ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ – ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ
H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το δώρο Χριστουγέννων. Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της onlineεφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται στο παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php
Το ΚΕΠΕΑ για τη διευκόλυνσή σας έχει δημιουργήσει και το σχετικό βίντεο
Κατοχύρωση δώρου Χριστουγέννων
Το δώρο Χριστουγέννων, όπως και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010[1] (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.
Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνταιολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.
Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Ειδικότερα για τις αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων εντάσσονται επίσης και:
– το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666
Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
– η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά
– η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά
– η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
-η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
– η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
– τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
– τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
– το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας)
– το επίδομα κατοικίας
Ειδικότερες κατηγορίες, ενδεικτικά:
α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2018 μέχρι 31-12-2018. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.
β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2018 έως 31/12/2018.
γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2018 έως 31/12/2018.
Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.
Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων
Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων.
Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.
Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Τρόποι επικοινωνίας
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση οι εργαζόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργωνwww.kepea.gr ή μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 82 02 100 & 210 82 02 174ή μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο από τις09:00 το πρωί μέχρι τις 15:30 το μεσημέρι στη διεύθυνση Αινιάνος 3 & Πατησίων 69, Αθήνα.
Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλεύτριας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Νέας Αριστεράς, στο Αction 24 και την εκπομπή ACTION ΤΩΡΑ
“Γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας διαρκούς και εξελισσόμενης διαλυτικής κρίσης”, σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, “εμείς είχαμε κάνει την πολιτική εκτίμηση πως αυτό θα συμβεί, γι’ αυτό αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε. Όταν εκτιμάς μια τέτοια εξέλιξη είναι προτιμότερο να αποχωρείς και να κάνεις αυτό για το οποίο εξαρχής ασχολήθηκες με την πολιτική. Στην πολιτική δεν εμπλέκεσαι για να αναπαράγεις την ιδιοτέλειά σου αλλά για να υπηρετήσεις κάποιους κοινωνικούς σκοπούς.
Εμείς είμαστε εδώ για τους εργαζόμενους, για τους πολίτες που δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια, με την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία κ.ο.κ. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να μιλάς γι’ αυτούς και όχι για τον εαυτό σου ή για να αναπαράγεις συνεχώς συγκρούσεις εντός ενός κόμματος.
Η πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει επισυμβεί από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα ηγεσία και ξεκίνησε να εκφράζει θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά και τον προοδευτικό χώρο σε μια σειρά από ζητήματα όπως την εργασία, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική. Είναι όμως μετάλλαξη και επί του ιδίου του κομματικού φαινομένου, καθώς πρόκειται για ένα κόμμα που αναπαράγει το lifestyle του αρχηγού του, αλλά και διαρκή fake news με ευθύνη της σημερινής ηγεσίας του – εκκινώντας πέρυσι το καλοκαίρι από εμένα.
Ένα κόμμα που αυτή τη στιγμή το μόνο με το οποίο τροφοδοτεί την επικαιρότητα είναι οι ανθρωποφαγικές συγκρούσεις μεταξύ των στελεχών του. Τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντικειμενική συνέπεια της μετάλλαξης του χώρου με τη νέα ηγεσία”.
Σε σχέση με το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια ιστορική εφημερίδα με εργαζόμενους που έχουν αφιερώσει κομμάτια της ζωής τους γι’ αυτή. Υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες, αλλά υπήρχε και η δυνατότητα να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας και να στηριχτούν τα εργασιακά δικαιώματα. Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με αυτό το θέμα”.
“Απευθύνουμε ένα κάλεσμα στις δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένες στον ΣΥΡΙΖΑ. Εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της παιδείας, υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε ένα κόμμα το οποίο δεν παράγει πλέον πολιτική και είναι κρίμα να παραμένουν εκεί μόνο για τον σχολιασμό της ίντριγκας μεταξύ των στελεχών”, επεσήμανε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε με το θέμα των συνεργασιών.
“Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο και στις συνεργασίες με όσους ασπάζονται το δικό μας πλαίσιο πολιτικών αρχών, με όσους μπορούμε να συμφωνήσουμε στρατηγικά και δεν έχουν προβεί σε χυδαιότητες εναντίον μας και σε επιθέσεις περί υπονομευτών. Κάποια στιγμή βέβαια και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλογιστούν -τώρα που καταλαβαίνουν το χάσμα που τους χωρίζει από την ηγεσία- μήπως στο παρελθόν έπραξαν λάθος όταν στήριξαν ενεργά τον κ. Κασσελάκη ή όταν με τη στάση τους ανέχτηκαν τις επιδιώξεις του.
Διότι σήμερα ξαναγράφεται αναδρομικά η ιστορία της Αριστεράς και αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα.”
Αναφορικά με τον κ. Τσίπρα, υπογράμμισε πως “η σχέση μας ήταν μια σχέση στενής συνεργασίας και βαθιάς εμπιστοσύνης. Σε σχέση με τη στάση του τον τελευταίο χρόνο που με ρωτάτε θα έλεγα ότι είτε με τη σιωπή του, είτε με την ανοχή του πέρυσι το καλοκαίρι συνέβαλε στις επιδιώξεις του σημερινού Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει βρεθεί στο στόχαστρο των επιθέσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, άρα συμβαίνουν στον ίδιο όσα είχαν συμβεί σε εμένα ήδη από το περασμένο καλοκαίρι”.
Τόνισε όμως πως “οι πολίτες μας επισημαίνουν καθημερινά ότι έχουν ανάγκη από μια σοβαρή αριστερή αντιπολίτευση. Για την ακρίβεια, για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, για την κατάσταση στα σχολεία, για τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Είναι πολλά τα θέματα και σκληρή η επίθεση που κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε βασικά δικαιώματα και ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ”.
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι
“δεν θεωρώ ότι ο Κ. Μητσοτάκης συνιστά ένα τέτοιο πολιτικό μέγεθος που δεν μπορεί κανείς να αναμετρηθεί μαζί του. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το ρευστοποιημένο πολιτικό τοπίο στην αριστερά αλλά και το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και ταυτόχρονα η τρομακτική ανάγκη να βρεθούν εκείνες οι προγραμματικές ιδεολογικές και στρατηγικές συγκλίσεις που θα δώσουν προοπτική στην κόσμο”,
τονίζοντας πως
“εμείς στη Νέα Αριστερά επιδιώκουμε να μας ενισχύσει ο κόσμος και να μπορέσει να συνδεθεί πολιτικά μαζί μας, επικεντρωνόμαστε στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όχι στις ιδιοτέλειές μας. Είναι πιο σημαντικό από τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ να συζητάμε τι θα γίνουν οι πολίτες στη Λάρισα, στο Βόλο, μετά τις εξελισσόμενες καταστροφές και τις συνέπειές τους. Η ΝΔ σχεδιάζει αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, οι άνεργοι θα χάσουν τα στοιχειώδη. Θα βρεθούν σε μια συνθήκη όπου δεν θα μπορούν να επιβιώσουν. Αυτά είναι τα θέματα στα οποία εμείς επιμένουμε και όχι στις ίντριγκες”.
Τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις του πατέρα του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική τόνισε πως “ολόκληρη η κοινωνία είναι στο πλάι του. Το ζητούμενο όμως είναι πώς δεν θα φτάνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Δεν είναι η πρώτη φορά όπου δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και τελικά η προστασία της ανθρώπινης ζωής, το υπέρτατο αγαθό για το οποίο θα έπρεπε όλες οι αρχές να λειτουργούν, παίζεται στα ζάρια με έναν ασύλληπτο τρόπο. Ελπίζω η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, το θέμα όμως είναι γιατί δεν υπάρχουν οι αυτονόητες δικλείδες προστασίας της ανθρώπινης ζωής”.
Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στη Δράμα, Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Καβάλα.
Νέος σεισμός σημειώθηκε σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους στη Χαλιδική. Οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα σήμερα, Δευτέρα 12/8, μετά τις 4.00 το απόγευμα καταγράφηκαν δύο σεισμικές δονήσεις, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Η πρώτη ήταν 4,1 και σημειώθηκε στις 4.26μμ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά των Καρυών. Το εστιακό βάθος ήταν 14,1 χιλιόμετρα.
Η δεύτερη ήταν 4,2 και σημειώθηκε στις 4.39μμ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Ουρανόπολης και εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα χιλιόμετρα.
Οι δονήσεις έχουν γίνει αισθητές σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχή
ΕΣΥ: Αντί προσλήψεων, ο Γεωργιάδης πουλά κοινωνικό αυτοματισμό
ΜέΡΑ25 | Γραφείο Τύπου
Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών, μέσω πράξεων και παραλείψεων, απαξιώνουν συνειδητά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετατρέποντας το δικαίωμα στην υγεία, σε εμπόρευμα – προνόμιο για τους πλούσιους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, το πλήθος των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς, έχει μειωθεί κατά 25,03% μέσα σε 11 χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 έχει 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας. Μόνο το 2023, οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.
Ταυτόχρονα, οι μισοί και παραπάνω απόφοιτοι των ιατρικών μας σχολών, ξενιτεύονται με το που παίρνουν πτυχίο. Ο λόγος; Οι πενιχρές απολαβές. Στη Ρουμανία ο μέσος μισθός ενός γιατρού είναι 2,5 φορές πάνω, στη Μάλτα τρεις και στη Γερμανία τέσσερις φορές πάνω από ότι στην Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το καθεστώς διάλυσης του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτών της CVC, ο αδιευκρίνιστος υπουργός υγείας Γεωργιάδης, στήνει, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, ένα αισχρό κυνήγι μαγισσών, έναν αισχρό κοινωνικό αυτοματισμό κατά των ιδιωτών γιατρών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αυτός ο απίθανος υπηρέτης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, ρίχνει την ευθύνη για την κατάσταση στα νοσοκομεία στους ιδιώτες γιατρούς! Ενώ δηλαδή συνειδητά αυτός και η κυβέρνησή του υπονομεύουν το ΕΣΥ, δεν προσλαμβάνουν, εξαντλούν το προσωπικό με εξουθενωτικά ωράρια, απαξιώνουν την υλικοτεχνική υποδομή του ΕΣΥ, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ των αφεντικών τους, βρήκαν αποδιοπομπαίο τράγο να ρίξουν το ανάθεμα!
Εμείς λέμε το αυτονόητο: το ΕΣΥ χρειάζεται άμεσα χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού με αξιοπρεπείς απολαβές και βιώσιμο ωράριο. Σα να τους ακούμε, είτε το αργυρώνητο πολιτικό προσωπικό, είτε οι διάφοροι Πορτοσάλτηδες θα βγούν να φωνάξουν: Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο! Κι όμως, για να δοθούν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στους ολιγαρχες της ενέργειας, στους εθνικούς εργολάβους και φυσικά σε νατοϊκούς εξοπλισμούς, υπάρχει και παραυπάρχει το λεφτόδεντρο. Μόνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει, μόνο για ό,τι είναι υπέρ των πολλών δεν υπάρχει.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειPrivacy policy