ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ χθες στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το ζήτημα της αποσυμφόρησης των φυλακών της χώρας, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του ίδιου Υπουργείου με τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις».
Ο κύριος λόγος της συζήτησης, ήταν το ζήτημα της αποσυμφόρησης των φυλακών, βάσει του νόμου 4489/2017. Από την όλη συζήτηση, συνάγεται ότι παρατείνεται τελικά ο νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών και οι διατάξεις του θα ισχύουν έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας. Ωστόσο προβλέπονται ορισμένες αλλαγές που κατατείνουν στη βελτίωση κάποιων διατάξεων οι οποίες στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.
Παράλληλα, κατατέθηκε επίσης και αιτιολογική έκθεση σχετικά με την οργανική στελέχωση του Καταστήματος Κράτησης Δήμου Παρανεστίου στο Νικηφόρο Δράμας, με 258 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων.
[section label=”Η αποσυμφόρηση”]
Η αποσυμφόρηση
Το ζήτημα της αντιμετώπισης του πληθυσμού των φυλακών σε όλη τη χώρα, είναι μεγάλο και σοβαρό. Σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης Καλογήρου, με τη διατήρηση του νομοθετικού καθεστώτος Παρασκευόπουλου «αντιμετωπίζεται μ’ αυτό τον τρόπο το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1.000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».
Χαρακτηριστικό είναι ότι, ο αριθμός των κρατουμένων την 1η Σεπτεμβρίου 2018 ήταν 10.250, ενώ συνολικά οι διαθέσιμες θέσεις είναι 9.935. Ιδιαίτερα μάλιστα, η υπερφόρτωση των κλειστών φυλακών τύπου Α και Β είναι μεγάλη, καθώς 7.960 θέσεις, κρατούνται 8.909 κρατούμενοι, δηλαδή σχεδόν 1.000 παραπάνω.
[section label=”Οι Φυλακές Νικηφόρου“]
Οι Φυλακές Νικηφόρου
Στο σημείο αυτό έρχεται και το ζήτημα των Φυλακών Νικηφόρου, έργο σημαντικό για τη Δράμα, αλλά φυσικά και για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, οι Φυλακές Νικηφόρου έχουν δυναμικό περίπου 600 κρατούμενους, που σημαίνει μια σημαντική αποσυμφόρηση στο σύνολο της χώρας.
Στην τροπολογία λοιπόν, αναφέρεται και η ίδρυση του «Καταστήματος Κράτησης στο Δήμο Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, για τις ανάγκες κράτησης καταδίκων κρατουμένων στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας»
Στην αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε, αναφέρεται ότι «παράλληλα προχωρά η ανέγερση των αναγκαίων κτιρίων», σημειώνεται δε ότι, «για την έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος κράτησης, απαιτείται η στελέχωσή του με επιστημονικό, διοικητικό φυλακτικό και τεχνικό προσωπικό και προσωπικό εξωτερικής φρούρησης. Ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η αύξηση του συνόλου των θέσεων προσωπικού των καταστημάτων κράτησης με την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του π.δ. 96/2017».
Σε άλλο σημείο της ατιολογικής έκθεσης, αναφέρεται ότι, το «Κατάστημα Κράτησης Δράμας είναι Γενικό Κατάστημα Κράτησης Β΄ Τύπου με χωρητικότητα ως 600 κρατουμένους, που λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης όπως όλα τα Καταστήματα Κράτησης και συγκροτείται από τα κατωτέρω τμήματα: α) Διοίκησης, β) Οικονομικού, γ) Φύλαξης, δ) Εξωτερικής φρούρησης και ε) Κοινωνικής εργασίας. Με την παρούσα διάταξη νόμου προβλέπεται η αύξηση των οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού των καταστημάτων κράτησης για την στελέχωση του Κατ. Κράτησης Δράμας κατά διακόσιες πενήντα οκτώ (258). Ο αριθμός αυτός του προσωπικού κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες ασφάλειας του Καταστήματος (φύλαξη και εξωτερική φρούρηση) και η εύρυθμη διοικητική λειτουργία και συντήρηση των υποδομών, κατά το πρότυπο της οργάνωσης…)»
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη επιστημονικού προσωπικού όπως ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών, εγκληματολόγων και υγειονομικού προσωπικού όπως ιατρών, οδοντιάτρου, νοσηλευτών «για την κάλυψη των αναγκών μεταχείρισης των κρατουμένων».
[section label=”Αναλυτικότερα οι θέσεις“]
Αναλυτικότερα οι θέσεις
Κατηγορία ΠΕ
Α. Κλάδος ΠΕ Σωφρονιστικός ενηλίκων θέσεις 8.
Β. Κλάδος ΠΕ Ιατρών θέσεις 3.
Γ. Κλάδος ΠΕ Οδοντιάτρων θέσεις 1.
Δ. Κλάδος ΠΕ Κοινωνιολόγων θέσεις 3.
Ε. Κλάδος Π.Ε. Εγκληματολόγων θέσεις 2.
ΣΤ. Κλάδος ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας θέσεις 2.
Ζ. Κλάδος ΠΕ Ψυχολόγων θέσεις 3.
Κατηγορία ΤΕ
Α. Κλάδος ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού θέσεις 3.
Β. Κλάδος ΤΕ Πληροφορικής θέσεις 1.
Γ. Κλάδος ΤΕ Μηχανικών θέσεις 3.
Δ. Κλάδος ΤΕ Υγείας Πρόνοιας Κοινωνικής Εργασίας θέσεις 4.
Ε. Κλάδος ΤΕ Υγείας Πρόνοιας Νοσηλευτικής θέσεις 6.
Κατηγορία ΔΕ
Α. Κλάδος ΔΕ Διοικητικού λογιστικού θέσεις 6.
Β. Κλάδος ΔΕ Τεχνικού θέσεις 4.
Γ. Κλάδος ΔΕ Οδηγών θέσεις 3.
Δ. Κάδος ΔΕ Νοσηλευτικής θέσεις 2.
Ε. Κλάδος ΔΕ Φύλαξης θέσεις 103.
ΣΤ. Κλάδος ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής φρούρησης θέσεις 98.
[section label=”Προσλήψεις και λειτουργία“]
Προσλήψεις και λειτουργία
Για όλες τις παραπάνω θέσεις, αναμένεται να εκδοθεί ειδική προκήρυξη του ΑΣΕΠ, μάλλον εντός του 2019 ή τουλάχιστον στις αρχές του έτους. Τίποτα συγκεκριμένο επ’ αυτού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, σημείωσε αρχικά ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα, σημειώνοντας ότι «δε γίνεται καμιά αναφορά για το χρόνο λειτουργίας των Φυλακών Νικηφόρου. Είναι αυτονόητο ότι για να λειτουργήσει ένας οργανισμός, πρέπει να έχει την απαραίτητη στελέχωση. Από την τροπολογία, δεν προκύπτει ο χρόνος της προκήρυξης και της λειτουργίας τους».
Απαντώντας στον κ. Κυριαζίδη ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, παραδέχθηκε ότι, «Αυτή είναι η μια τροπολογία η οποία δεν λέει τίποτα άλλο, παρά την σύσταση των συγκεκριμένων οργανικών θέσεων. Γιατί αυτό είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα. Γνωρίζεται ότι πράγματι έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται προσπάθειες, προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το κατάστημα κράτησης».
Σε άλλο σημείο ο κ. Καλογήρου σημείωσε: «Αφού εκδόθηκε το π.δ. 153/2007, έρχεται η συγκεκριμένη τροπολογία που αυξάνει τις οργανικές θέσεις σε 258. Περιγράφονται στην τροπολογία, οι περισσότερες είναι ο κλάδος φύλαξης 103, και ο κλάδος εξωτερικής φρούρησης 98. Τα υπόλοιπα είναι επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό».
Ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας εξοπλισμού, «εν συνεχεία την ολοκλήρωση της υδροδρότησης, ο Δήμος Παρανεστίου θα χρηματοδοτηθεί για να ηλεκτροδοτήσει το αντλιοστάσιο προκειμένου να υδροδοτηθεί η φυλακή. Έχουν υπάρξει σχετικές συνεννοήσεις και συγκεκριμένη συνάντηση την οποία επιμελήθηκε ο γεν. γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Φυτράκης».
Τέλος, όπως είπε ο κ. Καλογήρου, το επόμενο βήμα είναι να υποβληθεί το αντίστοιχο αίτημα από τα αρμόδια Υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών για τις προσλήψεις».
Είμαστε σε άλλες εποχές. Κακώς γίνεται η σύγκριση με το παρελθόν. Ποιός πρέπει να κυβερνά μια χώρα; Το κόμμα η οι άξιοι ανεξαρτήτως κομματικής ιδεολογίας;
Φιλελευθερισμός η σοσιαλισμός η κομμουνισμός;
Σήμερα δεν έχουν τόση αξία οι ετικέτες. Αξία έχουν τα αποτελέσματα σε μια διακυβέρνηση. Γίνεται καλλίτερη η ζωή των πολιτών από χρόνο σε χρόνο;. Τότε ναι αξίζει η πολιτική.
Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής είναι το ζητούμενο σε μια κοινωνία.
Η δημοκρατία λένε έχει αξία. Ναι. Έχει τεράστια αξία.
Αλλά η διαβίωση;η απόλαυση των κοινωνικών αγαθών, του πολιτισμού δεν έχει μεγαλύτερη αξία;.
Πότε ο άνθρωπος χαίρεται περισσότερο;
Όταν έχει δημοκρατία με κοινωνικές ανισότητες η δημοκρατία με ισονομία και ισοπολιτεία;
Οι αλλαγές που γίνονται καθημερινά στη ζωή μας έχουν να κάνουν κυρίως με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας παρά με την πολιτική βούληση των εξουσιών.
Πολιτική βούληση υπάρχει όταν υπάρχει πολιτικός και κοινωνικός στόχος, όταν υπάρχουν ικανοί διοικούντες σε κάθε επίπεδο εξουσίας. Η πολιτική βούληση μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός , ως κινητήρια δύναμη που μπορεί να ανατρέψει όλα τα κακώς κείμενα σε μια κοινωνία.
Το χάσμα των γενεών δεν είναι είναι μόνο χάσμα οικονομικό.
Η νεολαία προσδοκά ένα καλύτερο κόσμο, ένα καλύτερο αύριο.
Το εάν αυτά προέρχονται από την α η β ιδεολογία λίγο την ενδιαφέρει.
Σίγουρα έχουν γίνει βήματα βελτίωσης πολλά, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και γρηγορότερα. Άξιοι άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι στο περιθώριο της Δημοκρατίας μας γιατί δεν είναι του συστήματος, η γιατί έχουν μια φωνή ανεξαρτησίας που δύσκολα μπαίνει σε κομματικές προσταγές.
Εδώ κατά τη γνώμη μου είναι το πρόβλημα.
Επιστράτευση, ενεργοποίηση , αξιοποίηση.
Όσοι πιστεύουν στην Ελλάδα, όσοι και όσες είναι Έλληνες και Ελληνίδες με καθαρά οράματα, με στόχους έχουν θέση στη νέα πραγματικότητα.
Φωτισμένοι άνθρωποι δημιουργούν τη νέα πραγματικότητα. Αυτοί ξεφεύγουν από ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και μιζέριας και δημιουργούν αυτό που χρειάζεται η κοινωνία.
Είναι δυνατόν ακόμη να υπάρχουν άστεγοι άνθρωποι που κοιμούνται στα πεζοδρόμια μέσα σε χαρτοκιβώτια;
Ακούει κάνεις;
Η υψηλή πολιτική χρειάζεται. Όμως επείγοντα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μέρα ο συνάνθρωπό μας.
Δε θίγεται το…. κόμμα μας αν επισημάνουμε τα αρνητικά. Είναι γεγονός πως πολλοί πολιτικοί, βουλευτές και υπουργοί αγαπούν περισσότερο την καρέκλα της εξουσίας παρά τον πολίτη που τους έστειλε στην εξουσία.
Εδώ ο ηγέτης τους ξηλώνει.
Η φωνή της κοινωνίας είναι ισχυρότερη από τη σιωπή πολλών πολιτικών.
Είναι ώρα παντού σε κάθε επίπεδο να αναθεωρηθούν πολλά .Στην πολιτική στην Εκκλησία,στην αυτοδιοίκηση.
Ας ξυπνήσουν μερικοί από το λήθαργο τους και ας δουλέψουν για τον συνάνθρωπο και όχι για τον εαυτό τους.
Στη Δράμα ο Ειδικός Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Νίκος Χρυσάκης
Θετικό πρόσημο για τον Δήμο Δράμας στη διαχείριση των αδέσποτων
Σημαντική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Δήμο Δράμας, στο πλαίσιο της περιοδείας του Ειδικού Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Νίκου Χρυσάκη, με στόχο την επιτόπια αξιολόγηση του έργου που επιτελείται στους δήμους της χώρας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Δράμας, παρουσία του Δημάρχου, Γιώργου Παπαδόπουλου και του Αντιδημάρχου αρμόδιου για θέματα αδέσποτων ζώων, Κώστα Αμοιρίδη. Συμμετείχαν επίσης στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΕ Δράμας, υπηρεσιακοί παράγοντες και, βέβαια, εκπρόσωποι των τοπικών φιλοζωικών σωματείων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο ο κ. Χρυσάκης, όσο και οι συνεργάτες του, εξήραν το έργο που υλοποιείται από τον Δήμο Δράμας στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, κάνοντας λόγο για ένα φωτεινό παράδειγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως αναφέρθηκε, ο Δήμος Δράμας συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων δήμων της χώρας, με συνέπεια, συνεργασία και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του Ν. 4830/2021.
Ο Ειδικός Γραμματέας στάθηκε ιδιαίτερα στην άρτια συνεργασία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στον Δήμο, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα φιλοζωικά σωματεία, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες συνέργειες αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία. Δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα σε όλους τους εμπλεκόμενους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ενθάρρυνε τον Δήμαρχο να υποβάλει άμεσα αίτημα χρηματοδότησης για την κατασκευή του δημοτικού καταφυγίου, καθώς η σχετική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Η επίσκεψη του κ. Χρυσάκη εντάσσεται στο πλαίσιο του συνολικού ελέγχου που διενεργεί η Ειδική Γραμματεία, με σκοπό την αξιολόγηση της εφαρμογής της νομοθεσίας και την ενίσχυση των προσπαθειών για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Ειδικό Γραμματέα για την επίσκεψη και την εποικοδομητική συνεργασία, τονίζοντας πως ο Δήμος Δράμας συνεχίζει με αφοσίωση το έργο του, έχοντας ως προτεραιότητα τον σεβασμό προς τα ζώα και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών – ανθρώπων και τετράποδων.
Τα άρθρα 129-131 του ν. 4926 (ΦΕΚ Α΄82/20-04-2022) «Μέτρα αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχές NATURΑ, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση»
Την παρ. δ, άρθρο 25 του ν. 998/1979 (Α΄289) «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Το άρθρο 52 του ν.2696/1999 (Α΄52) «Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Το Π.Δ 575/1980 (Α΄157) «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων».
Το ΦΕΚ Β 486 / 24-01-2024 αναφορικά με την “Μεταβίβαση άσκησης αρμοδιοτήτων στους Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”
Το 1309/28-04-2023 έγγραφό της Γ.Γ.Π.Π. «5η ‘Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “IΟΛΑΟΣ 2”,στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης”» (ΑΔΑ: ΡΣΛΘ46ΝΠΙΘ-ΝΛ5).
Το με αριθμό πρωτοκόλλου 2902/27.04.2022 (ΑΔΑ:ΨΝΛΔ46ΝΠΙΘ-Μ57) έγγραφο αναφορικά με «Έργα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών –Προπαρασκευαστικές δράσεις εμπλεκομένων φορέων»
Το με αριθμό πρωτοκόλλου 127659/1193 15-04-2025 έγγραφο μας.
Την με αριθμό πρωτοκόλλου 150616/22-04-2025 εισήγηση της Δ/νση Δασών Δράμας.
A ΠΟ Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
Την απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, με εξαίρεση των περιπτώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 130 του ν.4926/2022 (πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, αποκλειστικά για την μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου), εντός των κάτωθι δασών, δασικών εκτάσεων, πάρκων και αλσών, όταν ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 και 5) από την έναρξη της ημερολογιακής μέρας που αναφέρεται στο παραπάνω χάρτη και για την διάρκεια αυτής.
Η παρούσα απόφαση μπορεί να ενεργοποιηθεί και με δείκτη επικινδυνότητας 3, έπειτα από νέα εισήγηση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δράμας και της Διεύθυνσης Δασών Δράμας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.