Το ξεχασμένο αηδόνι του λαϊκού τραγουδιού, ο Χρηστάκης, άφησε στις 1 Ιουνίου το 1981 την τελευταία του πνοή, σε νοσοκομείο του ΙΚΑ (υπήρχαν τέτοια ακόμα τότε) , στη Θεσσαλονίκη.
Το κανονικό όνομα του Χρηστάκη, ήταν Χρήστος Σύρπος. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924 και μεσουράνησε στο ελληνικό πεντάγραμμο, στα χρόνια της Χούντας, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, Χρηστάκης. Μεγάλωσε στη Δράμα, όπου έβγαζε τα προς το ζην ως υδραυλικός. Η φωνή του όμως είχε “μέταλλο”.
Κάποτε τον άκουσε ο γνωστός ρεμπέτης, Κώστας Καπλάνης και αυτός ήταν που τον προέτρεψε να ασχοληθεί με το τραγούδι. Το έκανε, “έμπλεξε” με το τραγούδι, αλλά με μεγάλη επιτυχία και έφτασε να κάνει και δικές του συνθέσεις. Έγινε διάσημος για τα τραγούδια του “Τα μπαγλαμαδάκια”, “Θα ζήσω ελεύθερο πουλί”, “Έμαθα πως είσαι μάγκας”, “Είναι το κρύο τσουχτερό”.
Όταν ανέβηκε μόνος στο πάλκο, άρχισε η ανοδική πορεία. Η “σκηνική” του παρουσία ήταν μοναδική, σχεδόν απίστευτη. Δεν τραγουδούσε απλώς. Αεικίνητος και σκερτσόζος στο πάλκο έφερε κάτι που ώς τότε ήταν σχεδόν άγνωστο στο λαϊκό τραγούδι. Ως τότε οι τραγουδιστές είτε όρθιοι είτε καθιστοί, είχαν μια ήρεμη και μάλλον σοβαρή σκηνική παρουσία. Ο Χρηστάκης “έντυνε” την κοφτή του ερμηνεία με αντίστοιχες κοφτές κινήσεις, που ανέδυαν ένα “πάθος” στα τραγούδια του, ακόμα και όταν τραγουδούσε με σινιέ κοστούμι, γραβάτα και μαντηλάκι στο σακάκι.
Ξεκίνησε την τραγουδιστική του καριέρα το 1950. Στην αρχή τραγουδούσε ως δεύτερη φωνή και έπαιζε κιθάρα και μπαγλαμαδάκι, δίπλα σε μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού (Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια κ.ά.). ‘Ηταν “μάστορας” στις διφωνίες, σε μια εποχή που τα σεγόντα και τα τέρτσα ήταν ζητούμενο. Στην αρχή κατάφερε να σταθεί στο πάλκο και στη δισκογραφία, σαν δευτεραγωνιστής, δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, την Πόλυ Πάνου, την Γιώτα Λύδια, την Καίτη Γκρέυ, τον Πάνο Γαβαλά και όχι μόνο
Ο Χρηστάκης έκανε πλάκες, ήταν αλέγκρος χαρακτήρας και γρήγορα έγινε αγαπητός στον κύκλο του, αλλά και στο κοινό. Οι μετοχές του εκτοξεύτηκαν όταν παντρεύτηκε την αδελφή του Γιώργου Μητσάκη, ο οποίος εκείνη την εποχή μεσουρανούσε. Χώρισε σχετικά γρήγορα. Στη ζωή του απέκτησε δύο παιδιά. Ήταν μποέμ τύπος, ανοιχτόκαρδος και ανοιχτοχέρης.
Η δεκαετία του 60, γεμάτη πολιτικά προβλήματα που μάστιζαν τον τόπο ήταν μια ιδιαίτερη εποχή. Τα μέσα επικοινωνίας (στα οποία οι πολιτικοί επιστήμονες εντάσσουν σήμερα και το τραγούδι) ήταν ελάχιστα. Οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, λίγα τηλέφωνα και ακόμα λιγότερες τηλεοράσεις. Φυσικά υπήρχε ο ελληνικός κινηματογράφος. Οι Έλληνες είχαν ανάγκη τη διασκέδαση και ο Χρηστάκης την προσέφερε. Στο ελληνικό τραγούδι άρχισαν οι ανακατατάξεις και ο Χρηστάκης βγήκε μπροστά και καθιερώθηκε με τη σκηνική του παρουσία, ως διασκεδαστής.
Ο Χρηστάκης , με τη «νευρική», «κοφτή» ερμηνεία του έκανε μεγάλο «σκηνικό» στα κέντρα δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο σόου διανθισμένο από υπερβολές και σπασίματα πιάτων. Λίγα χρόνια πριν από το σπάσιμο απαγορευόταν. Οι μάγκες ήταν σοβαροί και απέφευγαν τους σαματάδες. Ο Χρηστάκης έκανε τον σαματά διασκέδαση. Εκείνη την εποχή τον ονόμασαν «Ο Έλλην Τζόνι Χαλιντέι». Αλλά πίσω από τον σαματά, υπήρχαν τραγούδια με στίχους που είχαν ουσία και έστελναν μηνύματα, όπως ο στίχος “Θα ζήσω ελεύθερο πουλί”. Εν μέσω σκληρής χούντας, το μήνυμα ήταν διπλό. Η ζωή του εργένη είχε αυτό που ζητούσαν οι Έλληνες: Ελευθερία. Το τραγούδι έγινε Ύμνος.
Ο Χρηστάκης ευτύχησε να ερμηνεύσει και τραγούδια με εκτόπισμα, τα οποία τον εδραίωσαν στις προτιμήσεις του κόσμου, φυσικά με τη βοήθεια των πιάτων. Αλλά είπε και τραγούδια όπως το υπέροχο «Να χαρείς τα μάτια σου καλέ» των Στέλιου Ζαφειρίου και Γαβαλά, και φυσικά την διάσημη «Κανάρα» (Θα ζήσω ελεύθερο πουλί) του Ζακ Ιακωβίδη και του Μιχάλη Γαβριηλίδη. Η κοφτή του ερμηνεία σε παλιότερα τραγούδια, όπως το «Έμαθα πως είσαι μάγκας», «Η γάτα» και άλλα τον απογείωσε.
Μια τέτοια πορεία δε μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από το ελληνικό σινεμά, που τότε επίσης ήταν στις δόξες του. Ο ελληνικός κινηματογράφος και το μουσικό θέατρο τον έστεψαν, έστω και για ένα μόνο διάστημα, «βασιλιά της νύχτας».
Το 1976 συμμετείχε στο δίσκο του Άκη Πάνου «Μάθημα Πρώτον» στη Sonor και δύο χρόνια αργότερα τραγούδησε στη General Τάκη Σούκα και Χρήστο Νικολόπουλο. Οι εποχές όμως άλλαζαν, όπως άλλαζε και η Ελλάδα μετά την Μεταπολίτευση.
Tο άστρο του είχε αρχίσει να ξεθωριάζει και η υγεία του να κλονίζεται. Αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα ο ανοιχτοχέρης που όπως λέγεται είχε βοηθήσει πολύ κόσμο. O Χρηστάκης τελικά έφυγε άδοξα χτυπημένος από ακόμη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το όγδοο Παγκόσμιο Συνέδριο Πέτρας , της κύριας τεχνικοεπιστημονικής εκδήλωσης αφιερωμένης στον τομέα των Διακοσμητικών Λίθων, θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα μεταξύ 16 και 20 Ιουνίου 2025.
Το GSC2025 θα περιλαμβάνει μια σειρά από διαλέξεις, παρουσιάσεις πόστερ, στρογγυλές τράπεζες και εργαστήρια στους τομείς της Αρχιτεκτονικής, της Καινοτομίας και της Βιωσιμότητας. Εκτός από αυτές τις πρωτοβουλίες, προετοιμάζονται τεχνικές επισκέψεις και στιγμές δικτύωσης για να διασφαλιστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.
Τα θέματα του συνεδρίου θα επικεντρώνονται στα ακόλουθα θέματα:
Εξερεύνηση και χαρακτηρισμός φυσικών πετρωμάτων
Επιφανειακή και υπόγεια λατομεία
Μετασχηματισμός επεξεργασίας και νέα προϊόντα
Περιβαλλοντική και Κοινωνική Διακυβέρνηση (ESG)
Εξοπλισμός, εργαλεία και αναλώσιμα λατομείων και επεξεργασίας
Αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση στη βιομηχανία πέτρας
Υγεία και ασφάλεια
Κυκλική οικονομία και βιωσιμότητα
Πρότυπα, αδειοδότηση και επιθεώρηση
Φυσικές πέτρες στην αρχιτεκτονική και τις τέχνες
Γεωκληρονομιά και γεωδιατήρηση
Οικονομία και Αγορά
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Πέτρας 2025 διοργανώνεται από την Ελληνική Υπηρεσία Γεωλογίας και Μεταλλευτικών Ερευνών – ΕΕΓΜΕ και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μαρμάρων Μακεδονίας-Θράκης – ΣΕΜΜΘ.
Σε μια εποχή που οι ανάγκες για ποιοτική και εξειδικευμένη φροντίδα ψυχικής υγείας γίνονται όλο και πιο επιτακτικές, η Δράμα κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Η δημιουργία Κέντρου Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, με ειδίκευση στην υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από άνοια, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο πεδίο των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών της περιοχής.
Το νέο κέντρο θα λειτουργεί με στόχο την ημερήσια υποστήριξη και φροντίδα ατόμων με άνοια, παρέχοντας παράλληλα καθοδήγηση και ανακούφιση στους φροντιστές και τις οικογένειές τους. Με σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες, δίνοντας μια νέα διάσταση στην τοπική πολιτική πρόνοιας.
Ανθρώπινη προσέγγιση – Ολιστική υποστήριξη
Το Κέντρο Ημέρας δεν θα είναι απλώς μια μονάδα παροχής υπηρεσιών, αλλά ένας χώρος φροντίδας, αξιοπρέπειας και καθημερινής ενδυνάμωσης. Η προσέγγιση του θα είναι ολιστική: ιατρική παρακολούθηση, συμβουλευτική υποστήριξη, εργοθεραπεία, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, ακόμη και ενδυνάμωση κοινωνικών δεξιοτήτων για την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής των ωφελούμενων.
Ένα έργο με προοπτική
Η υλοποίηση του Κέντρου Ημέρας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικών για την ψυχική υγεία και αναμένεται να συμβάλει ενεργά στην πρόληψη της κοινωνικής απομόνωσης και στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, προσφέρει ανακούφιση στους ανθρώπους που επιτελούν το δύσκολο έργο της καθημερινής φροντίδας στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της στελέχωσης και του εξοπλισμού του χώρου, ενώ ήδη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών οικογενειών της περιοχής.
Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος δήλωσε: «Με σκοπό την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και της συμπλήρωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην χώρα, ιδίως για άτομα με Άνοια, όπου οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και συνεχώς διογκούμενες, προχωράμε σε μία ακόμα προκήρυξη για την ανάπτυξη και λειτουργία Μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας με εξασφαλισμένους πόρους από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες.
Σε αυτήν την προσπάθεια ουσιαστικός αρωγός θα είναι η Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι μια καινούρια αρχή και η πρώτη κοινή δράση στον χώρο της μακροχρόνιας φροντίδας υγείας. Οι παρεμβάσεις μας σκοπό έχουν να καλύψουν ολιστικά τις ανάγκες των ωφελουμένων, να συνδράμουν τις οικογένειες στη μείωση του φορτίου φροντίδας και στην μείωση των δαπανών των νοικοκυριών που προκαλούν οι χρόνιες παθήσεις. Συνεχίζουμε σταθερά την ανασυγκρότηση της ψυχικής υγείας στη χώρα».
Η Δράμα αποκτά Κέντρο Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας στο στρατόπεδο Ανδρικάκη – Ένα νέο κεφάλαιο πολιτιστικής και δημιουργικής ανάπτυξης
Μια νέα εποχή για την πολιτιστική ταυτότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της Δράμας ξεκινά με την επίσημη υπογραφή της σύμβασης δωρεάς ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την εταιρεία ΡΕΗΚΑΠ ΑΕ, που αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας στον χώρο του στρατοπέδου Ανδρικάκη. Ένα έργο που ενισχύει θεαματικά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και αναβαθμίζει τη Δράμα σε έναν κόμβο τεχνών, καινοτομίας και δημιουργικότητας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Περισσότερα για τη συμφωνία, τις μελέτες που θα εκπονηθούν και τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, στη συνέχεια του άρθρου…
Το στρατόπεδο Ανδρικάκη γίνεται κέντρο Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας -Σύμβαση δωρεάς μεταξύ Raycap-ΥΠΠΟ
Ολοκληρώθηκε σύμβαση δωρεάς με αντικείμενο την εκπόνηση του συνόλου των αναγκαίων μελετών για τη δημιουργία Κέντρου Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας στη Δράμα.
Το κέντρο Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο Ανδρικάκη, και τη σύμβαση υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η εκπρόσωπος της εταιρείας ΡΕΗΚΑΠ ΑΕ, Καλλίσσα Αποστολίδου.
Ο πολιτιστικός πλούτος της Δράμας
Η δωρεά της εταιρείας αφορά στην εκπόνηση του συνόλου των μελετών αποκατάστασης τεσσάρων κτηρίων, εντός του στρατοπέδου Ανδρικάκη, καθώς και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οπτικοακουστικού κόμβου, προκειμένου να στεγάζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Η Δράμα, με τη μακρά κινηματογραφική της παράδοση, αποκτά ένα χώρο διεθνών προδιαγραφών, αφιερωμένο στις οπτικοακουστικές τέχνες, ενισχύοντας όχι μόνον την τοπική, αλλά κυρίως την εθνική κινηματογραφική παραγωγή.
Η γενναιόδωρη δωρεά της ΡΕΗΚΑΠ ΑΕ, δια της οποίας εκπονείται το σύνολο των μελετών των τεσσάρων κτηρίων, εντός του Στρατοπέδου Ανδρικάκη, επιταχύνει την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου έργου, καθώς “ξεκλειδώνει” τη χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- ΕΣΠΑ 2021-2027 και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού. Με την ολοκλήρωση του έργου, το στρατόπεδο Ανδρικάκη θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη βιομηχανία του κινηματογράφου και των νέων τεχνολογιών, στη χώρα μας.
Το Κέντρο Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας δεν είναι μόνο μια πρωτοποριακή επένδυση στον πολιτισμό, αλλά ένας σημαντικός αναπτυξιακός πυλώνας για τη Δράμα, και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Με την ολοκλήρωσή του, θα δημιουργήσει μοναδικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Ευχαριστώ από καρδιάς την οικογένεια του αείμνηστου Κώστα Αποστολίδη και την ομάδα της ΡΕΗΚΑΠ, για μια ακόμη γενναιόδωρη προσφορά τους στην πατρίδα μας».
Aνοιχτός χώρος συνάντησης και δημιουργικότητας στον περιβάλλοντα χώρο του HUB
Στο αντικείμενο της Σύμβασης Δωρεάς περιλαμβάνονται:
Αρχιτεκτονική Μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των μελετών Παθητικής Πυροπροστασίας, Ακουστικής και Προσβασιμότητας
Μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου και Φύτευσης
Στατική Μελέτη – Ενισχύσεις
Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις
Μελέτη Η/Μ των Κτιρίων και του Περιβάλλοντος Χώρου
Μελέτη Συγκοινωνιακών Έργων
Μελέτη Υδραυλικών Έργων.
Οι μελέτες θα εκπονηθούν με τη συνδρομή και την εποπτεία της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στρατόπεδο Ανδρικάκη υφιστάμενη κατάσταση
Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειPrivacy policy