Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

1 Ιουλίου 1913 Απελευθέρωση της Δράμας

Published

on

*μια αναδρομή στην ιστορία της πόλης κατά τους Α΄και Β΄Βαλκανικούς πολέμους και το ιστορικό της απελευθέρωσης.

*Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μητροπολίτη Αγαθάγγελου στην απελευθέρωση της Δράμας- ο ρόλος του Χρυσόστομου Καλαφάτη (κατόπιν Εθνομάρτυρα  Μητροπολίτη Σμύρνης)

*οι θηριωδίες των Βουλγάρων και η καταστροφή του Δοξάτου.

apel-dramas

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μητροπολίτη Αγαθάγγελου στην απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913.

«Χαράς ευαγγέλια! Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζομεν από της 4 μ.μ. έν τη Δράμα. Αναπνέομεν! Ζώμεν! Κινούμεθα! Ο ελληνικός μας στρατός νικητής και τροπαιούχος είσήλθεν είς την Δράμαν. Χαρά! Αγαλλίασις, άσματα! Ελευθερία!»Έτσι ακριβώς απαθανατίζει τον πανηγυρισμό για την απελευθέρωση της Δράμας από τον ελληνικό στρατό, την 1η Ιουλίου 1913, ο τότε Μητροπολίτης Αγαθάγγελος, εκ των πρωταγωνιστών των γεγονότων εκείνων των ημερών.

Ο ελληνικός στρατός εισήλθε απελευθερωτής στην πόλη, υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Νικολάου Μιχαλόπουλου Αρκαδινού, έπειτα από 529 χρόνια δουλείας, με πολλά δεινά για τον ντόπιο πληθυσμό της περιοχής, που, παρά τα όσα υπέστη, ούτε μια στιγμή δεν ξέχασε τη μεγάλη ιστορία του ούτε και απεμπόλησε την ταυτότητά του.

Σε αυτό, τεράστια υπήρξε η συμβολή των ίδιων των Ελλήνων, αλλά εξίσου επίζηλη στη διατήρηση της ελληνικότητας της περιοχής υπήρξε η συμβολή των Εφοροδημογερόντων, αλλά και των ηρωικών ταγών της Εκκλησίας, οι οποίοι, ως καλοί ποιμένες, έθεσαν την ψυχή τους υπέρ του ευσεβούς ποιμνίου τους, θέτοντας κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη των κατακτητών την κεφαλή τους, θεωρώντας ως πράξη θεάρεστη τον όλο αγώνα τους. Έναν αγώνα συναδελφωμένο με το θάνατο.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ερεύνησε διάφορες πηγές για τα γεγονότα των ημερών εκείνων (Γενικό Επιτελείο Στρατού/ Διεύθυνση Ιστορίας, Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας, Ημερολόγιο Μητροπολίτου Αγαθάγγελλου, «Οι δραματικαί περιπέτειαι της Δράμας μέχρι της απελευθερώσεως αυτής, Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, συγγραφέων, Γ.Χατζόπουλου, Β.Πασχαλίδη, Τ.Τσελεπίδη) και αναδεικνύει ορισμένα κομβικά σημεία τους καθώς και το ρόλο του μητροπολίτη Αγαθάγγελου.

Ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος

Άγιος Εθνομάρτυρας και Ιερομάρτυρας Χρυσόστομος Καλαφάτης, Μητροπολίτης Σμύρνης

Άγιος Εθνομάρτυρας και Ιερομάρτυρας

Χρυσόστομος Καλαφάτης,

Μητροπολίτης Σμύρνης

«Και είναι αναμφίλεκτο ότι δύσκολα θα μιλούσαμε σήμερα για Ελληνική Δράμα, αν δεν υπήρχαν οι θεόσταλτες μορφές του Χρυσόστομου Καλαφάτη και του Αγαθάγγελου Β΄Κωνσταντινίδη, του Μάγνητος, οι οποίοι, ως φιλόστοργοι γονείς, έθεσαν πολλές φορές κάτω από τις φτερούγες τους το δοκιμαζόμενο σκληρά ποίμνιο τους»,αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συγγραφέας και πρώην Λυκειάρχης κ. Γιώργος Χατζόπουλος.

Να, τι αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο- ημερολόγιο του Μητροπολίτη Αγαθάγγελου: «Τιτάνια η συμβολή του Χρυσόστομου Καλαφάτη, του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δράμας – Σμύρνης, ο οποίος ερχόμενος στη Δράμα, σε ένα χώρο δεινώς και ανηλεώς πυρακτούμενο από ανθέλληνες, ζήτησε εν γνώσει του το σταυρό του μαρτυρίου.

Καθιστάμενος από νωρίς στόχος απροσπέλαστος των κατακτητών, απομακρύνθηκε βίαια από το προσφιλές ποίμνιο του! Αλλά η Θεία Πρόνοια, η περιβάλλουσα με ιδιαίτερη στοργή το Γένος των Ελλήνων, μερίμνησε κατά τρόπο εύστοχο και σοφό για τη διαδοχή του.

Στις 13 Μαρτίου 1910, δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση του Χρυσόστομου Καλαφάτη από τη Μητρόπολη της Δράμας , φθάνει ο Αγαθάγγελος, η έλευση του οποίου υπήρξε για τον ίδιο νέα πυρακτωμένη κάμινος, αλλά ευεργετική για το ποίμνιο του, το οποίο δοκιμαζόμενο σκληρά ουδέποτε ξέχασε τη ιστορία του.

Αντιλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή την κατάσταση που επικρατεί στο νομό και συναισθάνεται το βάρος της αποστολής του. Υπολογίζει με ακρίβεια το μέγεθος του αγώνα που θα κάνει. Μα δεν πτοείται. Η ψυχή του γίνεται γρανίτης πάνω στον οποίο θα συντρίβονται καθημερινώς τα μανιασμένα κύματα των κατακτητών».

Μητροπολίτης Αγαθάγγελος

Μητροπολίτης Αγαθάγγελος

Μελετώντας κάποιος το λεπτομερές έργο του «Αι Δραματικαί Περιπέτειαι Δράμας μέχρι της απελευθερώσεως αυτής, ήτοι από της 1ης Ιουνίου μέχρι της 1ης Ιουλίου 1913», διαπιστώνει το πλήθος των αρετών ενός Ιεράρχη, ο οποίος επιδίδεται σε αγώνα προστασίας, στήριξης , αναπτέρωσης του ηθικού του ποιμνίου του και απόκρουσης ανόμων σχεδίων των πανσλαβιστών και Βουλγάρων.

Οι αρετές του αυτές διαφαίνονται από τη μελέτη των περίπου 20 εγγράφων και των ισαρίθμων τηλεγραφημάτων, που έστελνε κάθε τόσο στους πανίσχυρους της εποχής εκείνης- Δόμπρεφ, Βούλγαρο πολιτικό διοικητή της Δράμας , Κοετσίκωφ, Στρατιωτικό διοικητή του Νομού Δράμας , Στρατηγό Κοβάτσεφ, Βούλκωφ, Γενικό διοικητή Μακεδονίας καθώς και στο Βούλγαρο βασιλιά Φερδινάνδο.

Θαυμάζει κάποιος το θάρρος με το οποίο διαμαρτύρεται προς τους ανωτέρω παραλήπτες των εγγράφων και τηλεγραφημάτων του για όσες βαρβαρότητες διέπρατταν εις βάρος του δραμινού λαού οι κατακτητές. Δεν είναι δε λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι διαμαρτυρίες παίρνουν τη μορφή της απειλής.

Έντονη είναι η διαμαρτυρία του για τις συλλήψεις των ιερέων της Μητρόπολής του, τις κακοποιήσεις των προκρίτων της υπαίθρου, τις ληστείες εις βάρος των ελληνικών οικογενειών και την προσβολή της τιμής των γυναικών της Νικήσιανης και του Παγγαίου.

Από τους άμβωνες των εκκλησιών προτρέπει, συχνότατα, περιφρονώντας κάθε κίνδυνο, τους Έλληνες Χριστιανούς να επιδείξουν εγκαρτέρηση και θάρρος μπροστά στις βουλγαρικές ωμότητες.

Είναι χαρακτηριστικό της γενναιότητάς του το ακόλουθο περιστατικό, σε μια από τις εξόδους του στην πόλη της Δράμας, κατά την οποία λίγο έλειψε να λογχισθεί από πενταμελή βουλγαρική στρατιωτική περίπολο.

Τη σκηνή μας την περιγράφει ανάγλυφα στο Ημερολόγιό του: «Πορευόμενος εκ της Ιεράς μου Μητρόπολης εις το Διοικητήριο διατρέχω τον κίνδυνο να λογχισθώ εις τας 11 το πρωί της 26ης Ιουνίου 1913 υπό πενταμελούς βουλγαρικής περιπόλου. Δύο εκ των περιπόλων, γνωρίζοντες την Τουρκική ήλθον προς με, με εφ’ όπλου λόγχην και προτείνοντες αυτάς είπον να απέλθω εις την Μητρόπολη μου αμέσως διότι απαγορεύεται εις πάντας η εκ των οικιών έξοδος. Απήντησα ότι δι’εμέ ως Βλαδίκαν, δηλαδή αρχιερέα, επιτρέπεται. Τότε εις θυμωθείς έτι μάλλον έθηκε και φυσίγγια εις το όπλον και επλησίασε κατ’ εμού, οπότε δείξας τον επί του στήθους μου πάντοτε κατά τας εξόδους μου κρεμάμενον μέγαν εγκόλπιον σταυρόν, τω είπον να κτυπήσει τον σταυρόν και το στήθος. Εκείνος απήντησε: “Δεν κτυπώ τον σταυρόν”. Τότε τω λέγω δυνατή τη φωνή τουρκιστί: Εύγε, είσαι καλός Χριστιανός, βγάλε τον σκούφον σου και φίλησον τον σταυρόν. Και εκείνος εφίλησε τον σταυρόν και το χέρι μου».

Ο θαυμασμός για τον Ιεράρχη εντείνεται με την απόφασή του να διατηρεί, με απόλυτη μυστικότητα, ένοπλες ελληνικές ομάδες. Είναι τα τμήματα εκείνα που βρίσκονταν σε διαρκή εγρήγορση για να εμποδίσουν τον κατακτητή να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου της Δράμας.

Μα κάποτε τα δεινά τελείωσαν. Ο εφιάλτης του θανάτου χάθηκε. Ο ελληνικός στρατός κατατρόπωσε τον εχθρό και την 1η Ιουλίου 1913 απελευθερώνει τη Δράμα. Ο μεθυσμένος από το “νέκταρ” της λευτεριάς δραμινός λαός ξεχύνεται στους δρόμους. Προηγείται η βιβλική μορφή του Αγαθαγγέλου. Πρώτος στον κίνδυνο ο Ιεράρχης, πρώτος και στον πανηγυρισμό της Λευτεριάς.

Η απελευθέρωση της Δράμας ανήκει ιστορικά στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων, που έλαβαν χώρα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Η έναρξη του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, το Σεπτέμβριο του 1912, βρίσκει την Ελλάδα σύμμαχο της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, ενώ η Δράμα, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας. Η τελευταία, «σκιά» πια της άλλοτε κραταιής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κλονίζεται ήδη ισχυρά, υπό το βάρος της επικείμενης επίθεσης των συνασπισμένων λαών της Βαλκανικής, που αγωνίζονται να απελευθερώσουν τα εθνικά τους εδάφη.

Η πορεία των επιχειρήσεων φέρνει τελικά την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Βουλγαρία καταλαμβάνει, το Νοέμβριο του 1912, την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και, φυσικά, τη Δράμα. Έκτοτε κι επί οχτώ μήνες, η Δράμα παραμένει στα χέρια των Βουλγάρων. Είναι η περίοδος της πρώτης βουλγαρικής κατοχής.

Με την έναρξη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, στις 17 Ιουνίου 1913, οι Βούλγαρου βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τέως συμμάχους τους, τους Έλληνες και τους Σέρβους. Η απληστία και η υπεροψία τους τούς εμποδίζει να αντιληφθούν ότι μειονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους. Έτσι, η μία μετά την άλλη, οι ελληνικές πόλεις απελευθερώνονται.

«Πήραμε την Θεσσαλονίκη μας, τας Σέρρας τας ωραίας και την Δράμα», τραγουδούσαν, σε εμβατηριακούς ρυθμούς, οι Έλληνες της εποχής.

Πώς όμως ο ελληνικός στρατός έφτασε στη μεγάλη αυτή νίκη; Σύμφωνα με στοιχεία από τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου/Διεύθυνση Ιστορίας, η προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς τους νέους αντικειμενικούς σκοπούς, όπως αυτοί καθορίστηκαν με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, άρχισε σταδιακά και αφού προηγουμένως οι μονάδες συμπλήρωσαν τις απαραίτητες προετοιμασίες τους.

Η VII Μεραρχία, αφού ενισχύθηκε με το 15ο Σύνταγμα Πεζικού της VIII Μεραρχίας, που έφτασε στις Σέρρες μέσω Θεσσαλονίκης από την Κορυτσά, έστειλε στις 30 Ιουνίου το 21ο Σύνταγμα Πεζικού και μία μοίρα Πυροβολικού προς τη Δράμα και με την υπόλοιπη δύναμή της προέλασε από το πρωί της 1ης Ιουλίου προς το Νευροκόπι.

Το Απόσπασμα του 21ου Συντάγματος (Απόσπασμα Δράμας) έφτασε το βράδυ της 30ής Ιουνίου στο χωριό Αγγίστα και την επομένη, ύστερα από σύντομο αγώνα, εισήλθε στη Δράμα, που πρόλαβε να σώσει από βέβαιο εμπρησμό. Οι κάτοικοι της πόλεως επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στα ελληνικά τμήματα.

Στην κωμόπολη του Δοξάτου, όμως, στα νοτιοανατολικά της Δράμας, οι Βούλγαροι κατά την υποχώρησή τους, στις 30 Ιουνίου, διέπραξαν μεγάλης εκτάσεως βανδαλισμούς, την πυρπόλησαν και έσφαξαν περισσότερους από 3.000 κατοίκους της, μεταξύ των οποίων πολλούς ιερείς, γυναίκες και παιδιά.

Η υπόλοιπη δύναμη της VII Μεραρχίας, προελαύνοντας προς το Κάτω Νευροκόπι, κατέλαβε, στις 2 Ιουλίου, ύστερα από μεγάλο αγώνα, τα υψώματα Μπαμπίνας και προωθήθηκε στα νότια του χωριού Κάτω Βροντού.

Χαρακτηριστικό ήταν και το τηλεγράφημα που απέστειλε στο τότε Υπουργείο Στρατιωτικών ο Στρατηγός Δούσμανης, ο οποίος αναφέρει- μεταξύ άλλων- για την απελευθέρωση της Δράμας: «…Σήμερον εις το αριστερόν και το κέντρον του μετώπου μας ο στρατός προήλασε χωρίς να συναντήση τον εχθρόν. Εις το άκρον δεξιόν ημών ημέτεραι δυνάμεις μετά πείσμονα μάχην διηρκέσασαν από 9ης πρωίας μέχρι 4.30′ εσπερινής ώρας παρά την Αλιστράτην και Κρίτσαβαν έτρεψαν τον εχθρόν εις φυγήν και κατέλαβον την Δράμαν. Ο Μητροπολίτης Δράμας και πάντες οι κάτοικοι μη εξαιρουμένων ουδέ των Τούρκων και Ισραηλιτών μετά δακρύων χαράς εδέχθησαν ως σωτήρα τον Ελληνικόν Στρατόν, σώσαντα αυτούς ως έλεγον εκ βεβαίας καταστροφής…».

Η Δράμα δεν είναι μια συνηθισμένη πόλη του ελληνικού χώρου που υπέστη απλά πολλαπλές καταστροφές από τους εξωτερικούς εχθρούς. Η πόλη κι ο νομός κυριολεκτικά ξεκληρίστηκαν από τους εκάστοτε επιδρομείς και το αίμα των Δραμινών μαρτύρων πότισε βαθειά τη γη.

Πηγή: ΑΠΕ  του Γιάννη Ιωαννίδη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Βουλευτές, Υπουργοί και Δικαστές. Διακριτές και Αδιάκριτες Εξουσίες !

Published

on

By

Όταν στο ίδιο πρόσωπο ή στο ίδιο κυβερνητικό σώμα βρίσκονται ενωμένες η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία δεν υπάρχει ελευθερία.                                                                     

 Μοντεσκιέ

Στο Άρθρο 26 του Συντάγματος της Ελλάδας προβλέπεται η διάκριση των εξουσιών:

  • H νομοθετική εξουσία (Βουλή) έχει την αρμοδιότητα ψήφισης των νόμων του Κράτους.
  • H εκτελεστική εξουσία (Κυβέρνηση) έχει την ευθύνη να ασκεί τη διακυβέρνηση του κράτους και να εκτελεί τους νόμους.
  • H δικαστική εξουσία έχει την ευθύνη να ερμηνεύει τους νόμους και να θέτει όρια στην αυθαίρετη άσκηση της εκτελεστικής λειτουργίας.

Ισχύει όμως στην πραγματικότητα η διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας;

Η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας διορίζεται από την εκτελεστική εξουσία (Κυβέρνηση), η οποία παραβλέπει, τις περισσότερες φορές σκοπίμως, επετηρίδες ή και προσόντα των δικαστών.

Στην εκτελεστική εξουσία (Κυβέρνηση) συμμετέχει μεγάλο ποσοστό των μελών της νομοθετικής εξουσίας (Βουλευτές που διορίζονται Υπουργοί ή Υφυπουργοί διατηρώντας τις δύο ιδιότητες εξουσίας: τη νομοθετική και ταυτόχρονα την εκτελεστική). Συνήθως, πλέον του 50% των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης διορίζονται ως Υπουργοί ή Υφυπουργοί κατά τη διάρκεια μιας τετραετίας. Οι περισσότεροι μάλιστα έχουν ελάχιστες γνώσεις ή και πλήρη άγνοια των αρμοδιοτήτων του υπουργείου που αναλαμβάνουν. Ως αντίδωρο, οι βουλευτές / υπουργοί ψηφίζουν στη Βουλή νόμους για τους οποίους διατηρούν επιφυλάξεις ή δεν τους έχουν διαβάσει καν.

Επί της ουσίας λοιπόν δεν υφίσταται διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα.

Επηρεάζει το γεγονός αυτό την ορθολογική λειτουργία του κράτους και την ποιότητα της δημοκρατίας; Αναμφισβήτητα ναι.

Ας προβληματιστούμε λοιπόν και ας αναρωτηθούμε αν η λειτουργία του κράτους και η ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας θα είναι σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή σε περίπτωση που:

  • H νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή με βουλευτές που θα έχουν την αρμοδιότητα νομοθετικού έργου χωρίς τη δυνατότητα υπουργοποίησής τους (χωρίς δηλαδή συμμετοχή στην εκτελεστική εξουσία) ή ελάχιστοι εξ αυτών να αναλαμβάνουν μόνο υπουργεία συντονιστικού κυρίως χαρακτήρα (Αντιπρόεδρος κυβέρνησης, υπουργός επικρατείας κλπ).
  • H εκτελεστική εξουσία ασκείται από Κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή βουλευτών ή με τη συμμετοχή ελάχιστου αριθμού σε υπουργεία συντονιστικού κυρίως χαρακτήρα. Αυτόματα θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων σε δραστική μείωση του αριθμού των υπουργείων, στα οποία θα τοποθετούνται υπουργοί με γνώση των αντικειμένων και όχι με κριτήρια εσωκομματικών ή γεωγραφικών ισορροπιών.
  • Η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας δεν θα διορίζεται από την εκτελεστική εξουσία (Κυβέρνηση). Ας βρεθεί από τους ειδήμονες ένας κατά το δυνατόν αξιοκρατικός και αδιάβλητος τρόπος.

Στην παρούσα συγκυρία, τίθεται ως παλλαϊκό αίτημα η ριζική μεταρρύθμιση της λειτουργίας του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Η ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ζητούμενο πρώτης προτεραιότητας, το οποίο θέτει η ίδια η κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει, ενόψει και της μελλοντικής τροποποίησης του Συντάγματος, να τεθούν σε δημόσιο διάλογο, μεταξύ των άλλων, τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του.

Είναι προφανές ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν τα μοναδικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τον δημόσιο διάλογο. Αποτελούν όμως, κατά την άποψή μου, τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθούν όλες οι υπόλοιπες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της λειτουργίας του κράτους. Μεταρρυθμίσεις και όχι ρυθμίσεις ή απορρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας, της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων, ουσιαστικές και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων καθώς και στο εθνικό Σύστημα Υγείας κλπ είναι σημαντικές και θα πρέπει να προωθηθούν.

Η χώρα ωστόσο χρειάζεται ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό σοκ που θα κατοχυρώνει τη διάκριση των εξουσιών, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που τίθενται σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον.

Μάκης Μουρατίδης

 

Continue Reading

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Κυριαζίδη για το «κάνε ένα παιδί» στην Κωνσταντοπούλου

Published

on

By

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαγράφει τον βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη μετά το χυδαίο σχόλιο στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ο Δημήτρης Κυριαζίδης παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μετά την ατάκα «πήγαινε κάνε κάνα παιδί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει τον βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας με το ερώτημα της διαγραφής, μετά την χυδαία ατάκα προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και του ζήτησε να μεταφέρει στον Δημήτρη Κυριαζίδη πως αν δεν ζητήσει συγγνώμη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την ατάκα «πήγαινε κάνε κανένα παιδί», θα διαγραφεί.

Νωρίτερα η φράση «κάνε κανένα παιδί» αλλά και η άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Μαρίας Ζαχαράκη όσο και του Θάνου Πλεύρη καθώς και του συνόλου της Βουλής.

Η ανακοίνωση για την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας έγινε από τον πρόεδρο Νικήτα Κακλαμάνη στη Βουλή, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από την κ. Κωνσταντοπούλου αλλά και από όλες τις γυναίκες, ενώ η απόφαση για την διαγραφή του θα γίνει γνωστή μέχρι την Δευτέρα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι «ύστερα από επικοινωνία που είχα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό την ιδιότητα του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής κύριος Κυριαζίδης παραπέμφθηκε, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, στην επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής» και προσέθεσε: «Προσωπικά δε, στο πρόσωπο της προέδρου κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως πρόεδρος του Σώματος, θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλες τις κυρίες συναδέλφους και από όλες τις Ελληνίδες γυναίκες».

Το περιστατικό ξεκίνησε όταν στο βήμα βρισκόταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον βουλευτή να ακούγεται να λέει «πήγαινε κάνα κάνα παιδί ή υιοθέτησε κανένα».

Η αντίδραση του προεδρεύοντος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ήταν άμεση και ζήτησε από τον Δημήτρη Κυριαζίδη να ζητήσει συγνώμη κάτι που δεν έγινε.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε μετά το απαράδεκτο σχόλιο Κυριαζίδη πως «το θέμα δεν είναι να ζητήσει συγγνώμη ένας βουλευτής προς εμένα, αλλά να τελειώσουμε με αυτές τις πρακτικές», ενώ την δήλωσή αυτή αποδοκίμασε και ο Θάνος Πλεύρης.

Σε παρέμβασή της, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη κάλεσε τον βουλευτή να ανακαλέσει, τονίζοντας ότι δεν κρινόμαστε εδώ εάν έχουμε παιδιά αλλά όταν δουλεύουμε με αξιοσύνη και παράγουμε έργο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος είπε ότι, πιο προσβλητική από τη φράση που ειπώθηκε, είναι οι τρεις προσπάθειες, να αποφύγει ο κ. Κυριαζίδης να πει μία απλή λέξη: «Συγνώμη για την βλακεία που ξεστόμισα». «Είναι μια λέξη, είναι μια βαθιά νοοτροπία που βρίσκεται ριζωμένη μέσα στον ίδιο και δεν ξέρω ‘γω σε πόσους άλλους» είπε ο κ. Γερουλάνος.

«Καλώ τη ΝΔ να αποβάλλει από τις τάξεις της τέτοιες λογικές και τέτοιες νοοτροπίες» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι αυτό που είπε ο Δ. Κυριαζίδης είναι απαράδεκτο, προσβλητικό και απάνθρωπο και ότι μια συγγνώμη δεν λέει τίποτα διότι όπως λέει ο λαός από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο.

«Αυτό που εκφράσατε είναι, όχι ένα στερεότυπο αλλά η βαθύτερη αιτία της πατριαρχίας» είπε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς η Έφη Αχτσιόγλου και σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το χειρότερο δεν είναι αυτό που εκστόμισε αλλά ότι δεν κατανοεί αυτό που εκστόμισε».

«Είμαστε όλοι στο πλευρό της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Πιστεύω ότι έχει μετανιώσει ο συνάδελφος» είπε από την ΚΟ Σπαρτιάτες ο Ιωάννης Κόντης, ενώ από την ΚΟ Νίκη, ο Γεώργιος Ρούντας ευχήθηκε να είναι τελευταία φορά που απευθύνεται τέτοια ύβρις απέναντι σε γυναίκα, που είναι η βασίλισσα και το κόσμημα της κοινωνίας.

Καταδικάζουμε το αυτονόητο, και την ανοησία που ακούστηκε στο κοινοβούλιο είπε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήττας.

Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης είπε ότι το κυβερνών κόμμα αποδοκιμάζει το σχόλιο του κ. Κυριαζίδη: «Η γυναίκα έχει πλήρως το δικαίωμα της επιλογής του αυτοπροσδιορισμού το πώς θα διαθέσει το σώμα της. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε να ακούγονται τέτοια σχόλια εδώ πέρα».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, καταδικάζει με έντονο τρόπο την συμπεριφορά του Δημήτρη Κυριαζίδη εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, την ώρα που εξελισσόταν το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον κ. Κυριαζίδη, προσήλθε στη Βουλή και μετέβη στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να προβεί σε δήλωση καταδίκης της συμπεριφοράς του.

«Θέλω ξεκάθαρα να καταδικάσω την φωνή που ακούστηκε από συνάδελφο της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, εναντίον της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Τέτοιες κουβέντες δεν μπορεί να λέγονται στην Βουλή των Ελλήνων, αλλά και δεν μπορεί να λέγονται πουθενά. Και παρότι η κυρία Κωνσταντοπούλου μπορεί να είναι όσο προκλητική θέλει απέναντι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμείς δεν επιτρέπεται ποτέ να αντιδράσουμε με αυτό τον τρόπο», δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ετήσιος Χορός Εμπορικού Συλλόγου Δράμας – FLASHBACK PARTY

Published

on

By

Σας περιμένουμε το Σάββατο 8 Μαρτίου, ανήμερα της Γιορτής της Γυναίκας, για μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη χορό, μουσική από όλες τις εποχές και ατελείωτο κέφι!
📅 Σάββατο 8 Μαρτίου 2025
📍 MYLOS Theama
🕘 Έναρξη: 21:00
🎟 Είσοδος: 12€ (με ποτό)
📞 Κρατήσεις: 6938984678
Γιορτάζουμε μαζί με ρυθμούς που θα μας ταξιδέψουν στον χρόνο, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη διασκέδαση !!

Continue Reading

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Πέτρος Τσολιάς –  Γενικός Διευθυντής κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ»

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε η Μελίνα Μποτέλλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι στο Δήμο Δράμας για το 2025

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Παράταση ρύθμισης οφειλών προς το Δήμος Δράμας

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Ημερολόγιο 2025 με θέμα τους Αράπηδες Μοναστηρακίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Διακοπή νερού σήμερα Δευτέρα 30/12 ,από τις 23:00 έως τις 06:00

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τον οδικό άξονα Δράμα – Καβάλα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Η Kourtidis Group αναγνωρίζεται ως “Great Place to Work” στην Ελλάδα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Αθώος ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Παναγιώτης Γκλαβόπουλος

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Ανοιχτή πρόσκληση για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Τρίτος κύκλος του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Αλλαγή στην ημέρα διεξαγωγής της Λαϊκής Αγοράς εν όψει των γιορτών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δράμα για την Επέτειο της Τραγωδίας στα Τέμπη

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Η αθέατη πλευρά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Η Μελίνα Μποτέλη για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ24 ώρες ago

Βουλευτές, Υπουργοί και Δικαστές. Διακριτές και Αδιάκριτες Εξουσίες !

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

Βράβευση της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΠΟΤΕΛΛΗ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες ago

Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Κυριαζίδη για το «κάνε ένα παιδί» στην Κωνσταντοπούλου

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες ago

3ο Γυμνάσιο Δράμας: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες ago

Ετήσιος Χορός Εμπορικού Συλλόγου Δράμας – FLASHBACK PARTY

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

“Μικρές Ταινίες, Μεγάλα Όνειρα”

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

Από τη Δράμα στα ΟΣΚΑΡ

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

Cinematherapy με τη συμμετοχή 1900 μαθητών των Σχολείων της Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δράμα για την Επέτειο της Τραγωδίας στα Τέμπη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων: Όλοι στην απεργία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ: Στάσης Εργασίας, 11:00-14:00, την Παρασκευή 28/02/2025

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

28 Φλεβάρη 2025 – 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία

Πολιτιστικά3 εβδομάδες ago

Γιώργος Αγγελόπουλος, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ

Χρηστικά4 εβδομάδες ago

Στρατηγική αξιοποίησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε η Μελίνα Μποτέλλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών