Συμμετοχή του βουλευτή Δράμας Θ. Ξανθόπουλου, στη σύσκεψη θεσμικών φορέων στην Αλεξ/πολη μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για πιθανή λειτουργία χρυσωρυχείων στη περιοχή
Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εκπροσωπώντας το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης, θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των θεσμικών φορέων της Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιείται σήμερα μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής΄Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης(ΠΕΔ).
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΔ, θα συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας Χρυσωρυχείων στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Μαρωνείας- Σαπών, μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερης στάσης της στον τομέα των επενδύσεων, συζητάει με την εταιρία (ELDORADO GOLD) την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε-ενδεχομένως και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας-να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη.
Όπως επισημαίνεται, από τη λειτουργία των χρυσορυχείων κινδυνεύει η ζωή και το περιβάλλον στους παραπάνω Δήμους και εκτιμάται ότι απαιτείται η επαγρύπνηση και ετοιμότητα των θεσμικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Θράκης.
Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινό δελτίο τύπου, ζητούν να διακόψει η κυβέρνηση κάθε διαπραγμάτευση με την Eldorado ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Όπως αναφέρουν «μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης, επιστημονικής τεκμηρίωσης από ειδικούς επιστήμονες, συνεχείς ενωτικούς αγώνες, αποτελεί δεδομένο για την περιοχή, ότι η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής είναι ασύμβατα μεγέθη. Η εξόρυξη χρυσού με κυάνιο υπονομεύει τις παραγωγικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, εξαντλεί τους πλούσιους φυσικούς πόρους, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Είναι γνωστό ότι αυτή που θα ωφεληθεί είναι μόνο η εταιρεία χρυσού στην οποία ουσιαστικά χαρίζεται ο χρυσός ελέω του μεταλλευτικού κώδικα, ενώ στις τοπικές κοινωνίες θα μείνει να διαχειριστούν τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα του κυανίου».
«Σε αυτές τις ουσιαστικές παραδοχές βασίστηκε, μέχρι σήμερα, η καθολική και ομόθυμη αντίθεση των παραγωγικών, κοινωνικών, επιστημονικών φορέων, της Διανομαρχιακής κατά του χρυσού, της αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής αρχής, που μέσω σχεδόν ομόφωνων αποφάσεων τους, εξέφρασαν την αντίδραση των πολιτών της περιοχής, προτάσσοντας την ανάγκη εφαρμογής ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης για τον τόπο», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.