Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας (Β.1.1.7/UK lineage) καθώς και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Νότιο Αφρική (Lineage B.1.351/South Africa) του κορονοϊού.

Ειδικότερα, από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων, που αφορούν την περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική.

Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε 7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία, και 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας.

91,6% αποτελεσματικό το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Επαφές των παρασκυαστών του Sputnik V με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V είναι 91,6% αποτελεσματικό σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancent».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της 3ης φάσης έδειξαν ότι υπάρχει ακόμα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο στη μάχη κατά της πανδημίας και δικαιολόγησαν σε κάποιο βαθμό την απόφαση της Μόσχας να κυκλοφορήσει το εμβόλιο προτού γίνουν γνωστά τα τελικά δεδομένα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναφέρθηκαν στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών, που γίνονται στη Μόσχα από τον Σεπέμβριο. «Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο και η επιστημονική αρχή του εμβολιασμού αποδεικνύεται», αναφέρουν ο καθηγητής Ian Jones από το University of Reading και ο καθηγητής Polly Roy του London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Επαφές των παρασκυαστών του Sputnik V με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ξεκίνησαν επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία. To επιβεβαιώνει το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το δίκτυο MDR. Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η συνεργασία των ρώσων παρασκευαστών του εμβολίου με την εταιρεία IDT Biologika στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR.

Η πρωτοβουλία προήλθε από το Ινστιτούτο Gamaley της Μόσχας και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). Οι Ρώσοι ερευνητές εμβολίων χρειάζονται συνεργάτες για τις επιδιωκόμενες παραδόσεις του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ. Η IDT Biologika εργάζεται για βιοφαρμακευτικές εταιρείες και εδρεύει στην πόλη Ντέσαου.

Το RDIF ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα μπορέσει να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Προϋπόθεση είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εγκρίνει το δραστικό συστατικό. Σχετική αίτηση υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το RDIF, η παράδοση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δυνατή μόλις ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του μαζικού εμβολιασμού στη Ρωσία. Οι εμβολιασμοί γίνονται στη Ρωσία από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα έλαβαν το εμβόλιο το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις. Το εμβόλιο Sputnik V είναι πλέον καταχωρημένο στις λίστες 15 χωρών. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ η οποία παρήγγειλε δύο εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου.