Με τα 62 κρούσματα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου αγγίξαμε το 2% του πληθυσμού, 96.845 (2019), της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού.
Γιατί τα κρούσματα στην ΠΕ Δράμας αυξάνονται εν μέσω καραντίνας;
Ίσως, απάντηση δίνει το δελτίο τύπου του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας στις 16 Νοεμβρίου, όπου αναφέρει ότι τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι ετεροχρονισμένα.
Στο δελτίο αναφέρουν: Τα νούμερα, που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, αν και είναι υψηλά, ωστόσο υπολείπονται της πραγματικότητας γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επεξεργασία των μοριακών αναλύσεων (PCR) και κατά συνέπεια στην ανακοίνωση τους (υπάρχουν θετικά αποτελέσματα εδώ και 10 μέρες που δεν έχουν καταγραφεί και ανακοινωθεί ακόμη) ενώ και τα πολυάριθμα rapid tests που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια δεν καταγράφονται ακόμη πουθενά, με αποτέλεσμα να μην προσμετρώνται στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων.
Αυτός ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ για τη Δράμα είναι δηλαδή ακόμα μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.
Η καθυστέρηση στην επεξεργασία των δειγμάτων PCR οφείλεται στον τεράστιο όγκο δειγμάτων που αποστέλλουμε καθημερινά και αυτό δυσκολεύει αφάνταστα τη σωστή διαχείριση και προώθηση των περιστατικών μας.
Από την άλλη μεριά, η προσέλευση των Δραμινών στο χώρο του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου μας , με συμπτώματα του κορονοίου , είναι αθρόα με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση και στη κατάλληλη προώθηση των περιστατικών.
Real time Μοριακός έλεγχος Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
Ενδεχόμενα ένα βήμα για άμεσα αποτελέσματα έγινε με το σύστημα RT – PCR του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που δόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας πριν 3 ημέρες, αλλά… απομένει η έγκριση εξειδικευμένου προσωπικού από το υπουργείο για να υποστηριχθεί η λειτουργία του από το εργαστήριο του Νοσοκομείου μας καθώς και η ολοκλήρωση τεχνικών διαδικασιών εγκατάστασης.
Τα θύματα του κορονοϊού στην ΠΕ Δράμας
Επειδή υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις μόνο για τα κρούσματα, αλλά όχι για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη μάχη για τη ζωή, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους.
Στο δελτίο τύπου του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας στις 16 Νοεμβρίου, αναφέρουν “Δυστυχώς έχουμε ήδη θρηνήσει απώλειες ασθενών μας και το τελευταίο 10ήμερο υπάρχουν καταγεγραμμένοι 20 θάνατοι ασθενών, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μας με νόσο Covid.“
Η Εφημερίδα “Εργασία Συν“ αναφέρει ότι σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, (19/11), ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε: “Τον τελευταίο μήνα μετράμε ήδη 30 νεκρούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και άλλους συμπολίτες μας που άφησαν κι αυτοί την τελευταία τους πνοή –και είναι πάνω από 10– στα περιφερειακά νοσοκομεία γύρω μας, όπως είναι της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, των Σερρών, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης”.