Οι πρώτες Κοινότητες του Νομού Δράμας αναγνωρίστηκαν επίσημα ως μέρος του ελληνικού διοικητικού συστήματος με το Βασιλικό Διάταγμα ΄΄Περί συστάσεως κοινοτήτων εν τω νομώ Δράμας και ενώσεως συνοικισμών τινων εις τον δήμον Δράμας και τας κοινότητας τούτου΄΄, που υπογράφτηκε στις 13 Νοεμβρίου 1919 και δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 1919 (ΦΕΚ 251/20-11-1919 τ. Α). Το
Βασιλικό αυτό Διάταγμα αποτελεί ουσιαστικά τη ΄΄Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης΄΄ των τότε κοινοτήτων του νομού Δράμας και σηματοδοτεί την επίσημη ένταξή τους στον θεσμό της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με το συγκεκριμένο Βασιλικό Διάταγμα που αφορούσε στον τότε νομό Δράμας, αναγνωρίστηκαν 30 κοινότητες στην Υποδιοίκηση Δράμας (βλ. σχετικό πίνακα), 8 κοινότητες στην Υποδιοίκηση Καβάλας, 11 κοινότητες στην Υποδιοίκηση Πραβίου και 7 κοινότητες στην Υποδιοίκηση Νέστου.
Με το Νομοθετικό Διάταγμα ΄΄Περί διαιρέσεως διοικητικώς εις δύο Νομούς της Δυτικής Θράκης΄΄, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 349/3-12-1923 τ. Α, αποσπάστηκαν από το Ν. Δράμας οι κοινότητες Σταυρουπόλεως, Κοζλούτσης (Καρυόφυτου) και Σαρνίτσης (Κρωμνικού), οι οποίες εντάχθηκαν στην υποδιοίκηση Ξάνθης του νομού Ροδόπης.
Οι υπόλοιπες Κοινότητες του Ν. Δράμας αναγνωρίστηκαν ή εντάχθηκαν στο νομό αργότερα.
Από την ημερομηνία των αρχικών αναγνωρίσεων (20 Νοεμβρίου 1919) μέχρι σήμερα καταγράφονται αρκετές Διοικητικές Μεταβολές στο Νομό Δράμας με αναγνωρίσεις, καταργήσεις, προσαρτήσεις, αποσπάσεις, μετονομασίες Κοινοτήτων και οικισμών.
Οι κυριότερες πάντως Διοικητικές Μεταβολές στις Κοινότητες του Ν. Δράμας καταγράφονται στην αρχή και στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου (σύσταση Κοινοτήτων μέχρι σήμερα).
Ειδικότερα, αμέσως μετά τη σύστασή τους και κατά τη δεκαετία 1920-1930 καταγράφονται μαζικές μετονομασίες Κοινοτήτων και οικισμών, όπου είχαν αποδοθεί προγενέστερα ονομασίες μη ελληνικές.
Με την εφαρμογή των Προγραμμάτων Ι. Καποδίστριας (Ν. 2539/1997) και Καλλικράτης (Ν. 3852/2010) καταργήθηκαν σταδιακά όλες οι Κοινότητες ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Τα Τοπικά Διαμερίσματα του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν. 3463/2006), τα οποία προσδιορίστηκαν ως Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, μετονομάστηκαν σε Κοινότητες με τον πρόσφατο Ν. 4555/2018 (Πρόγραμμα Κλεισθένης), χωρίς ωστόσο αυτές να διαθέτουν ιδιαίτερη νομική προσωπικότητα, λειτουργώντας ως μονάδες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης των δήμων με εκλεγόμενα Συμβούλια Κοινοτήτων.
Δράμα Νοέμβριος 2019
Μάκης Μουρατίδης