Θεματικός αντιπεριφερειάρχης ο Κωστής Σιμιτσής και χωρικός Καβάλας ο Κώστας Αντωνιάδης
Στο πλαίσιο της συνεργασίας που ανακοίνωσε ο Χρ.Μέτιος με τους κ. Σιμιτσή και Αν. Καραγιώργη χθές το βράδυ
Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί ότι ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής θα αναλάβει θεματικός αντιπεριφερειάρχης στην διοίκηση του Χρήστου Μέτιου, ενώ η χωρική αντιπεριφέρεια θα περάσει στα χέρια του Κώστα Αντωνιάδη. Επίσης θέση εξουσίας αναμένεται να λάβει και ο Ανδρέας Καραγιώργης. Οι εξελίξεις αυτές προκύπτουν στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για να έχουμε μια σαφή εικόνα για την «προίκα» που θα συνοδέψει αυτή τη συμφωνία.
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Οι παρατάξεις Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση, Περιφέρεια σε Δράση και Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των μελών των παρατάξεών μας, συναποφασίσαμε τα εξής:
«Σήμερα, δεδομένων των συνθηκών, είναι ξεκάθαρη πολιτική μας επιλογή να ενώσουμε στην Περιφέρειά μας δυνάμεις, γνώσεις, προγράμματα και την κοινή μας διάθεση για δουλειά.
Η γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας την τοποθετεί στο επίκεντρο εξελίξεων περιφερειακού και παγκόσμιου χαρακτήρα.
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι κόμβος γεωγραφικός, ενεργειακός και οικονομικός. Διαθέτει πλούσια ιστορία και φυσικό περιβάλλον.
Αν αξιοποιήσουμε σωστά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία για όλους.
Ο βασικός σχεδιασμός έχει τεθεί με τρία βασικά σχέδια: το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020 και το Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Τα σχέδια αυτά αποτελούν “ιδιοκτησία” της Περιφέρειάς μας. Προέκυψαν από σοβαρές μελέτες και ευρεία διαβούλευση, στην οποία είχαν λάβει μέρος οι Δήμοι, τα ΑΕΙ, δημόσιες υπηρεσίες και όλοι οι επιστημονικοί, επαγγελματικοί και εξειδικευμένοι φορείς της περιοχής μας.
Αποτυπώνουν αυτά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Περιφέρειά μας σε κοινωνικό, οικονομικό, χωροταξικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Αυτά τα Σχέδια θα υλοποιήσουμε, με τις αναγκαίες πάντοτε προσαρμογές και βελτιώσεις. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει και έχουμε τη βούληση να το κάνουμε.
Αποφασίζουμε τη συνεργασία για το καλό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των ανθρώπων της.
Ως παρατάξεις έχουμε διακριτούς ρόλους και φωνή. Διατηρούμε τις αναφορές μας στην κοινωνία και στους πολίτες. Συνεχίζουμε να διατυπώνουμε τον αυτόνομο πολιτικό μας λόγο μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο πλουραλισμός και η πολυφωνία είναι βασικό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας, την οποία υπηρετούμε με συνέπεια.
Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε σε θεσμικό επίπεδο ώστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες: να τους υπηρετήσουμε, να πετύχουμε συλλογική και ατομική ευημερία και να άρουμε τις ποικίλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας, αναλαμβάνουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν, με την ανάληψη αρμοδιοτήτων και την υλοποίηση της προγραμματικής μας συμφωνίας.»
Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση
Περιφέρεια σε Δράση
Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση
ΟΡΓΗ ΑΠΟ ΝΟΔΕ ΚΑΒΑΛΑΣ! ΔΡΑΚΟΣ: Αδιανόητο να κάνει ο Μέτιος νέο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας τον… Σιμιτσή!
Έντονη ήταν η αντίδραση των κομματικών και γαλάζιων της Καβάλας με την απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου να συνεργαστεί με τον πρώην Δήμαρχο Καβάλας Κώστα Σιμιτσή του Κινάλ, ορίζοντάς τον ως…χωρικό αντιπεριφρειάρχη Καβάλας στη θέση του Θόδωρου Μαρκόπουλου και διατηρώντας παράλληλα στη θέση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού τον Κώστα Αντωνιάδη.
Μάλιστα η ΝΟΔΕ Ν.Δ. Καβάλας που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα παρουσία και του βουλευτή του κόμματος Γιάννη Πασχαλίδη είναι ιδιαίτερα οργισμένη με τα τερτίπια και τις «ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ»του Μέτιο, ενώ χαρακτηρίζει, «αδιανόητη» την συγκεκριμένη συνεργασία, όταν σε όλη την προεκλογική περίοδο ο Σιμιτσής δεν έκανε τίποτα άλλο από το να…κατηγορεί Μέτιο, Τοψίδη και Νέα Δημοκρατία!!! Και μάλιστα με ιδιαίτερα αρνητικούς αφορισμούς για τον σημερινό Περιφερειάρχη ΑΜΘ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και ομόφωνη απόφασή της η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα τάσσεται ενάντια στην πρόθεση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου να συνεργαστεί με την παράταξη του κ. Κώστα Σιμιτσή και τον ορισμό του ως χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Χαράλαμπος Δράκος μιλώντας μάλιστγα στην ΕΡΤ Καβάλας χαρακτήρισε την πρόθεση αυτή αδιανόητη»!
Επερώτηση με Θέμα: Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο της Θάσου
Κύριε Περιφερειάρχη
Είναι γνωστό ότι το CO2 αποτελεί μία βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η μη διαφυγή του στην ατμόσφαιρα διασφαλίζεται (όχι πάντοτε με επιτυχία) με τη μέθοδο CCS (CarbonCaptureandStorage– Δέσμευση και Αποθήκευση του CO2)
Η μέθοδος CCS περιλαμβάνει
Τη δέσμευση του CCS στην πηγή (εργοστάσιο παραγωγής)
Τη μεταφορά του στον τόπο αποθήκευσης
Την αποθήκευσή του για 200-10.000 χρόνια
Με την μέθοδο CCS δεν αποφεύγουμε την έκλυση του CO2 στην ατμόσφαιρα. Απλώς βαφτίζουμε την αποθήκευσή του ως πράσινη διαδικασία (Greenwashing)
Στη Θάσο και συγκεκριμένα στον Πρίνο σχεδιάζεται από την εταιρεία Energean PLC (στην εταιρεία έχουν μετοχές το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και φυσικά πρόσωπα) σε πρώτη φάση η αποθήκευση 1 εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως, ενώ υπάρχει προοπτική αναβάθμισης για αποθήκευση 3 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Energean PLCαπέκτησε άδεια έρευνας για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, ενώ τον Νοέμβριο του 2023, μετά την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, η εταιρεία δανειοδοτήθηκε με 150 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία δανειοδότησης προβλέπει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, που φυσικά δεν έγινε.
Τον Ιούλιο του 2024 η ΕnergeanPLC , θεωρητικά, έκανε αίτηση προς την ΕΔΕΥΕΠ (Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Φυσικών Πόρων) για την αποθήκευση 1 εκατ, τόνων CO2 ετησίως, ενώ τον Αύγουστο του 2024η θυγατρική εταιρεία της EnergeanPLC, η EnEarth, κατέθεσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Τέλος η Energean PLCκατέθεσε αίτηση προς την ΕΕ για χρηματοδότησή της με το ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μερικές ακόμη επισημάνσεις:
To CO2 είναι διαβρωτικό. Τούτο σημαίνει ότι θα αντικατασταθούν οι σωλήνες εισαγωγής του από άλλους σωλήνες αντοχής στο διοξείδιο; Αν χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες δομές, θα ανεβεί το κέρδος αλλά θα αυξηθεί ο κίνδυνος διαρροής.
Στα τέλη του 2025, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα μπορεί να υποδέχεται CO2 σε συμπιεσμένη μορφή, ενώ από τα μέσα του 2027 θα υποδέχεται CO2 σε υγρή μορφή.
Σύμφωνα με το EuropeanTradingSystem (ETS) -Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών οι μεγάλες εταιρείες που πωλούν καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.λ.π) αγοράζουν πιστοποιητικά εκπομπών γι αυτά τα καύσιμα. Η τιμή ανά τόνο CO2 που εκλύεται στην ατμόσφαιρα δημιουργείται στο χρηματιστήριο. Επομένως οι εταιρείες, όπως η EnergeanPLC επιλέγουν την αποθήκευση του CO2 αντί να πληρώσουν βαριές φορολογικές ποινές για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Συλλέγοντας ατμοσφαιρικούς ρύπους CO2 από τις βιομηχανίες της ΝΑ Ευρώπης και αποθηκεύοντάς το στον Πρίνο της Θάσου κερδίζει η Energean PLC πολλαπλάσια των χρημάτων που θα πλήρωνε σε πρόστιμα.
Κάποιες πληροφορίες ακόμη:
Το CO2 θα μεταφέρεται από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική με φορτηγά ενώ από τη ΝΑ Ευρώπη θα μεταφέρεται με καράβια. Όλοι αυτοί οι ρύποι θα καταλήγουν στα πηγάδια του Πρίνου. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και ο σχεδιασμός της ΕnergeanPLC για απευθείας μεταφορά στον Πρίνο, μέσω αγωγού, CO2 από την βιομηχανική ζώνη της Βουλγαρίας.
ΟΦΕΛΗ (;)
Στην 2023 ReportonPaymentstoGovernments (Επισκόπηση των πληρωμών προς κυβερνήσεις) διαβάζουμε ότι η EnergeanPLC πλήρωσε στην Ιταλία 138,3 εκατ. Ευρώ, στο Ισραήλ 79,83 εκατ ευρώ, στην Αίγυπτο 59.2 εκατ. ευρώ κ.λ.π.
Στην Ελλάδα πλήρωσε 620.000 ευρώ, ενώ για τη δραστηριότητά της στον Πρίνο πλήρωσε μόνο 60.00 ευρώ!
Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί στον Πρίνο τη στιγμή που ακόμη και η Γερμανία ακολουθεί το μότο «not in my backyard- όχι αποθήκευση στον κήπο μου» και μάλιστα η αποθήκευση στη Γερμανία γίνεται σταθερά εκτός των 12 μιλίων.
Γιατί στη Θάσο και γιατί τόσο κοντά στις ακτές;
Ποιο το κίνητρο να περάσει κάποιος τις διακοπές του κοντά σε μία βιομηχανική περιοχή δέσμευσης και αποθήκευσης ρύπων CO2;
Πολλά αντίστοιχα έργα CCS (Καναδάς και ΗΠΑ) απέτυχαν στους στόχους της αποθήκευσης κι άφησαν πολλές περιβαλλοντικές εκκρεμότητες
Η Energean PLCσκοπεύει να χρησιμοποιήσει το CO2 για Enhanced Oil Recover (EOR) , η οποία χρησιμοποιεί το CO2 για την εξαγωγή περισσότερου πετρελαίου από στερεμένα κοιτάσματα ή πρόκειται για μια καθαρή αποθήκευση;
Η χρήση CO2 σε υφιστάμενα γεωλογικά κοιτάσματα που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκαν για EORμε νερό, μπορεί να οδηγήσει σε χημικές αντιδράσεις (ανθρακικό οξύ) που υποβαθμίζουν τη στεγανότητα των κοιτασμάτων κι αυξάνουν τον κίνδυνο των διαρροών
Δεν θεωρούνται παλαιές οι εγκαταστάσεις και οι σωληνώσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις;
Υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία της εταιρείας για τη μέθοδο CCS;
Η αυθόρμητη απελευθέρωση CO2 (blowout) από τα πηγάδια δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς
Ποιες οι συνέπειες για την αλιεία και τον τουρισμό της Θάσου και της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας από την οξίνηση (οι ωκεανοί γίνονται πιο όξινοι, λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα) του θαλασσινού νερού ;
Δεν υπάρχουν μελέτες που να ορίζουν τις βασικές τιμές συγκέντρωσης του CO2 σε εξωτερικούς χώρους. Τί σημαίνει αυτό για τους οικισμούς, όπως η Καλλιράχη, που βρίσκονται κοντά στα πηγάδια αποθήκευσης του CO2;
Υπάρχει κίνδυνος διαρροής λαμβάνοντας υπόψη και ότι η περιοχή είναι τεκτονικά ενεργός;
Ποια συστήματα ασφαλείας διαθέτουμε στην Ελλάδα μια που το έργο απαιτεί σκληρότατο monitoring; Δεν υπάρχει περίπτωση το CO2 να διαφύγει κατά τη δέσμευση, τη μεταφορά ή την αποθήκευση;
Γιατί πρέπει να αναλάβουμε αυτόν τον κίνδυνο για τις μελλοντικές γενιές, τη στιγμή που είμαστε μία περιοχή που ζει αποκλειστικά σχεδόν από τον τουρισμό;
Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι μελέτες με βάση τις οποίες προχωρά το έργο, δεν έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία κι έχει αργοπορήσει η διαβούλευση. Γιατί;
Δεν φαίνεται να έχουν εξεταστεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τη Θάσο, κορυφαίο τουριστικό προορισμό
Ποια τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον πληθυσμό;
Κύριε Περιφερειάρχη,
Ξαφνιαστήκαμε δυσάρεστα από το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης για το έργο αποθήκευσης CO2 που διοργανώθηκε από την Energean τον Οκτώβριο του 2024, εκφράσατε την πλήρη στήριξή σας στην επένδυση, χωρίς να λάβετε υπόψη όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις ενδεχόμενες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες συνίστανται κυρίως στις διαρροές CO2 και τις σοβαρότατες συνέπειές τους στη θαλάσσια ζωή, την ποιότητα του νερού και τον τουρισμό.
Λησμονήσατε επίσης ότι δεν πραγματοποιήθηκε επαρκώς διαβούλευση ούτε έχουν δημοσιοποιηθεί μελέτες που θεμελιώνουν το έργο .Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε την αποφυγή φορολογικών ποινών ως φιλοπεριβαλλοντική πολιτική.
Ζητούμε την άμεση διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή ειδικών, εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και της εταιρείας, ώστε να αξιολογηθούν πλήρως οι κίνδυνοι και οι προοπτικές του έργου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών
Πηγές
Storage of Dioxide of Anthrakas in Prinos of Thassos- LambrosSakellariouAstridaThassos, November 2024
A presentation of Energeans major project and the implications it could have for Thassos and its tourism
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΑΜΘ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η διοίκηση και διαχείριση των υδάτων είναι ευθύνη των δήμων. Η όποια συνένωση των ΔΕΥΑ και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης πλην εθελούσιας προσβάλει την αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς, παραβιάζει το Σύνταγμα αφού αφαιρεί περιουσιακά στοιχεία των Δήμων ενώ παράλληλα δεν αποδεικνύει τεκμηριωμένα την συνέχιση της βιωσιμότητας των συνενωμένων φαραωνικών επιχειρήσεων που δημιουργεί.
Η τακτική της προσέγγισης του θέματος από το ΥΠ.ΕΝ με καθαρά λογιστικό τρόπο αφού θέλει τους Δήμους να χρεώνονται με τα δάνεια που θα εξυπηρετούν τα χρέη των συνεννούμενων ΔΕΥΑ καθώς και ο καθορισμός της τιμής πώλησης του πόσιμου νερού από την PAE, αποδεικνύει ότι δεν έγινε αντιληπτό πως το νερό αποτελεί το υπέρτατο αγαθό στοιχείο για την ζωή και η πολιτική του προσέγγιση πρέπει να έχει και να λαμβάνει υπόψη της σοβαρά τα κοινωνικά κριτήρια και όχι τα λογιστικά.
Η πρότασή μας προς το ΥΠ.ΕΝ περιλαμβάνει την δυνατότητα δημιουργίας 3 έως 5 MW Net metering σε κάθε ΔΕΥΑ από το ενεργειακό απόθεμα του ΔΕΔΔΗΕ, να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή και την δημοπράτηση με ιδίους πόρους των αντίστοιχων ενεργειακών πάρκων ώστε να συμψηφίσουν την καταναλωμένη ενέργεια δημιουργώντας οικονομικά αποθέματα.
Να δοθεί προθεσμία 3 ετών για την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων που αναμένεται να δημιουργήσει την σύνταξη θετικών ισολογισμών με σταθερή μείωση ζημίας ή χρέους και κατόπιν σε όσες ΔΕΥΑ (που για διαφόρους λόγους) δεν θα μπορέσουν να καταστούν βιώσιμες να προβλεφθούν μέτρα εξυγίανσης όχι αναγκαστικής συνένωσης.
Δεν μπορεί να αποδεχτούμε ότι η προσπάθεια της δήθεν εξυγίανσης των ΔΕΥΑ γίνεται για την ορθολογική προσέγγιση διαχείρισης του πόσιμου νερού που αποτελεί μόνο το 10% των φυσικών πόρων, ενώ στο υπόλοιπο που αφορά πράγματι την διαχείριση του νερού άρδευσης και την αναζήτηση των τρόπων εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης του να παραπέμπεται στο μέλλον και να μην αποτελεί αντικείμενο άμεσης λύσης.
Η ΠΕΔ ΑΜΘ έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά και όχι μόνον ¨όπλα¨ προκειμένου να αμυνθεί στην πρωτοφανή αυτή εμμονή του ΥΠ.ΕΝ αφού θίγονται αυτοδιοικητικά δικαιώματα που απορρέουν από τις συνταγματικές αρχές δικαίου.
Να προβεί σε ενημέρωση των πολιτών και να αναδείξει την απαράδεκτη προσπάθεια εμπορευματοποίησης του πόσιμου νερού. Οι Αιρετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Δήμαρχοι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν οι όποιες πολιτικές θα μας φέρουν σε αδιέξοδο και θα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των κατοίκων. Το πόσιμο νερό δεν είναι είδος προς εμπορευματοποίηση, είναι κοινωνικό αγαθό. Καλούμε την ΚΕΔΕ να υιοθετήσει και να συμπεριλάβει στην απάντησή της την πρότασή μας και περιμένουμε άμεση ανταπόκριση με οργάνωση και ανακοινώσεις μέτρων αντίδρασης ώστε να γίνει αντιληπτό από την ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια προς καμιά αναγκαστική συνένωση.
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Με αφορμή την προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2024 επίσκεψη Νατοϊκών στο Μουσείο, κατόπιν αιτήματος της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εργαζόμενοι στο Μουσείο δημοσιοποίησαν ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν τη γνώμη τους για το γεγονός.
Ανέφεραν πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η εικόνα του ΝΑΤΟ και από πολεμοκάπηλος οργανισμός να εμφανιστεί σαν ένας οργανισμός ειρήνης και πολιτισμού, την ώρα που η χώρα μας και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, εμπλέκεται πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟ στηρίζει τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη.
Επίσης, στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Μουσείου (καθυστερήσεις πληρωμών, έλλειψη προσωπικού κλπ.) που δυσκολεύουν τη λειτουργία του, ενώ στηλίτευσαν το κόστος επίσκεψης στο Μουσείο συνολικά για όλους και όλες αλλά και ειδικά για τα στελέχη του ελληνικού στρατού και τις οικογένειες τους που ζουν στην περιοχή.
Τελικά, η ΧΙΙ Μεραρχία ακύρωσε για δικούς της λόγους την επίσκεψη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την ανακοίνωση των εργαζομένων, σε μια καταφανέστατη προσπάθεια να εκφοβίσει τους εργαζόμενους για να μην υπάρχει καμία αντίθετη φωνή στις επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, της κυβέρνησης και ενάντια στο ΝΑΤΟ. Στόχος είναι να πληγεί η ελευθερία της έκφρασης, να ποινικοποιηθεί η κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η ΕΔΕ.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειPrivacy policy