Connect with us

Πολιτιστικά

63ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων “Αντιγόνη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Εταιρεία Τέχνης «Ars Aeterna» – 5η Εποχή Τέχνης

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουλίου, ώρα 21.30

Την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, παρουσιάζουν σε συνεργασία η Εταιρεία Τέχνης «Ars Aeterna» και η 5η Εποχή Τέχνης το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με την Ιωάννα Παππά στο ρόλο της Αντιγόνης, τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο ρόλο του Κρέοντα και μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών.

Το έργο

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης,  και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Συντελεστές

  • Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή
  • Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Θέμης Μουμουλίδης
  • Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
  • Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
  • Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
  • Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
  • Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Παππά (Αντιγόνη), Γιώργος Χρυσοστόμου (Κρέων), Λουκία Μιχαλοπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Δημήτρης Σαμόλης

Οργάνωση περιοδείας: Ecopolis Σάκης Μανάφης 6972776991

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουλίου, ώρα 21.30

 

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο.

Τιμές εισιτηρίων: 17 € Γενική Είσοδος, 14 € Φοιτητικό – Μαθητικό – Άνω των 65 ετών – Ανέργων (περιορισμένος αριθμός μειωμένων εισιτηρίων)

Προπώληση:

Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ την ημέρα της παράστασης θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίο Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090

Δράμα: «Americanino» Γ. Παπανδρέου 30, Τηλ. 2521058206

Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ», Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

*Το 63ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Πολιτιστικά

Με συναυλία της Ήβης Αδάμου η έναρξη της 20ης Ονειρούπολης Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης της 20ης Ονειρούπολης με συναυλία της Ήβη Αδάμου

Η Ονειρούπολη θα λειτουργεί καθημερινά από το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 έως και την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2023, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δράσεις και τους χώρους της, στην Πλατεία Ελευθερίας και στο Δημοτικό Κήπο Δράμας.

Οι δράσεις της Ονειρούπολης 2023-2024:

  • Το Σπίτι του Αη Βασίλη
  • Ζωγραφική Προσώπου-Ατελιέ Ξωτικών
  • Το Σαπωνοποιείο της Ονειρούπολης
  • Το Ταχυδρομείο της Ονειρούπολης
  • Το Σπιτάκι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
  • Το ραδιόφωνο της Ονειρούπολης
  • Το Σπιτάκι Κυκλοφοριακής Αγωγής
  • Το Σπιτάκι του Συλλόγου Παραπληγικών
  • Το Σπιτάκι της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας
  • Λέσχη Lions Δράμας
  • Το Σπίτι του Σπηλαίου Αλιστράτης
  • Το Σπιτάκι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
  • Το Σπίτι του Ερυθρού Σταυρού
  • Το Σπίτι του Φίλου των Ζώων
  • Το Σπίτι των Κοινωνικών Δομών

Αναλυτικό Πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις κάθε μέρας της Ονειρούπολης 2023- 2024 ΕΔΩ

 

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Αφιέρωμα στο Πολυφωνικό Τραγούδι τής Ηπείρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σάς καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας το Αφιέρωμα στο Πολυφωνικό Τραγούδι τής Ηπείρου, το οποίο έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος και θεωρούμε χρέος μας να συμβάλλουμε κι εμείς στην προσπάθεια για την επιβίωση και διάδοσή του.

Το ως άνω Αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

  1. Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στις 11 το πρωί, στο “Σπίτι του Ηπειρώτη” (Παγγαίου 1 – Ταξιαρχία) θα πραγματοποιηθεί το 1ο Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
  2. Εκδήλωση μέλους/τραγουδιού και λόγου από τον Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού από το Πωγώνι Ιωαννίνων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Συμμετέχει η Πολυφωνική Χορωδία τού Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα Δράμας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Η Δράμα συμμετέχει στην 1η Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Συμμετοχή στην 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

25– 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

«Έθιμα του Καλαμπακίου: διαφυλάττοντας τη συλλογική μνήμη»

Στην 1η Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο νομός της Δράμας είναι παρών.

O Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 στις 10.20 το πρωί θα μιλήσει για τους τρόπους και τις καλές πρακτικές που ακολουθούμε ώστε τα έθιμα, τα δρώμενα και οι παραδόσεις μας να παραμείνουν ενταγμένα στην κοινωνική μας ζωή, αλλά και τις συνεργασίες και τις πρωτοβουλίες που φέρνουν τις γενιές σε δυναμική και δημιουργική αλληλεπίδραση.

Ο νομός μας έχει μέχρι σήμερα εγγράψει έξι στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα τρία αφορούν στο Καλαμπάκι, το «Κουρπάνι», τον «Καλόγερο» και τα «Κάλαντα Χριστουγέννων».

Τα υπόλοιπα αφορούν στο Μοναστηράκι με τους «Αράπηδες», στο Δοξάτο με τις «Ιπποδρομίες» και στην Καλή Βρύση με τα «Μπαμπούγερα».

Όλοι θεωρούμε πως αποτελούμε απλά την αρχή, την καλή πρακτική. Όλοι θεωρούμε πως οι δρόμοι του πολιτισμού διασταυρώνονται με τους δρόμους ανάπτυξης στη στέρεα βάση της παράδοσης για τον τόπο μας.

Στην 1η Πανελλαδική Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεωρούμε πως η Δράμα μπορεί να δώσει το στίγμα πολιτισμού που της αξίζει. Πως μπορούμε μέσα από την συνεργασία, την ώσμωση και τη διάχυση να θέσουμε τον μικρό μας λίθο στο μεγάλο τραπέζι πολιτισμού. Αυτό που φρόντισαν να «στρώσουν» για μας οι μεγάλοι ευεργέτες του νομού. Να μας φιλέψουν πολιτισμό για να μας δώσουν την ώθηση να πάμε λίγο πιο ψηλά, λίγο πιο μακριά.

Στα μεγάλα μονοπάτια του πολιτισμού σας περιμένουμε!

Με την εκτίμησή μας  προσυπογράφουμε οι:

  • Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου
  • Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης
  • Ιππικός Σύλλογος Δοξάτου «οι Φίλιπποι»

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Τραγωδία στη Δράμα: Πετάχτηκε στο δρόμο για να σώσει σκυλί και σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από λεωφορείο ΚΤΕΛ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Επίσημη έναρξη της 20ης επετειακής χρονιάς της Ονειρούπολης Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Νέο Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στη Δράμα. Νεκροί και οι δύο οδηγοί

Εκλογές 20193 εβδομάδες πριν

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού 2023

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Λύση στο ΕΣΥ μόνο με προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων και μισθοί του 2012

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Εμπορικός Σύλλογος Δράμας: Η βιωσιμότητα του νοσοκομείου μας αφορά όλους

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

1ο ΕΠΑΛ Δράμας: Το μαθητικό πτυχίο επιχειρηματικότητας στην ΕΡΤ3

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Βράβευση του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας με ΕΤΙΚΕΤΑ Σχολείου eTwinning 2023-2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Διακοπή νερού στη Δράμα την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου από τις 15:30 έως 20:30

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Η νέα συντονιστική επιτροπή του Project για τη Δράμα!

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Απορρόφηση από το ΔΠΘ των τμημάτων της Δράμας που φεύγουν από το ΔΙΠΑΕ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ο “θάνατος του εμποράκου”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Εμπορικός Σύλλογος Δράμας: Αιμοδοσίας την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 8.30π.μ – 13μ.μ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 εβδομάδες πριν

Αναλαμβάνει τη Δόξα Δράμας ο Στολτίδης

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

18-19 Νοεμβρίου η καρδιά της Ελληνικής πάλης θα χτυπά στην Προσοτσάνη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ώρες πριν

Τα δημοτικά τραγούδια της ξενιτειάς και τα σύμβολά τους

Πολιτιστικά21 ώρες πριν

Με συναυλία της Ήβης Αδάμου η έναρξη της 20ης Ονειρούπολης Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Νέες καθυστερήσεις στη δημοπράτηση του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας 16 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Συναντήσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Δράμας Γ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα

Εκπαιδευτικά1 ημέρα πριν

Εκδήλωση για την Πολιούχο τής Δράμας στο Μουσικό Σχολείο Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

17 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του Χρ. Τοψίδη και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου

Εκπαιδευτικά2 ημέρες πριν

Θ. Ξανθόπουλος: Υποστελέχωση και υπολειτουργία του Τμήματος Οινολογίας στη Δράμα

Πολιτιστικά2 ημέρες πριν

Αφιέρωμα στο Πολυφωνικό Τραγούδι τής Ηπείρου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Πανδραμινή κινητοποίηση την Πέμπτη 30/11 στις 13:30 στην πύλη του Νοσοκομείου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Καραγιαννίδης και 22 στελέχη από τη Δράμα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

ΜΕΡΑ25: Επιτρέπουν το κυνήγι όλων των ζώων που απέμειναν στον καμένο Έβρο

Εκπαιδευτικά5 ημέρες πριν

Αν οι υποψήφιοι επιλέγουν το τμήμα Δασολογίας και από το 4ο πεδίο;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Δράμα: Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης. Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί

ΑΘΛΗΤΙΚΑ5 ημέρες πριν

Μεταφέρονται οι αγώνες κυπέλλου από 29 Νοεμβρίου στις 6 Δεκεμβρίου

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών