ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Η ανάπτυξη του κλάδου μαρμάρου, του Μάκη Μουρατίδη
Published
3 έτη agoon
By
Admin
Η συνεργασία φορέων των Νομών Δράμας και Καβάλας για την ανάπτυξη του κλάδου μαρμάρου. Αναγκαίες Πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης
Προοίμιο
Τον Σεπτέμβριο του 2018, τον Ιανουάριο του 2020 και πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2021) δημοσιεύτηκαν κείμενά μου, στα οποία παρουσιάστηκε η πορεία των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στο νομό Δράμας κατά την περίοδο 2000-2018 και αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για εκπόνηση ενός Σχεδίου Ανάπτυξης (Μεγέθυνσης) της Τοπικής Οικονομίας με κατευθύνσεις ιδιαίτερα για τις κρίσιμες οικονομικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου, η αγροτική παραγωγή κλπ.
Σε συνέχεια της συγκεκριμένης εργασίας, παρουσιάζεται παρακάτω, ως πλαίσιο προβληματισμού, ένα εξειδικευμένο κείμενο για τον κλάδο μαρμάρου. Το κείμενο συντάχθηκε πριν αρκετά χρόνια και δημοσιεύεται τώρα επικαιροποιημένο ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, με δεδομένο ότι η συνεισφορά του κλάδου μαρμάρου στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας και της πρόσφατης πανδημίας covid 19, υπήρξε καταλυτική.
Μάκης Μουρατίδης
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ιδιαίτερα τους νομούς Δράμας και Καβάλας λειτουργούν σημαντικά λατομικά κέντρα στις περιοχές Φαλακρού, Παγγαίου, Λεκάνης και Θάσου. Ποσοστό 80% της συνολικής παραγωγής της χώρας και άνω του 90% των εξαγωγών ελληνικού μαρμάρου σε ποσότητα και αξία προέρχεται από αυτή την περιοχή, όπου λειτουργούν περισσότερα από 100 λατομεία. Χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι η ευρύτερη περιοχή Δράμας και Καβάλας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ΄΄το λατομείο μαρμάρου της χώρας΄΄.
Ο κλάδος του μαρμάρου, ιδιαίτερα λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα για την τοπική οικονομία και απασχόληση των δύο νομών. Εκτιμάται ότι στον κλάδο απασχολούνται τοπικά πάνω από 4.000 εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα στηρίζονται πολλά άλλα επαγγέλματα και υπηρεσίες της περιοχής (μεταφορές, κατασκευές, συνεργεία κλπ). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι πωλήσεις των επιχειρήσεων μαρμάρων με έδρα τη Δράμα καλύπτουν περίπου το 50% των πωλήσεων όλων των κλάδων του νομού.
Όταν η Περιφέρεια ΑΜΘ, είτε με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, είτε μέσω των υπηρεσιών της (Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης κλπ), εμπλέκεται άμεσα σε πολλά ζητήματα του κλάδου και όταν οι Δήμοι, είτε εκμισθώνουν, είτε γνωμοδοτούν για αδειοδοτήσεις, είτε εισπράττουν μισθώματα από τα λατομεία (σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ ετησίως), είναι παράδοξο να θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του κλάδου μαρμάρου αφορά μόνο στους βιομήχανους, στους βιοτέχνες ή στους επαγγελματίες του χώρου.
Ο κλάδος μαρμάρου στους νομούς Δράμας και Καβάλας αποτελεί σημαντική συνιστώσα της Τοπικής Ανάπτυξης, ο σχεδιασμός της οποίας αποτελεί αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας). Ως εκ τούτου θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί και υποστηρίζει έμπρακτα, μέσω χρηματοδοτήσεων από διάφορα Προγράμματα διασυνοριακής, διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας και ιδιαίτερα με το ΕΣΠΑ, τα έργα και τις αναπτυξιακές δράσεις τοπικής ανάπτυξης, που χαρακτηρίζονται από στοιχεία ΄΄έξυπνης εξειδίκευσης΄΄ και στηρίζονται σε σχεδιασμένες διαδημοτικές και διαπεριφερειακές συνεργασίες.
Συνεργασίες που στην ουσία συμβάλλουν τόσο στην άμβλυνση των αντιθέσεων και των αναπτυξιακών υστερήσεων, όσο και στη σταδιακή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό και οι δικές μας στρατηγικές επιλογές, ιδιαίτερα σήμερα, να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και να εντάσσονται στην ευρωπαϊκή στρατηγική, μεγιστοποιώντας έτσι τις δυνατότητες τοπικής ανάπτυξης. Ο κλάδος μαρμάρου εντάσσεται στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ και προς την κατεύθυνση ενίσχυσής του έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η σύνταξη ενός Σχεδίου Ανάπτυξης του κλάδου μαρμάρου στην περιοχή των Νομών Δράμας και Καβάλας, ως σημαντικού μέρους της τοπικής οικονομίας, κρίνεται επιβεβλημένη. Το Σχέδιο αυτό θα αποτελεί έναν Οδικό Χάρτη με όλα τα απαραίτητα βήματα και τις ενέργειες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου στην περιοχή με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Το Σχέδιο, επί της ουσίας, θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα του κλάδου με τρόπο συνολικό και όχι αποσπασματικό.
Για τη σύνταξή του όμως απαιτείται πρώτιστα η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων (Κρατικές Υπηρεσίες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Περιφέρεια ΑΜΘ, Δήμοι των Νομών Δράμας και Καβάλας, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, εκπρόσωποι του κλάδου μαρμάρου, Εργατικά Κέντρα κλπ). Το Σχέδιο Ανάπτυξης του κλάδου μαρμάρου, λαμβάνοντας υπόψη και αξιοποιώντας όλες τις υφιστάμενες έρευνες και μελέτες, θα καταλήγει σε προτάσεις για θέματα, τα οποία ενδεικτικά και ως πλαίσιο προβληματισμού αναφέρονται παρακάτω :
- Θεσμικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για χρόνια προβλήματα του κλάδου, της διοίκησης και των τοπικών κοινωνιών: χωροταξικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, άρση γραφειοκρατικών διαδικασιών για αδειοδοτήσεις κλπ, αναδιάρθρωση και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με μέριμνα για την τοπική εγκατάστασή τους, ασφάλεια και υγιεινή εργαζομένων, αντιμετώπιση συγκρούσεων χρήσεων γης (π.χ. λατομεία-κτηνοτροφία), υλοποίηση συγκροτημένων προγραμμάτων περιβαλλοντικής αποκατάστασης, διαχείρισης στείρων υλικών λατομείων, αντιμετώπισης ρύπανσης κλπ, βεβαίωση και υποχρέωση αντισταθμιστικής επί τόπου αξιοποίησης εσόδων από παράβολα, μισθώματα, εγγυητικές κλπ του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και συγκρούσεων χρήσεων γης, αξιοποίηση των παραπάνω εσόδων για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού (υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων κλπ) με ευέλικτο τρόπο (κατ’ αναλογίαν των προσλήψεων προσωπικού με αντίτιμο) κλπ.
- Συγκροτημένες διεκδικήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα: ενισχύσεις ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων καινοτομίας των επιχειρήσεων του κλάδου, δράσεις προβολής και προώθησης του ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό, διερεύνηση δυνατότητας μετατροπής εσόδων από μισθώματα επί των εξαγομένων από την περιοχή ακατέργαστων όγκων μαρμάρου, σε οικονομικά κίνητρα προς τις επί τόπου (στο νομό) καθετοποιημένες επιχειρήσεις που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν, κατασκευή υποδομών για διευκόλυνση των επενδύσεων, ανάπτυξη και αξιοποίηση εμπορικού λιμένα Καβάλας για τις θαλάσσιες μεταφορές προϊόντων μαρμάρου αντί του λιμένα Θεσσαλονίκης κλπ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία το 1/3 των εσόδων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης προέρχεται από τις εξαγωγές μαρμάρου της περιοχής μας.
- Δραστηριοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον τομέα του μαρμάρου με την ένταξή του στα προγράμματα σπουδών ή σε μαθήματα υφιστάμενων τμημάτων (π.χ. Μηχανικών Περιβάλλοντος, Γεωλογίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος), με τη διεξαγωγή ερευνών και μεταπτυχιακών σπουδών σε αντικείμενα του τομέα, με την υποβοήθηση και προώθηση σχεδίων καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων κλπ .
- Δυνατότητα/σκοπιμότητα σύστασης στην περιοχή μας Σχολής Μαρμαροτεχνίας. Η Σχολή θα παρέχει εξειδικευμένη Μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση, με δυνατότητα παροχής πιστοποιητικών επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, σε νέους και νέες από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα θα παρέχει σε εργαζόμενους και ανέργους όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και ηλικιών και μη τυπική ή άτυπη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε τεχνικές ειδικότητες/επαγγέλματα του κλάδου μαρμάρου, η πλειονότητα των οποίων σήμερα ασκείται εμπειρικά (εξόρυξη, βιομηχανική-βιοτεχνική επεξεργασία, στοιχειώδης καλλιτεχνική επεξεργασία π.χ. για κατασκευή ταφικών και άλλων μνημείων, τοποθέτηση πλακιδίων σε κτίρια, κοινόχρηστους χώρους κλπ), καθώς και προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, επανειδίκευσης, αναβάθμισης δεξιοτήτων, ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας κλπ.
- Προβολή του τομέα μαρμάρου με την πραγματοποίηση θεματικών εκθέσεων, συμποσίων, συνεδρίων ή ημερίδων και τη σύνδεσή του με τον τουρισμό (οικοτουρισμός, γεωτουρισμός κλπ).
- Μεταφορά αντίστοιχων εμπειριών και καλών πρακτικών από άλλες περιοχές της Ευρώπης όπως π.χ. την περιοχή Μάσσα – Καρράρα Ιταλίας. Είναι γεγονός πως το αναπτυξιακό πρότυπο της συγκεκριμένης Ιταλικής Επαρχίας, με τον κυρίαρχο ρόλο των δύο Δήμων (Μάσσα και Καρράρα), ενσωμάτωσε στοιχεία ΄΄έξυπνων΄΄ στρατηγικών επιλογών (στήριξη επιχειρηματικότητας στον κλάδο του μαρμάρου, δημιουργία Μουσείου Μαρμάρου για την ανάδειξη του προϊόντος και τον συνδυασμό με τον τουρισμό κλπ). Οι στρατηγικές αυτές επιλογές θα μπορούσαν, αφού μελετηθούν και αξιολογηθούν, να αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό και για τη δική μας περιοχή. Το δίπολο Μάσσα – Καρράρα ομοιάζει με το δίπολο Δράμα – Καβάλα, όσον αφορά στο πληθυσμιακό στοιχείο, στα γεωγραφικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα όσον αφορά στη λατομική ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Για το σκοπό αυτό, οι φορείς των Νομών Δράμας και Καβάλας θα μπορούσαν να μελετήσουν το αναπτυξιακό μοντέλο της Ιταλικής Επαρχίας Μάσσα – Καρράρα και να θέσουν τις βάσεις για μία στενή και ουσιαστική συνεργασία, υιοθετώντας ορισμένες από τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται εκεί. Μια συνεργασία που είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποβεί σε όφελος της αναπτυξιακής προοπτικής της δικής μας ευρύτερης περιοχής. Ανάλογα με την ανταπόκριση και τη διάθεση των αντίστοιχων φορέων της Ιταλικής Επαρχίας, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να σκεφτούμε την εκκίνηση της διαδικασίας αδελφοποίησης των δύο περιοχών.
Για τη σύνταξη του Σχεδίου Ανάπτυξης του κλάδου μαρμάρου στους Νομούς Δράμας και Καβάλας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και την υλοποίηση των προτάσεων που αυτό θα εμπεριέχει, προτείνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Αυτοδιοίκηση και η συνεργασία με άτυπη (δημιουργία κοινής επιτροπής και μνημονίου συνεργασίας για το θέμα) ή τυπική μορφή (σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης) μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ, Δήμων και Επιμελητηρίων των δύο νομών, Πανεπιστημίων, αλλά και άλλων αρμόδιων φορέων (π.χ. Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης). Την εκπόνηση του Σχεδίου μπορεί να την αναλάβει είτε ένας ερευνητικός κρατικός φορέας (Πανεπιστήμιο, Ινστιτούτο κλπ), είτε εξειδικευμένος φορέας του ιδιωτικού τομέα.
Για τη χρηματοδότηση εκπόνησης του Σχεδίου και την μετέπειτα υλοποίηση των προτεινόμενων στο Σχέδιο δράσεων και υποδομών μπορεί να γίνει στοχευμένη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων που θα είναι διαθέσιμοι την επόμενη περίοδο, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘’Ελλάδα 2.0’’ και άλλων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, σε συνδυασμό με άλλους πόρους (πόροι από μισθώματα, παράβολα, εγγυητικές, ίδιοι πόροι επιχειρήσεων κλπ).
Δράμα Σεπτέμβριος 2021
Μάκης Μουρατίδης
You may like
-
Επιβολή Ειδικού Τέλους των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου
-
Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας
-
Επαφές του Γιώργου Παπαδόπουλου και υποψηφίων της Επανεκκίνησης
-
“Μαζί για την Αλλαγή” Παρουσίαση υποψηφίων στη Δράμα
-
“Project για τη Δράμα”: Πόσες ψήφους αξίζει ένα εμβόλιο;
-
Ενίσχυση της αυτοεικόνας και προσωπική ενδυνάμωση
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Επιβολή Ειδικού Τέλους των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου
Published
2 ημέρες agoon
1 Απριλίου 2025By
GoDrama
Επιβολή Ειδικού Τέλους για τη λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου
Να δοθεί τέλος στο παράδοξο σημερινό καθεστώς
Του Μάκη Μουρατίδη
Η ΔΕΗ δεν είναι αυτό που αναφέρει το ακρωνύμιο. Δηλαδή, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ πλέον από το 2021, είτε συμφωνούμε με την επιλογή, είτε όχι, είναι μια ιδιωτική εταιρία, της οποίας το 66% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε ιδιώτες.
Η ιδιωτική αυτή επιχείρηση δραστηριοποιείται όπως είναι φυσικό στον τομέα της ενέργειας, ωστόσο αναλαμβάνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς με στόχο την κερδοφορία και τη διανομή κερδών στους μετόχους. Πρόσφατα μάλιστα εξαγόρασε την επιχείρηση Κωτσόβολος και εμπορεύεται ψυγεία, τηλεοράσεις και μίξερ.
Είναι ανεπίτρεπτο η ιδιωτική αυτή επιχείρηση και επομένως οι ιδιώτες μέτοχοί της να απολαμβάνουν ειδικά προνόμια. Η ΔΕΗ θα πρέπει να λειτουργεί τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις υποχρεώσεις της, ιδίως αυτές που απορρέουν από τους όρους περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων της και επιπλέον θα πρέπει να της επιβληθούν όροι υγιούς ανταγωνισμού έναντι των υπόλοιπων ομοειδών ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Η κρατική κατά το παρελθόν ΔΕΗ, αξιοποιώντας τους υδάτινους πόρους σε συνδυασμό με το κατάλληλο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, έχει κατασκευάσει και λειτουργεί στον ποταμό Νέστο τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα (ΥΗΕ) του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης, ενώ εκκρεμεί αδικαιολόγητα επί 25ετία η κατασκευή του αναρρυθμιστικού ΥΗΕ Τεμένους τρίτου στη σειρά έργου του Συγκροτήματος Νέστου. Το σύνολο των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου χωροθετούνται εντός του θεσμοθετημένου Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.
Σύμφωνα με το Άρθρο 27 του Ν. 3734/2009 (ΦΕΚ 8/28.01.2009 τεύχος Α΄) σε μικρό ιδιωτικό υδροηλεκτρικό έργο (ΑΠΕ) που λειτουργεί π.χ. στην περιοχή Σιδηρονέρου του Ν. Δράμας επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του τέως Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης με έδρα το Παρανέστι. Το τέλος αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί της, προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης από τον παραγωγό της ηλεκτρικής ενέργειας στον Διαχειριστή του Συστήματος ή του Δικτύου.
Αντίθετα, στα μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα επί του ποταμού Νέστου της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ, τα οποία αναμφισβήτητα επιφέρουν σημαντικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον μιας προστατευόμενης περιοχής από τα αντίστοιχα μικρά, δεν επιβάλλεται κανένα ειδικό τέλος επειδή θεωρείται (σωστά ή λανθασμένα) ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν τα αφορά.
Επισημαίνεται ότι το ισχύον σήμερα προαναφερθέν ειδικό τέλος δεν αποδίδεται στους ΟΤΑ, παρά μόνο στους κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίοι έχουν ήδη καταργηθεί και ενσωματωθεί στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με έδρα την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης έχει καταργηθεί και ενσωματωθεί στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ με έδρα το Πόρτο Λάγος και Παράρτημα στο Παρανέστι.
Ως εκ τούτου, η είσπραξη από τον ΟΦΥΠΕΚΑ ακόμη και του υφιστάμενου σήμερα ειδικού τέλους από τα μικρά υδροηλεκτρικά και η κεντρική διαχείριση των αντίστοιχων ποσών χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, πιθανότατα και σύμφωνα με την υπάρχουσα εμπειρία θα οδηγήσει σε απώλεια των ελάχιστων πόρων που σήμερα επενδύονται τοπικά.
Πρόταση
Προτείνεται η τροποποίηση της ισχύουσας διάταξης νόμου με πρόβλεψη επιβολής ειδικού τέλους σε κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από Υδροηλεκτρικό Σταθμό εντός προστατευόμενων περιοχών, ανεξαρτήτως ισχύος, και η απόδοσή του για υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και προγραμμάτων στους οικείους Δήμους (κατά ποσοστό 80%) και στον ΟΦΥΠΕΚΑ (κατά ποσοστό 20%) για λογαριασμό της αντίστοιχης Μονάδας Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής (ΜΔΠΠ).
Η επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους στη Δ.Ε.Η. για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μεγάλα υδροηλεκτρικά εντός προστατευόμενης περιοχής, κατ’ αναλογία με το επιβαλλόμενο σήμερα τέλος μόνο σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα διασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε ομοειδείς επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπλέον, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων ανάπτυξης και προώθησης της απασχόλησης σε συγκεκριμένες ελάχιστες σε αριθμό προστατευόμενες περιοχές της χώρας (Οροσειρές Ροδόπης, Πίνδου) χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με σημαντικούς πόρους από την επιβολή ειδικού τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς.
Επί της ουσίας δηλαδή, θα επιβληθεί με νόμο στη ΔΕΗ, όπως επιβλήθηκε στους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ, να αποδώσει αντισταθμιστικούς πόρους σε προστατευόμενες περιοχές, που επηρεάζονται περιβαλλοντικά, για την καθαρή ενέργεια που παράγεται έναντι της κατανάλωσης ακριβών καυσίμων, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία.
Ειδικότερα, η επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους στη Δ.Ε.Η. για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τους ΥΗΣ Θησαυρού και Πλατανόβρυσης και μελλοντικά του Τεμένους θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Παραρτήματος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ με έδρα το Παρανέστι και την υλοποίηση του προγράμματος δράσης του φορέα (επενδύσεις, δράσεις προστασίας και ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής, θέσεις απασχόλησης κλπ) χωρίς καμία συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού.
Θα ενισχύσει επίσης με σημαντικούς πόρους τους τρεις Δήμους της περιοχής (Παρανεστίου, Δράμας και Κ. Νευροκοπίου) για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων ανάπτυξης της ορεινής προστατευόμενης περιοχής του Ν. Δράμας (βασικές υποδομές, δράσεις για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, δράσεις για την προστασία και ανάδειξη περιβάλλοντος κλπ).
Η παραπάνω πρόταση σε μορφή συγκεκριμένης διάταξης νόμου έχει κατατεθεί επανειλημμένα από τον υπογράφοντα κατά τη δημόσια διαβούλευση στο opengov σχετικών νομοσχεδίων από το 2009 μέχρι σήμερα, με τελευταία παρέμβαση σε κατατεθέν νομοσχέδιο το έτος 2022 (ΝΣ: Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας κλπ). Επίσης έχει δημοσιευτεί στα τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ της Δράμας. Χωρίς βέβαια ανταπόκριση από τους αρμοδίους. Αναδημοσιεύεται επικαιροποιημένη για τελευταία φορά.
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δήλωση Άγγελου Καλλία, Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας
Published
7 ημέρες agoon
28 Μαρτίου 2025By
GoDrama
Η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας από την 1η Απριλίου 2025 δημιουργεί ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος στους επισκέπτες των ξενοδοχείων και οδηγεί τις ξενοδοχειακές μονάδες σε ρόλο εισπράκτορα του κράτους. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει καμία σχέση με τον ξενοδόχο, αλλά επιβάλλεται απευθείας στους ταξιδιώτες, αυξάνοντας το συνολικό κόστος της διαμονής τους.
Συγκεκριμένα, το τέλος αυτό, το οποίο αρχικά εισήχθη ως “φόρος διαμονής” και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε “τέλος ανθεκτικότητας”, κυμαινόταν από 0,5 έως 4 ευρώ, ενώ κατά την περίοδο από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου εκτοξεύεται έως και τα 15 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Αυτή η αύξηση δημιουργεί εύλογη δυσαρέσκεια στους επισκέπτες, οι οποίοι συχνά ζητούν από τους ξενοδόχους να μειώσουν την τιμή του δωματίου, χωρίς να γνωρίζουν ότι το τέλος αυτό επιβάλλεται αποκλειστικά από το κράτος.
Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Δράμα, όπου η τουριστική κίνηση βασίζεται κυρίως σε Έλληνες επισκέπτες και η πληρότητα είναι χαμηλή, το πρόσθετο κόστος αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Είναι παράλογο να επιβάλλεται το ίδιο τέλος σε περιοχές με υψηλή τουριστική ζήτηση και σε περιοχές με περιορισμένες διανυκτερεύσεις. Για παράδειγμα, στη Δράμα, το σύνολο των εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, ενώ μια μείωση μόλις 2% στις διανυκτερεύσεις θα επιφέρει ισόποση οικονομική ζημιά.
Ζητούμε να παραμείνει το χαμηλό τέλος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τη Δράμα και για περιοχές με πληρότητα κάτω του 30%. Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να στηριχθεί με μέτρα που τον ενισχύουν, όχι με πρόσθετα βάρη που μειώνουν την ανταγωνιστικότητά του. Το κράτος πρέπει να επανεξετάσει το μέτρο αυτό και να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων και η προσιτή φιλοξενία για τους επισκέπτες.
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας
Published
7 ημέρες agoon
28 Μαρτίου 2025By
GoDrama
Επιστολή Διαμαρτυρίας σχετικά με το Τέλος Ανθεκτικότητας
ΠΡΟΣ: Υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης
KOIN.: Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας
Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη
Διοικητής ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής
Κοινοποίηση: Βουλευτές Δράμας,
- Αναστάσιος Νικολαΐδης,
- Θεόφιλος Ξανθόπουλος,
- Δημήτριος Κυριαζίδης
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας εκφράζει τη βαθιά της διαμαρτυρία σχετικά με τον καθορισμό του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και τη διαδικασία επιβολής και απόδοσής του.
Κατανοούμε τη σημασία λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δεν κατανοούμε γιατί πρέπει να το αναλάβει αποκλειστικά ο κλάδος διαμονής. Η επιβολή του τέλους ανθεκτικότητας, το οποίο μετακυλιέται στους διαμένοντες, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τις επιχειρήσεις φιλοξενίας και θέτει σε κίνδυνο την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Ως επι το πλείστων η μέση τιμή λιανικής πώλησης στα ξενοδοχεία του νομού μας είναι 50€ έως 100€ , όπου αυτό μεταφράζεται σε μία αύξηση της τάξεως έως 20%, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας μας όπου η τιμή πώλησης των δωματίων ξεπερνά τα 150€ με 200€ ανά διανυκτέρευση, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στους Έλληνες πελάτες μας να μας επιλέξουν και μας κάνει μη ανταγωνιστικούς με άλλου είδους καταλύματα.
Δυστυχώς, είμαστε «εισπράκτορες» ενός τέλους το οποίο τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις φορές πληρώνεται με την χρήση χρεωστικής κάρτας, επιβαρύνοντας την ξενοδοχειακή επιχείρηση με πρόσθετα βάρη συναλλαγών και προμηθειών από τις τράπεζες.
Ειδικότερα, η εφαρμογή του τέλους ανθεκτικότητας κατά τους μήνες της «τουριστικής περιόδου» επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις επιχειρήσεις μας. Οι ξενοδοχειακές μονάδες της Δράμας, που λειτουργούν κυρίως σε ορεινές και λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένα λειτουργικά κόστη και πιέσεις από τη γενικότερη οικονομική συγκυρία.
Το πρόσθετο αυτό οικονομικό βάρος όχι μόνο μειώνει την ανταγωνιστικότητά μας αλλά και αποθαρρύνει τους επισκέπτες, ιδίως σε έναν προορισμό που προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του στον τουριστικό χάρτη.
Ήδη το τελευταίο διάστημα, είμαστε αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από τους μόνιμους – συχνούς πελάτες μας, εμπορικούς αντιπροσώπους – επαγγελματίες ακόμα και δημόσιο, οι οποίοι για να συνεχίσουν τη διαμονή τους στις επιχειρήσεις μας ζητούν να μειώσουμε την τιμή δωματίων ώστε να συνεχίσουν να μας επιλέγουν έναντι του ανταγωνισμού.
Εκφράζουμε, λοιπόν, τη βαθιά μας ανησυχία για τις επιπτώσεις που αυτή η απόφαση θα έχει στην τοπική οικονομία, στην απασχόληση και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας.
Ζητούμε την επανεξέταση της συγκεκριμένης ρύθμισης με στόχο την αναζήτηση δίκαιων και βιώσιμων λύσεων, όπου σε περιοχές όπως η ΠΕ Δράμας με μέση ετήσια πληρότητα κάτω του 30% ΕΛΣΤΑΤ 2023 να παραμείνει το ποσό στη χρέωση της χειμερινής περιόδου.
Άλλωστε βάσει των πληροτήτων που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ η διαφορά των χρημάτων που προσδοκά να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τη ΠΕ Δράμας δε ξεπερνούν τις 200.000€, ενώ μια πιθανή μείωση 2% στην ετήσια πληρότητά μας θα αποφέρει ζημιά άνω των 200.000€ στις ξενοδοχειακές μας επιχειρήσεις.
Με εκτίμηση,
Άγγελος Καλλίας
Πρόεδρος Δ.Σ.
Στέλιος Τζαμτζής
Γενικός Γραμματέας
Αναζήτηση στην Google
Αναζήτηση στο GoDrama



Πέτρος Τσολιάς – Γενικός Διευθυντής κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ»

Αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε η Μελίνα Μποτέλλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Βουλευτές, Υπουργοί και Δικαστές. Διακριτές και Αδιάκριτες Εξουσίες !

Παράταση ρύθμισης οφειλών προς το Δήμος Δράμας

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τον οδικό άξονα Δράμα – Καβάλα

Η Kourtidis Group αναγνωρίζεται ως “Great Place to Work” στην Ελλάδα

Ανοιχτή πρόσκληση για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή

Τρίτος κύκλος του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου

Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δράμα για την Επέτειο της Τραγωδίας στα Τέμπη

3ο Γυμνάσιο Δράμας: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο της Θάσου

Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας: Αρτοκλασία και κοπή βασιλόπιτας

Υποστήριξη και εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα Μνήμης και Άνοια

Ξεκίνησε η συμμετοχή ταινιών για το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Προετοιμασία του Σχεδίου Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας

Επιβολή Ειδικού Τέλους των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου

Δήλωση Άγγελου Καλλία, Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας

Βουλευτές, Υπουργοί και Δικαστές. Διακριτές και Αδιάκριτες Εξουσίες !

Βράβευση της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΠΟΤΕΛΛΗ

Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Κυριαζίδη για το «κάνε ένα παιδί» στην Κωνσταντοπούλου

3ο Γυμνάσιο Δράμας: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Ετήσιος Χορός Εμπορικού Συλλόγου Δράμας – FLASHBACK PARTY

“Μικρές Ταινίες, Μεγάλα Όνειρα”

Από τη Δράμα στα ΟΣΚΑΡ

Cinematherapy με τη συμμετοχή 1900 μαθητών των Σχολείων της Δράμας

Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δράμα για την Επέτειο της Τραγωδίας στα Τέμπη

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων: Όλοι στην απεργία

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ: Στάσης Εργασίας, 11:00-14:00, την Παρασκευή 28/02/2025

28 Φλεβάρη 2025 – 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία
Βρείτε μας στο Facebook
Είμαστε στο Facebook και εδώ
Διαφημίσεις
top 30 ημερών
-
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες ago
Βουλευτές, Υπουργοί και Δικαστές. Διακριτές και Αδιάκριτες Εξουσίες !
-
Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες ago
3ο Γυμνάσιο Δράμας: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού
-
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες ago
Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Κυριαζίδη για το «κάνε ένα παιδί» στην Κωνσταντοπούλου
-
Πολιτιστικά4 εβδομάδες ago
Από τη Δράμα στα ΟΣΚΑΡ
-
Πολιτιστικά4 εβδομάδες ago
Βράβευση της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΠΟΤΕΛΛΗ
-
Πολιτιστικά4 εβδομάδες ago
Cinematherapy με τη συμμετοχή 1900 μαθητών των Σχολείων της Δράμας
-
Πολιτιστικά4 εβδομάδες ago
“Μικρές Ταινίες, Μεγάλα Όνειρα”
-
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες ago
Ετήσιος Χορός Εμπορικού Συλλόγου Δράμας – FLASHBACK PARTY