ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστολή Σ. Γεωργιάδη για την εναέρια χαλαζοπροστασία στην ΠΕ Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης, με επιστολή-παρέμβαση του στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητά την ένταξη της ΠΕ Δράμας στο Σύστημα χαλαζικής προστασίας με Εναέρια Μέσα, στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ειδικότερα γίνεται παρέμβαση για την προστασία των αμπελιών των οινοποιείων, αλλά και γενικότερα της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, εξαιτίας της εμφάνισης συχνών & επικίνδυνων χαλαζικών φαινομένων.

Η επιστολή

Δράμα 22 Αυγούστου 2022

Αρ. Πρωτ.1048

Προς:

Πρόεδρο ΕΛΓΑ

κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Κοινοποίηση:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Γεώργιο Γεωργαντά

 

Κύριε Πρόεδρε

Όπως γνωρίζετε, τα έντονα και με συχνότητα φαινόμενα ισχυρών καταιγίδων με χαλαζόπτωση εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις & μεγάλες ζημιές  στις αγροτικές καλλιέργειες.  Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη η συχνότερη εμφάνιση αυτών των φαινομένων, μιας και η επιστημονική κοινότητα μέσα από  έρευνα ήδη έχει αποφανθεί ότι ο μόνος τρόπος πρόληψης & αντιμετώπισης των επιπτώσεων, είναι να παρθούν εγκαίρως μέτρα με την χρήση σύγχρονων μέσων & μεθόδων.

Η ΠΕ Δράμας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική οινοπαραγωγό περιοχή, με μεγάλη παραγωγική & εξαγωγική δραστηριότητα υψηλής ποιότητας οίνου. Τα οινοποιεία της περιοχής έχουν επενδύσει τόσο δε υποδομές όσο και καλλιέργειες ποικιλιών αμπέλου τα οποία και κατατάσσονται στα καλύτερα της χώρας.

Η ιδιαίτερα ψηλή προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την οινοποίηση των ποικιλιών αμπέλου ήδη έχει πληγεί από τα συχνά φαινόμενα χαλαζοπτώσεων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρος ο κλάδος του οίνου και των αποσταγμάτων στην ΠΕ Δράμας. Επιπρόσθετα η ΠΕ Δράμας σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία είναι σημαντικά ψηλά σε αποζημιώσεις για το χαλάζι στο σύνολο της χώρας.

Είναι επιβεβλημένο πλέον λόγω των προαναφερθέντων,  ολόκληρη η ΠΕ Δράμας να ενταχθεί στο σύστημα χαλαζοπροστασίας με Εναέρια Μέσα του ΕΛΓΑ.  Παρακαλώ να υπάρξει ενόψει του νέου σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ικανοποίηση του αιτήματος μας.

Με εκτίμηση

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

top 30 ημερών

Exit mobile version