Πως μπορούμε να συνδυάσουμε την Αλληλεγγύη,τον Κοινωνικό Δήμο με την Περιβαλλοντικά Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Πως μπορούμε να ασκήσουμε μια διαφορετική πολιτική στο Δήμο μας και να διασφαλίσουμε μία κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,που βάζει στο επίκεντρο τους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και διασφαλίζοντας ότι δεν θα μείνει κανείς πίσω.
Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δήμου Δράμας
Με τον ν. 4414/2016, η εικονική αυτοπαραγωγή επιτρέπει την παραγωγή και έγχυση ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου. Έτσι, για παράδειγμα οι Δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις στέγες των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (συγκριτικά με το διαθέσιμο ηλιακό δυναμικό της οροφής τους) και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που πιστώνεται υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική κατανάλωση ενέργειας (πχ δημαρχείο, δομές φιλοξενίας, ιατρεία και κλινικές, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ).
Η πρακτική αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών για τους Δήμους, ποσά που μέχρι σήμερα δαπανούνταν για να καλύψουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δομών αυτών.
Η ενδεικτική παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 200kW είναι περίπου 280.000 κιλοβατώρες ετησίως (ενέργεια αντίστοιχη με αυτήν που καταναλώνουν ετησίως περίπου 75 νοικοκυριά). Τα φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν σε διαθέσιμες δημοτικές οροφές ή στέγαστρα, και θα παράγουν ενέργεια που θα συμψηφίζεται ‘εικονικά’ με δημοτικούς μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου που βρίσκονται σε άλλα κτίρια.
Mε το Νόμο 4513/2018 «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις». Μπορούμε να ασκήσουμε δραστηριότητες με σκοπό την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντός της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν., ανεξάρτητα αν είναι μέλη της Ε.Κοιν., όπως παροχή ή συμψηφισμός ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλες δράσεις που μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας στις κατοικίες των ανωτέρω.
π.χ
1. Τρεις ΟΤΑ, δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα, προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα φ/β σύστημα ή και μία ανεμογεννήτρια και να εφαρμόσουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το φ/β σύστημα ή την ανεμογεννήτρια με τις καταναλώσεις τους και καταναλώσεις ευάλωτων καταναλωτών ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
- Οι κάτοικοι μιας περιοχής μαζί με το Δήμο ή την τοπική ΔΕΥΑ, δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα, προκειμένου να εγκαταστήσουν μία μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας με σύστημα τηλεθέρμανσης για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση.
Για την υλοποίηση του έργου θα μπορούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή τον Αναπτυξιακό νόμο.
[signoff predefined=”Google”][/signoff]