Σε άρθρο μας την Παρασκευή 6/11/2020 αναρωτηθήκαμε “Υπάρχουν 20.000 ασυμπτωματικοί στην ΠΕ Δράμας;”
Με έναν απλό συλλογισμό, όπου δεν συγκρίναμε ανόμοια πράγματα (π.χ. όργανα της τάξης με όργανα μουσικής), αλλά συμπολίτες μας.
Το άρθρο: “Είναι πολύ ανησυχητικό όταν, τυχαίοι πολίτες χωρίς συμπτώματα και χωρίς να είναι επαφές με κάποιο κρούσμα, τουλάχιστον εν γνώση τους, κάτι που λογικά αφορά την συντριπτική πλειοψηφία όσων πήγανε για test, ήταν θετικοί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% (21,67%)
Αναλογικά στο συνολικό πληθυσμό της ΠΕ Δράμας με Πληθυσμό 96.845 (2019), στο 20% αντιστοιχούν περίπου 20.000 ασυμπτωματικά κρούσματα!”
Ο συλλογισμός μας ήταν πολύ απλός αλλά όχι επιπόλαιος και για το θεαθήναι και υπάρχει ουσία σε αυτόν γιατί αντίστοιχες δράσεις σε άλλες πόλεις που ήταν και σε καραντίνα, πριν την ολική καραντίνα σε όλη την Ελλάδα, είχαν πολύ μικρότερα ποσοστά. Δηλαδή στην υπόλοιπη Ελλάδα οι συμπτωματικοί και οι επαφές κρύφτηκαν και εδώ στη Δράμα τρέξανε να κάνουμε το τεστ;
Κάποιος που είχε συμπτώματα δεν περίμενε το δωρεάν τεστ για να το κάνει και να προφυλάξει τους οικείους του. Οι στενές επαφές ήταν σε καραντίνα και τα 162 θετικά δείγματα αν είναι από… μακρινές επαφές αλλοίμονο μας.
Το άρθρο δημοσιοποιήθηκε και στην ομάδα Η Δράμα μου – τα καλά, τα στραβά και ανάποδα (Drama) στο facebook, όπου αρκετοί θεώρησαν ότι αφού το άρθρο μας, έρευνα το ονόμασαν, στερείτε επιστημονικής βάσης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και το 20.000 είναι στη σφαίρα της ασχετοσύνης μας. Κάποιοι θεώρησαν ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ φυσιολογικά με 162 θετικά τεστ στα 600 δείγματα περίπου, αφού στο τεστ πήγαν όσοι είχαν συμπτώματα ή ήταν επαφές, άλλοι θεώρησαν ότι είμαστε τρομοκράτες.
Υπήρχαν αυθόρμητα σχόλια “απαξίωσης”:
- Για τα κλικ (λεφτά) τα κάνεις όλα
- Το άρθρο στερείτε επιστημονικής βάσης
- Το ρεπορτάζ έχει την ίδια αξία με το μπουζούκι και το όργανο της Τάξης.
- Οι έρευνες και δη οι ιατρικές είναι πολυπαραγοντικές και τις κάνουν επιστήμονες που γνωρίζουν το πεδίο. Γκώσαμε από ανειδίκευτους ειδικούς.
Ευκαιρίες για νέους γραμματικούς κανόνες
- Δώσαμε και την ευκαιρία να διατυπωθεί και νέος γραμματικός κανόνας: “Το ερωτηματικό στο τέλος μια τόσο προκλητικής πρότασης παίζει ελάχιστο ρόλο.”
Υποδείξεις προς τους διαχειριστές της ομάδας
- Ας μην σηκώνουμε τα στατιστικά του καθενός που ξέρει να κάνει την απλή μέθοδο των τριών.
Υπήρχαν διαπιστώσεις πως παίρνονται οι Κυβερνητικές αποφάσεις
- Τώρα κατάλαβα γιατί μας έκλεισαν…… τέτοια γράφεται και τα πιστεύουν…
Υπήρχαν και απόψεις (άλλωστε για τον λόγο αυτό το γράψαμε)
Παρακάτω υπάρχουν αποτελέσματα από αντίστοιχες δράσεις του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.
- ΕΟΔΥ: 6 θετικά δείγματα στα 660 rapid test στην πλατεία Αλ. Παναγούλη
- Στο Ελληνικό πραγματοποιήθηκαν 676 έλεγχοι, εκ των οποίων 12 θετικά δείγματα (1,77%).
- Δωρεάν rapid τεστ στην πλατεία Περιστερίου από τον ΕΟΔΥ Πραγματοποιήθηκαν 1344 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν σαράντα επτά (47) θετικά δείγματα (3,49%).
- Στο Μαρούσι κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες – 4 θετικά δείγματα σε 704 ελέγχους
- Θεσσαλονίκη– ΕΟΔ: Πραγματοποιήθηκαν 3.402 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 252 θετικά δείγματα (7,4%), με διάμεση ηλικία τα 32 έτη.
- Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν δωρεάν rapid τεστ και στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο. Μεταξύ των 340 ελέγχων που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκαν 8 θετικά δείγματα (έξι Έλληνες, δύο αλλοδαποί) με διάμεση ηλικία τα 21 έτη.
- Rapid test στο μέτρο στο Σύνταγμα: στα 350 πρώτα τεστ τα έξι από αυτά ήταν θετικά
-
Από τα αποτελέσματα των 402 rapid test ανευρέθηκαν 27 κρούσματα (1 στην πλατεία Πτολεμαΐδας και 26 στις πλατείες της Κοζάνης), ποσοστό 6,7%.
-
Συναγερμός στην πλατεία Βικτωρίας – 21 κρούσματα. Πραγματοποιήθηκαν 496 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν εικοσιένα (21) θετικά δείγματα, από τα οποία επτά (7) αφορούν σε Έλληνες και δεκατέσσερα (14) σε αλλοδαπούς (12 άνδρες και 9 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 27.6 έτη.
- Σέρρες: Ο ΕΟΔΥ έκανε 271 δωρεάν rapid test σε πολίτες -Τα 32 βρέθηκαν θετικά
- Δήμος Σιντικής (Σιδηρόκαστρο): Από τα 183 τεστ που έγιναν μόνο 1 ένα είναι θετικό