Εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο η απόφαση μεταφοράς των σχολών της Καβάλας και στης Δράμας από το ΔΙΠΑΕ, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνους και το οποίο αφορά την ίδρυση νέων τμημάτων και απορρόφηση άλλων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Επίσης, το Σχέδιο Νόμου προβλέπει μικρή αναδιάρθρωση για την κάλυψη νέων γνωστικών αντικειμένων και βέλτιστης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών.
Το Δημοκρίτειο , σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει κάνει μελέτη σκοπιμότητας, προκειμένου να τεκμηριωθούν τα ακαδημαϊκά και γεωγραφικά οφέλη από την επέκτασή του στην Καβάλα και τη Δράμα. .
Σύμφωνα με το σχέδιο που έκανε γνωστό μέσα από δηλώσεις του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης Φώτης Μάρης, από τη μία στο ΔΠΘ ενσωματώνονται Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε Δράμα, Καβάλα, Διδυμότειχο, από την άλλη επιτέλους προχωρούν στην πράξη τα Τμήματα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή.
Πιο αναλυτικά, τα Τμήματα Πληροφορικής, Χημείας και Φυσικής (δηλαδή ολόκληρη η Σχολή Θετικών Επιστημών) με έδρα την Καβάλα ενσωματώνονται στο ΔΠΘ. Επίσης, τα Τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικών, Διοίκησης & Τεχνολογίας που λειτουργούν στην Καβάλα ενσωματώνονται επίσης στο ΔΠΘ.
Το Τμήμα Οινολογίας στη Δράμα μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας & Οινολογίας κι ενσωματώνεται στο ΔΠΘ. Το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας αναμένεται να αναδιαρθρωθεί κι έπειτα να ενσωματωθεί στο ΔΠΘ.
Το Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου ενσωματώνεται στο ΔΠΘ κι αλλάζει έδρα, καθώς μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, για να λειτουργεί με καλύτερα ακαδημαϊκά πρότυπα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο από το 2025. Από το 2024 ξεκινάει τη λειτουργία του στο Διδυμότειχο το Τμήμα Ψυχολογίας, επομένως η πόλη δεν θα μείνει χωρίς Τμήμα.
Το Τμήμα Εργοθεραπείας με έδρα τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Κομοτηνής αναμένεται να λειτουργήσει από το 2025
Πηγή: xronometro.com
ΤΟ ΔΠΘ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΜΘ
Το υπουργείο Παιδείας φέρνει σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του πανεπιστημίου της περιοχής μας Φώτης Μάρης: «Με την υλοποίηση των αλλαγών το ΔΠΘ θα γίνει το δεύτερο πληρέστερο πανεπιστήμιο, μετά από το Αριστοτέλειο, σε γκάμα σπουδών»
Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για την αναδιάρθρωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με στόχο να καταστεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας.
«Μια συστηματική προσπάθεια μηνών νομίζω ότι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της» σημείωσε, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης που έκανε λόγο για κεντρική πολιτική επιλογή ενίσχυσης του πανεπιστημίου της περιοχής μας. Όπως εξήγησε ο πρύτανης «βασικό κομμάτι σε αυτή την προσπάθεια είναι το πανεπιστήμιό μας να γίνει το πανεπιστήμιο της Περιφέρειας ΑΜΘ».
Έτσι, σύμφωνα με τα όσα είπε, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου αναμένεται να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου που εδρεύουν σε Καβάλα και Δράμα, την ενσωμάτωση του τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και τη μεταφορά του στην Αλεξανδρούπολη, την ίδρυση του τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, αλλά και μια αναδιάρθρωση στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, που έχουμε χαμηλή επιλεξιμότητα, στα δύο από τα τρία τμήματα της σχολής.
Το ΔΠΘ μπαίνει πλέον σε φάση ωριμότητας «Το πανεπιστήμιο μας ενισχύεται ακόμα πιο πολύ» τόνισε ο κ. Μάρης για να εξηγήσει πως με την υλοποίηση των προωθούμενων αλλαγών το ΔΠΘ «θα γίνει το δεύτερο πληρέστερο πανεπιστήμιο, μετά από το Αριστοτέλειο, σε γκάμα σπουδών, μιας και θα περιλαμβάνει πλέον και σχολή Θετικών Επιστημών στην πόλη της Καβάλας.
Ο ίδιος εκτίμησε πως μετά τα 50 χρόνια λειτουργίας του το ΔΠΘ μπαίνει πλέον στη φάση ωριμότητάς του με πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και πολλές προοπτικές, μετά από σωστή επεξεργασία και σωστές λήψεις αποφάσεων στο μέλλον, έτσι ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
«Η προσπάθειά μας έρχεται να ενισχύσει το πανεπιστήμιο έτσι ώστε να απαντήσει στα δύσκολα ερωτήματα του ανταγωνισμού, είτε αυτός είναι διεθνής είτε είναι εγχώριος, τα οποία θα τεθούν τα επόμενα χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» εξήγησε ο κ. Μάρης.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη, ο στόχος της ενίσχυσης του πανεπιστημίου πέρα από την αύξηση των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει, κινείται και σε έναν άλλο άξονα, αυτόν της ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας, με το βλέμμα στραμμένο στις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας.
«Η χώρα τα επόμενα χρόνια θα αρχίσει να ζει και να βλέπει τα αποτελέσματα της υπογεννητικότητας της περιόδου της οικονομικής κρίσης και αυτό θα μας φέρει μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Μάρης για να επισημάνει πως «εμείς συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε με βασικό στόχο το ’26-’27 το πανεπιστήμιό μας να έχει σύγχρονες υποδομές για τη δική του μέριμνα και να παρέχει υπηρεσίες στο σύνολο των φοιτητών του πανεπιστημίου και θα το φέρουν στην πρώτη θέση της χώρας, σε αυτό το κομμάτι». «Νομίζω ότι είναι δύσκολοι στόχοι, αλλά θα προσπαθήσουμε για αυτό» τόνισε ο κ. Μάρης στον επίλογο της συζήτησης.
Πηγή : www.paratiritis-news.gr