Ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση της ΝΔ «φουλάρει τις μηχανές» για βάθεμα της εμπορευματοποίησης, για συγχωνεύσεις και λουκέτα στα νοσοκομεία.
Ενώ ο λαός μας δοκιμαζόταν, διάφορα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης, βουλευτές της κ.λπ. προετοίμαζαν το έδαφος.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον πρωθυπουργό σε πρόσφατη συνέντευξή του.
«Εχουμε περιφερειακά νοσοκομεία μερικές φορές περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε να έχουμε τρία καλά νοσοκομεία…», είπε, παρουσιάζοντας ως ζημιογόνα τη λειτουργία περιφερειακών νοσοκομείων, με αποκλειστικό κριτήριο το «κόστος – όφελος».
Πρόκειται για σχέδιο που εκπορεύεται από τη στρατηγική της ΕΕ, που θεωρεί την υγεία του λαού κόστος που πρέπει να μειωθεί, δαπάνη που πρέπει να «εξορθολογιστεί» και από την άλλη χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτήν τη στρατηγική υπηρέτησαν και υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες σε βάρος της υγείας του λαού, που αναδείχθηκαν με τραγικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας.
Για να δούμε όλες αυτές οι κατευθύνσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που θέλουν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, τι αποτέλεσμα είχαν συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, σε μια ιστορική διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια αλλά και σε σχέση με το τι σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.
Το νοσοκομείο της Δράμας αποπερατώθηκε το 1995 (το νέο τμήμα) και το παλιό ανακαινίστηκε και παραδόθηκε το 1997. Εχουν περάσει 26 χρόνια και από τότε έχουν γίνει μικρές παρεμβάσεις.
Στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης πήραμε τα «συχαρίκια» από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για το ότι η διοίκηση του νοσοκομείου κατάφερε να μειώσει την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε 7,2 από 13,7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο διατήρησαν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ.
Εκαναν όμως μόνο αυτό;
Οχι. Συγχώνευσαν κλινικές, με πιο τρανταχτά παραδείγματα τις δύο Παθολογικές κλινικές, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες σε επίπεδο χώρας, 52 κλινών, η οποία τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο στελεχώνεται με 4 γιατρούς, με τον έναν να μην μπορεί να προσφέρει εξολοκλήρου τις υπηρεσίες του λόγω προβλήματος υγείας, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών αλλά και των υγειονομικών. Γιατροί οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, με οφειλόμενες άδειες από το 2019. Αν και για να μην αδικούμε τη διοίκηση, φρόντισε να τους εξασφαλίσει καλοκαιρινή άδεια 4 ολόκληρων ημερών!
Συγχωνεύσεις έγιναν και μεταξύ των κλινικών. Εγκαινιάστηκε μία παγκόσμια πρωτοτυπία: Συγχωνεύτηκαν η Οφθαλμολογική με την Ωτορινολαρυγγολογική κλινική, κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο «κλινική αισθητήριων οργάνων», με αποτέλεσμα μία να εφημερεύει ωτορινολαρυγγολόγος και μία οφθαλμίατρος.
Να προσθέσω εδώ ότι το τότε ΔΣ του Σωματείου, που η πλειοψηφία του ανήκε στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν υπέρ των συγχωνεύσεων των κλινικών και ο γράφων καταψήφισε αυτόν τον σχεδιασμό.
Τι άλλο κατάφεραν οι δήθεν φωστήρες του συστήματος Υγείας;
Κατάφεραν να υπηρετούν 53 μόνιμοι γιατροί στο νοσοκομείο και 12 επικουρικοί από τις 102 οργανικές θέσεις, με μικρές αυξομειώσεις, αφού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 52 μόνιμοι και 15 επικουρικοί. Βασικές ειδικότητες δεν υπάρχουν, όχι μόνο στο νοσοκομείο αλλά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, όπως δερματολόγος, γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο υπόλοιπο προσωπικό, όπως νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, με την Τεχνική Υπηρεσία να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει, αφού λόγω συνταξιοδοτήσεων έχει μείνει το 1/3 της δύναμής της.
Στο νοσοκομείο το 30% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, με τις περισσότερες συμβάσεις να λήγουν το επόμενο διάστημα.
Με αυτά τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής έρχονται τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του και τι μας λένε; «Αντί να έχουμε δύο ή τρία νοσοκομεία να υπολειτουργούν, θα τα κάνω ένα, καλά στελεχωμένο».
Αφού λοιπόν απαξίωσαν όλα αυτά τα χρόνια τα νοσοκομεία, τώρα έρχονται να τα κλείσουν, δίνοντας χώρο στην ιδιωτική Υγεία να κερδοσκοπήσει, αναγκάζοντας τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγειά τους.
Για παράδειγμα, θα μας πουν, στο νοσοκομείο της Δράμας έχει μικρή πληρότητα η Οφθαλμολογική σας, η Ουρολογική σας και η ΩΡΛ, ας τα κλείσουμε να τα πάμε στην Καβάλα, έτσι κι αλλιώς 25 χιλιόμετρα είναι…
Τι δεν μας λένε όμως;
Δεν μας λένε ότι οι ανάγκες για αυτές τις κλινικές δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν, ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί 130.000 πληθυσμό και ένα μεγάλο κομμάτι μετακινείται από τον ορεινό όγκο του νομού (Νευροκόπι, Παρανέστι κ.α.).
Δεν μας λένε επίσης ότι στην ΠΕ Δράμας οι ιδιωτικές κλινικές φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και η υποστελέχωση του νοσοκομείου οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας στο να ακριβοπληρώσουν ώστε να έχουν υπηρεσίες Υγείας, αυτοί πάλι που δεν έχουν τα χρήματα να περιμένουν μήνες έως και χρόνια για ένα χειρουργείο.
Και δεν μας λένε και το πιο βασικό: Ποιους εξυπηρετούσε η πολιτική που περιέγραψα όλα αυτά τα χρόνια; Τι θα εξυπηρετήσουν και οι νέοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης;
Απαλλάσσει το κράτος από το «κόστος», όπως λένε, των δαπανών στην Υγεία, και από την άλλη εξυπηρετούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που είτε θα δραστηριοποιηθούν στο κομμάτι της Υγείας ή θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, βάζοντας θηλιά στον λαιμό των ασθενών που θα προσπαθούν να βρουν διέξοδο στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Αρα, τι αποτελέσματα θα έχει αυτή η πολιτική;
Σε μια περιοχή όπου ζει εργατόκοσμος, φτωχόκοσμος, ένα νοσοκομείο, από τη στιγμή που δεν θα διασφαλίζουν την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, ή θα παρέχει φτηνές υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας ή θα κλείνει γιατί δεν είναι «κερδοφόρο». Από την άλλη, σε μία τουριστική περιοχή δεν αποκλείεται να δούμε και υπερπολυτελή δημόσια (μόνο κατ’ όνομα) νοσοκομεία που θα προσφέρουν υπηρεσίες σε χλιδάτους, εξασφαλίζοντας έσοδα από τις ασφαλιστικές ή από τις άμεσες πληρωμές ασθενών – πελατών, και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα αναγκάζονται να πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά, αν και εφόσον μπορούν, για να βρουν την υγειά τους.
Βλέπουμε λοιπόν πόσο μεθοδικά τα αστικά κόμματα, χέρι – χέρι με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σχεδιάζουν και υλοποιούν όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών και φοιτητών.
Ετσι και εμείς πρέπει να κάνουμε τον δικό μας προγραμματισμό, να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους, να χαράξουμε τον δρόμο για ένα σύστημα Υγείας και μια κοινωνία που να καλύπτει της σύγχρονες ανάγκες μας.
Υπόθεση όλων μας να μην κλείσουν νοσοκομεία, αντίθετα να ενισχυθούν
Ο αγώνας για να μην κλείσουν νοσοκομεία, αλλά το αντίθετο, να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία και τα ΚΥ με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, είναι υπόθεση όλων μας. Οι υγειονομικοί έχουν καθήκον να πρωτοστατήσουν.
Σε αυτήν την κατεύθυνση το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Δράμας, ως μια πρώτη απάντηση, διοργανώνει αγώνα δρόμου με σύνθημα «Ανοιχτά νοσοκομεία πλήρως στελεχωμένα». Ο αγώνας θα ονομαστεί «Αμβροσιάδου, Καραγκιοζίδου, Πατσικάκη», στη μνήμη των τριών νοσηλευτών που χάσαμε μέσα στην πανδημία. Δεν τους ξεχνάμε, δίνουμε αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις για ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι, ήδη έχουμε πραγματοποιήσει τις πρώτες συσκέψεις – συναντήσεις με σωματεία ασθενών, που έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό αυτήν την προσπάθεια, έχουν κάνει δική τους υπόθεση την επιτυχία της διοργάνωσης. Συνεχίζουμε με όλα τα σωματεία του νομού. Ανοίγουμε τη συζήτηση πλατιά, σε όλους τους χώρους δουλειάς, στους δασκάλους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στους βιομηχανικούς εργάτες, στους εργαζόμενους στον χώρο του μαρμάρου, που συχνά περιθάλπουμε από τα εργατικά δυστυχήματα και μερικές φορές το πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή, με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους βιοπαλαιστές αγρότες, με το μαθητικό – φοιτητικό κίνημα, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.
Ολο αυτό το διάστημα οι υγειονομικοί, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου από κοινού με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, βγήκαμε μπροστά δίνοντας τη μάχη για τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα, τα αναδείξαμε από την αρχή της πανδημίας. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι τώρα πρέπει να κάνουμε λογαριασμό, πριν να είναι αργά. Η μάσκα δεν σταμάτησε τη φωνή μας. Αυτήν την προσπάθειά μας την αγκάλιασε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας της Δράμας. Αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να τον εντείνουμε με ακόμα μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια. Η διοργάνωση του αγώνα δρόμου θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στα τσακάλια της, που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας μας.
Παρόμοιες δράσεις είναι αναγκαίο να γίνουν και σε άλλες περιοχές, στον Εβρο, στην Πέλλα, στη Βέροια – Νάουσα, να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης σε όποια περιοχή θα προσπαθήσει να τα επιβάλει.
Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται. Καλούμε σε συμμετοχή όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους του νομού, σε συνεχείς συσκέψεις και δράσεις που διοργανώνουμε.
«Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει
Ομως αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει»
Μπέρτολτ Μπρεχτ
Ιωάννης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Δράμας και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας της ΑΔΕΔΥ