Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπαθούν να συγκαλύψουν το έγκλημα όλων των υπευθύνων υπουργών και του κρατικού μηχανισμού που οδήγησαν στο θάνατο 100 ψυχών στο Μάτι, τον περασμένο Ιούλιο.
Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του “κρύβονται” πίσω από ένα πόρισμα – «παραγγελιά» και νομίζουν ότι με 150 σελίδες μπορούν να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες και τις τύψεις για τις τόσες οικογένειες που τις βύθισαν στο αίμα και στο πένθος.
Το πόρισμα της «ανεξάρτητης επιτροπής» που συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, καθηγητή δρ. Γιόχαν Γκέοργκ Γολντάμερ (dr. Johann Georg Goldammer), περιορίζεται σε γενικόλογες διαπιστώσεις και απίστευτες αοριστολογίες χωρίς να καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες σε κανένα πολιτικό πρόσωπο, σε κανένα στέλεχος του κρατικού μηχανισμού και σε καμία υπηρεσία του κράτους.
Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται στο αλαλούμ που επικρατεί στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και στις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στην πυροπροστασία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών συμμετέχουν περισσότεροι από 45 συναρμόδιοι φορείς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιος κεντρικός συντονισμός. Παράλληλα μας λένε τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. Ευχολόγια δηλαδή, την ώρα που το αίμα των νεκρών είναι ακόμα…ζεστό.
Όλη η ευαισθησία του κ. Τσίπρα αλλά και του προέδρου της Βουλής που παρέλαβε το πόρισμα περιορίζονται στις δημόσιες σχέσεις με έναν «καθηγητάκο» που ήρθε από το πουθενά για να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι για όλα έφταιγε το μεγάλο θερμικό φορτίο. Όπως έλεγε παλιά ο Βύρωνας Πολύδωρας για τον «στρατηγό άνεμο».
Είναι τουλάχιστον ύβρις για τον ελληνικό λαό και για όσους χάθηκαν τόσο άδικα και τόσο άδοξα λόγω ανικανότητας των στελεχών που απαρτίζουν τον κρατικό μηχανισμό και την πολιτική εξουσία.
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα οι μισοί τουλάχιστον από τους εμπλεκόμενους θα είχαν προφυλακιστεί και θα είχαν καταδικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες. Για το έγκλημα στο Μάτι πέρασαν μήνες για να υπάρξει μόνο μια παραίτηση, του Τόσκα.
Πολυσέλιδη έκθεση χωρίς απόδοση ευθυνών
Στη μακροσκελή έκθεση των 150 και πλέον σελίδων, η εξαμελής επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, καθηγητή δρ. Γιόχαν Γκέοργκ Γολντάμερ (dr. Johann Georg Goldammer), αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα,καταγράφει τα μελανά σημεία του διαχειριστικού μηχανισμού και καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φυσικού φαινομένου στο μέλλον.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι καταθέτετε τις προτάσεις και τις απόψεις σας για ένα θέμα όπως η Πολιτική Προστασία, που δεν είναι μόνο της Ελλάδας ή της Ευρώπης, αλλά και διεθνές και σχετίζεται παράλληλα με κρίσιμα θέματα που άπτονται των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών» τόνισε ο κ. Βούτσης παραλαμβάνοντας το πόρισμα από τον Γερμανό καθηγητή και προανήγγειλε ότι θα μελετηθεί από τους προέδρους και τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Ακολούθως, τα μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής θα προσκληθούν σε ακροάσεις με τη συμμετοχή και άλλων αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να προκύψει κοινή αντίληψη για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία.
Από την πλευρά του, ο κ. Γκολντάμερ υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι προτάσεις της επιτροπής για τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να αναλάβει η ελληνική πολιτεία,προκειμένου να ενισχύσει τον ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Αναποτελεσματική οργάνωση
Στη μακροσκελή έκθεση σημειώνεται ότι οι πυρκαγιές δασών και υπαίθρου αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του φυσικού, πολιτισμικού και περιαστικού-βιομηχανικού τοπίου στην Ελλάδα και ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω των κοινωνικοοικονομικών (χρήσεων γης, δημογραφικών) και κλιματολογικών αλλαγών, της έλλειψης μη κατάλληλων θεσμικών μέτρων, του ανεπαρκούς και παλαιωμένου εξοπλισμού και της αναποτελεσματικής οργάνωσης, των ανθρώπινων δραστηριοτήτων,αλλά και του συνδυασμού των αλληλεπιδράσεων όλων των παραπάνω παραγόντων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών και των καμένων δασικών εκτάσεων στη χώρα από τη δεκαετία του ’80 και μετά, φθάνοντας μάλιστα τα 2.700.000 καμένα στρέμματα κατά τη δραματική χρονιά του 2007 -περίπου πενταπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων σαράντα ετών. Επίσης, από τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσιάζονται στην έκθεση, προκύπτει ότι 75% των καμένων εκτάσεων είναι από πυρκαγιές που ξεπερνούν τα 10.000 στρέμματα και αντιστοιχούν σε 4% του συνόλου των πυρκαγιών, δείχνοντας ότι υπάρχει σαφώς ένα πρόβλημα μεγάλων δασικών πυρκαγιών.
Όσον αφορά τους λόγους για την επιδείνωση του προβλήματος, σημαντικό ρόλο παίζει η αύξηση της ποσότητας της καύσιμης ύλης, εξαιτίας της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της ελλιπούς διαχείρισης των δασών λόγω περιορισμού των διαθέσιμων κονδυλίων, αλλά και η άνευ σχεδιασμού, οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη πολλών περιοχών. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στις παρυφές των αστικών περιοχών, των οικισμών της υπαίθρου, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των τουριστικών περιοχών. Τα περιστατικά της τελευταίας δεκαετίας και ιδιαιτέρως η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, καταδεικνύουν ότι η ανθρώπινη ασφάλεια και υγεία, ιδιωτικά και δημόσια αγαθά, καθώς και κρίσιμες υποδομές, βρίσκονται υπό την απειλή τέτοιων καταστροφικών πυρκαγιών.
Έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού
Όπως τονίζεται στο πόρισμα, οι αδυναμίες στο κομμάτι της αποτελεσματικής πρόληψης, μπορούν να αποδοθούν, μεταξύ άλλων, «στην έλλειψη ενιαίου και κοινού σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας, στην απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων, στη δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία ζωνών μείξης δασών οικισμών γύρω από μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα. Επίσης, στην περιστασιακή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και την αναποτελεσματική οργάνωση του εθελοντισμού, αλλά και στη μεγάλη δυσαρμονία των κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη σε σχέση με τα πολλαπλάσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών».
Για το θέμα της καταστολής, το πόρισμα της επιτροπής επισημαίνει ότι «τα αυξανόμενα κονδύλια της τελευταίας εικοσαετίας δεν οδήγησαν σε αντίστοιχη αύξηση στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του μηχανισμού», ενώ «τα επί μέρους προβλήματα αφορούν τόσο τις δυνάμεις και τα μέσα (επίγεια, εναέρια), όσο και τον τρόπο συνεργασίας των φορέων μεταξύ τους».
Γενικότερα, η πεποίθηση που σχηματίσθηκε από τη μελέτη της νομοθεσίας, τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν ειδικοί εμπειρογνώμονες και οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και από τις δια ζώσης επαφές με εκπροσώπους των φορέων αυτών, είναι ότι θεσμικό πλαίσιο και η εφαρμογή στην πράξη της διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα, αποτελούν τους κύριους λόγους για αναποτελεσματική διακυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Νομικά κενά
Η επιτροπή στιγματίζει την πληθώρα των φορέων που εμπλέκονται στο έργο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:«Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών συμμετέχουν 45 συναρμόδιοι φορείς που πρέπει να συντονιστούν σε ένα κοινό πλαίσιο. Ο συντονισμός της πρόληψης θα έπρεπε να ασκείται σύμφωνα με το Ν.2612/1998 από τη Δασική Υπηρεσία, κάτι το οποίο λόγω νομικού κενού (μη ενεργοποίηση του άρθρου 100 του Ν.4249/2014) δεν γίνεται. Για την καταστολή των πυρκαγιών πρέπει να συνεργαστούν 17 φορείς, που ανήκουν σε 6 υπουργεία, προκειμένου να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες».
Οι προτάσεις της επιτροπής
Η επιτροπή προτείνει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την πολιτεία «ενιαία, μέσα από ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, και όχι με μεμονωμένες και ασύνδετες υπηρεσίες και δράσεις πρόληψης ή καταστολής. Ο συνολικός και ενιαίος σχεδιασμός θα πρέπει να αφορά την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, καθώς και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων σε μία λυσιτελή διαδικασία με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας όλων των παραγόντων που πρέπει να προστατευτούν (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον). Είναι ανάγκη να αξιοποιούνται οι νομοθετικές προβλέψεις, με την ενσωμάτωσή τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό στο πλαίσιο ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου προστασίας και ασφάλειας από τις πυρκαγιές δασών και υπαίθρου. Η αντιμετώπιση όλων των παραπάνω ζητημάτων θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενός επιστημονικού, συμβουλευτικού και συντονιστικού οργανισμού για τη συστηματική οργάνωση της διαχείρισης των Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου (ΟΔΙΠΥ) σε εθνικό επίπεδο. Ο οργανισμός αυτός θα πρέπει να λειτουργεί επιτελικά και συνεργατικά με τους άλλους αρμόδιους φορείς έχοντας ρόλο συμβουλευτικό, συντονιστικό και επιτελικό σε θέματα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα και την αποστολή να σχεδιάζει, να παρακολουθεί και να δίνει ρυθμό στο επιχειρησιακό έργο της διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου».
Οι επιστήμονες της έκθεσης καθιστούν σαφές ότι «χωρίς έναν τέτοιο μηχανισμό δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί, ούτε η συνεχής και ουσιαστική προσπάθεια για την πρόληψη, ούτε το απαραίτητο κλίμα και πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς».
Όπως τονίζεται στο πόρισμα, η λειτουργία του ΟΔΙΠΥ θα πρέπει να διέπεται από διεπιστημονικότητα και καινοτομία, ολιστική, ολοκληρωμένη προσέγγιση, συνοχή, συνεκτικότητα και συντονισμό, καθώς η εφαρμογή των δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Πυρκαγιών θα πρέπει να συντονίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά.
Ειδικότερα, ο ΟΔΙΠΥ θα πρέπει να εργαστεί ώστε να διασφαλιστούν, μεταξύ άλλων:
Δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης πυρκαγιών δασών και υπαίθρου που θα περιλάβει τον ενιαίο και κοινό σχεδιασμό μέτρων και δράσεων διαχείρισης των πυρκαγιών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Αναθεώρηση της διάρκειας και της έναρξης-λήξης αντιπυρικής περιόδου σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα και τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.
Δημιουργία ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου εθνικού συστήματος εκτίμησης κινδύνου δασικών πυρκαγιών.
Εξισορρόπηση της σχέσης και εξορθολογισμός των δαπανών μεταξύ πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών.
Αξιοποίηση της χρήσης όλων των πόρων βάσει κεντρικού σχεδιασμού και με έμφαση στη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του συστήματος της δασοπυρόσβεσης.
Διενέργεια κοινών ετήσιων και περιοδικών ασκήσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για εξοικείωση των συμμετεχόντων όσον αφορά ρόλους και διαδικασίες (ειδικότερα με τους κανόνες εμπλοκής), για εκπαιδευτικούς σκοπούς (στο πλαίσιο πιστοποιημένης εκπαίδευσης) και για αξιολόγηση της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.
Σε συνεργασία με την ΓΓΠΠ (ΕΥΔΕΑ), ανάπτυξη ενοποιημένου και κοινού συστήματος διοίκησης περιστατικών καταστολής των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου (NIMS/ICS) βασισμένο στις αρχές της επιχειρησιακής συνεργασίας, τη διάθεση και την αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων (υπηρεσιών) όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ανάπτυξη κεντρικού συστήματος αναφοράς ημερήσιας ετοιμότητας (αντιπυρική περίοδος) των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα αντιπυρικής προστασίας και συστήματος καταγραφής και χαρτογράφησης χρηματοδοτούμενων έργων πρόληψης (π.χ. ΟΤΑ).
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με σκοπό την καλλιέργεια της αντίληψης ασφάλειας (από τις πυρκαγιές) και την ενίσχυση της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών στον κύκλο διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου.
Για την επιτροπή, σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος θα πρέπει να είναι και η ουσιαστική αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί κατάλληλα σε μέσα και πόρους. «Χωρίς διαχείριση του αγρο-δασικού χώρου το πρόβλημα των πυρκαγιών νομοτελειακά θα αυξάνει ξεπερνώντας τις όποιες μονόπλευρες πολιτικές ενίσχυσης του μηχανισμού καταστολής»σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, «που θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όσον αφορά τη δασοπυρόσβεση, αποτελώντας ως προς το μέγεθος των δυνάμεών του, τον κεντρικό πυλώνα του μηχανισμού της καταστολής στη χώρα», στο πόρισμα καταγράφονται σειρά πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.
Εικόνες από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 EUROKINISSI
Επιπλέον, ζητείται:
Τάχιστη ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και θεσμοθέτησης των δασικών χαρτών και του δασολογίου και ανάκληση των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στους ψηφισμένους νόμους (Ν.4280/2014 και Ν.4315/2014), οι οποίοι αυξάνουν την ένταση και τον αριθμό των χρήσεων που επιτρέπονται στα ελληνικά δάση.
Άμεση επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και τροποποίηση της δασικής νομοθεσίας όσον αφορά την αλλαγή χρήσης γης των εκτάσεων που χαρακτηρίσθηκαν ως ΑΔ (δασωθέντες αγροί) στο κτηματολόγιο, ώστε να μειωθεί η συνέχεια και το φορτίο της καύσιμης ύλης.
Τροποποίηση της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης για παρεμβάσεις στη φυσική βλάστηση εντός ιδιοκτησιών (γηπέδων, οικοπέδων κ.λπ.). Συμβολή των ΟΤΑ στη δημιουργία μιας κεντρικής και ενιαίας βάσης δεδομένων Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) Πολιτικής Προστασίας με τα μέσα, εργαλεία και προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων φορέων που διατίθενται για επιχειρησιακή χρήση στη διαχείριση των πυρκαγιών.
Η ΕΕ με τοOmnibusέφερε αλλαγές στις εταιρικές αναφορές βιωσιμότητας που πρέπει να γνωρίζετε!
Από τον Κώστα Κουτρουλό, Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή, Ιδρυτή της CompassAuditors (www.compassauditors.gr)
Το πακέτο Omnibus αποτελείται από μια σειρά προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιδιώκουν να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να απλοποιήσουν τους κανόνες της ΕΕ, μειώνοντας τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη και τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.
Ήρθε σαν συνέπεια των συστάσεων που διατυπώθηκαν στην έκθεση Ντράγκι (Σεπτέμβριος 2024), η οποία προέτρεπε την Ευρώπη να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της έναντι άλλων μερών του κόσμου. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία του πακέτου Omnibus που επιφέρουν αλλαγές στον Κανονισμό Ταξινομίας της ΕΕ και στις υποχρεώσεις υποβολής Εκθέσεων Βιωσιμότητας, σύμφωνα με την Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (CSRD), την Οδηγία για τη Δέουσα Επιμέλεια για την Εταιρική Αειφορία (CSDDD) και τον Μηχανισμό Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM).
Ο κύριος σκοπός του συνοπτικά, είναι να καταστήσει την αναφορά βιωσιμότητας πιο προσιτή και αποτελεσματική, να απλοποιήσει τη δέουσα επιμέλεια και να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα. Το πακέτο, στοχεύει λοιπόν σε διπλή ενίσχυση: τόσο της βιώσιμης μετάβασης των εταιριών, όσο και στην ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας τους μέσα από τη χαλάρωση των ρυθμιστικών βαρών τους. Είναι πια ξεκάθαρο σε όλους άλλωστε, ότι η ρυθμιστική πολυπλοκότητα αποτελεί έναν από τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ.
Τι νέο φέρνει το Omnibus στο CSRD(Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας)
Ποιες είναι όμως οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει το πακέτο Omnibusκαι πιο συγκεκριμένα για το CSRD (CorporateSustainabilityReportingDirective);
Μείωση του εύρους των εταιρειών παροχής στοιχείων:Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα ισχύουν πια μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 1000 εργαζομένους και είτε κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, είτε σύνολο ισολογισμού άνω των 25 εκατ. ευρώ.
Ανώτατο όριο «αλυσίδας αξίας»:Για εταιρείες που δεν θα εμπίπτουν πλέον στο πεδίο εφαρμογής της CSRD (έως 1.000 εργαζόμενοι), η Επιτροπή εισάγει ένα πρότυπο εθελοντικής αναφοράς, με βάση το πρότυπο για τις ΜμΕ. Αυτό το πρότυπο θα λειτουργήσει ως ασπίδα, περιορίζοντας τις πληροφορίες που μπορούν να ζητήσουν άλλες εταιρείες και τράπεζες από τέτοιου μεγέθους εταιρίες όταν εμπίπτουν στις αλυσίδες αξίας τους. Το Omnibus εισηγείται τη δημοσίευση δεδομένων μόνο για άμεσους επιχειρηματικούς εταίρους (Tier 1), όχι για έμμεσους προμηθευτές.
Δέσμευση της Επιτροπής να αναθεωρήσει τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Βιωσιμότητας (European Sustainability Reporting Standards-ESRS):Αναθεωρείται η πράξη ίδρυσης του ESRS, με στόχο τη σημαντική μείωση του αριθμού των σημείων δεδομένων, τη διευκρίνιση των διατάξεων που θεωρούνται ασαφείς, αλλά και τη βελτίωση της συνοχής τους μέσα από άλλα, βοηθητικά νομοθετήματα.
Κατάργηση του προτύπου εύλογης διασφάλισης: Λόγω του αυξημένου κόστους που δημιουργεί για τις εταιρείες, η Επιτροπή δε θα εξετάζει πλέον τις απαιτήσεις Εύλογης Διασφάλισης (Reasonable Assurance), αλλά θα διατηρήσει την Περιορισμένη Διασφάλιση (Limited Assurance).
Αναβολή απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων:Αναβάλλεται κατά δύο έτη η έναρξη εφαρμογής των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τις μεγάλες εταιρείες που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την εφαρμογή της CSRD, αλλά και για τις εισηγμένες ΜμΕ. Αυτή η απόφαση, γνωστή και ως «stop-the-clock», αφορά και στο δεύτερο ή τρίτο κύμα εταιρειών.
Το πεδίο εφαρμογής της νέας CSRD – Τι θα γίνει με τις ΜμΕ
Επί του παρόντος, η CSRD ισχύει για όλες τις μεγάλες εταιρείες που έχουν τα ακόλουθα όρια: €50 εκατ. καθαρός κύκλος εργασιών, €25 εκατ. σύνολο ισολογισμού, 250 εργαζομένους. Οι ΜμΕ (με εξαίρεση τις εισηγμένες) βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής της CSRD. Στην πράξη ωστόσο, υπόκεινται σε αιτήματα πληροφοριών βιωσιμότητας όταν περιλαμβάνονται στην αλυσίδα αξίας μεγαλύτερων εταιρειών ή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως είναι οι τράπεζες. Για τις υπόλοιπες ΜμΕ, αποφασίστηκε η εισαγωγή ενός εθελοντικού προτύπου με βάση το VSME (Voluntary European Sustainability Reporting Standards – Εθελοντικό Πρότυπο Αναφοράς Βιωσιμότητας για Μη Εισηγμένες ΜμΕ), το οποίο ανέπτυξε η EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group – Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα για Θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς).
Τα εταιρικά οφέλη από τις τροποποιήσεις – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Τα παραπάνω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών αλλαγών στο ESRS, υπολογίζεται να οδηγήσουν σε σημαντικότατη εξοικονόμηση κόστους για τις ευρωπαικές εταιρείες και να ενισχύσουν έτσι συνολικά την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Να υπογραμμιστεί εδώ βέβαια, ότι οι Εκθέσεις Βιωσιμότητας όχι μόνο δεν υποτιμώνται, αλλά είναι πιο σημαντικές από ποτέ, σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο περιβάλλον, καθώς παρέχουν διαφάνεια για τον τρόπο λειτουργίας ενός οργανισμού στους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως είναι οι επενδυτές, πελάτες, εργαζόμενοι, προμηθευτές και ρυθμιστικές αρχές. Οι εταιρείες, καλούνται πλέον να συνδυάσουν πιο έξυπνα δράσεις βιωσιμότητας με στρατηγικές δημιουργίας καινοτομίας και διαφοροποίησης στην αγορά.
Στη χώρα μας, η ευρωπαϊκή Οδηγία CSRD, η οποία απαιτεί από τις επιχειρήσεις τη σύνταξη και δημοσίευση Έκθεσης Εταιρικής Βιωσιμότητας, ενσωματώθηκε με τον Ν. 5164/2024. Υποχρέωνε τις εισηγμένες επιχειρήσεις να δημοσιεύσουν την πρώτη τους έκθεση εντός του 2025, ενώ τις υπόλοιπες μεγάλες επιχειρήσεις έως το 2026. Την Οδηγία Omnibus, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να τη μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο ως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής που προβλέπει η “stop-the-clock”. Βέβαια, μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση της στο εθνικό δίκαιο, οι υποχρεώσεις για το έτος 2025 είναι ακόμη σε ισχύ.
Όπως και να ‘χει, οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα πρέπει να αξιοποιούν τις εξελίξεις γύρω από το ESGγια να βελτιώνουν σταθερά την εικόνα και τους δείκτες απόδοσής τους, τη χρηματοοικονομική τους αξιολόγηση και φυσικά, την εμπιστοσύνη επενδυτών και πελατών.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά τω Καρυών, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 12,5 χιλιόμετρα στις 15:46 το απόγευμα της Παρασκευής.
Σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο Άγιο Όρο, το μεσημέρι του Σαββάτου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 12,5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 9 χλμ δυτικά των Καρυών. Eξαιτίας του του μικρού εστιακού βάθους έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Πέντε λεπτά αργότερα, στις 15:53 σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός με επίκεντρο την ίδια περιοχή, το μέγεθος του οποίου υπολογίστηκε στα 4 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Όρους Άριστο Κασμιρογλου «βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν καταγραφεί ζημιές στη μοναστικη κοινότητα» ενώ τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις Καρυές ξεκίνησαν έλεγχο στην περιοχή. Σύμφωνα με πηγές από τη μοναστική κοινότητα στις Καρυές «μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερες ζημιές» ενώ αναφέρεται ότι «επικράτησε πανικός κατά τη διάρκεια του σεισμού καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητός».
«Καμπανάκι» για την τρωτότητα των μοναστηριών
Στο πρώτο του σχόλιο στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι «εδώ και 20 μήνες είχε αρχίσει μία δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, κορυφώθηκε πέρυσι τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Θεωρήσαμε όλοι ότι είχε οδηγηθεί προς εκτόνωση, αλλά επανήλθε δριμύτερη», ενώ, επεσήμανε πως «πιθανότατα» θα μεταβεί στο σημείο για αυτοψία.
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο τακτικά και με προσοχή, γιατί είναι περίεργη δραστηριότητα, με απρόβλεπτη εξέλιξη», επεσήμανε ακόμη και προειδοποίησε: «Αυτό που ήθελα να παρατηρήσω είναι πως η περιοχή δεν είναι πυκνά δομημένη. Τα μοναστήρια και οι υπόλοιπες κατασκευές στο Άγιον Όρος άντεξαν χιλιάδες χρόνια, αλλά έχουν το μειονέκτημα της αυξημένης τρωτότητας σε ορισμένα τμήματα των μοναστηριών. Υπάρχουν παλιά τμήματα, που έχουν εγκαταλειφθεί».
Ο κ. Λέκκας ολοκλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά είναι έκδηλη η απορία που έχουμε, να δούμε τι συμβαίνει στο Άγιον Όρος. Δεν ξέρουμε πόσο μεγαλύτερο σεισμό μπορεί να δώσει, επειδή βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο. Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε τι συμβαίνει ακριβώς. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον Γενικό Γραμματέα. Από την πρώτη στιγμή, αναπτύξαμε πλήρως τις δράσεις που προβλέπονται από το σχέδιο “Εγκέλαδος”. Πιθανότατα να επισκεφτώ το Άγιον Όρος».
«Θα έχουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα τις επόμενες ώρες»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογία του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος μίλησε στη Voria.gr, πρόκειται για έναν κλασικό επιφανειακό σεισμό ο οποίος έγινε σε μια περιοχή κοντά στη Μονή Δοχειαρίου.
«Είναι στο ίδιο σημείο που έχουμε ακολουθία εδώ και πολλούς μήνες. Έχουμε την ίδια μικροσεισμική ακολουθία και τώρα έχει δώσει έναν σεισμό με μέγεθος 5,3», ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις πρώτες αναφορές σε μονές, όπως στη Μονή Ξενοφώντος και στις Καρυές, δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές.
Η περιοχή συνεχίζει να κουνιέται καθώς, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, ήδη έχουν σημειωθεί και άλλοι σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Θα έχουμε τις επόμενες ώρες μια έντονη σεισμική δραστηριότητα», προειδοποίησε ο καθηγητής.
Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλεύτριας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Νέας Αριστεράς, στο Αction 24 και την εκπομπή ACTION ΤΩΡΑ
“Γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας διαρκούς και εξελισσόμενης διαλυτικής κρίσης”, σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, “εμείς είχαμε κάνει την πολιτική εκτίμηση πως αυτό θα συμβεί, γι’ αυτό αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε. Όταν εκτιμάς μια τέτοια εξέλιξη είναι προτιμότερο να αποχωρείς και να κάνεις αυτό για το οποίο εξαρχής ασχολήθηκες με την πολιτική. Στην πολιτική δεν εμπλέκεσαι για να αναπαράγεις την ιδιοτέλειά σου αλλά για να υπηρετήσεις κάποιους κοινωνικούς σκοπούς.
Εμείς είμαστε εδώ για τους εργαζόμενους, για τους πολίτες που δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια, με την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία κ.ο.κ. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να μιλάς γι’ αυτούς και όχι για τον εαυτό σου ή για να αναπαράγεις συνεχώς συγκρούσεις εντός ενός κόμματος.
Η πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει επισυμβεί από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα ηγεσία και ξεκίνησε να εκφράζει θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά και τον προοδευτικό χώρο σε μια σειρά από ζητήματα όπως την εργασία, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική. Είναι όμως μετάλλαξη και επί του ιδίου του κομματικού φαινομένου, καθώς πρόκειται για ένα κόμμα που αναπαράγει το lifestyle του αρχηγού του, αλλά και διαρκή fake news με ευθύνη της σημερινής ηγεσίας του – εκκινώντας πέρυσι το καλοκαίρι από εμένα.
Ένα κόμμα που αυτή τη στιγμή το μόνο με το οποίο τροφοδοτεί την επικαιρότητα είναι οι ανθρωποφαγικές συγκρούσεις μεταξύ των στελεχών του. Τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντικειμενική συνέπεια της μετάλλαξης του χώρου με τη νέα ηγεσία”.
Σε σχέση με το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια ιστορική εφημερίδα με εργαζόμενους που έχουν αφιερώσει κομμάτια της ζωής τους γι’ αυτή. Υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες, αλλά υπήρχε και η δυνατότητα να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας και να στηριχτούν τα εργασιακά δικαιώματα. Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με αυτό το θέμα”.
“Απευθύνουμε ένα κάλεσμα στις δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένες στον ΣΥΡΙΖΑ. Εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της παιδείας, υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε ένα κόμμα το οποίο δεν παράγει πλέον πολιτική και είναι κρίμα να παραμένουν εκεί μόνο για τον σχολιασμό της ίντριγκας μεταξύ των στελεχών”, επεσήμανε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε με το θέμα των συνεργασιών.
“Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο και στις συνεργασίες με όσους ασπάζονται το δικό μας πλαίσιο πολιτικών αρχών, με όσους μπορούμε να συμφωνήσουμε στρατηγικά και δεν έχουν προβεί σε χυδαιότητες εναντίον μας και σε επιθέσεις περί υπονομευτών. Κάποια στιγμή βέβαια και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλογιστούν -τώρα που καταλαβαίνουν το χάσμα που τους χωρίζει από την ηγεσία- μήπως στο παρελθόν έπραξαν λάθος όταν στήριξαν ενεργά τον κ. Κασσελάκη ή όταν με τη στάση τους ανέχτηκαν τις επιδιώξεις του.
Διότι σήμερα ξαναγράφεται αναδρομικά η ιστορία της Αριστεράς και αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα.”
Αναφορικά με τον κ. Τσίπρα, υπογράμμισε πως “η σχέση μας ήταν μια σχέση στενής συνεργασίας και βαθιάς εμπιστοσύνης. Σε σχέση με τη στάση του τον τελευταίο χρόνο που με ρωτάτε θα έλεγα ότι είτε με τη σιωπή του, είτε με την ανοχή του πέρυσι το καλοκαίρι συνέβαλε στις επιδιώξεις του σημερινού Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει βρεθεί στο στόχαστρο των επιθέσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, άρα συμβαίνουν στον ίδιο όσα είχαν συμβεί σε εμένα ήδη από το περασμένο καλοκαίρι”.
Τόνισε όμως πως “οι πολίτες μας επισημαίνουν καθημερινά ότι έχουν ανάγκη από μια σοβαρή αριστερή αντιπολίτευση. Για την ακρίβεια, για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, για την κατάσταση στα σχολεία, για τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Είναι πολλά τα θέματα και σκληρή η επίθεση που κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε βασικά δικαιώματα και ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ”.
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι
“δεν θεωρώ ότι ο Κ. Μητσοτάκης συνιστά ένα τέτοιο πολιτικό μέγεθος που δεν μπορεί κανείς να αναμετρηθεί μαζί του. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το ρευστοποιημένο πολιτικό τοπίο στην αριστερά αλλά και το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και ταυτόχρονα η τρομακτική ανάγκη να βρεθούν εκείνες οι προγραμματικές ιδεολογικές και στρατηγικές συγκλίσεις που θα δώσουν προοπτική στην κόσμο”,
τονίζοντας πως
“εμείς στη Νέα Αριστερά επιδιώκουμε να μας ενισχύσει ο κόσμος και να μπορέσει να συνδεθεί πολιτικά μαζί μας, επικεντρωνόμαστε στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όχι στις ιδιοτέλειές μας. Είναι πιο σημαντικό από τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ να συζητάμε τι θα γίνουν οι πολίτες στη Λάρισα, στο Βόλο, μετά τις εξελισσόμενες καταστροφές και τις συνέπειές τους. Η ΝΔ σχεδιάζει αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, οι άνεργοι θα χάσουν τα στοιχειώδη. Θα βρεθούν σε μια συνθήκη όπου δεν θα μπορούν να επιβιώσουν. Αυτά είναι τα θέματα στα οποία εμείς επιμένουμε και όχι στις ίντριγκες”.
Τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις του πατέρα του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική τόνισε πως “ολόκληρη η κοινωνία είναι στο πλάι του. Το ζητούμενο όμως είναι πώς δεν θα φτάνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Δεν είναι η πρώτη φορά όπου δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και τελικά η προστασία της ανθρώπινης ζωής, το υπέρτατο αγαθό για το οποίο θα έπρεπε όλες οι αρχές να λειτουργούν, παίζεται στα ζάρια με έναν ασύλληπτο τρόπο. Ελπίζω η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, το θέμα όμως είναι γιατί δεν υπάρχουν οι αυτονόητες δικλείδες προστασίας της ανθρώπινης ζωής”.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.