ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΗ + ΖΩΗ
Η δυνατότητα να αποφασίζουν οι λίγοι είναι ο ορισμός της ολιγαρχίας!!!
Οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων για την περίοδο 2019-2023 έγιναν με τον νόμο «Κλεισθένης» που βασικό του χαρακτηριστικό ήταν η εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με απλή αναλογική. Μεγάλη αντίφαση στον Κλεισθένη είναι ότι, ενώ προβλέπει απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων, η εκλογή του δημάρχου γίνεται την δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή δημάρχων που δεν έχουν πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής διαμόρφωσε καθοριστικά το πολιτικό πλαίσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση και όλες οι παρατάξεις που διεκδικούσαν την ψήφο των πολιτών διαμόρφωσαν τα προγράμματά τους, διατύπωσαν τις προτάσεις τους και δεσμεύτηκαν για το πώς θα διοικήσουν αν δεν έχουν την πλειοψηφία στο δήμο τους.
Σήμερα, με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στον Κλεισθένη, όπως διατυπώνονται στο σχετικό σχέδιο νόμου, διαπιστώνουμε ότι, με την δήθεν πρόθεση να επιτευχθεί η «κυβερνησιμότητα» στους Δήμους, παραβιάζονται βασικοί κανόνες της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, άλλες ευθύνες και αρμοδιότητες προβλέπονταν να έχουν πριν, αλλά και μετά τις εκλογές, και έχοντας υπόψη τους αυτές τις αρμοδιότητες και ευθύνες ζήτησαν την ψήφο των δημοτών και με αυτούς τους όρους και κανόνες τους δόθηκε από τους δημότες η εξουσιοδότηση να τους εκπροσωπήσουν στους δήμους. Δυστυχώς, λίγες μέρες πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, αναγκάζονται με περιορισμένες ευθύνες και αρμοδιότητες να καθίσουν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.
Η δυνατότητα να μπορεί να αποφασίζει η μειοψηφία αγνοώντας τη βούληση της πλειοψηφίας, όπως αυτή έχει διαπιστωθεί στις πρόσφατες εκλογές, ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ!!!!
Ποιος θα έχει την ευθύνη όταν η μειοψηφούσα παράταξη ενός δημάρχου θα αποφασίζει αντίθετα προς τη βούληση της πλειοψηφίας των δημοτών όπως αυτή θα εκφράζεται στο δημοτικό συμβούλιο;
Σίγουρα όχι η παροπλισμένη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού παροπλισμένη την θέλει η απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.
Σε ένα βαθμό φαίνεται να αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση ότι ξεπερνά τα όρια της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και θεσμοθετεί τις συμπράξεις παρατάξεων για να εξασφαλιστεί η «κυβερνησιμότητα». Πρόκειται για «στάχτη στα μάτια», αφού φροντίζει να δίνει στην παράταξη του δημάρχου απόλυτη πλειοψηφία σε όλα τα όργανα που θα λαμβάνουν αποφάσεις, είτε προχωρήσει ο κάθε δήμαρχος σε συμπράξεις είτε όχι. Διότι, το επιχείρημα ότι πρέπει να έχει ο δήμαρχος πλειοψηφία παντού για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του είναι εντελώς αντίθετο με τη φιλοσοφία των συμπράξεων, που, για να υπάρξουν, προϋποθέτουν ότι οι παρατάξεις θα προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, όταν σημεία των προγραμμάτων τους δεν γίνονται αποδεκτά από την πλειοψηφία.
Σε κάθε δημοκρατική πολιτεία, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που στερούν ή περιορίζουν δικαιώματα εκλεγμένων οργάνων μετά την εκλογή τους, δηλαδή αφού ο λαός με την ψήφο του εμπιστεύθηκε τους συγκεκριμένους εκπροσώπους του και τους εκχώρησε συγκεκριμένα δικαιώματα, είναι μια πληγή στη λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτοί οι περιορισμοί των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων είναι ακόμα περισσότερο επικίνδυνοι όταν αφορούν την αντιπολίτευση.
Λύση στην «κυβερνησιμότητα» των δήμων δεν είναι η επιβολή όρων και κανόνων που ακυρώνουν την εντολή του λαού, όπως την έδωσε με την ψήφο του σε κάθε παράταξη. Είτε πρόκειται για την παράταξη του δημάρχου είτε για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Οι δήμοι οφείλουν να βρουν τον τρόπο να κυβερνηθούν σεβόμενοι την εντολή των δημοτών και τους όρους και τους κανόνες με τους οποίους διεξήχθησαν οι εκλογές. Αυτοί οι όροι και οι κανόνες ήταν γνωστοί εκ των προτέρων και με αυτό το πλαίσιο κανόνων σχηματίστηκαν οι δημοτικές παρατάξεις, κατάρτισαν τα προγράμματά τους και ψηφίστηκαν από τους πολίτες. Να επιχειρείς να αλλάξεις με νόμο αυτό που προέκυψε από την κάλπη είναι σε κάθε περίπτωση παραβίαση της λαϊκής εντολής.
Ας μην χαίρονται οι δήμαρχοι της ‘ολιγαρχίας’ που με τις συγκεκριμένες αλλαγές θα αποκτήσουν πλειοψηφίες που δεν τους εκχωρήθηκαν από τους δημότες, αλλά τους παραχωρούνται καταχρηστικά από το κράτος. Οι παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ποτέ δεν λειτουργούν υπέρ των δήμων και των δημοτών. Γρήγορα θα εισπράξουν, Κυβέρνηση και Δήμαρχοι, τις συνέπειες των προκλητικών αλλαγών που επιχειρούν να επιβάλουν.
Από την πλευρά μας, ως παράταξη της αντιπολίτευσης, θα συνεργαστούμε με όλες τις παρατάξεις που αρνούνται να αποδεχθούν αυτές τις προκλητικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να αποφασίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι.