ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δραμινός χειριστής έχασε τη ζωή του πέφτοντας με το τάμπερ από ύψος 150 μ.

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΥΚ ΔΡΑΜΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η θλιβερή είδηση αυτή την φορά ήρθε από τη γείτονα Καβάλα. Ωστόσο, ο συνάδελφος χειριστής που έχασε τη ζωή του πέφτοντας με το τάμπερ από ύψος 150 μέτρων, ήταν δραμινός.

Δυστυχώς, στα λατομεία της περιοχής μας έχει γίνει καθημερινότητα η αναγγελία εργατικών ατυχημάτων και συχνά δυστυχημάτων, πολλές φορές απόρροια της μεγάλης πίεσης που δημιουργεί η εργοδοσία στους εργαζόμενούς της καθώς και των πολλών ωρών απασχόλησης. Η έλλειψη προληπτικών μέτρων είναι φανερή. Όπως φανερή είναι και η ατιμωρισία… Τα εργατικά δυστυχήματα που καταλήγουν στα δικαστήρια σπάνια έχουν ως απόφαση τη δικαίωση του νεκρού και την τιμωρία των ιθυνόντων.

Η ανυπαρξία της μοναδικής υπηρεσίας που έχει δικαίωμα ελέγχου στα λατομεία, της Επιθεώρησης Μεταλλείων δηλαδή, είναι τραγικό γεγονός εδώ και δεκαετίες.
Καμία κυβέρνηση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν ανέλαβε την ευθύνη να ξαναδεί το θέμα.

Advertisement

Έτσι, το βάρος των εργατικών δυστυχημάτων στα λατομεία ενώ βαραίνει την εκάστοτε εργοδοσία, την εκάστοτε κυβέρνηση, το αρμόδιο θεσμοθετημένο για ελέγχους όργανο (Επιθεώρηση Μεταλλείων) καταλήγει μετά θάνατον στην ελληνική δικαιοσύνη και σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν αποδίδουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει…

Τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Δράμας έχουμε επισημάνει άπειρες φορές τα ακόλουθα και θα τα ξαναπούμε:

  1. Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των όρων Υγιεινής & Ασφάλειας από την Επιθεώρηση Μεταλλείων για τα λατομεία και της Τεχνικής Επιθεώρησης στους υπόλοιπους χώρους εργασίας.
  2. Αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς και κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων όταν δεν συμμορφώνονται οι εργοδότες.
  3. Δημιουργία παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα
  4. Ευαισθητοποίηση των εργοδοτών ώστε να δίνουν βαρύτητα στην ασφάλεια των εργαζομένων και όχι στην αύξηση των κερδών τους.
  • Αναρωτιόμαστε αυτή η πολιτεία πότε θα ευαισθητοποιηθεί και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα;
  • Αναρωτιόμαστε ως πότε θα συνεχίσουμε να ακούμε για ατυχήματα-δυστυχήματα συναδέλφων;
  • Αναρωτιόμαστε γιατί οι ίδιοι οι εργοδότες δεν φροντίζουν για την ασφάλεια του προσωπικού τους;

Απαιτούμε εδώ και τώρα αυστηροποίηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, δικαίωση στους νεκρούς συναδέλφους μας, σύσταση ελεγκτικού οργάνου ικανό να διενεργεί ελέγχους και τιμωρία των υπευθύνων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Advertisement

top 30 ημερών

Exit mobile version