Ανάγκη έγκρισης των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα έτη 2021 και 2022-Ερώτηση βουλευτών
Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σχετικά με την καθυστέρηση στην έγκριση της καταπολέμησης κουνουπιών στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης.
Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημ. Χαρίτου, αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως «από τις αρχές Απριλίου αρχίζουν τα προγράμματα ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών που εκτός από ενόχληση προκαλούν και ασθένειες όπως λοίμωξη ιού Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 2019 εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 92 περιστατικά λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου, με τα 7 από αυτά να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ για 243 ημέρες.
Ενώ αντίστοιχα το 2020 εκδηλώθηκαν 37 περιστατικά ιού του Δυτικού Νείλου. Την ίδια περίοδο λόγω της πανδημικής κρίσης και του αυξημένου επιδημικού φορτίου αυξήθηκε η πίεση στις ΜΕΘ της περιοχής όπου μέχρι τις 13-7-2020 νοσηλεύτηκαν 26 περιστατικά για 156 ημέρες. Όταν οι ενεργές κλίνες σε ΜΕΘ στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. είναι μόλις 46!».
«Η περιοχή έχει πολύ μεγάλες εστίες αναπαραγωγής και μόλυνσης κουνουπιών και βρίσκεται στη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου γιατί διαθέτει μεγάλους υδροβιότοπους που είναι τα ιδανικότερα ενδιαιτήματα για την ανάπτυξη κουνουπιών όλων των ειδών», σημειώνουν οι βουλευτές και προσθέτουν:
«Αντί λοιπόν να προχωρήσουν τα προγράμματα ψεκασμών με ταχύτερους ρυθμούς και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, όπως σας υπέδειξε η Διεύθυνση Υγείας της ΠΑΜΘ, εσείς καθυστερείτε αδικαιολόγητα να δώσετε την έγκριση για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Έγκριση που σας έχει ζητηθεί έγκαιρα και που εάν δοθεί με καθυστέρηση, όπως συνέβη και στο παρελθόν ακόμα και κατά τον μήνα Αύγουστο, δεν θα έχει καμία πρακτική αξία».
«Η ολιγωρία αυτή», τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, «εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους καθώς βρισκόμαστε στην κορυφή του τρίτου κύματος της πανδημίας και το ενδεχόμενο της εμφάνισης και του ιού του Δυτικού Νείλου θα λειτουργήσει αθροιστικά, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η πίεση που θα ασκηθεί στις υγειονομικές μονάδες και να επιβαρυνθούν οι ελάχιστες ΜΕΘ που διαθέτει η περιοχή».
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, για ποιους λόγους δεν έχουν δώσει ακόμη την έγκριση που τους ζητήθηκε από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και εάν είναι στις προθέσεις τους να εγκρίνουν τελικά τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών με την εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV) από τον αέρα και από το έδαφος.