Στο καθεστώς «Απάτητα Βουνά» εντάσσεται το όρος Φαλακρό του νομού Δράμας, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την προστασία του από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Θετική είναι η στάση των περισσοτέρων, αρμόδιων και μη, των περιοχών Δράμας στη νέα πρωτοβουλία για το βουνό, ζητώντας, ωστόσο, διευκρινίσεις ως προς τη μελέτη που θα γίνει και τους όρους προστασίας του Φαλακρού.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ – Thesstoday.gr
Πρόκειται για το μοναδικό βουνό μέχρι στιγμής της βόρειας Ελλάδας που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» (το υψηλότερο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) όπου θα απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμου ή κατασκευή οποιασδήποτε τεχνικής επιφάνειας με απώτερο σκοπό την επιβίωση της άγριας ζωής και τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος. Με τον όρο αυτό εξασφαλίζεται, δηλαδή, η αποτροπή δημιουργίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα. Σε ότι αφορά, δηλαδή την εγκατάσταση ΑΠΕ θα απαγορεύεται η έκδοση αδειών αλλά και όσες άδειες έχουν εκδοθεί, θα ανακληθούν.
Θετική εξέλιξη αλλά… ζητούν διευκρινίσεις
Την ανάγκη για διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους και τις μελέτες ένταξης του Φαλακρού στο καθεστώς «Απάτητα Βουνά» ετοιμάζονται να ζητήσουν οι αρμόδιοι των περιοχών της Δράμας προκειμένου να γνωρίζουν κατά πόσο θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά όσες δράσεις σχετίζονται με το βουνό. Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Κάτω Νευροκοπίου Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ενέργεια καθώς με τον όρο αυτό οριοθετούνται περιοχές και σταματά η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του βουνού. «Είμαστε υπέρ των επενδύσεων που γίνονται στο βουνό, όπως τύπου ΑΠΕ αλλά είμαστε κατά των ανεξέλεγκτων και μη ελεγχόμενων επενδύσεων που καταστρέφουν το περιβάλλον. Θα ζητήσουμε διευκρινίσεις για το καθεστώς και τι ακριβώς προβλέπεται για τη δική μας περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.
Οι αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά
Σύμφωνα με τον όρο «Απάτητα Βουνά» ανακαλούνται όσες άδειες έχουν εκδοθεί για επενδύσεις στα βουνά και απαγορεύεται η έκδοση νέων. Για το όρος Φαλακρό μια από αυτές είναι η αδειοδότηση των έξι ανεμογεννητριών που προβλέπεται να εγκατασταθούν στους πρόποδες του βουνού, στην περιοχή Γρανίτης. «Στο Νευροκόπι υπάρχει μεγάλη δράση λατομείων με μάρμαρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες αλλά έχει δοθεί άδεια για έξι στον Γρανίτη. Ενδεχομένως με τον νέο καθεστώς, να σταματήσουν. Αυτό που δεν ελέγχθηκε, όπως θα έπρεπε, στην περιοχή μας είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα και μια λύση είναι το καθεστώς αυτό. Δόθηκαν, δηλαδή άδειες και επένδυσαν σε εύφορη γη του Νευροκοπίου με συνέπεια να μειώνεται η παραγωγή της πατάτας για την οποία φημίζεται η περιοχή και ζει από τις πατάτες», εξήγησε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Οι επενδύσεις στο Χιονοδρομικό Κέντρο
Το Χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού του νομού Δράμας και όπως επισήμανε ο πρόεδρος της κοινότητας Νευροκοπίου η απαγόρευση επενδύσεων θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό που έχει η περιοχή. «Ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα αν δεν είναι εφικτό να επενδύσουμε περαιτέρω στο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως με την επέκταση μιας πίστας. Γι’ αυτό λοιπόν είναι αναγκαίες οι διευκρινίσεις σχετικά με μελλοντικές εργασίες στο χιονοδρομικό κέντρο – βασικό κομμάτι του τουρισμού μας – χωρίς να προκαλούμε καταστροφές στο βουνό», υποστήριξε.
Οι δραστηριότητες στο Φαλακρό
Εκτός από επενδύσεις και χιονοδρομικό κέντρο, στο όρος Φαλακρό πραγματοποιούνται και δραστηριότητες όπως αγώνες δρόμου, πεζοπορίες σε δύο μονοπάτια με πλούσια βιοποικιλότητα και καταγράφει υψηλή επισκεψιμότητα. «Οι δραστηριότητες δεν θα επηρεαστούν από το καθεστώς ”Απάτητα Βουνά” αλλά επηρεάζονται από τις επενδύσεις, όταν είναι μη ελεγχόμενες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διασφαλιστούν και να συνεχίσουν να γίνονται», πρόσθεσε ο πρόεδρος της κοινότητας Νευροκοπίου.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αλλά και ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Αμυράς έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιουργεί ειδικό καθεστώς προστασίας για σημαντικούς ορεινούς όγκους και θέτει τα βουνά σε καθεστώς υψηλής προστασίας, απαγορεύοντας την κατασκευή οποιαδήποτε τεχνικής επιφάνειας. «Δεν θα μπορούν να γίνουν αιολικά πάρκα σε αυτά τα βουνά. Καμία τεχνητή επιφάνεια, καμία διάνοιξη δρόμου. Εξαιρούνται, ωστόσο, έργα και επεμβάσεις λόγω εκτάκτων αναγκών, δηλαδή για σεισμούς, πλημμύρες, θεομηνίες, πυρκαγιές και έργα για σκοπούς εθνικής άμυνας», έχουν τονίσει.