Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Δήλωση Μιχάλη Αμοιρίδη για την παλινωδία με τη Νυμφαία

Published

on

Είναι αργά για δάκρυα … γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα!

Τα λέγαμε αλλά εισπράτταμε  ειρωνεία και απαξίωση

Οι ευθύνες βαρύνουν τους αρμόδιους της περιφερειακής διοίκησης.

 

Ακυρώσεις κρατήσεων

Για άλλη μία φορά η περιφέρεια τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Δυσφήμιση σε Βουλγαρία – Ρουμανία, στο διαδίκτυο γίνεται χαμός και τη ζημιά την πληρώνουν οι επαγγελματίες της περιοχής.

            Άνοιξε ο τουρισμός και εξαιτίας της αδράνειας της περιφέρειας κλείσανε την Νυμφαία! Η δυσφήμιση και η ζημιά είναι τεράστια. Δυστυχώς η κατάσταση ήταν γνωστή, τα απαιτούμενα πρωτόκολλά επίσης και παρά τις προειδοποιήσεις μας, καμία ενέργεια ουσίας δεν έγινε εδώ και ένα χρόνο από την Περιφέρεια για το ζήτημα. Οι επαγγελματίες της ΠΑΜΘ για άλλη μια φορά θα πληρώσουν την ανικανότητα και την αδιαφορία της περιφερειακής διοίκησης. Στα θέματα τουρισμού το έχω ξαναπεί, βιώνουμε την χειρότερη διαχείριση από την Περιφέρεια ΑΜΘ εδώ και δεκαετίες.

            Για να είμαστε συγκεκριμένοι, η Περιφερειακή Σύνθεση από το καλοκαίρι του 2020 και κατά επανάληψη και με επίγνωση των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού  ζήτησε να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανοίξουν για τους τουρίστες τουλάχιστον η Νυμφαία και το Ορμένιο.

            Τι γνωρίζαμε όλοι: Το Ορμένιο και η Εξοχή έχουν κτιριακές υποδομές ώστε να υποστηρίξουν τα αναγκαία μέτρα. Η Νυμφαία στερείται οποιασδήποτε κτιριακής υποδομής. Γνωρίζαμε λοιπόν όλοι εδώ ότι προκειμένου να λειτουργήσει έπρεπε να γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε σχετικές ερωτήσεις μας από το 2020 ακόμη, η περιφέρεια είχε δεσμευτεί ότι θα ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως τίποτα δεν έκανε. Από τις αρχές του 2021, με επερωτήσεις μας επισημάναμε την ολιγωρία αυτή, αλλά εισπράξαμε ειρωνεία και απαξιωτικές δηλώσεις κυρίως από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη τουρισμού αλλά και τον χωρικό της Ροδόπης.

            Στη δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία επιτράπηκε η είσοδος τουριστών από τη Νυμφαία, τα γνωστά προβλήματα που είχαμε επισημάνει και όλοι ξέρανε, έγιναν και επισήμως αντιληπτά, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι όπως ήταν φυσιολογικό και με υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων εναντίον του κορωνοϊού, να μην επιτρέψουν την περαιτέρω λειτουργία του μέχρι να δοθεί λύση σε αυτά.

            Συνεπώς δεν φταίει κανείς σε Αθήνα, δεν ήταν λάθος αλλά με βάση το απαιτούμενο πρωτόκολλο επιβεβλημένη ενέργεια το κλείσιμο της Νυμφαίας. Τα προβλήματα που υπήρχαν λόγω έλλειψης υποδομών και ήταν γνωστά στην περιφερειακή διοίκηση από μηνών, έπρεπε να είχαν λυθεί προ πολλού εφόσον όλοι θέλαμε να λειτουργήσει η Νυμφαία και ξέραμε τι χρειαζόταν για αυτό.

            Παρά το ότι η περιφέρεια είχε υποσχεθεί να τα λύσει δεν το έκανε και τελικά τι εισπράξαμε; Ειρωνεία, αδιαφορία και τι αποδείχθηκε; Ότι είναι καλοί στα παχιά λόγια αλλά ανεπαρκέστατοι στις πράξεις ουσίας.

            Τώρα και για ακόμη μία φορά η περιφέρεια τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, ή για να ακριβολογούμε δεν τρέχει καθόλου αλλά κρύβεται. Την επίλυση ανέλαβαν με κινητοποίηση τους, βουλευτές της περιοχής (Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μακάριος Λαζαρίδης), που επιχειρούν να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες ως προς τις υποδομές ώστε η Νυμφαία να καταστεί κατάλληλη. Πρέπει να τους ευχαριστήσουμε γιατί χάρις στις ενέργειες τους είναι πιθανό να λυθεί το πρόβλημα.

            Δυστυχώς εάν υπήρχε ίχνος πολιτικής ευθύνης θα έπρεπε, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης να την είχε αναλάβει. Η ζημιά και η δυσφήμιση για τον τόπο είναι τεράστια. Μέσα στη τελευταία διετία, δεν είναι η πρώτη φορά που σε τουριστικά  ζητήματα δημιουργείται πρόβλημα από την αδιαφορία της περιφερειακής διοίκησης. Είναι όμως η σοβαρότερη περίπτωση! Την ημέρα που ανοίγει ο τουρισμός για την Ελλάδα, να κλείνει η Νυμφαία για τους τουρίστες, να ταλαιπωρούνται οι αλλοδαποί επισκέπτες, να γίνονται ακυρώσεις σε καταλύματα και εστιατόρια. Άραγε δεν ντρέπεται κανείς από την περιφερειακή διοίκηση για αυτή την κατάντια;

            Όπως αντιλαμβάνεστε το να ανοίξει και η συνοριακή διάβαση από τον Άγιο Κωνσταντίνο στη Ξάνθη ή της Εξοχής στη Δράμα, για τουρίστες μάλλον είναι όνειρο απατηλό. Όχι γιατί δεν γίνεται, γίνεται αλλά ποιος να ασχοληθεί να το κάνει;

            Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Τίποτα τυχαίο στη ζωή.

Ξάνθη 15 Μαΐου

Μιχάλης Αμοιρίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο της Θάσου

Published

on

By

Επερώτηση με Θέμα: Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο της Θάσου

Κύριε Περιφερειάρχη

Είναι γνωστό ότι το  CO2 αποτελεί μία βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η μη διαφυγή του στην ατμόσφαιρα διασφαλίζεται (όχι πάντοτε με επιτυχία) με τη μέθοδο CCS (Carbon Capture and Storage– Δέσμευση και Αποθήκευση του CO2)

Η μέθοδος CCS περιλαμβάνει

  • Τη δέσμευση του CCS στην πηγή (εργοστάσιο παραγωγής)
  • Τη μεταφορά του στον τόπο αποθήκευσης
  • Την αποθήκευσή του για 200-10.000 χρόνια

Με την μέθοδο CCS δεν αποφεύγουμε την έκλυση του CO2 στην ατμόσφαιρα. Απλώς βαφτίζουμε την αποθήκευσή του ως πράσινη διαδικασία (Greenwashing)

Στη Θάσο και συγκεκριμένα στον Πρίνο σχεδιάζεται από την εταιρεία Energean PLC (στην εταιρεία έχουν μετοχές το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και φυσικά πρόσωπα) σε πρώτη φάση η αποθήκευση 1 εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως, ενώ υπάρχει προοπτική αναβάθμισης για αποθήκευση 3 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Energean PLCαπέκτησε άδεια έρευνας για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, ενώ τον Νοέμβριο του 2023, μετά την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης,  η εταιρεία δανειοδοτήθηκε με 150 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία δανειοδότησης προβλέπει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, που φυσικά δεν έγινε.

Τον Ιούλιο του 2024 η ΕnergeanPLC , θεωρητικά, έκανε αίτηση προς την ΕΔΕΥΕΠ (Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Φυσικών Πόρων) για την αποθήκευση 1 εκατ, τόνων CO2 ετησίως, ενώ τον Αύγουστο του 2024η θυγατρική εταιρεία της EnergeanPLC, η EnEarth, κατέθεσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τέλος η Energean PLCκατέθεσε αίτηση προς την ΕΕ για χρηματοδότησή της με το ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μερικές ακόμη επισημάνσεις:

  • To CO2 είναι διαβρωτικό. Τούτο σημαίνει ότι θα αντικατασταθούν οι σωλήνες εισαγωγής του από άλλους σωλήνες αντοχής στο διοξείδιο; Αν χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες δομές, θα ανεβεί το κέρδος αλλά θα αυξηθεί ο κίνδυνος διαρροής.
  • Στα τέλη του 2025, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα μπορεί να υποδέχεται CO2 σε συμπιεσμένη μορφή, ενώ από τα μέσα του 2027 θα υποδέχεται CO2 σε υγρή μορφή.
  • Σύμφωνα με το European Trading System (ETS) -Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών οι μεγάλες εταιρείες που πωλούν καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.λ.π) αγοράζουν πιστοποιητικά εκπομπών γι αυτά τα καύσιμα. Η τιμή ανά τόνο CO2 που εκλύεται στην ατμόσφαιρα δημιουργείται στο χρηματιστήριο. Επομένως οι εταιρείες, όπως η EnergeanPLC επιλέγουν την αποθήκευση του CO2 αντί να πληρώσουν βαριές φορολογικές ποινές για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
  • Συλλέγοντας ατμοσφαιρικούς ρύπους CO2 από τις βιομηχανίες της ΝΑ Ευρώπης και αποθηκεύοντάς το στον Πρίνο της Θάσου κερδίζει η Energean PLC πολλαπλάσια των χρημάτων που θα πλήρωνε σε πρόστιμα.

Κάποιες πληροφορίες ακόμη:

Το CO2 θα μεταφέρεται από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική με φορτηγά ενώ από τη ΝΑ Ευρώπη θα μεταφέρεται με καράβια. Όλοι αυτοί οι ρύποι θα καταλήγουν στα πηγάδια του Πρίνου. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και ο σχεδιασμός της ΕnergeanPLC για απευθείας μεταφορά στον Πρίνο, μέσω αγωγού, CO2 από την βιομηχανική ζώνη της Βουλγαρίας.

ΟΦΕΛΗ (;)

Στην 2023 Report on Payments to Governments (Επισκόπηση των πληρωμών προς κυβερνήσεις) διαβάζουμε ότι η EnergeanPLC πλήρωσε στην Ιταλία 138,3 εκατ. Ευρώ, στο Ισραήλ 79,83 εκατ ευρώ, στην Αίγυπτο 59.2 εκατ. ευρώ  κ.λ.π.

Στην Ελλάδα πλήρωσε 620.000 ευρώ, ενώ για τη δραστηριότητά της στον Πρίνο πλήρωσε μόνο 60.00 ευρώ!

  • Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί στον Πρίνο τη στιγμή που ακόμη και η Γερμανία ακολουθεί το μότο «not in my backyard- όχι αποθήκευση στον κήπο μου» και μάλιστα η αποθήκευση στη Γερμανία γίνεται σταθερά εκτός των 12 μιλίων.
  • Γιατί στη Θάσο και γιατί τόσο κοντά στις ακτές;
  • Ποιο το κίνητρο να περάσει κάποιος τις διακοπές του κοντά σε μία βιομηχανική περιοχή δέσμευσης και αποθήκευσης ρύπων CO2;
  • Πολλά αντίστοιχα έργα CCS (Καναδάς και ΗΠΑ) απέτυχαν στους στόχους της αποθήκευσης κι άφησαν πολλές περιβαλλοντικές εκκρεμότητες
  • Η Energean PLCσκοπεύει να χρησιμοποιήσει το CO2 για Enhanced Oil Recover (EOR) , η οποία χρησιμοποιεί το CO2 για την εξαγωγή περισσότερου πετρελαίου από στερεμένα κοιτάσματα ή πρόκειται για μια καθαρή αποθήκευση;
  • Η χρήση CO2 σε υφιστάμενα γεωλογικά κοιτάσματα που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκαν για EORμε νερό, μπορεί να οδηγήσει σε χημικές αντιδράσεις (ανθρακικό οξύ) που υποβαθμίζουν τη στεγανότητα των κοιτασμάτων κι αυξάνουν τον κίνδυνο των διαρροών
  • Δεν θεωρούνται παλαιές οι εγκαταστάσεις και οι σωληνώσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις;
  • Υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία της εταιρείας για τη μέθοδο CCS;
  • Η αυθόρμητη απελευθέρωση CO2 (blowout) από τα πηγάδια δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς
  • Ποιες οι συνέπειες για την αλιεία και τον τουρισμό της Θάσου και της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας από την οξίνηση (οι ωκεανοί γίνονται πιο όξινοι, λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα) του θαλασσινού νερού ;
  • Δεν υπάρχουν μελέτες που να ορίζουν τις βασικές τιμές συγκέντρωσης του CO2 σε εξωτερικούς χώρους. Τί σημαίνει αυτό για τους οικισμούς, όπως η Καλλιράχη, που βρίσκονται κοντά στα πηγάδια αποθήκευσης του CO2;
  • Υπάρχει κίνδυνος διαρροής λαμβάνοντας υπόψη και ότι η περιοχή είναι τεκτονικά ενεργός;
  • Ποια συστήματα ασφαλείας διαθέτουμε στην Ελλάδα μια που το έργο απαιτεί σκληρότατο monitoring; Δεν υπάρχει περίπτωση το CO2 να διαφύγει κατά τη δέσμευση, τη μεταφορά ή την αποθήκευση;
  • Γιατί πρέπει να αναλάβουμε αυτόν τον κίνδυνο για τις μελλοντικές γενιές, τη στιγμή που είμαστε μία περιοχή που ζει αποκλειστικά σχεδόν από τον τουρισμό;
  • Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι μελέτες με βάση τις οποίες προχωρά το έργο, δεν έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία κι έχει αργοπορήσει η διαβούλευση. Γιατί;
  • Δεν φαίνεται να έχουν εξεταστεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τη Θάσο, κορυφαίο τουριστικό προορισμό
  • Ποια τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον πληθυσμό;

Κύριε Περιφερειάρχη,

Ξαφνιαστήκαμε δυσάρεστα από το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης για το έργο αποθήκευσης CO2 που διοργανώθηκε από την Energean τον Οκτώβριο του 2024, εκφράσατε την πλήρη στήριξή σας στην επένδυση, χωρίς να λάβετε  υπόψη όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις ενδεχόμενες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες συνίστανται κυρίως στις διαρροές CO2 και τις σοβαρότατες συνέπειές τους στη θαλάσσια ζωή, την ποιότητα του νερού και τον τουρισμό.

Λησμονήσατε επίσης ότι δεν πραγματοποιήθηκε επαρκώς διαβούλευση ούτε έχουν δημοσιοποιηθεί μελέτες που θεμελιώνουν το έργο .Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε την αποφυγή φορολογικών ποινών ως φιλοπεριβαλλοντική πολιτική.

Ζητούμε την άμεση διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή ειδικών, εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και της εταιρείας, ώστε να αξιολογηθούν πλήρως οι κίνδυνοι και οι προοπτικές του έργου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών

Πηγές

  1. Storage of Dioxide of Anthrakas in Prinos of Thassos- LambrosSakellariouAstridaThassos, November 2024

A presentation of Energeans major project and the implications it could have for Thassos and its tourism

  1. https://www.energean.com/media/5794/2023-annual-report.pdf
  2. https://www.energean.com/about-us/energeans-history
  3. Νησιωτικός- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θάσου

Για την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Ηλιόπουλος Στέργιος – Λυμπεράκης Δημήτρης

 

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Η συνένωση των ΔΕΥΑ πλην εθελούσιας προσβάλει την αυτοδιοίκηση

Published

on

By

ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΑΜΘ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η διοίκηση και διαχείριση των υδάτων είναι ευθύνη των δήμων. Η όποια συνένωση των ΔΕΥΑ και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης πλην εθελούσιας προσβάλει την αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς, παραβιάζει το  Σύνταγμα αφού αφαιρεί περιουσιακά στοιχεία των Δήμων ενώ παράλληλα δεν αποδεικνύει τεκμηριωμένα την συνέχιση της  βιωσιμότητας  των συνενωμένων φαραωνικών επιχειρήσεων που δημιουργεί.

Η τακτική της προσέγγισης του θέματος από το ΥΠ.ΕΝ με καθαρά λογιστικό τρόπο αφού θέλει τους Δήμους να χρεώνονται με τα δάνεια που θα εξυπηρετούν τα χρέη των συνεννούμενων ΔΕΥΑ καθώς  και ο καθορισμός της  τιμής πώλησης του πόσιμου νερού από την PAE, αποδεικνύει  ότι δεν έγινε αντιληπτό πως το  νερό αποτελεί το υπέρτατο αγαθό στοιχείο για την ζωή και η πολιτική του προσέγγιση πρέπει να έχει και να λαμβάνει υπόψη της σοβαρά τα κοινωνικά κριτήρια και όχι τα λογιστικά.

Η πρότασή μας προς το ΥΠ.ΕΝ περιλαμβάνει την δυνατότητα δημιουργίας 3 έως 5 MW Net metering σε κάθε ΔΕΥΑ από το ενεργειακό απόθεμα του ΔΕΔΔΗΕ, να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή και την δημοπράτηση με ιδίους πόρους των αντίστοιχων ενεργειακών πάρκων ώστε να συμψηφίσουν την καταναλωμένη ενέργεια δημιουργώντας οικονομικά αποθέματα.

Να δοθεί προθεσμία 3 ετών για την ολοκλήρωση των παραπάνω  έργων που αναμένεται να δημιουργήσει την σύνταξη θετικών ισολογισμών με σταθερή μείωση ζημίας ή χρέους  και κατόπιν  σε όσες ΔΕΥΑ (που για διαφόρους λόγους) δεν θα μπορέσουν να καταστούν βιώσιμες να προβλεφθούν μέτρα εξυγίανσης όχι αναγκαστικής συνένωσης.

Δεν μπορεί  να  αποδεχτούμε  ότι η προσπάθεια της δήθεν εξυγίανσης  των ΔΕΥΑ γίνεται για την ορθολογική προσέγγιση διαχείρισης του πόσιμου νερού που αποτελεί μόνο το 10% των φυσικών πόρων, ενώ στο υπόλοιπο που αφορά πράγματι την διαχείριση του νερού άρδευσης και την αναζήτηση των τρόπων εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης του να παραπέμπεται στο μέλλον και να μην αποτελεί αντικείμενο άμεσης λύσης.

Η ΠΕΔ ΑΜΘ έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά και όχι μόνον ¨όπλα¨  προκειμένου να αμυνθεί στην πρωτοφανή αυτή εμμονή του ΥΠ.ΕΝ αφού θίγονται αυτοδιοικητικά  δικαιώματα που απορρέουν από τις συνταγματικές αρχές δικαίου.

Να  προβεί σε ενημέρωση των πολιτών  και να αναδείξει  την απαράδεκτη προσπάθεια εμπορευματοποίησης του πόσιμου νερού. Οι Αιρετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Δήμαρχοι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν οι όποιες πολιτικές θα μας φέρουν σε αδιέξοδο και θα δυσχεραίνουν  ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των κατοίκων. Το πόσιμο νερό δεν είναι είδος προς εμπορευματοποίηση, είναι κοινωνικό αγαθό. Καλούμε την ΚΕΔΕ να υιοθετήσει και να συμπεριλάβει στην απάντησή της την πρότασή μας και περιμένουμε άμεση ανταπόκριση με οργάνωση και ανακοινώσεις μέτρων αντίδρασης ώστε να γίνει αντιληπτό από την ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια προς καμιά αναγκαστική συνένωση.

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα  του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας

Published

on

By

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Με αφορμή την προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2024 επίσκεψη Νατοϊκών στο Μουσείο, κατόπιν αιτήματος της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εργαζόμενοι στο Μουσείο δημοσιοποίησαν ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν τη γνώμη τους για το γεγονός.

Ανέφεραν πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η εικόνα του ΝΑΤΟ και από πολεμοκάπηλος οργανισμός να εμφανιστεί σαν ένας οργανισμός ειρήνης και πολιτισμού, την ώρα που η χώρα μας και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, εμπλέκεται πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟ στηρίζει τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη.

Επίσης, στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Μουσείου (καθυστερήσεις πληρωμών, έλλειψη προσωπικού κλπ.) που δυσκολεύουν τη λειτουργία του, ενώ στηλίτευσαν το κόστος επίσκεψης στο Μουσείο συνολικά για όλους και όλες αλλά και ειδικά για τα στελέχη του ελληνικού στρατού και τις οικογένειες τους που ζουν στην περιοχή.

Τελικά, η ΧΙΙ Μεραρχία ακύρωσε για δικούς της λόγους την επίσκεψη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την ανακοίνωση των εργαζομένων, σε μια καταφανέστατη προσπάθεια να εκφοβίσει τους εργαζόμενους για να μην υπάρχει καμία αντίθετη φωνή στις επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, της κυβέρνησης και ενάντια στο ΝΑΤΟ. Στόχος είναι να πληγεί η ελευθερία της έκφρασης, να ποινικοποιηθεί η κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η ΕΔΕ.

Continue Reading

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική, αισθητός στη Δράμα, Θεσσαλονίκη και σε Αττική

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Μήνυμα του Δημάρχου Δράμας για την 28η Οκτωβρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ εκλογών ΔΡΑΜΑΣ για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Νεκρός 25χρονος σε τροχαίο στο δρόμο Σέρρες-Δράμα

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Η εκπροσώπηση και η ορατότητα των γυναικών στις τέχνες και τον πολιτισμό

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες της Ονειρούπολης

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Η Πανηπειρωτική Ένωση για το Πολυφωνικό τραγούδι τής Ηπείρου  

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Βανδαλισμοί στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας- Μήνυση του Δήμου κατά Αγνώστων

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Μανούσο άκουσε με..

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Δράση εμβολιασμού παιδιών σε κοινότητα Ρομά του Δήμου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Αποτελέσματα εκλογής Συνέδρων ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Ο Δήμαρχος Δράμας στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Κάθετα αντίθετος ο δήμαρχος Δράμας στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Εκλογές 20191 μήνα ago

Γιάννης Σακαρίδης: Με διώχνουν. Φεστιβάλ Δράμας: Θα κάνουμε διαγωνισμό

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ18 ώρες ago

Πέτρος Τσολιάς –  Γενικός Διευθυντής κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ»

Πολιτιστικά18 ώρες ago

Ανοιχτή πρόσκληση για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ18 ώρες ago

Εξ αποστάσεως διαχειριζόμενων έξυπνων απινιδωτών Δήμου Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ18 ώρες ago

Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο της Θάσου

Πολιτιστικά18 ώρες ago

Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας: Αρτοκλασία και κοπή βασιλόπιτας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα ago

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τον οδικό άξονα Δράμα – Καβάλα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα ago

Ρύθμιση οφειλών προς το Δήμος Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες ago

Διακοπή νερού σήμερα Δευτέρα 30/12 ,από τις 23:00 έως τις 06:00

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες ago

Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι στο Δήμο Δράμας για το 2025

Πολιτιστικά3 εβδομάδες ago

Ημερολόγιο 2025 με θέμα τους Αράπηδες Μοναστηρακίου

Πολιτιστικά3 εβδομάδες ago

Η Μελίνα Μποτέλη για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας

Πολιτιστικά3 εβδομάδες ago

Η αθέατη πλευρά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Ευχές του Δημάρχου Δράμας για τις ημέρες των εορτών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Γκράφιτι στο τοιχίο του Πάρκου της Αγίας Βαρβάρας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες ago

Αλλαγή στην ημέρα διεξαγωγής της Λαϊκής Αγοράς εν όψει των γιορτών

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών