Ο Ανέστης Βλάχος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, διάσημος για τις ερμηνείες του σε ρόλους «κακών».
Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Ανέστη Βλάχου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.
Ο Ανέστης Βλάχος είχε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο γιος του έκανε γνωστή την είδηση για τον χαμό του πατέρα του με μια ανάρτησή του στο Facebook.
Ο Ανέστης Βλάχος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, διάσημος για τις ερμηνείες του σε ρόλους «κακών».
Ο Ανέστης Βλάχος με μια ματιά
Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γονείς, οι οποίοι ήταν γεωργοί στο επάγγελμα.
Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946.
Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.
Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του.
Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ, μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.
Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο.
Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» κι από κει και πέρα ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους ενσαρκώνωτας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού».
Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».
Είχε τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία:
Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».
Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».
Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
Η βοήθεια και η φροντίδα της Λαμπέτη και του Χορν
Στα γυρίσματα της ταινίας «Το κορίτσι με τα μαύρα», ο Ανέστης Βλάχος γνωρίστηκε με την Έλλη Λαμπέτη και το Δημήτρη Χορν. Όταν τους ενημέρωσε για το ατύχημα, οι δύο ηθοποιοί έτρεξαν αμέσως δίπλα του.
Κάλυψαν όλα τα έξοδα του νοσοκομείου και της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε. «Με φρόντιζαν και με πήραν στο σπίτι τους, σε ένα μικρό δωματιάκι μέχρι να γίνω εντελώς καλά», είχε δηλώσει στη «Μηχανή του Χρόνου» ο Ανέστης Βλάχος.
Η απώλεια του ματιού ήταν μια οδυνηρή εμπειρία για τον καλλιτέχνη, αλλά δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τη καριέρα του στο κινηματογράφο.
Στη μνήμη του κοινού έχει αποτυπωθεί ως ένας από τους κορυφαίους «κακούς», «σκληρούς» και «άγριους» του ελληνικού σινεμά.
Όπως ο ίδιος είχε περιγράψει, «πριν από χρόνια, έπινα καφέ με τον φίλο και κουμπάρο μου Νίκο Ξανθόπουλο στην πλατεία Βικτωρίας.
Κάποια στιγμή περνάνε δύο γριές και άρχισαν να φωνάζουν «Νίκο, τι κάθεσαι δίπλα του; Θα σε σκοτώσει!». Φυσικά δεν ήξεραν ότι ο πραγματικός Ανέστης Βλάχος είναι ψυχούλα και ο Νίκος Ξανθόπουλος σκληρό καρύδι!…
Τα δύσκολα χρόνια στη Δράμα
Η οικογένεια του Ανέστη Βλάχου είχε έρθει στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία. Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε και μεγάλωσε φτωχικά στην Προσοτσάνη Δράμας.
Τα νεανικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, εξαιτίας των αριστερών πεποιθήσεων της οικογένειάς του. «Έτρεχα στα περιβόλια με τις προκηρύξεις στα χέρια και με κυνηγούσαν οι αστυνομικοί. Ήταν δύσκολα χρόνια τότε για όλους, όχι μόνο για μένα». Μέχρι να σπουδάσει σε δραματική σχολή έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού.
Όταν πήγε να γραφτεί στου «Σταυράκου», αντί να πληρώσει τα δίδακτρα, έκανε μια ιδιαίτερη συμφωνία με τους υπεύθυνους της σχολής. Δεν θα πλήρωνε δίδακτρα για δύο χρόνια και σε αντάλλαγμα θα τους έβαφε το κτήριο.
Έτσι, αν και δεν είχε χρήματα, κατάφερε να σπουδάσει.
Προσκυνηματική εκδρομή ενορίας Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας στην γη της Ιωνίας.
Θρησκευτική ανάταση, ιερά συγκίνηση, εθνική αυτογνωσία είναι μερικά μόνο από τα ανεκτίμητα δώρα που γευθήκαμε στην διάρκεια της πενθήμερης προσκυνηματικής εκδρομής της ενορίας του Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας στην γη της Ιωνίας, στα βήματα του Εθνοϊερομάρτυρος του Γένους μας και Εθναποστόλου Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης του από Δράμας.
Από εκεί όπου για πρώτη φορά αντίκρισε το φως της επίγειας μαρτυρικής βιοτής του ο Άγιος Χρυσόστομος, το 1867, στην Τρίγλια της Βιθυνίας με τις πέντε εκκλησίες και το Σχολείο που έχτισε, εκκίνησε το ευλαβικό προσκύνημά μας στην ηρωική και σεπτή μορφή του.
Μουδανιά, Προύσα οι επόμενοι σταθμοί με οδηγό μας την ιστορική εθνική μνήμη που εξυψώνει αλλά και ταυτόχρονα ματώνει, που φρονηματίζει αλλά και αναπτερώνει. Συνοδοιπόρος μας σε αυτήν την ιερή διαδρομή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, χαρισματικός και ευγενέστατος, ο οποίος ιδίοις αναλώμασιν υποδέχθηκε και δεξιώθηκε τον όμιλο των προσκυνητών, καθηλώνοντας τους πάντες με το εύχαρι και ευπροσήγορον της κατά Θεόν αγαπώσης καρδίας του.
Ακολούθησε η αγαπημένη και αλησμόνητη Σμύρνη, η αρχόντισσα και το διαμάντι της Ιωνίας μα και ο τόπος του φρικτού μαρτυρίου του Αγίου Χρυσοστόμου, η οποία και απετέλεσε το επίκεντρο του προσκυνήματός μας. Εδώ που έλαμψε ο Ελληνισμός από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά και που γράφτηκε μία από τις τραγικότερες σελίδες της υπερτρισχιλιετούς ιστορίας του, με το αίμα των ηρώων και των μαρτύρων να ποτίζει κάθε σημείο της πόλης και κάθε γωνιά της ψυχής μας.
Η σκέψη όλων με το πληγωμένο φτερούγισμά της ακουμπά τις ημέρες της μεγάλης συμφοράς και της ανείπωτης τραγωδίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού για να σταθεί ευλαβικά γονατιστή μπροστά στην ανυπέρβλητη θυσία του μεγάλου Ιεράρχη Αγίου Χρυσοστόμου, που ως «καλός ποιμήν» έθεσε «την ψυχήν αυτού υπερ των προβάτων» μη φεισθείς ούτε λεπτό της ζωής και της προταθείσας διάσωσής του, άξιος συνεχιστής της μακράς σειράς των ιερομαρτύρων της Πίστεως και του Γένους μας.
Εκ των ων ουκ άνευ το προσκύνημα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας, ο οποίος παραχωρήθηκε από τον προσφάτως κοιμηθέντα πάπα Φραγκίσκο Α΄ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των Ορθοδόξων της Σμύρνης, καθώς και στον Ιερό Ναό της ισαποστόλου Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, ο οποίος επίσης παραχωρήθηκε από το Ολλανδικό Προξενείο στο Ελληνικό για χρήση από τους Ορθοδόξους.
Οδηγός και πλοηγός μας στην ιστορία και στο παρόν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος που υποδέχθηκε τους προσκυνητές στο τέλος του Εσπερινού και τους δεξιώθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Παναγίας με τον αρχιμ. Ευγένιο και τους συνεργάτες τους.
Στην βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντίνου Πόλιν, την ιερά καθέδρα του Πάνσεπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ολοκληρώθηκε το προσκύνημά μας, στην Παναγία Βλαχέρνα, στην Ιερά Μονή Βαλουκλή και στην πληγωμένη αλλά αγέρωχη Αγιά Σοφιά, ζωντανό και εύλαλο κήρυκα «του μεγαλείου του ένδοξού μας βυζαντινισμού».
Αυτονόητη η παρουσία μας στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και ζώσα η ελπίδα ότι σε επόμενη, πρώτα ο Θεός, επίσκεψή μας θα έχουμε την ξεχωριστή ευλογία να καταφιλήσουμε την σεπτήν δεξιάν της προσκυνητής ημίν Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εκείνο το διάστημα απουσίαζε στην Ίμβρο.
11-16 Μαΐου 2025: 5 ημέρες μεστές πλουσίων πνευματικών εμπειριών, έμφορτες θρησκευτικής ιερότητος και ζώσας εθνικής μνήμης σε τόπους παλλάδια του πολυφίλητου Γένους μας και της φιλτάτης Ορθοδοξίας.
Όλοι και Όλες την Σάββατο 24/5 στις 12μ.μ στην Κεντρική Πλατεία.
Να σταματήσει τώρα η σφαγή του Παλαιστινιακού Λαού
Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ
Καταγγέλλουμε το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ που έπειτα από 588 ημέρες σφοδρών και πολύνεκρων βομβαρδισμών και πολεμικών επιχειρήσεων και αφού έχει σφαγιάσει πάνω από 61.000 νεκρούς και 119.000 τραυματίες, στην συντριπτική πλειοψηφία άμαχο πληθυσμό, κλιμακώνει την επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας με νέα επιχείρηση με το όνομα «Άρμα του Γεδεών». Με ξεδιάντροπο τρόπο και αποθρασυμμένοι από τους συμμάχους τους, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ισραηλινοί αξιωματούχοι, κάνουν λόγο ξεκάθαρα για κατοχή του συνόλου της περιοχής. Μάλιστα με την άρνηση να επιτρέψουν οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια, προκαλούν λιμό και προσπαθούν να διώξουν τους παλαιστίνιους από τα σπίτια τους.Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως στην Γάζα τις επόμενες 48 ώρες κινδυνεύουν με θάνατο 14.000 μωρά, λόγω υποσιτισμού και έλλειψης φαρμάκων!
Εδώ και καιρό έχουν πέσει οι μάσκες για την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που έκαναν λόγο για δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ. Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι εδώ, στον αγώνα για το δικαίωμα όλων των λαών να ζουν ειρηνικά στον τόπο τους και όχι με τα σφαγεία για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών όλου του κόσμου.
Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό της Δράμας που γνωρίζουν τι πάει να πει γενοκτονία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό.
Λευτεριά στην Παλαιστίνη
Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ
Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη επιχείρηση που στόχο έχει την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας
Αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτος στα σύνορα του 1967 με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ
Πραγματοποιήθηκε με πλήθος κόσμου, το Σάββατο 17 Μάη στον χώρο του Δημαρχείου Δράμας, η προγραμματισμένη εκδήλωση της Τ.Ε. Δράμας του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Δράμας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Π.Ε.Α.Ε.Α.- Δ.Σ.Ε.),η οποία ήταν αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Δράμας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Παύλος Ιμσηρίδης, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού.
Η Μαρία Μάλλη, γραμματέας της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, στην ομιλία της με θέμα ” Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και η συμβολή του Ε.Λ.Α.Σ.. Το Κ.Κ.Ε. στην πρώτη γραμμή του αγώνα” στάθηκε στη συμβολή της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού καθώς και του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, του αντάρτικου αγώνα, κατά των καταχτητών, που αναπτύχθηκε με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στα υπό κατοχή κράτη.
Ανέδειξε την προσπάθεια που γίνεται , με κατεύθυνση της ΕΕ να σβήσει η μνήμη αυτού του μεγαλειώδους αγώνα, μετονομάζοντας την 9η Μάη σε “Ημέρα της Ευρώπης” αλλά και πώς επιχειρείται η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Αναφέρθηκαν πολύτιμα συμπεράσματα για τις σημερινές συνθήκες, του οξυμένου ανταγωνισμού μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών και τη στάση των λαών για να βγουν στο προσκήνιο κατακτώντας τη δική τους εξουσία, την εργατική εξουσία, που μπορεί να διασφαλίσει την πραγματική ειρήνη.
Με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη, ως ένα μικρό αφιέρωμα στον πρωτοκαπετάνιο του Ε.Λ.Α.Σ., παρουσιάστηκε από τον Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη η έρευνα – μελέτη του για την περίοδο του Θανάση Κλάρα στη Δράμα – στο βουνό Άρης Βελουχιώτης-, στα χρόνια πριν το ξέσπασμα του Β΄ΠΠ.
Στην ομιλία του με θέμα: “Θανάσης Κλάρας στη Δράμα, Άρης Βελουχιώτης στο βουνό”, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στοιχεία και μαρτυρίες από τα χρόνια, που μέσα από την επαφή του Θανάση Κλάρα με τους ακτήμονες και πάμφτωχους ανθρώπους “στα μικρά Μπούκια”, Παρανέστι σήμερα, ταυτίστηκε μαζί τους, ένιωσε τον πόνο τους, διέκρινε το άδικο.
Η ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του Βελουχιώτη με την περιοχή της Δράμας και κάποια πρώτα στοιχεία για τον Λεωνίδα Τσιμπλίδη, από το Περιθώρι, έναν από τους μαυροσκούφηδες του Άρη, προκάλεσαν και κράτησαν το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων.
Η εκδήλωση έκλεισε με επιλεγμένα αντάρτικα και ρεμπέτικα τραγούδια από φίλους μουσικούς.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειPrivacy policy