε την επιχείρηση Κωτσόβολος και εμπορεύεται ψυγεία, τηλεοράσεις και μίξερ.

Είναι ανεπίτρεπτο η ιδιωτική αυτή επιχείρηση και επομένως οι ιδιώτες μέτοχοί της να απολαμβάνουν ειδικά προνόμια. Η ΔΕΗ θα πρέπει να λειτουργεί τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις υποχρεώσεις της, ιδίως αυτές που απορρέουν από τους όρους περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων της και επιπλέον θα πρέπει να της επιβληθούν όροι υγιούς ανταγωνισμού έναντι των υπόλοιπων ομοειδών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η κρατική κατά το παρελθόν ΔΕΗ, αξιοποιώντας τους υδάτινους πόρους σε συνδυασμό με το κατάλληλο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, έχει κατασκευάσει και λειτουργεί στον ποταμό Νέστο τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα (ΥΗΕ) του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης, ενώ εκκρεμεί αδικαιολόγητα επί 25ετία η κατασκευή του αναρρυθμιστικού ΥΗΕ Τεμένους τρίτου στη σειρά έργου του Συγκροτήματος Νέστου. Το σύνολο των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου χωροθετούνται εντός του θεσμοθετημένου Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.

Σύμφωνα με το Άρθρο 27 του Ν. 3734/2009 (ΦΕΚ 8/28.01.2009 τεύχος Α΄) σε μικρό ιδιωτικό υδροηλεκτρικό έργο (ΑΠΕ) που λειτουργεί π.χ. στην περιοχή Σιδηρονέρου του Ν. Δράμας επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του τέως Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης με έδρα το Παρανέστι. Το τέλος αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί της, προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης από τον παραγωγό της ηλεκτρικής ενέργειας στον Διαχειριστή του Συστήματος ή του Δικτύου.

Αντίθετα, στα μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα επί του ποταμού Νέστου της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ, τα οποία αναμφισβήτητα επιφέρουν σημαντικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον μιας προστατευόμενης περιοχής από τα αντίστοιχα μικρά, δεν επιβάλλεται κανένα ειδικό τέλος επειδή θεωρείται (σωστά ή λανθασμένα) ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν τα αφορά.

Επισημαίνεται ότι το ισχύον σήμερα προαναφερθέν ειδικό τέλος δεν αποδίδεται στους ΟΤΑ, παρά μόνο στους κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίοι έχουν ήδη καταργηθεί και ενσωματωθεί στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με έδρα την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης έχει καταργηθεί και ενσωματωθεί στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ με έδρα το Πόρτο Λάγος και Παράρτημα στο Παρανέστι.

Ως εκ τούτου, η είσπραξη από τον ΟΦΥΠΕΚΑ ακόμη και του υφιστάμενου σήμερα ειδικού τέλους από τα μικρά υδροηλεκτρικά και η κεντρική διαχείριση των αντίστοιχων ποσών χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, πιθανότατα και σύμφωνα με την υπάρχουσα εμπειρία θα οδηγήσει σε απώλεια των ελάχιστων πόρων που σήμερα επενδύονται τοπικά.

Πρόταση

Προτείνεται η τροποποίηση της ισχύουσας διάταξης νόμου με πρόβλεψη επιβολής ειδικού τέλους σε κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από Υδροηλεκτρικό Σταθμό εντός προστατευόμενων περιοχών, ανεξαρτήτως ισχύος, και η απόδοσή του για υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και προγραμμάτων στους οικείους Δήμους (κατά ποσοστό 80%) και στον ΟΦΥΠΕΚΑ (κατά ποσοστό 20%)   για λογαριασμό της αντίστοιχης Μονάδας Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής (ΜΔΠΠ).

Η επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους στη Δ.Ε.Η. για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μεγάλα υδροηλεκτρικά εντός προστατευόμενης περιοχής, κατ’ αναλογία με το επιβαλλόμενο σήμερα τέλος μόνο σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα διασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε ομοειδείς επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων ανάπτυξης και προώθησης της απασχόλησης σε συγκεκριμένες ελάχιστες σε αριθμό προστατευόμενες περιοχές της χώρας (Οροσειρές Ροδόπης, Πίνδου) χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με σημαντικούς πόρους από την επιβολή ειδικού τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς.

Επί της ουσίας δηλαδή, θα επιβληθεί με νόμο  στη ΔΕΗ, όπως επιβλήθηκε στους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ, να αποδώσει αντισταθμιστικούς πόρους σε προστατευόμενες περιοχές, που επηρεάζονται περιβαλλοντικά, για την καθαρή ενέργεια που παράγεται έναντι της κατανάλωσης ακριβών καυσίμων, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία.

Ειδικότερα, η επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους στη Δ.Ε.Η. για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τους ΥΗΣ Θησαυρού και Πλατανόβρυσης και μελλοντικά του Τεμένους θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Παραρτήματος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ με έδρα το Παρανέστι και την υλοποίηση του προγράμματος δράσης του φορέα (επενδύσεις, δράσεις προστασίας και ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής, θέσεις απασχόλησης κλπ) χωρίς καμία συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού.

Θα ενισχύσει επίσης με σημαντικούς πόρους τους τρεις Δήμους της περιοχής (Παρανεστίου, Δράμας και Κ. Νευροκοπίου)  για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων ανάπτυξης της ορεινής προστατευόμενης περιοχής του Ν. Δράμας (βασικές υποδομές, δράσεις για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, δράσεις για την προστασία και ανάδειξη περιβάλλοντος κλπ).

Η παραπάνω πρόταση σε μορφή συγκεκριμένης διάταξης νόμου έχει κατατεθεί επανειλημμένα από τον υπογράφοντα κατά τη δημόσια διαβούλευση στο opengov σχετικών νομοσχεδίων από το 2009 μέχρι σήμερα, με τελευταία παρέμβαση σε κατατεθέν νομοσχέδιο το έτος 2022 (ΝΣ: Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας κλπ). Επίσης έχει δημοσιευτεί στα τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ της Δράμας. Χωρίς βέβαια ανταπόκριση από τους αρμοδίους. Αναδημοσιεύεται επικαιροποιημένη για τελευταία φορά.

Continue Reading

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήλωση Άγγελου Καλλία, Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

Published

on

By

Η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας από την 1η Απριλίου 2025 δημιουργεί ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος στους επισκέπτες των ξενοδοχείων και οδηγεί τις ξενοδοχειακές μονάδες σε ρόλο εισπράκτορα του κράτους. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει καμία σχέση με τον ξενοδόχο, αλλά επιβάλλεται απευθείας στους ταξιδιώτες, αυξάνοντας το συνολικό κόστος της διαμονής τους.

Συγκεκριμένα, το τέλος αυτό, το οποίο αρχικά εισήχθη ως “φόρος διαμονής” και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε “τέλος ανθεκτικότητας”, κυμαινόταν από 0,5 έως 4 ευρώ, ενώ κατά την περίοδο από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου εκτοξεύεται έως και τα 15 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Αυτή η αύξηση δημιουργεί εύλογη δυσαρέσκεια στους επισκέπτες, οι οποίοι συχνά ζητούν από τους ξενοδόχους να μειώσουν την τιμή του δωματίου, χωρίς να γνωρίζουν ότι το τέλος αυτό επιβάλλεται αποκλειστικά από το κράτος.

Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Δράμα, όπου η τουριστική κίνηση βασίζεται κυρίως σε Έλληνες επισκέπτες και η πληρότητα είναι χαμηλή, το πρόσθετο κόστος αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Είναι παράλογο να επιβάλλεται το ίδιο τέλος σε περιοχές με υψηλή τουριστική ζήτηση και σε περιοχές με περιορισμένες διανυκτερεύσεις. Για παράδειγμα, στη Δράμα, το σύνολο των εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, ενώ μια μείωση μόλις 2% στις διανυκτερεύσεις θα επιφέρει ισόποση οικονομική ζημιά.

Ζητούμε να παραμείνει το χαμηλό τέλος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τη Δράμα και για περιοχές με πληρότητα κάτω του 30%. Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να στηριχθεί με μέτρα που τον ενισχύουν, όχι με πρόσθετα βάρη που μειώνουν την ανταγωνιστικότητά του. Το κράτος πρέπει να επανεξετάσει το μέτρο αυτό και να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων και η προσιτή φιλοξενία για τους επισκέπτες.

Continue Reading

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Πέτρος Τσολιάς –  Γενικός Διευθυντής κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ»

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε η Μελίνα Μποτέλλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Βουλευτές, Υπουργοί και Δικαστές. Διακριτές και Αδιάκριτες Εξουσίες !

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Παράταση ρύθμισης οφειλών προς το Δήμος Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Η Kourtidis Group αναγνωρίζεται ως “Great Place to Work” στην Ελλάδα

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Ανοιχτή πρόσκληση για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Τρίτος κύκλος του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δράμα για την Επέτειο της Τραγωδίας στα Τέμπη

Εκπαιδευτικά1 μήνα ago

3ο Γυμνάσιο Δράμας: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο της Θάσου

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας: Αρτοκλασία και κοπή βασιλόπιτας

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Ξεκίνησε η συμμετοχή ταινιών για το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Υποστήριξη και εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα Μνήμης και Άνοια

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Από τη Δράμα στα ΟΣΚΑΡ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Προετοιμασία του Σχεδίου Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών