Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η ανάπτυξη του κλάδου μαρμάρου, του Μάκη Μουρατίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συνεργασία φορέων των Νομών Δράμας και Καβάλας για την ανάπτυξη του κλάδου μαρμάρου. Αναγκαίες Πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης

Προοίμιο

Τον Σεπτέμβριο του 2018, τον Ιανουάριο του 2020 και πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2021) δημοσιεύτηκαν κείμενά μου, στα οποία παρουσιάστηκε η πορεία των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στο νομό Δράμας κατά την περίοδο 2000-2018 και αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για εκπόνηση ενός Σχεδίου Ανάπτυξης (Μεγέθυνσης) της Τοπικής Οικονομίας με κατευθύνσεις ιδιαίτερα για τις κρίσιμες οικονομικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου, η αγροτική παραγωγή κλπ.                                                                              

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης εργασίας, παρουσιάζεται παρακάτω, ως πλαίσιο προβληματισμού, ένα εξειδικευμένο κείμενο για τον κλάδο μαρμάρου. Το κείμενο συντάχθηκε πριν αρκετά χρόνια και δημοσιεύεται τώρα επικαιροποιημένο ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, με δεδομένο ότι η συνεισφορά του κλάδου μαρμάρου στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο της  οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας και της  πρόσφατης πανδημίας covid 19, υπήρξε καταλυτική.

Μάκης Μουρατίδης

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ιδιαίτερα τους  νομούς Δράμας και Καβάλας λειτουργούν σημαντικά λατομικά κέντρα στις περιοχές Φαλακρού, Παγγαίου, Λεκάνης και Θάσου. Ποσοστό 80% της συνολικής παραγωγής της χώρας και άνω του 90% των εξαγωγών ελληνικού μαρμάρου σε ποσότητα και αξία προέρχεται από αυτή την περιοχή, όπου λειτουργούν περισσότερα από 100 λατομεία. Χωρίς υπερβολή  μπορούμε να πούμε ότι η ευρύτερη περιοχή Δράμας και Καβάλας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ΄΄το λατομείο μαρμάρου της χώρας΄΄.

Ο κλάδος του μαρμάρου, ιδιαίτερα λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα για την τοπική οικονομία και απασχόληση των δύο νομών. Εκτιμάται ότι στον κλάδο απασχολούνται τοπικά πάνω από 4.000 εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα στηρίζονται πολλά άλλα επαγγέλματα και υπηρεσίες της περιοχής (μεταφορές, κατασκευές, συνεργεία κλπ). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι πωλήσεις των επιχειρήσεων μαρμάρων με έδρα τη Δράμα καλύπτουν περίπου το 50% των πωλήσεων όλων των κλάδων του νομού.

Όταν η Περιφέρεια ΑΜΘ, είτε με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, είτε μέσω των υπηρεσιών της (Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης κλπ), εμπλέκεται άμεσα σε πολλά ζητήματα του κλάδου και όταν οι Δήμοι, είτε εκμισθώνουν, είτε γνωμοδοτούν για αδειοδοτήσεις, είτε εισπράττουν μισθώματα από τα λατομεία (σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ ετησίως), είναι παράδοξο να θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του κλάδου μαρμάρου αφορά μόνο στους βιομήχανους, στους βιοτέχνες ή στους επαγγελματίες του χώρου.

Ο κλάδος μαρμάρου στους νομούς Δράμας και Καβάλας αποτελεί σημαντική συνιστώσα της Τοπικής Ανάπτυξης, ο σχεδιασμός της οποίας αποτελεί αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας). Ως εκ τούτου θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί και υποστηρίζει έμπρακτα, μέσω χρηματοδοτήσεων από διάφορα Προγράμματα διασυνοριακής,  διακρατικής και  διαπεριφερειακής  συνεργασίας και ιδιαίτερα με το ΕΣΠΑ, τα έργα και τις αναπτυξιακές δράσεις τοπικής ανάπτυξης, που χαρακτηρίζονται από στοιχεία ΄΄έξυπνης εξειδίκευσης΄΄ και στηρίζονται σε σχεδιασμένες  διαδημοτικές και διαπεριφερειακές συνεργασίες.

Συνεργασίες που στην ουσία συμβάλλουν τόσο στην άμβλυνση των αντιθέσεων και των αναπτυξιακών υστερήσεων, όσο και στη σταδιακή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό και οι δικές μας στρατηγικές επιλογές, ιδιαίτερα σήμερα, να κινούνται  προς αυτή την κατεύθυνση και να εντάσσονται στην ευρωπαϊκή στρατηγική, μεγιστοποιώντας έτσι  τις δυνατότητες τοπικής ανάπτυξης. Ο κλάδος μαρμάρου εντάσσεται στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ και προς την κατεύθυνση ενίσχυσής του έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η σύνταξη ενός Σχεδίου Ανάπτυξης του κλάδου μαρμάρου στην περιοχή των Νομών Δράμας και Καβάλας, ως σημαντικού μέρους της τοπικής οικονομίας, κρίνεται επιβεβλημένη. Το Σχέδιο αυτό θα αποτελεί έναν Οδικό Χάρτη με όλα τα απαραίτητα βήματα και τις ενέργειες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου στην περιοχή με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Το Σχέδιο, επί της ουσίας, θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα του κλάδου με τρόπο συνολικό και όχι αποσπασματικό.

Για τη σύνταξή του όμως απαιτείται πρώτιστα η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων (Κρατικές Υπηρεσίες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Περιφέρεια ΑΜΘ, Δήμοι των Νομών Δράμας και Καβάλας, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, εκπρόσωποι του κλάδου μαρμάρου, Εργατικά Κέντρα κλπ). Το Σχέδιο Ανάπτυξης του κλάδου μαρμάρου, λαμβάνοντας υπόψη και αξιοποιώντας όλες τις υφιστάμενες έρευνες και μελέτες, θα καταλήγει σε προτάσεις για θέματα, τα οποία ενδεικτικά και ως πλαίσιο προβληματισμού αναφέρονται παρακάτω :

  • Θεσμικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για χρόνια προβλήματα του κλάδου, της διοίκησης και των τοπικών κοινωνιών: χωροταξικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, άρση γραφειοκρατικών διαδικασιών για αδειοδοτήσεις κλπ, αναδιάρθρωση και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με μέριμνα για την τοπική εγκατάστασή τους, ασφάλεια και υγιεινή εργαζομένων, αντιμετώπιση συγκρούσεων χρήσεων γης (π.χ. λατομεία-κτηνοτροφία), υλοποίηση συγκροτημένων προγραμμάτων περιβαλλοντικής αποκατάστασης, διαχείρισης στείρων υλικών λατομείων, αντιμετώπισης ρύπανσης κλπ, βεβαίωση και υποχρέωση αντισταθμιστικής επί τόπου αξιοποίησης εσόδων από παράβολα, μισθώματα, εγγυητικές κλπ του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και συγκρούσεων χρήσεων γης, αξιοποίηση των παραπάνω εσόδων για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού (υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων κλπ) με ευέλικτο τρόπο (κατ’ αναλογίαν των προσλήψεων προσωπικού με αντίτιμο) κλπ.
  • Συγκροτημένες διεκδικήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα: ενισχύσεις ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων καινοτομίας των επιχειρήσεων του κλάδου,  δράσεις προβολής και προώθησης του ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό, διερεύνηση δυνατότητας μετατροπής εσόδων από μισθώματα επί των εξαγομένων από την περιοχή ακατέργαστων όγκων μαρμάρου, σε οικονομικά κίνητρα προς τις επί τόπου (στο νομό) καθετοποιημένες επιχειρήσεις που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν, κατασκευή υποδομών για διευκόλυνση των  επενδύσεων, ανάπτυξη και αξιοποίηση εμπορικού λιμένα Καβάλας για τις θαλάσσιες μεταφορές προϊόντων μαρμάρου αντί του λιμένα Θεσσαλονίκης κλπ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία το 1/3 των εσόδων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης  προέρχεται από τις εξαγωγές μαρμάρου της περιοχής μας.
  • Δραστηριοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον τομέα του μαρμάρου με την ένταξή του στα προγράμματα σπουδών ή σε μαθήματα υφιστάμενων τμημάτων (π.χ. Μηχανικών Περιβάλλοντος, Γεωλογίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος), με τη διεξαγωγή ερευνών και μεταπτυχιακών σπουδών σε αντικείμενα του τομέα, με την υποβοήθηση και προώθηση σχεδίων καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων κλπ .
  • Δυνατότητα/σκοπιμότητα σύστασης στην περιοχή μας Σχολής Μαρμαροτεχνίας. Η Σχολή θα παρέχει εξειδικευμένη Μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση, με δυνατότητα παροχής πιστοποιητικών επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, σε νέους και νέες από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα θα παρέχει σε εργαζόμενους και ανέργους όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και ηλικιών και μη τυπική ή άτυπη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε τεχνικές ειδικότητες/επαγγέλματα του κλάδου μαρμάρου, η πλειονότητα των οποίων σήμερα ασκείται εμπειρικά (εξόρυξη, βιομηχανική-βιοτεχνική επεξεργασία, στοιχειώδης καλλιτεχνική επεξεργασία π.χ. για κατασκευή ταφικών και άλλων μνημείων, τοποθέτηση πλακιδίων σε κτίρια, κοινόχρηστους χώρους κλπ), καθώς και προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, επανειδίκευσης, αναβάθμισης δεξιοτήτων, ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας κλπ.
  • Προβολή του τομέα μαρμάρου με την πραγματοποίηση θεματικών εκθέσεων, συμποσίων, συνεδρίων ή ημερίδων και τη σύνδεσή του με τον τουρισμό  (οικοτουρισμός, γεωτουρισμός κλπ).
  • Μεταφορά αντίστοιχων εμπειριών και καλών πρακτικών από άλλες περιοχές της Ευρώπης όπως π.χ. την περιοχή Μάσσα – Καρράρα Ιταλίας. Είναι γεγονός πως το αναπτυξιακό πρότυπο της συγκεκριμένης Ιταλικής Επαρχίας, με τον κυρίαρχο ρόλο των δύο Δήμων (Μάσσα και Καρράρα), ενσωμάτωσε στοιχεία ΄΄έξυπνων΄΄ στρατηγικών επιλογών (στήριξη επιχειρηματικότητας στον κλάδο του μαρμάρου, δημιουργία Μουσείου Μαρμάρου για την ανάδειξη του προϊόντος και τον συνδυασμό  με τον τουρισμό κλπ). Οι στρατηγικές αυτές επιλογές θα μπορούσαν, αφού μελετηθούν και αξιολογηθούν, να αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό και για τη δική μας περιοχή. Το δίπολο Μάσσα – Καρράρα ομοιάζει με το δίπολο Δράμα – Καβάλα, όσον αφορά στο πληθυσμιακό στοιχείο, στα  γεωγραφικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα όσον αφορά στη λατομική ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Για το σκοπό αυτό, οι φορείς των Νομών Δράμας και Καβάλας θα μπορούσαν να μελετήσουν το αναπτυξιακό μοντέλο της Ιταλικής Επαρχίας Μάσσα – Καρράρα και να θέσουν τις βάσεις για μία στενή και ουσιαστική συνεργασία,  υιοθετώντας ορισμένες από τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται εκεί. Μια συνεργασία που είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποβεί σε όφελος της αναπτυξιακής προοπτικής της δικής μας ευρύτερης  περιοχής. Ανάλογα με την  ανταπόκριση και τη διάθεση των αντίστοιχων φορέων της Ιταλικής Επαρχίας, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να σκεφτούμε την εκκίνηση της διαδικασίας αδελφοποίησης των δύο περιοχών.

Για τη σύνταξη του Σχεδίου Ανάπτυξης του κλάδου μαρμάρου στους Νομούς Δράμας και Καβάλας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και την υλοποίηση των προτάσεων που αυτό θα εμπεριέχει, προτείνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Αυτοδιοίκηση και η συνεργασία με άτυπη (δημιουργία κοινής επιτροπής και μνημονίου συνεργασίας για το θέμα) ή τυπική μορφή (σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης) μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ, Δήμων και Επιμελητηρίων των δύο νομών, Πανεπιστημίων, αλλά και άλλων αρμόδιων φορέων (π.χ. Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης). Την εκπόνηση του Σχεδίου μπορεί να την αναλάβει είτε ένας ερευνητικός κρατικός φορέας (Πανεπιστήμιο, Ινστιτούτο κλπ), είτε εξειδικευμένος φορέας του ιδιωτικού τομέα.

Για τη χρηματοδότηση εκπόνησης του Σχεδίου και την μετέπειτα υλοποίηση των προτεινόμενων στο Σχέδιο δράσεων και υποδομών μπορεί να γίνει στοχευμένη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων που θα είναι διαθέσιμοι την επόμενη περίοδο, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘’Ελλάδα 2.0’’ και άλλων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, σε συνδυασμό με άλλους πόρους (πόροι από μισθώματα, παράβολα, εγγυητικές, ίδιοι πόροι επιχειρήσεων κλπ).

Δράμα Σεπτέμβριος 2021

Μάκης Μουρατίδης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος διανομών του Καταστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο) του Δήμου Δράμας από την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί  διανομή στις 479 οικογένειες – δικαιούχους του.

 Τα είδη που θα διανεμηθούν στους δικαιούχους είναι τα εξής:

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 5lt, ηλιέλαιο 5lt, ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι, κριθαράκι, ρύζι, μακαρόνια, φακές, φασόλια, γάλα εβαπορέ, ντοματοχυμός, μέλι, χυμός πορτοκάλι, πραλίνα φουντουκιού, μαρμελάδα, φρυγανιές, άνθος αραβοσίτου, κονσέρβα ζαμπόν, κονσέρβα σαρδέλα και τραχανάς.

Παρακαλούνται οι δικαιούχοι να προσέρχονται με την προσωπική τους κάρτα και την ταυτότητα τους αυστηρά την ημέρα και ώρα που είναι καταγεγραμμένη στην προσωπική τους κάρτα.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χριστουγεννιάτικη Αγορά Ονειρούπολης Δήμου Δράμας – Οδηγίες Συμμετοχής

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Δήμος Δράμας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πωλητές για τη διαδικασία συμμετοχής στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Ονειρούπολης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4849/2021.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι κάτοχοι:

  • Βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας σε βραχυχρόνιες αγορές
  • Άδειας πωλητών λαϊκών αγορών
  • Άδειας δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο (στάσιμο ή πλανόδιο)
  • Άδειας χειροτέχνη – καλλιτέχνη

Διαδικασία

  1. Έκδοση προκήρυξης: Η προκήρυξη αναρτάται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» – OPENMARKET (openmarket.mindev.gov.gr) και στη σελίδα του Δήμου. Εκεί θα δημοσιευθούν ο Κανονισμός Λειτουργίας, έντυπο οδηγιών και υποδείγματα αιτήσεων.
  2. Υποβολή αιτήσεων: Γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά στο OPENMARKET με χρήση κωδικών Taxisnet. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τη βεβαίωση ή την άδεια που κατέχουν, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
  3. Αποτελέσματα:
    • Εκδίδονται προσωρινά αποτελέσματα, με δυνατότητα υποβολής ενστάσεων εντός 15 ημερών.
    • Εκδίδονται τα οριστικά αποτελέσματα, τα οποία εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής.
  4. Έγκριση και απόδοση θέσεων: Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έγκριση συμμετοχής και θέση στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά. Η πράξη κοινοποιείται στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και στη Δ.Ο.Υ. Δράμας.

Υποχρεώσεις πωλητών

  • Οι άδειες και βεβαιώσεις πρέπει να είναι σε ισχύ και να περιλαμβάνουν σχετικό ΚΑΔ.
  • Πριν τη χορήγηση της έγκρισης συμμετοχής απαιτείται η καταβολή του καθορισμένου τέλους στον Δήμο Δράμας (Ταμείο, τράπεζα ή e-banking).
  • Οι πωλητές είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τήρηση όλων των αγορανομικών, φορολογικών και υγειονομικών διατάξεων.
  • Επιτρέπεται υποβοήθηση/αναπλήρωση ή πρόσληψη υπαλλήλου με σχετική βεβαίωση, εκτός των χειροτεχνών – καλλιτεχνών.
  • Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση με τον ίδιο ΑΦΜ και σε μία κατηγορία πώλησης.
  • Σε περίπτωση μη επιθυμίας συμμετοχής, ο δικαιούχος οφείλει να το δηλώσει εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία.

Πληροφορίες

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.
Τηλέφωνα: 25213 50686 – 687 – 689

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πολλοί υπουργοί αγαπούν περισσότερο την καρέκλα της εξουσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ξυπνήστε…..
Άρθρο του Μαργαρίτη Τζίμα, καθηγητή 
Είμαστε σε άλλες εποχές. Κακώς γίνεται η σύγκριση με το παρελθόν. Ποιός πρέπει να κυβερνά μια χώρα; Το κόμμα η οι άξιοι ανεξαρτήτως κομματικής ιδεολογίας;
Φιλελευθερισμός η σοσιαλισμός η κομμουνισμός;
Σήμερα δεν έχουν τόση αξία οι ετικέτες. Αξία έχουν τα αποτελέσματα σε μια διακυβέρνηση. Γίνεται καλλίτερη η ζωή των πολιτών από χρόνο σε χρόνο;. Τότε ναι αξίζει η πολιτική.
Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής είναι το ζητούμενο σε μια κοινωνία.
Η δημοκρατία λένε έχει αξία. Ναι. Έχει τεράστια αξία.
Αλλά η διαβίωση;η απόλαυση των κοινωνικών αγαθών, του πολιτισμού δεν έχει μεγαλύτερη αξία;.
Πότε ο άνθρωπος χαίρεται περισσότερο;
Όταν έχει δημοκρατία με κοινωνικές ανισότητες η δημοκρατία με ισονομία και ισοπολιτεία;
Οι αλλαγές που γίνονται καθημερινά στη ζωή μας έχουν να κάνουν κυρίως με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας παρά με την πολιτική βούληση των εξουσιών.
Πολιτική βούληση υπάρχει όταν υπάρχει πολιτικός και κοινωνικός στόχος, όταν υπάρχουν ικανοί διοικούντες σε κάθε επίπεδο εξουσίας. Η πολιτική βούληση μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός , ως κινητήρια δύναμη που μπορεί να ανατρέψει όλα τα κακώς κείμενα σε μια κοινωνία.
Το χάσμα των γενεών δεν είναι είναι μόνο χάσμα οικονομικό.
Η νεολαία προσδοκά ένα καλύτερο κόσμο, ένα καλύτερο αύριο.
Το εάν αυτά προέρχονται από την α η β ιδεολογία λίγο την ενδιαφέρει.
Σίγουρα έχουν γίνει βήματα βελτίωσης πολλά, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και γρηγορότερα. Άξιοι άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι στο περιθώριο της Δημοκρατίας μας γιατί δεν είναι του συστήματος, η γιατί έχουν μια φωνή ανεξαρτησίας που δύσκολα μπαίνει σε κομματικές προσταγές.
Εδώ κατά τη γνώμη μου είναι το πρόβλημα.
Επιστράτευση, ενεργοποίηση , αξιοποίηση.
Όσοι πιστεύουν στην Ελλάδα, όσοι και όσες είναι Έλληνες και Ελληνίδες με καθαρά οράματα, με στόχους έχουν θέση στη νέα πραγματικότητα.
Φωτισμένοι άνθρωποι δημιουργούν τη νέα πραγματικότητα. Αυτοί ξεφεύγουν από ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και μιζέριας και δημιουργούν αυτό που χρειάζεται η κοινωνία.
Είναι δυνατόν ακόμη να υπάρχουν άστεγοι άνθρωποι που κοιμούνται στα πεζοδρόμια μέσα σε χαρτοκιβώτια;
Ακούει κάνεις;
Η υψηλή πολιτική χρειάζεται. Όμως επείγοντα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μέρα ο συνάνθρωπό μας.
Δε θίγεται το…. κόμμα μας αν επισημάνουμε τα αρνητικά. Είναι γεγονός πως πολλοί πολιτικοί, βουλευτές και υπουργοί αγαπούν περισσότερο την καρέκλα της εξουσίας παρά τον πολίτη που τους έστειλε στην εξουσία.
Εδώ ο ηγέτης τους ξηλώνει.
Η φωνή της κοινωνίας είναι ισχυρότερη από τη σιωπή πολλών πολιτικών.
Είναι ώρα παντού σε κάθε επίπεδο να αναθεωρηθούν πολλά .Στην πολιτική στην Εκκλησία,στην αυτοδιοίκηση.
Ας ξυπνήσουν μερικοί από το λήθαργο τους και ας δουλέψουν για τον συνάνθρωπο και όχι για τον εαυτό τους.
Μαργαρίτης Τζίμας
Καθηγητής
Πρώην υπουργός

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Κοινωνικό Φροντιστήριο από Δήμο Δράμας και Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα πριν

Διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα πριν

Χριστουγεννιάτικη Αγορά Ονειρούπολης Δήμου Δράμας – Οδηγίες Συμμετοχής

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Η Δράμα στο ευρωπαϊκό προσκήνιο της εκπαίδευσης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Πολλοί υπουργοί αγαπούν περισσότερο την καρέκλα της εξουσίας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Θετικό πρόσημο για τον Δήμο Δράμας στη διαχείριση των αδέσποτων

Εκλογές 20193 μήνες πριν

ΟΠΕΚΕΠΕ Το φωνάζαμε εγκαίρως πριν το σκάνδαλο

ΕΛΛΑΔΑ3 μήνες πριν

Το επιχειρηματικό ESG όπως το διαμορφώνει πλέον το πακέτο Omnibus

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας εντός δασών

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

KAOD BC: Παρουσίαση του νέου προπονητή Κώστα Σδράκα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 μήνες πριν

Τουρνουά Beach Volley DRAMA OPEN 20-22 Ιουνίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 μήνες πριν

Παρουσίαση των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Δράμας, στο Βελιγράδι

ΕΛΛΑΔΑ4 μήνες πριν

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 μήνες πριν

Πανδραμινό Συλλαλητήριο Πέμπτη 12/6 στις 20:00 στην Κεντρική Πλατεία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 μήνες πριν

Δράσεις του Δήμου Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών