Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Γ.Ν. Δράμας ιδιαίτερα της Παθολογικής του Κλινικής
Διαχρονικά είναι τα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.
Το ΚΚΕ έχει αναδείξει τα συγκεκριμένα προβλήματα και στη Βουλή με διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις (511/25-10-2022, 850/03-11-2021, 8056/16-07-2021, 6623/19-05-2020, 3959/12-02-2020 κ.α.), χωρίς δυστυχώς να υπάρξει θετική επίλυση τους μέχρι και σήμερα. Επανερχόμαστε λόγω του σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, η οποία κινδυνεύει με κλείσιμο.
Να σημειώσουμε ότι και για το συγκεκριμένο ζήτημα το ΚΚΕ έχει πραγματοποιήσει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις (9415/09-09-2020, 3189/30-06-2021, 43/08-10-2021, 3740/06-09-2021, 43/08-10-2021, 1466/09-03-2023).
Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
Τα κενά σε μόνιμο προσωπικό έφτασαν στο 50% με τάσεις ανόδου, ενώ οι προσλήψεις που γίνονται με το σταγονόμετρο δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις.
- Το 40% του ανθρώπινου δυναμικού εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, προσωπικό που αν απολυθεί το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.
- Τα ωράρια είναι εξοντωτικά για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάρουν ούτε την κανονική τους άδεια, ενώ τους οφείλονται άδειες δύο και τριών χρόνων.
- Σοβαρά υποστελεχωμένη είναι η Ιατρική Υπηρεσία (σε σύνολο 107 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόλις 53 μόνιμοι γιατροί).
- Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία συνταξιοδοτήθηκαν 90 νοσηλευτές από το 2020 μέχρι σήμερα.
- Η Τεχνική Υπηρεσία λειτουργεί με 7 εργαζόμενους, δηλαδή το 1/3 του προβλεπόμενου προσωπικού (οι μισοί πρόκειται να φύγουν τους επόμενους μήνες με συνταξιοδότηση).
- Τέλος υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα Ιατρικά Εργαστήρια, στο Ακτινολογικό και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου.
Μόλις πριν τέσσερις μήνες το ΚΚΕ είχε καταθέσει ως αναφορά, την Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας προς τον Υπουργό Υγείας, στην οποία εξέφραζαν την αγωνία τους καθώς η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, σε έγγραφο της με ημερομηνία 21-2-23, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, μετά την παραίτηση παθολόγου, τόσο για την καθημερινή εφημέρευση της Παθολογικής Κλινικής όσο και για την πρωινή λειτουργία της (Διαβητολογικό Ιατρείο, Εξωτερικά Ιατρεία), που πλέον τίθονταν κάτω από τα όρια της ασφάλειας για ασθενείς και γιατρούς.
Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας δυναμικότητας 52 κλινών θα έμενε με τρεις ειδικούς γιατρούς τον Μάρτη. Στις 28-2-23 αναρτήθηκε η απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ για τη μετακίνηση από το Κ.Υ. Προσοτσάνης στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Δράμας, δύο Γενικών γιατρών ανά εβδομάδα για παροχή πρωινής υπηρεσίας και κάλυψη 14 εφημεριών το μήνα από Γενικούς γιατρούς και πολλές φορές χωρίς Ειδικό Παθολόγο, έστω σε εφημερία ετοιμότητας.
Επιλέχθηκε για μια ακόμη φορά η γνωστή μέθοδος της μετακίνησης γιατρών, που μόνο λύση δεν αποτελεί, αντίθετα όπως επεσήμαναν τότε τα σωματεία των εργαζομένων «χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας των γιατρών και μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύκλο παραιτήσεων», ακριβώς όπως επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις.
Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι η πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν οι δύο Παθολόγοι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας, όπου εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν, αν δεν υπάρξουν σύντομα προσλήψεις.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
– Να προσληφθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός παθολόγων με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως και όλων των υπόλοιπων υγειονομικών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών,
– Να δοθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες του προσωπικού,
– Να δοθούν λύσεις σε χρόνια σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί των υγειονομικών που εργάζονται στο ΕΣΥ και η ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά,
– Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Λαμπρούλης Γιώργος
Στολτίδης