Η Αποκάλυψη της Σμύρνης, δάκρυα, συγκίνηση και ρίγος, μας προκαλεί η θεατρική αφήγηση της Ιωάννας Μαστοράκη στο cd-album Στη Σμύρνη κάποτε, σε κείμενα-στίχους Θανάση Σάλτα και μουσική Αρετής Κοκκίνου…
Η Αποκάλυψη της Σμύρνης, το αλληγορικό θεατρικό κείμενο του συγγραφέα Θανάση Σάλτα που παραλληλίζει, το τραγικό τέλος της ελληνικότητας της μικρασιάτικης Σμύρνης, με το Θεόπνευστο, υπερβατικό τέλος της Αποκάλυψης, αφηγείται με μοναδική συγκίνηση η ηθοποιός-σκηνοθέτης Ιωάννα Μαστοράκη και μας δονεί την ψυχή…
Η συγκλονιστική ερμηνεία της Ιωάννας Μαστοράκη ως ζώσας Ελληνίδας της Σμύρνης του 1922 που βιώνει την δική της Αποκάλυψη καθώς το σώμα της τυλίγεται στις φλόγες και η ψυχή της ανυψώνεται φλεγόμενη στους ουρανούς , αναβιώνει με συγκλονιστικό τρόπο όλες τις θύμισες από τις τραγικές στιγμές της καταστροφής της Σμύρνης…
Η Αποκάλυψη της Σμύρνης
(Απόσπασμα από το θεατρικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε του Θανάση Σάλτα)
«Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…
Φλόγες, καπνοί, στρατιές αγγέλων, ρομφαίες αρχαγγέλων, σκιές, ψυχές, υψωμένες στον ουρανό, σηκώνουν στην πλάτη τους τον Τίμιο Σταυρό… Ηχούν οι σάλπιγγες, κραυγές, καβαλάρηδες μαύροι, έρχονται, μπαίνουν οι Τσέτες του Μπεχλιβάν, ιππείς, ο στρατός του Νουρεντίν… Στην Αγία Φωτεινή, στα λευκά ο Χρυσόστομος, έρχονται, τον αρπάζουν ιππότες, σφαγείς, της Αποκάλυψης σφαγείς…
Άγιε μου Δέσποτα, σου σχίζουν τα άμφια, σε σέρνουν γυμνό, σου ξεριζώνουν τα γένια, σε λιντσάρουν τα πλήθη, Άγιε μου Δέσποτα… Στην εκκλησιά μας εισβάλλουν οι μαύροι καβαλάρηδες, σπάνε τα τζάμια, τους πολυέλαιους, θυσίες στο ιερό, αίμα Κυρίου, κορίτσια σφαγμένα, Παρθένα Δέσποινα, Χαίρε Νύμφη, Ανύμφευτε, Παναγιά μου, Εάλω η πόλις…
Κόκκινοι δρόμοι, στρατιές, σημαδεύουνε, πυροβολούν, σφαίρες, βροχή, τρέχουμε, τρέχουμε να σωθούμε… Γύρω μας δαίμονοι, μουσκεύουν με αίμα τους δρόμους, λούζουν βενζίνα τα σπίτια, φλόγες, άνεμοι, φωτιές, κόλαση, καίγεται, καίγεται η Σμύρνη…
Πυρ, εξώτερον πυρ, καπνοί, μαύροι καπνοί, χάνεται το όνειρο, σβήνει η προκυμαία, σύννεφα, γκρίζα σύννεφα, τρέχουμε, τρέχουμε να σωθούμε, σκύβουμε το κεφάλι, σπαθιά στην προκυμαία, σερνόμαστε, βροχή τα βόλια, το παιδί, να σώσουμε το παιδί… Μη, μη, μη το παιδί… Δυο χρονώ μωρό, έσβησε, έσβησε το Εικοσιδυό…
Στις βάρκες, γρήγορα στις βάρκες, υψώνουμε τα χέρια , μας ρίχνουν λάδι καυτό, μας κόβουν τα χέρια, δίχως παλάμες στην θάλασσα, τα χρυσαφικά μας στην θάλασσα, πνιγόμαστε…, αίματα, νεκρά θάλασσα…
Στους τάφους, κρυφτήκαμε στους τάφους να σωθούμε, όποιοι ανασαίνουν τους τουφεκάνε, τόσο απέχει η ζωή, μια ανάσα μόνο από τον θάνατο… Ηχούν οι σάλπιγγες, τα καράβια στη προκυμαία, παιανίζουν χαρμόσυνα, Άγγελοι Κυρίου στον ουρανό, Φως, καβαλάρηδες, φέρουν την τρίτη σφραγίδα ιερή του Ιωάννη… Κύριε στη γη ηχούν οι κραυγές των ανθρώπων…
Ελέησον μας Κύριε, καίγεται η Σμύρνη, Κύριε, καίγεται η ψυχή μου…»
Η απαγγελία της Ιωάννας Μαστοράκη συμπεριλαμβάνεται στο μουσικοποιητικό έργο cd-album Στη Σμύρνη κάποτε, σε στίχους και κείμενα του ποιητή-συγγραφέα Θανάση Σάλτα και μουσική σύνθεση της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου. Το cd-album είναι αφιερωμένο στην μυριοστόλιστη Σμύρνη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και κυκλοφορεί από την Fm Records. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι τραγουδιστές Ισίδωρος Πάτερος και Θέλμα Καραγιάννη, ενώ αφηγείται και απαγγέλει η Ιωάννα Μαστοράκη.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ.Λαζαρος Κυριζογλου και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παύλος Κεσόγλου σε συνεργασία με τον Μουσικό Καλλιτεχνικό σύλλογο Ευόσμου ”Φιλομηλα” θα τιμήσουν την ηθοποιό κ. Μελίνα Μποτέλλη για την προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.Κυριακη 9 Μαρτίου ώρα 7μμ.Θεατρο Αλέξης Μινωτής .
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας υποδέχεται τους μικρούς θεατές!
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ανοίγει τις πόρτες του και προσκαλεί τους μαθητές της Δράμας σε μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία! Μέσα από το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα προβολών “Μικρές Ταινίες, Μεγάλα Όνειρα“, οι μικροί μας φίλοι, ηλικίας 9-12 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους από το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Τι προσφέρει το πρόγραμμα;
Οι προβολές περιλαμβάνουν επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, που αναδεικνύουν τη δύναμη της εικόνας, της αφήγησης και της φαντασίας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν τη δημιουργική σκέψη και την έκφραση των παιδιών.
Πού και πότε;
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία του κινηματογράφου σε ένα αυθεντικό φεστιβαλικό περιβάλλον.
Πώς μπορούν να συμμετάσχουν τα σχολεία;
Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δράμας καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή λόγω περιορισμένων θέσεων.
Η προϊσταμένη του Φεστιβάλ κα. Ελευθερία Καβάκα, καθώς και η ομάδα του Φεστιβάλ παραμένει στη διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις στο τηλέφωνο 2521047575 ή στο email info@dramafilmfestival.gr
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας συνεχίζει να φέρνει τη μαγεία του κινηματογράφου πιο κοντά στα παιδιά, καλλιεργώντας την αγάπη για την τέχνη και τη δημιουργικότητα μέσα από τη δύναμη των ταινιών μικρού μήκους.
Με μεγάλη χαρά και τιμή είδαμε στην τελετή απονομής την ταινία «In the Shadow of the Cypress» (Στη σκιά του Κυπαρισσιού) να κερδίζει το Oscar καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους!
Η ταινία έκανε ελληνική πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στο πρόγραμμα #animation (head programmer Σπύρος Σιάκας) όπου και κέρδισε το βραβείο του καλύτερου animation.
Η ομάδα του Φεστιβάλ Δράμας συγχαίρει τους σκηνοθέτες Hossein Molayemi και Shirin Sohani και όλους τους συντελεστές της ταινίας.
In the Shadow of the Cypress / ΣτησκιάτουΚυπαρισσιού / Dar Saaye Sarv Ιράν / Iran
Animation
Ένας καπετάνιος που πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες ζει με την κόρη του, πασχίζοντας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Θέλει να γίνει ένας στοργικός πατέρας. Μια μέρα, κάτι απρόσμενο συμβαίνει: μπορεί να αποδειχθεί μπελάς ή κρυμμένη ευλογία.
Η Shirin Sohani γεννήθηκε το 1986 στην Τεχεράνη. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Τεχεράνης με μεταπτυχιακό (ΜΑ) στη Σκηνοθεσία Animation. Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 2012. Εργάζεται ως concept και background artist, και ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίου και τη διεύθυνση παραγωγής. Το In the Shadow of the Cypress είναι η πρώτη της επαγγελματική ταινία. Η πτυχιακή της ταινία animation The Fan (2014) απέσπασε κρατικά και διεθνή βραβεία.
Ο Hossein Molayemi γεννήθηκε το 1982 στην πόλη Σιράζ του Ιράν. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Τεχεράνης με μεταπτυχιακό (ΜΑ) στη Σκηνοθεσία Animation. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2004. Εργάζεται ως σκηνοθέτης, σχεδιαστής χαρακτήρων, storyboard artist, σχεδιαστής animation, ενώ παράλληλα διδάσκει στο πανεπιστήμιο. Το In the Shadow of the Cypress είναι η δεύτερη ταινία του. Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε, Run Rostam Run (2017), συμμετείχε στα φεστιβάλ της Ανσύ, της Βαρσοβίας και άλλα κορυφαία φεστιβάλ του δικτύου της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Oscar-qualifying), κερδίζοντας κρατικά και διεθνή βραβεία.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειPrivacy policy