Connect with us

Πολιτιστικά

Γνωρίζοντας το “Πάρκο Φιλίππων” με τους “Οψόμεθα εις Φιλίππους”

Published

on

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Η πεζοπορική αυτή εκδρομή είναι η πρώτη ανάμεσα σε αυτές που αντλούν την έμπνευσή τους από την Via Egnatia και έχει ως σκοπό να στρέψει το ενδιαφέρον μας στην αρχαία Εγνατία οδό, στα πλαίσια του έργου που έχει αναλάβει η Επιστημονική ομάδα με τίτλο “Πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού Via Egnatia από την European Ramblers Association”.  Μας καλεί να γνωρίσουμε ένα μαγευτικό κομμάτι της μέσα από την καθοδήγηση έμπειρων περιηγητών, που θα μας εξηγήσουν πώς προετοιμάζονται οι εν λόγω πεζοπορικές διαδρομές μέσα από μελέτη χαρτών, ιστορικών πηγών και όχι μόνο. Πρόκειται για μια ημερήσια πεζοπορική εκδρομή μέτριας δυσκολίας. Το μήκος της διαδρομής υπολογίζεται στα 13.5 χμ. και ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος είναι οι 3-4 ώρες.

Ημερομηνία: 7 Απριλίου – Κυριακή

Είδος: Πεζοπορία

Διαδρομή: Καλαμπάκι – Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων

Ώρα εκκίνησης: 10:00π.μ.

Σημείο εκκίνησης: Καλαμπάκι έμπροσθεν του δημαρχείου

Αντίτιμο συμμετοχής: 5€  – Θα υπάρχει λεωφορείο επιστροφής στο Καλαμπάκι.

 

——————————– Σημεία Ενδιαφέροντος ———————————-

Πιο αναλυτικά, τα σημαντικότερα σημεία που θα δούμε:

  1. Εκκλησία Αγίου Γεωργίου και Εκκλησάκι Αγίου Αθανασίου.

Χαρακτηριστικό το Έθιμο του Κουρμπανιού (θυσίας): Οι Κρυονερίτες πρόσφυγες έφεραν μαζί τους, το 1922, το έθιμο από την ανατολική Θράκη.  Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του Καλαμπακίου, την παραμονή αλλά και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου φροντίζουν να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις στήνοντας μεγάλο γλέντι.

  1. Καλαμπάκ Τεπέ.

Η περιοχή του Καλαμπακίου κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων και τα ευρήματα που ανασκάφηκαν μας οδηγούν πίσω στην 5η χιλιετηρίδα π.Χ. Χαρακτηριστικά δείγματα των ευρημάτων αυτών βρίσκονται στους νεολιθικούς οικισμούς «Συκιά – Καλαμπάκ Τεπέ».

  1. Άνω Σταύλος.

Αρχαιολογική θέση στον κάμπο των Κυργίων με σημαντικά ευρήματα κεραμικής.

  1. Αψίδα του Θριάμβου.

Κρυμμένη καλά ανάμεσα στα αγριόχορτα ενός χωραφιού. Κοντά στο πεδίο της Μάχης των Φιλίππων.

  1. Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας.

Στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού βαφτίστηκε η πρώτη Ελληνίδα χριστιανή, Λυδία, από τον ίδιο τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο. Στις όχθες αυτές χτίστηκε και ο Ναός- Βαπτιστήριο προς τιμήν της το 1974.

Τοπικές επιχειρήσεις που θα επισκεφθούμε:

  1. Ηλιοδώρα Κοιν.Σ.Επ.

Η Ηλιοδώρα Κοιν.Σ.Επ. είναι Συλλογικού και Παραγωγικού σκοπού, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση τοπικών προϊόντων. Τα μέλη της Ηλιοδώρα Κοιν.Σ.Επ. δημιουργούν χειροποίητα προϊόντα, από επιλεγμένες πρώτες ύλες, ακολουθώντας παραδοσιακές μεθόδους μεταποίησης για κάθε προϊόν και δίνοντας έμφαση στην ποιότητα.

  1. Φάρμα Μηλιάς

Μια φάρμα με λωτούς 1000 περίπου δέντρων. Το κτήμα είναι πιστοποιημένο Βιολογικό από την Δ.Η.Ω. και εφαρμόζονται αρχές Βιοκυκλικής. Από την επεξεργασία του φρούτου παράγονται μαρμελάδα, αποξηραμένα και όχι μόνο.

 ———————————- Πεζοπορικές Λεπτομέρειες ———————————-

Πεζοπορικός Χάρτης Διαδρομής

 

Μήκος Διαδρομής: 13.6 Km

Ελάχιστος Απαιτούμενος Χρόνος: 4-5h

Πεζοπορική Δυσκολία: Μέτριος βαθμός δυσκολίας σε τμήματα ασφαλτοδρομων και χωματόδρομους με πολύ καλή βατότητα και ήπιες γεωμετρικές Κλίσεις.

Βασικός Απαιτούμενος Εξοπλισμός: Αθλητικά υποδήματα ελαφριά για πορεία σε ασφαλτο και χωματόδρομο προτιμήστε τα αδιάβροχα. Κάλτσες μάλλινες ή συνθετικές που να καλύπτουν και τον αστράγαλο (και εφεδρικές απαραίτητα). Ελαφριά Αθλητική ενδυμασία όχι βαμβακερά και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αδιάβροχο και αντιανεμικό μπουφάν (εφεδρικές εσωτερικές αλλαξιές). Ορειβατικό σακίδιο με κατάλληλη αεριζόμενη στήριξη στην πλάτη. Καπέλο, σκουφάκι, και γυαλιά ηλίου (προαιρετικά). Χαρτομάντηλα και χαρτί υγείας. Φωτογραφική μηχανή. Εξοπλισμό και βοηθήματα πλοήγησης (ψηφιακή καταγραφή ίχνους διαδρομής). Φαρμακείο. Σουγιά ή πολυεργαλείο. Τροφή και νερό.

Φυσική Κατάσταση: Απαιτείται μέτρια αερόβια ικανότητα με δυνατότητα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε ήπιες καρδιοαναπνευστικές επιβαρύνσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας.

 ———————————- Περισσότερες πληροφορίες ———————————-

  • Η χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας, η ξενάγηση, η παρουσίαση των βοτάνων και η σύνδεση επιχειρήσεων με την αρχαία οδό καθώς και όλες οι παροχές σε είδος από τις τοπικές επιχειρήσεις είναι Ευγενικές Χορηγίες από την Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” και τις επιχειρήσεις Ηλιοδώρα ΚΟΙΝΣΕΠ και Φάρμα Μήλιας.
    • Ξεναγός: Αγγελική Κόμσιου
    • Εκπαιδευτής: Δημήτρης Χατζηγεωργίου (Υπεύθυνος Χαρτογράφησης) – Θα μας συνοδεύσει δίνοντας μας πληροφορίες για το  πως η ομάδα έργου χαρτογραφεί την αρχαία οδό.
    • Βοτανολόγος: Ζαλίδας Ιωάννης – Θα μας συνοδεύσει δίνοντας μας πληροφορίες για τα βότανα, τις ονομασίες τους, τις ιδιότητες τους και τους μύθους γύρω από αυτά.
  • Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδρομή μεταφέρεται την ίδια ώρα, στο ίδιο σημείο συνάντησης την επόμενη Κυριακή.

Στοιχεία επικοινωνίας

Νικόλαος Δαλγιαννάκης

culture@opsometha.org

(+30) 6948072894

Continue Reading
Comments

Πολιτιστικά

Η ΑΛΗΘΕΙΑ του Florian Zeller, από το Θεατροστάσιο στη Δράμα

Published

on

By

‘’Η ΑΛΗΘΕΙΑ’’ είναι ένα έργο για την αλήθεια και το ψεύδος στις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών. Όπως αναφέρει και ο εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας του έργου Florian Zeller – ο οποίος το 2020 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία «Ο πατέρας» με τον Άντονι Χόπκινς και την Ολίβια Κόλμαν – «Οι αλήθειες και τα ψέματα αποτελούν μέρος του θεάτρου και της ενέργειάς του».

Στην ‘’ΑΛΗΘΕΙΑ’’ ο Zeller αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την άβολη αλήθεια του γάμου δύο ζευγαριών που κινούνται στο λαβύρινθο της εξαπάτησης. Το έργο σκιαγραφεί, εν τέλει, με κωμικό τρόπο, την υποκρισία που κρατά ενωμένη την κοινωνία.

Υπόθεση έργου:

Δύο ζευγάρια φίλων. Ένα μυστικό, που είναι έτοιμο να αποκαλυφθεί και απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις τους και να αλλάξει ριζικά τις ζωές τους. Μια πλοκή που συνδυάζει χιούμορ και χειραγώγηση.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε να αγαπήσουμε; Ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι και ποια είναι αληθινά η σχέση μας με τους άλλους; Πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας; Αυτή η κωμωδία εξερευνά τις ανατροπές του ψέματος και τις συνέπειες του.

Continue Reading

Πολιτιστικά

Πρόσκληση εθελοντών για το 48ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Published

on

By

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 48ο ΔΙΕΘΝΕΣ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Ελάτε να γίνετε μέρος της ιστορίας του 48ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και να ζήσετε την μαγεία του κινηματογράφου από κοντά!

Αν αγαπάς τον κινηματογράφο, αν θέλεις να ζήσεις από κοντά την ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ διεθνούς επιπέδου και να συμβάλεις στην οργάνωση και υλοποίησή του, αυτή είναι η ευκαιρία σου! Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο του κινηματογράφου, και να συμμετάσχουν σε όλες τις πτυχές της μεγάλης αυτής γιορτής της έβδομης τέχνης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το πιο ιστορικό και σημαντικό φεστιβάλ κινηματογράφου της Ελλάδας, συμπληρώνει φέτος τα 48 χρόνια του και για άλλη μια χρονιά καλεί εθελοντές να συμμετάσχουν στην επερχόμενη διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα από τις 8 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2025.

Οι εθελοντές είναι  στήριγμα για το  φεστιβάλ και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επιτυχή του υλοποίηση, από τη φάση της προετοιμασίας μέχρι και την ολοκλήρωσή του. Μέσα από τη συμμετοχή τους, οι εθελοντές αποκτούν πολύτιμη εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες, ενώ παράλληλα γίνονται μέρος μιας μεγάλης κινηματογραφικής κοινότητας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

  • Αιτήσεις γίνονται δεκτές από άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
  • Γνώση ξένης γλώσσας (κατά προτίμηση αγγλικά).
  • Χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πώς να συμμετάσχετε: Καλούμε και φέτος όσους/ες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του 48ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2025.

Επιπλέον πληροφορίες: Σε όλους τους εθελοντές θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για τα έγγραφα υποβολής της αίτησης, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ:  https://www.dramafilmfestival.gr/prosklisi-ethelonton/ ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 25210 47575.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Πέτρος Παρασκευαΐδης

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Continue Reading

Πολιτιστικά

Βράβευση της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΠΟΤΕΛΛΗ

Published

on

By

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ.Λαζαρος Κυριζογλου και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παύλος Κεσόγλου σε συνεργασία με τον Μουσικό Καλλιτεχνικό σύλλογο Ευόσμου ”Φιλομηλα” θα τιμήσουν την ηθοποιό κ. Μελίνα Μποτέλλη για την προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.Κυριακη 9 Μαρτίου ώρα 7μμ.Θεατρο Αλέξης Μινωτής .

Continue Reading

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Βουλευτές, Υπουργοί και Δικαστές. Διακριτές και Αδιάκριτες Εξουσίες !

Εκπαιδευτικά2 μήνες ago

3ο Γυμνάσιο Δράμας: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δράμα για την Επέτειο της Τραγωδίας στα Τέμπη

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Από τη Δράμα στα ΟΣΚΑΡ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Κυριαζίδη για το «κάνε ένα παιδί» στην Κωνσταντοπούλου

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Βράβευση της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΠΟΤΕΛΛΗ

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Γιώργος Αγγελόπουλος, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων: Όλοι στην απεργία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Cinematherapy με τη συμμετοχή 1900 μαθητών των Σχολείων της Δράμας

Πολιτιστικά3 μήνες ago

“Μικρές Ταινίες, Μεγάλα Όνειρα”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

28 Φλεβάρη 2025 – 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Η ΑΛΗΘΕΙΑ του Florian Zeller, από το Θεατροστάσιο στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Δήλωση Άγγελου Καλλία, Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Ετήσιος Χορός Εμπορικού Συλλόγου Δράμας – FLASHBACK PARTY

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες ago

Το Global Stone Congress 2025 στη Δράμα από 16 έως 20 Ιουνίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες ago

Στήριξη για άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες ago

Δωρεά της Raycap: Κέντρο Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας το στρατόπεδο Ανδρικάκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες ago

Ο Χρ. Μαμσάκος παραιτείται από Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα»

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Η ΑΛΗΘΕΙΑ του Florian Zeller, από το Θεατροστάσιο στη Δράμα

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Πρόσκληση εθελοντών για το 48ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Εργασιακές Σχέσεις – Χρόνος Εργασίας- Εργάνη και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Εκπαιδευτικά2 μήνες ago

Το 5ο Δημ. Σχολείο Δράμας στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Επιβολή Ειδικού Τέλους των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Δήλωση Άγγελου Καλλία, Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Βουλευτές, Υπουργοί και Δικαστές. Διακριτές και Αδιάκριτες Εξουσίες !

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Βράβευση της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΠΟΤΕΛΛΗ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Κυριαζίδη για το «κάνε ένα παιδί» στην Κωνσταντοπούλου

Εκπαιδευτικά2 μήνες ago

3ο Γυμνάσιο Δράμας: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών