Αρχίζουν καταθέσεις μαρτύρων από όλες τις πλευρές ώστε να διερευνηθεί η τέλεση αδικήματος. Η πώληση στο fund ΕCM και η επαναγορά σε πέντε μήνες από τον Χρ. Παυλίδη προκάλεσε την αντίδραση των υπολοίπων μελών της οικογένειας.
Κορυφώνεται η δικαστική διαμάχη των αδελφών Παυλίδη σχετικά με την πώληση της εταιρείας Μάρμαρα Παυλίδης στο fund ECM από όλα τα μέλη της οικογένειας Παυλίδη και την επαναγορά της εντός πέντε μηνών από τον Χριστόφορο Παυλίδη.
Μετά από έγκληση που υπέβαλαν τα αδέρφια του Χριστόφορου Παυλίδη, Χριστίνα και Κυριάκος αλλά και οι συγγενείς εξ αγχιστείας Αχιλλέας Χατζόπουλος και Μακρίνα Αθανασιάδου κατά του Χριστόφορου Παυλίδη και των συνεργατών του στις εταιρείες του ομίλου, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Δράμας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για απάτη και συνέργεια σε απάτη.
Αρχίζει δηλαδή ένας κύκλος κατάθεσης μαρτύρων και υποβολής υπομνημάτων από όλες τις πλευρές ώστε να διερευνηθεί η τέλεση αδικήματος. H διαδικασία θα είναι μακρά και αναμένεται με ενδιαφέρον όχι μόνο από τους εμπλεκόμενους αλλά και από την τοπική κοινωνία αφού στο νομό Δράμας η εταιρεία απασχολεί 400 εργαζόμενους που αγωνιούν για τυν τύχη της εταιρείας.
Τον Ιανουάριο του 2023 οι βασικοί μέτοχοι της Μάρμαρα Παυλίδης Χριστόφορος Παυλίδης (35,42%), Χριστίνα Παυλίδη (30,02%), Κυριάκος Παυλίδης (14,56%), Αχιλλέας Χατζόπουλος (10%) και Μακρίνα Αθανασιάδου (10%) συμφώνησαν να πουλήσουν το σύνολο των μετοχών της Μάρμαρα Παυλίδης στην επενδυτική εταιρεία ΕCM από την Κύπρο -γνωστή από την εξαγορά της Famar στην Ελλάδα- αλλά και το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής ΑΠΕ ΕΝΕRGAM. Συνολικά το τίμημα ανήλθε στα 266 εκατ. ευρώ (252 για τα Μάρμαρα και 14 εκατ. για την ενεργειακή). Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο.
Τον Αύγουστο του 2023 όμως, πέντε μήνες μετά τη συναλλαγή, έγινε γνωστό πως ο Χριστόφορος Παυλίδης ο οποίος ήταν και διευθύνων σύμβουλος της Μάρμαρα Παυλίδης τα τελευταία 10 χρόνια, συμφώνησε με την ECM και επαναγόρασε την εταιρεία, όντας ο μοναδικός της μέτοχος.
Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τα αδέρφια του που ευθέως τον κατηγόρησαν ότι μεθόδευσε την πώληση της εταιρείας και την επαναγορά της ώστε να τους πετάξει έξω από την εταιρεία. Μαζί με τους άλλους δύο μετόχους και συγγενείς εξ αγχιστείας υπέβαλαν έγκληση και ασφαλιστικά μέτρα κατά του Χριστόφορου Παυλίδη και των συνεργατών του.
Μεταξύ άλλων, στα ασφαλιστικά μέτρα αναφέρουν:
- «Συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε πέσει όλοι θύματα του εγκληματικού σχεδίου του Χριστόφορου Παυλίδη, αδελφού μας, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την αδελφική μας σχέση και τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη, συνεπικουρούμενος μάλιστα από τρίτα πρόσωπα, στενούς του συνεργάτες, μεθοδευμένα μας πέταξε έξω από την εταιρεία, αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεωλογικά δεδομένα και τη δυναμικότητα των λατομείων της εταιρείας και παρουσιάζοντας ψευδή τέτοια, ώστε να πειστούμε να μεταβιβάσουμε το σύνολο των μετοχών μας στις εταιρείες του ομίλου, με τίμημα ιδιαίτερα χαμηλό και μη ανταποκρινόμενο στην αξία της. Λόγω της θέσης του (σ.σ. Διευθύνων Σύμβουλος) και της εμπειρίας του, είχε πλήρη εικόνα της προοπτικής της εταιρείας και των αποθεμάτων των υφιστάμενων κοιτασμάτων (παλιού και νέου).
- Είχε εξαρχής σχεδιάσει την πώληση και επαναγορά της εταιρείας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε σε χρονικό διάστημα μόλις 5 μηνών να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και τον πλήρη έλεγχο του ομίλου, σε βάρος της παρουσίας μας με την απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης και της προοπτικής της, αλλά και με την επί μακρό χρονικό διάστημα ψευδή παράσταση της εικόνας των αποθεμάτων των λατομείων».
Άμεση ήταν η απάντηση του Χριστόφορου Παυλίδη ο οποίος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι τα αδέρφια του δεν γνώριζαν την πραγματική αξία της εταιρείας αφού η Χριστίνα ήταν πρόεδρος και ο Κυριάκος αντιπρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η αυθαίρετη ¨κατασκευή” των προαναφερόμενων στηρίζεται στον παιδαριώδη ισχυρισμό ότι δήθεν εξαπατήθηκαν και πώλησαν τις μετοχές, που κατείχαν στην εταιρεία ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ σε τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής αξίας τους και ότι δήθεν δεν είχαν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να έχουν γνώμη για την αγοραία αξία της εταιρείας!
Πλην όμως οι προαναφερόμενοι κατείχαν επί σειρά ετών και μέχρι την πώληση των μετοχών τους κορυφαίες εκτελεστικές θέσεις ευθύνης στη Διοίκηση όλων των εταιρειών του ομίλου (Πρόεδρος, Διευθύνων σύμβουλος, Αντιπρόεδρος), έχοντας πλήρη γνώση και πληροφόρηση για τις εταιρικές υποθέσεις. Άρα η όψιμη μετά από επτά μήνες και κακόβουλη επίθεση εναντίον μου εξυπηρετεί άλλους αθέμιτους σκοπούς, ενώ υποκινείται από ταπεινά αισθήματα ζηλοφθονίας».
Η εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδης εξειδικεύεται στο λευκό μάρμαρο με εξαγωγές σε 40 χώρες. Άνω του 90% του κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές Διατηρεί τέσσερις λατομικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, το λατομείο Sivec στη Βόρεια Μακεδονία, το Perla στην Αλβανία και το Vratza στη Βουλγαρία. Το Sivec μαζί με το Ariston της ελληνικής εταιρείας είναι οι μπράντες που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά του λευκού μαρμάρου.
Το 2022 η εταιρεία εμφάνισε τζίρο 103,3 εκατ. ευρώ από 119 εκατ. το 2021, ebitda 35,9 εκατ. από 56,5 εκατ και καθαρά κέρδη 18 εκατ. από 40,7 εκατ. το 2021. Είχε ίδια κεφάλαια 264 εκατ. ευρώ, ταμείο 21 εκατ. ευρώ και σύνολο δανείων 9 εκατ ευρώ.
Πηγή: businessdaily.gr