Στο πλαίσιο συμμετοχής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας στο πρόγραμμα Erasmus+/Δράση ΚΑ227 για το σχολικό έτος 2021-2023, με τίτλο: «Kreatywnewibracje/CreativeVibs» και κωδικό αριθμό: «2020-1-PL01-KA227-SCH-095251» διεξήχθη η τρίτη κινητικότητα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Δράμα από 09/05/2022 έως και 13/05/2022 με χώρες συμμετοχής την Πολωνία, την Ιταλία, την Κροατία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Η πόλη μας φιλοξένησε 30 μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα παραπάνω κράτη για οκτώ ημέρες. Το θέμα κάθε ανταλλαγής είναι μια διαφορετική μορφή τέχνης όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, η φωτογραφία, η μουσική και ο χορός. Θέμα του προγράμματος στη Δράμα ήταν ο κινηματογράφος-οι ταινίες μικρού μήκους.
Κατά την τελετή υποδοχής οι μαθητές όλων των χωρών του προγράμματος παρουσίασαν την πόλη τους, το σχολείο τους καθώς και δύο βιντεοσκοπημένους παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας χόρεψαν «Συρτάκι» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και το «Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη» ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές με την πολύτιμη συνδρομή του Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος».
Κατά την τελετή καλωσορίσματος οργανώθηκε ένα παραδοσιακό μουσικοχορευτικό γλέντι στο προαύλιο του σχολείου με ποικιλία τοπικών εδεσμάτων, που προσέφεραν οι γονείς των μαθητών του προγράμματος Erasmus και τοπικούς οίνους προσφορά των οινοποιείων “Κτήμα Παυλίδη”, “Κτήμα OENOPS Ν. Καρατζά”, “Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη”, “Κτήμα Οινογένεσις” και “Κτήμα Μανωλεσάκη”. Την βραδιά πλαισίωσε μουσικά ο Μιχάλης Μουρβετίδης με την ορχήστρα 7/8 και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος». Χορηγός επικοινωνίας της βραδιάς ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός STAR Βορείου Ελλάδος.
Πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπως η παρακολούθηση ενός digital master class με εισηγητή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιάννη Σακαρίδη στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας με θέμα την δημιουργία και παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Επιπλέον οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βραβευμένες και μη ταινίες μικρού μήκους που παραχωρήθηκαν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος Cinematherapy, προβλήθηκε μια ταινία της επιλογής των μαθητών του προγράμματος και παράλληλα ακολούθησε συζήτηση με την ψυχοθεραπεύτρια κα. Ντενίς Νικολάκου στην αγγλική γλώσσα. Για όλες τις παραπάνω δράσεις ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Δεμερτζή Γεώργιο, την κα Καβάκα Ελευθερία και την κα. Κωνσταντινίδου Βίκυ.
Το τελικό “παραδοτέο” της 3ης κινητικότητας αποτέλεσε η δημιουργία τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους με θέμα το σχολικό εκφοβισμό όπου οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες υπό την καθοδήγηση του film maker κ. Αργύρη Βαλασιάδη.
Όλοι οι εταίροι περιηγήθηκαν στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα βυζαντινά μνημεία της πόλης, θαύμασαν την περιοχή των Πηγών της Αγίας Βαρβάρας και τις καπναποθήκες που την περιβάλλουν και δημιούργησαν το δικό τους καλλιτέχνημα fusing στο Κ. Νεότητας Δράμας με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας. Δέσποινας Παρασίδου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους επισκέφτηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου, τον Λευκό Πύργο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής επίσκεψης στην περιοχή μας ξεναγήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο και αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και επισκέφθηκαν το κάστρο και την περιοχή της Παναγίας στην Καβάλα. Επιπλέον ξεναγήθηκαν στο Σπήλαιο της Αλιστράτης και στο Φαράγγι της Πετρούσας.
Η εβδομάδα έκλεισε με την παρουσίαση των τελικών εργασιών των μαθητών του προγράμματος, το αποχαιρετιστήριο δείπνο και την απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής.
Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και 22 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας με θέμα: φωτογραφία και stop animation.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ο Διευθυντής κ. Σαλής Αναστάσιος, η Συντονίστρια του Προγράμματος κ. Κετσετσίδου Θεοδώρα και οι καθηγήτριες Φωτιάδου Κυριακή, Χούσανλη Αικατερίνη, Γιάγκου Αικατερίνη, Γιαγκιόζη Ευσταθία και Χατζηεσέ Ευμορφία και είκοσι δύο (22) μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.
Συνοδευτικά Βίντεο
“Shaping creativity through film” – Τελικό παραδοτέο 3ης κινητικότητας στη Δράμα
Στιγμιότυπα από την 3ηκινητικότητα στη Δράμα
Συρτάκι από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας
Τοπικός παραδοσιακός χορός Δράμας – Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη
Υλοποίηση δράσης με τίτλο: «Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον εκφοβισμό με ένα τραγούδι»
Φορέας Υλοποίησης: Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και 3ο Γυμνάσιο Δράμας
Ημερομηνία υλοποίησης: 6 Μαρτίου 2025, ώρα: 10.30
Τόπος: 3ο Γυμνάσιο Δράμας
Το 3ο Γυμνάσιο Δράμας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμμετείχε στην πανελλήνια δράση αφιερωμένη στην 6η Μαρτίου, Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο “Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον εκφοβισμό με ένα τραγούδι”.
Σχολεία από όλη την Ελλάδα, δημιούργησαν το καθένα το δικό του πρωτότυπο τραγούδι με στίχους που προάγουν τη συμπερίληψη και την αλληλεγγύη. Οι μαθητές παρουσίασαν τα τραγούδια τους στον χώρο του σχολείου τους, μεταδίδοντας μέσα από τη μουσική ένα ισχυρό μήνυμα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση-συζήτηση με τις/τους μαθήτριες/μαθητές από την κ. Παρασκευά Ευαγγελία, Εκπαιδευτικό και Σύμβουλο Σχολικής Ζωής του σχολείου, καθώς και άλλες δημιουργικές δράσεις, όπως ζωγραφική και θεατρικά δρώμενα, προσφέροντας στους μαθητές επιπλέον ευκαιρίες να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το ζήτημα.
Στις 11:00 π.μ., όλα τα συμμετέχοντα σχολεία ένωσαν τις φωνές τους μέσα από έναν συμβολικό κοινό μουσικό “θόρυβο”, εκτελώντας ένα κοινό κομμάτι κρουστών. Ο ρυθμικός αυτός ήχος συμβολίζει τη δύναμη της συλλογικότητας, την αποφασιστικότητα να σπάσει η σιωπή και να ακουστεί το μήνυμα ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει μόνο του.
Με σύνθημα “Κανένα παιδί στο περιθώριο”, η δράση στοχεύει στην προώθηση αξιών όπως η αποδοχή, η φιλία, η ενσυναίσθηση και η συνεργασία, δημιουργώντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενισχύοντας το όραμα για ένα σχολείο χωρίς φόβο, αλλά γεμάτο αγάπη και αλληλεγγύη.
Το Followgreen σου προτείνει να κάνεις τα φετινά σου Χριστούγεννα πιο «πράσινα» από ποτέ! Φέτος, οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές μπορούν να σπάσουν τα ρεκόρ οικολογίας. Ιδέες και λύσεις για διακόσμηση, δώρα αλλά και φαγητά, που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις κατά πολύ το οικολογικό σου αποτύπωμα στις φετινές γιορτές.
Λάβε μέρος στο Green Mission
«Κάνε τα φετινά σου Χριστούγεννα πιο «πράσινα» από ποτέ!»
Κάθε μήνα, μία νέα «Πράσινη Αποστολή» βρίσκεται στη διάθεση των δημοτών για να προσφέρει εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ανακύκλωσης, καθώς και υπέροχα δώρα! Ο χρήστης για να λάβει τους πόντους επιβράβευσης καλείται να ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα βήματα της «Πράσινης Αποστολής – GreenMission» και να δηλώσει συμμετοχή στην τρέχουσα κλήρωση.
Όροι και Προϋποθέσεις συμμετοχής στην κλήρωση
Η ανάδειξη του/της νικητή/τριας της κλήρωσης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής επιλογής τυχαίου αριθμού. Το δώρο θα αποστέλλεται μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, ύστερα από την ταυτοποίηση των στοιχείων του/της. Απαραίτητη προϋπόθεση μίας έγκυρης συμμετοχής είναι η ολοκλήρωση των στόχων του Green Mission με παράλληλη εξαργύρωση των απαιτούμενων πόντων στην ενεργή κλήρωση.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ROBOTEK Δράμας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα με την Περιφερειακη Ενοτητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας και το Κέντρο Κοινότητας & Παράρτημα Ρομά, διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής Δράμας – DramaTec, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, στην περιοχή της Ανάπλασης ώρα εγγραφών 9.30 π.μ. , ώρα έναρξης 10.00 π.μ. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο ισόγειο του Δημαρχείου.
Το DramaTec περιλαμβάνει έξι καινοτόμα εργαστήρια τεχνολογίας, ενώ θα γίνει και παρουσίαση της νέας σεζόν του FIRST® LEGO® League SUBMERGED. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-16 ετών, καθώς και σε ενήλικες, με στόχο την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην τοπική κοινωνία. Μέσα από τη ρομποτική και τις επιστήμες, οι συμμετέχοντες θα καλλιεργήσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων και συνεργασίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, και το φεστιβάλ αποτελεί μια ευκαιρία για όλους να γνωρίσουν την τεχνολογία από κοντά και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προωθούν τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.
Για προεγγραφές και περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6955189990 ή στο email robotek.dramas@gmail.com
Σύλλογος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ROBOTEK Δράμας Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας και το Κέντρο Κοινότητας.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειPrivacy policy