858 κρούσματα σήμερα 27/1 – 32 νέοι θάνατοι, 274 οι διασωληνωμένοι
ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 27/1 858 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 32. Στους 274 οι διασωληνωμένοι στη χώρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικότερα τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές ενότητες ως εξής:
Ειδικότερα στην Αττική:
– Ανατολική Αττική 49
– Βόρειος Τομέας Αθηνών 76
– Δυτική Αττική 27
– Δυτικός Τομέας Αθηνών 63
– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 104
– Νότιος Τομέας Αθηνών 38
– Νήσοι 4
– Πειραιάς 48
- Θεσσαλονίκη 74
- Αιτωλοακαρνανία 5
- Αργολίδα 3
- Αρκαδία 5
- Αχαΐα 17
- Βοιωτία 10
- Έβρος 15
- Εύβοια 54
- Ζάκυνθος 7
- Ηλεία 7
- Ημαθία 8
- Ηράκλειο 5
- Θήρα 5
- Ικαρία 1
- Καβάλα 1
- Καρδίτσα 8
- Κιλκίς 1
- Κοζάνη 23
- Κορίνθια 10
- Κω 1
- Λακωνία 22
- Λάρισα 19
- Λασίθι 9
- Λέσβος 10
- Μαγνήσια 14
- Μεσσηνία 12
- Μύκονος 2
- Ξάνθη 4
- Πέλλα 5
- Πιερία 7
- Ρέθυμνο 1
- Ροδόπη 2
- Ρόδος 1
- Σάμος 1
- Σέρρες 9
- Σποράδες 1
- Τρίκαλα 7
- Φθιώτιδας 4
- Χαλκιδική 22
- Χανιά 1
- Υπό διερεύνηση 16
Τι θα ανοίξει την 1η Φεβρουαρίου – Ορατός ο κίνδυνος για τρίτο κύμα της πανδημίας
Η αυξητική τάση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη του κορονοϊού που εξαπλώνεται στο εσωτερικό της χώρας (Αττική, Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα) προβληματίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, οι οποίοι έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι επόμενες αποφάσεις τους αναμένονται εξαιρετικά προσεκτικές και μετρημένες.
«Αν χρειαστεί να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε» είπε χθες ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης και προκαταλαμβάνοντας το τι έρχεται, δηλαδή αναπροσαρμογή του σχεδίου μετά το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.
Η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας των τεστ, ο οποίος προχθές ξεπέρασε το 4%, αποτελούν δύο πολύ ανησυχητικούς παράγοντες για τους ειδικούς, οι οποίοι και θα υπαγορεύσουν τις επόμενες εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση. Οι λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για «σιωπηρή» διασπορά του κορονοϊού, η οποία αν δεν ανακοπεί θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη δημόσια υγεία και για την οικονομία.
«Πάγωμα» της άρσης των μέτρων
Με αυτά τα δεδομένα, κανονικά αναμένεται να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ -όπως όλα δείχνουν- δεν αίρεται ακόμα το απαγορευτικό για κυνήγι και ψάρεμα.
Χρονικά μετατίθεται και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, το οποίο συνδυάζεται με άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.
Ορατός ο κίνδυνος τρίτου κύματος
Καθίσταται σαφές, ότι «μαγειρεύεται» ένα τρίτο πιο σφοδρό κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να «σαρώνει» την Ευρώπη και θεωρείται «αδύνατο» να προσπεράσει, αφήνοντας ανεπηρέαστη τη χώρα μας.
Αν το τρίτο κύμα κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλλει εκ νέου σκληρότερα μέτρα, ή ακόμα και ένα νέο καθολικό lockdown, το οποίο θα έδινε τη χαριστική βολή στην οικονομία.
«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται από την παρουσία κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα μας, να οδηγήσουν τις Αρχές σε ένα νέο τρίτο lockdown.
Πάντως το ελπιδοφόρο είναι, ότι σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, το καλό κλίμα στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» στην ανάσχεση του τρίτου κύματος, όπως και το παρατεταμένο lockdown στο οποίο βρισκόμαστε επί δυόμισι μήνες. Οι επίφοβοι μήνες είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος και αυτό γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες μας οδηγούν σε κλειστούς χώρους, όπου πυροδοτείται η διασπορά του κορονοϊού.